16/12/13

Χριστούγεννα Χριστού και περιπλανιέμαι ανάμεσα στο πλήθος...


Χριστούγεννα! Προετοιμασία, συνεστιάσεις και ξέφρενες διασκεδάσεις! Γέμισε ο κόσμος φώτα, πλημμύρισε το σκοτάδι. Το άκουσες; Ναι, πράγματι! Τόσο φως και όμως τόσο σκοτάδι. «Φως, περισσότερο φως…» ψέλλισε ο Γκαίτε πριν ξεψυχήσει, ένα βροχερό πρωϊνό του 1832, σ’ ένα αρχοντικό της Βαϊμάρης.

Πλησιάζουν Χριστούγεννα. Φέτος αποφάσισα ν’ αφήσω τις φυλλάδες μου, ν’ ανασκουμπωθώ, να βγω στους δρόμους, να ψάξω, ν’ αναζητήσω τα Χριστούγεννα γύρω μου. Κόσμος βιαστικός, σκυθρωπός, αδέκαστος και φειδωλός στα φιλάνθρωπα βλέμματα. «Περί φθοράς ανθρώπων», έγραφε ο περιπατητικός φιλόσοφος Δικαίαρχος τον Δ' αιώνα π.Χ., όμοια και αυτός μ’ εμένα, αναζητούσε Χριστούγεννα.

Το άκουσες; Είναι ελεημοσύνη η αγαθή προαίρεση. Η αγαθή προδιάθεση, το ζεστό αγκάλιασμα πονεμένων οφθαλμών. Χριστούγεννα άλλωστε! Φέτος αποφάσισα ν’ ανασκουμπωθώ, να περιπλανηθώ στους δρόμους, να ρωτήσω και να αναρωτηθώ…

Με τρομάζει το πλήθος που βιάζεται. Δεν αναζητώ Χριστούγεννα χωρίς Χριστό. Με αναπαύει η παρουσία της εικόνας Του. Είναι ουτοπική η σκέψη του Γοργία του Λεοντίνου, του μεγάλου σοφιστή και ρήτορα της αρχαιότητας, που δίδασκε ότι δεν υπάρχει αλήθεια ή ότι αν υπάρχει δεν μπορεί ο άνθρωπος να τη μεταδώσει.

Χριστούγεννα διαρκείας σημαίνει σταθερός προσανατολισμός, αναζήτηση της ελπίδας και της αλήθειας στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού, ο οποίος ως «Ήλιος της Δικαιοσύνης ανέτειλε τω κόσμω.»

Περιπλανιέμαι ανάμεσα στο πλήθος. Με συνεπαίρνει ο άτακτος και αφιλόξενος βηματισμός. Τόσα πρόσωπα! Τόσοι ουρανοπολίτες! Εδώ δε χρειάζεται θέμιστες και τυπολογικές- κανονιστικές διατάξεις. Δεν στο είπα; Είναι ελεημοσύνη η αγαθή προδιάθεση, ένα γλυκό μειδίαμα, απόρροια της πονεμένης συνοδοιπορίας μας...

Φέτος αποφάσισα ν’ ανασκουμπωθώ. Να εορτάσω αληθινά Χριστούγεννα, μεστά θείας θαλπωρής και συγκατάβασης. Και αν δεν κατάλαβες αληθινά Χριστούγεννα τι σημαίνουν, συντόνισε το δικό σου «παντοπόρο άπορο*» βηματισμό μέσα στο άτακτο και βιαστικό πλήθος…

Δημητρίου Π. Λυκούδη
Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου

*Ο Δημήτριος Π. Λυκούδης θεολόγος - φιλόλογος Υπ. Δρος Παν/μίου Αθηνών

*Σημείωση Σ. Ντρέκου: *Ποντοπόρο: Ως Ποντοπόρο χαρακτηρίζεται ένα πλοίο που διαπλέει τους Ωκεανούς, δηλαδή εκτελεί πλόες σε όλο τον κόσμο, σε αντιδιαστολή με τα ακτοπλοϊκά και τα πλοία που διαπλέουν κλειστές ή περιορισμένες θάλασσες. Το ποντοπόρο επιβατηγό γραμμής συνηθίζεται στην ελληνική να λέγεται Υπερωκεάνειο (Ocean liner).

sophia-ntrekou.gr, Αέναη επΑνάσταση

FaceBook
Το Μονοπάτι του Φωτός 16 Δεκεμβρίου 2013
Σοφία Ντρέκου 16 Δεκεμβρίου 2013 ·

Δημήτριος Π. Λυκούδης: Ευχαριστώ Σοφία μου 16 Δεκεμβρίου 2013 στις 12:05 μ.μ. ·

Σοφία Ντρέκου: Δημήτρη μου, εγώ σ' ευχαριστώ για τις Χριστουγεννιάτικες στιγμές που μου χαρίζεις. 16 Δεκεμβρίου 2013 στις 12:09 μ.μ.

Θεολογία, Επιστήμη, Λογοτεχνία 16 Δεκεμβρίου 2013Petros Panagiotidis: Ξέρετε ενας γνωστός μου με τον οποίο κάνουμε αρκετή παρέα απαξίωνε παλιά τον Χριστό,αν και δεν ήταν ποτέ φανατικός Άθεος, απλά από αντίδραση έλεγε ότι έλεγε, τώρα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και επειδη οι γονείς του είναι άνεργοι πηγαίνει στην Εκκλησία και ανάβει κερί στον Χριστό. Για να δει κάποιος τι ειναι η αποβολή του εγωισμού. Και πόση σημασία έχει να μην κοιτάζουμε μόνο τον εαυτό μας, αλλά και τους άλλους. 16 Δεκεμβρίου 2013 στις 8:42 μ.μ. Θεολογική σχολή Αθηνών - τμήμα Θεολογίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: