25/12/13

Μια φορά και έναν καιρό… Ένα νοσταλγικό παραμύθι η ζωή σου, η ζωή μου...


Δημητρίου Π. Λυκούδη
Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου

Μια φορά και έναν καιρό, σου κρατώ το χέρι 
στην κοπιαστική πορεία σου 
και ήσυχα, χωρίς άστοχες επιδείξεις, 
σου χαρίζω το περίσσευμα της καρδιάς μου, 
την ύπαρξη μου ολόκληρη...

🎄 Χρόνια Πολλά...
Μια τόσο όμορφη μέρα του Χρόνου, 
τι άλλο θα ταίριαζε στην ιστοσελίδα μας 
εκτός από ένα Αληθινό Παραμύθι. 
Πάμε να ταξιδέψουμε στον χωροχρόνο μέσα 
από ένα Χριστουγεννιάτικο Παραμύθι 
με την ιδιαίτερη πένα 
του αγαπητού μας κ. Δημητρίου Λυκούδη; 
Ας του δώσουμε το χέρι μας να μας ταξιδέψει… 

Και αν περάσει καιρός και εκεί μακριά θυμηθείς, 
να ξέρεις, δεν τελειώνει η αγάπη σε ένα βράδυ, 
δεν κατόρθωσε το βράδυ να περάσει !!!

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ…
Μια φορά και έναν καιρό, στα χρόνια εκείνα τα παλιά, στα χρόνια που πέρασαν και είναι τα μόνα που έρχονται και ξαναέρχονται κάθε χρόνο μπροστά μας, θαρρώ κοντά τέτοιες μέρες ήταν, μεγάλο τσακωμό έστησαν ο χώρος και ο χρόνος μεταξύ τους.

Έριδα και τσακωμός μεγάλος γιατί ακούστηκε ότι επρόκειτο να γεννηθεί ο Σωτήρας Χριστός, ο Λυτρωτής του κόσμου. Αντιμάχονται τα πρωτεία, το πνευματικό προβάδισμα, το δικαίωμα στην αυτόκλητη ευλογία και χάρη του Θείου Βρέφους, το δικαίωμα να χαράξουν τ΄όνομά τους ανεξίτηλα στο διάβα των αιώνων ότι αυτοί αξιώθηκαν πρώτοι να υποδεχθούν τον μικρό Ιησού.

Ο χώρος υποστήριζε ότι αυτός παρέχει τον τόπο, ένα άσημο και υγρό σπήλαιο στη Βηθλεέμ της Ιουδαίας. Χρόνια τώρα τον προετοίμαζε. Τόσους προφήτες και δικαίους επιστράτευσε να το διαλαλήσουν πολλά χρόνια πριν. Ο χώρος, αυτός ο χώρος να υποδεχθεί τον Ιησού, να καταγράψει στις μνήμες της Ιστορίας τον ερχομό Του τοπογραφικά, να καταγράψει στις καρδιές των ανθρώπων την έλευση και γέννηση του Θεανθρώπου «εν Βηθλεέμ της Ιουδαίας».

Ο χρόνος από την άλλη, φωνασκούσε ότι φέρει την πρωτοκαθεδρία στη ροή του παγκόσμιου «γίγνεσθαι». Υποστήριζε πως ήταν πρώτος, πως έχει την αφετηριακή οριοθέτηση στα βωμόθυρα της Συμπαντικής κτίσης και δημιουργίας. Ήθελε να καταγραφεί τονισμένα στο πέρασμά του ο χωρισμός της Ιστορίας σε εποχή προ Χριστού και μετά Χριστόν, και έτσι να κερδίσει εξέχουσα θέση στη δυναμική της συμπόρευσης Ακτίστου-κτιστού, να συμπεριληφθεί στη γραμμικότητά του, σε μια πορεία αέναη και αγιαστική προς τα έσχατα. Και καταδέχεται ο Κύριος και Λυτρωτής Ιησούς Χριστός, με την άκρα συγκατάβασή Του, να συνενώσει με την Ενανθρώπησή Του τα δύο άκρα. Κατορθώνει να αιωνίσει τότε, νυν και αεί «χώρο και χρόνο» στον ωκεανό της απέραντης και θεωτικής θείας αγάπης και να μεταμορφώσει την πορεία «χωροχρονικά» του ανθρώπου, όχι σε μια αδιέξοδη, εφάμαρτη και διαβατική τροχιά, αλλά σε μια υπέρβαση του πρόσκαιρου και καιρικού, σε μια φανέρωση του αιωνίου και υπερβατικού με στοιχεία χώρου-άχωρου και σύμβολα χρονικά του αυτού αιώνος, του απατεώνος!

Μια φορά και έναν καιρό…! Ένα νοσταλγικό παραμύθι η ζωή σου, η ζωή μου. Πού χρόνος, πού χώρος εδώ ανάμεσά μας. Φαντάζει άχρωμη, ανούσια χωρίς Χριστό η ζωή μου. Η σωτηρία έχει σημασία μόνο μαζί σου, διαφορετικά είναι ουτοπική, πρόσκαιρη. Η μοναχική «σωτηρία» κολάζει, δαιμονίζει, περιθωριοποιεί τον άνθρωπο, τον απογυμνώνει.

Μια φορά και έναν καιρό αγαπητέ αναγνώστη, μια φορά και έναν καιρό εξεδώθηκε διάταγμα σωτηριολογικό και χαρμόσυνο, διάταγμα Θεού προς τον άνθρωπο, άγγελμα σωτηρίας με εσχατολογικό ορόσημο και θυμιατική ευωδία υπερβαίνουσα ανθρώπινα μέτρα και σταθμά. Χριστός γεννάται αδελφέ μου, Χριστός γεννάται σήμερον, τότε, νυν και αεί.

Μια φορά και έναν καιρό, σου κρατώ το χέρι στην κοπιαστική πορεία σου και ήσυχα, χωρίς άστοχες επιδείξεις, σου χαρίζω το περίσσευμα της καρδιάς μου, την ύπαρξη μου ολόκληρη, διότι γεννήθηκε ο μικρός Ιησούς. Μια φορά και έναν καιρό…! Ένα νοσταλγικό παραμύθι η ζωή σου, η ζωή μου…

*o Δημήτρης Π. Λυκούδης είναι Θεολόγος-Φιλολόγος, Υπ. Δρ Παν/μίου Αθηνών. 

Επιμέλεια, Πηγή sophia-ntrekou.gr, Αέναη επΑνάσταση
Επιτρέπεται η ελεύθερη χρήση του υλικού
με αναφορά στην πηγή προέλευσής του.

♫♪ Μουσικές ανεξίτηλες στο Χρόνο
Music by Nino Rota ♫♪Διάλογοι στο Facebook:

Σοφία Ντρέκου 25 Δεκεμβρίου 2013

Αργυρω Θεοφανιδου: μια φορά κι έναν καιρό...ιδού καιρός ευπρόσδεκτος... Χρόνια ολοΖώντανα, Σοφία! Καλή Δύναμη ...καιρός του ποιήσαι....''αλλαγή'' νοός... 25 Δεκεμβρίου 2013 στις 8:19 π.μ.

Σοφία Ντρέκου: Ο πιο κατάλληλος καιρός για τον χώρο και τον χρόνο ενός Χριστουγεννιάτικου Παραμυθιού Αργυρώ μου. Χρόνια Πολλά! 25 Δεκεμβρίου 2013 στις 8:26 π.μ.

ιφιγένεια γεωργιάδου: Η ελπίδα που σκορπίζει φώς και ζεσταίνει τις καρδιές μας εύχομαι να μας ενώνει πάντα με την γλυκύτητα της θεόσταλτης ΑΓΑΠΗΣ!!!Χρόνια χαρούμενα, δημιουργικά ευλογημένα στην θυσιαστική ζωή που μας εδίδαξε Εκείνος!!! 25 Δεκεμβρίου 2013 στις 1:20 μ.μ.

Theo Sav: Μια φορά και έναν καιρό αγαπημένε συν-οδοιπόρε σου έδωσα το χέρι Με Αγάπη να ανεβούμε τον Γολγοθά μας !!!! Από Αγάπη !!!! Ευχαριστώ πολύ Σοφία μου για την θέση που μου έβαλες στην καρδιά σου και εγώ σε αγαπώ και σε ευχαριστω !!! Ευχαριστώ πολύ τον Κύριο Λυκούδη για το υπέροχο Παραμύθι. Χρονια σας πολλά με υγεία και αγάπη!!! Πάντα με χαρά !!!! Ευχές και στην όμορφη συντροφιά !!!! Φιλάκια πολλά !!! 25 Δεκεμβρίου 2013 στις 4:40 μ.μ.

Manitari [Panos Kastanisios] Α βρε Σοφία... πόσοι και πόσοι δεν ανέβηκαν στα φτερά σου και πέταξαν. Καλά Χριστούγεννα. 25 Δεκεμβρίου 2013 στις 4:50 μ.μ.

Σοφία Ντρέκου: (Manitari)Παναγιώτη μου, καλέ μου φίλε και αδελφέ αγαπημένε... Είσαι αδελφός μου καρδιακός. Δεν έχω λόγια άλλα να περιγράψω την φιλία σου και τον σεβασμό που σου έχω. Σ' ευχαριστώ ολόθερμα! 25 Δεκεμβρίου 2013 στις 5:01 μ.μ.

Σοφία Ντρέκου: Είναι ένα Παραμύθι Σύλληψη... ένα ταξίδι στον χωροχρόνο, που μόνο ο κ. Λυκούδης μπορεί να γράψει. Αυτό το μοναδικό δημιούργημα σε πάει σε άλλη συμπαντική διάσταση... ζεις Τα Χριστούγεννα νοηματικά και καρδιακά! 25 Δεκεμβρίου 2013 στις 10:28 μ.μ.

Panteleimon Krouskos: Για ακόμα μια φορά τόσο αληθινός ο λόγος σου Δημήτρη! Η αλήθεια απλή, απέριττη, συγκινητική απορρέει από τα γραφόμενα σου. 26 Δεκεμβρίου 2013 στις 12:45 μ.μ.

ιφιγένεια γεωργιάδου: "Ο χρόνος από την άλλη, φωνασκούσε ότι φέρει την πρωτοκαθεδρία στη ροή του παγκόσμιου «γίγνεσθαι». Υποστήριζε πως ήταν πρώτος, πως έχει την αφετηριακή οριοθέτηση στα βωμόθυρα της Συμπαντικής κτίσης και δημιουργίας." Σε αυτή την αναφορά του συγγραφέα Δημήτρης Λυκούδης, αν υποθέσουμε ότι ο χρόνος προηγείται του χώρου και το μεριστό ενυπάρχει του όλου, τότε ο χρόνος εμφανίζεται χωροθέτης του υπαρξιακού ΕΙΝΑΙ και εμπεριέχει την αισθητή διαβάθμιση του χωρικού συνεχούς. Υποθέτω ότι στην προσπάθεια να ερμηνεύσουμε το ΑΧΡΟΝΟΣ εμπεριέχουμε την έννοια του ΑΧΩΡΟΣ. Νομίζω ότι εδώ ο χαρακτηρισμός είναι το ΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΡΩΝ οπότε εξασφαλίζεται η χωρική συνέχεια στην αχρονικότητα του ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΥ ΠΑΝΤΟΣ!!! 26 Δεκεμβρίου 2013 στις 1:58 μ.μ.

Δημήτρης Λυκούδης: Και λίγο περισσότερο, αν μου επιτρέπεται. Μου αρέσει ο σχολιασμός σας πολύ. Το ΑΧΡΟΝΟΣ και ΑΧΩΡΟΣ ισοδυναμούν με το μέρος του όλου που είναι Ο ΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΡΩΝ ΚΥΡΙΟΣ. 26 Δεκεμβρίου 2013 στις 4:19 μ.μ. ·

Aggeliki Zerva Lykoudi: αχ ! με αυτό το παραμύθι συνεχίζω να ζω και την εσωτερική Βηθλεέμ μου αναζητώ. Δημητρη μου, τα υπέροχα σου λόγια, εγκώμια, ας ειναι οδηγός στη ζωή σου, στις αρετές σου τίμημα και ευλογία Της. ενδιαφέρεσαι για τον εαυτό σου κ προσπαθείς συνεχώς να τον γνωρίζεις, αυτό σημαίνει ότι αναγνωρίζεις τις αρετές των γύρω σου κ τους εκτιμάς. 28 Δεκεμβρίου 2013 στις 4:23 μ.μ.

Δημήτρης Λυκούδης: Ευχαριστώ πολύ Αγγελική μου. Κάθε καλό σου εύχομαι
27 Δεκεμβρίου 2013 στις 1:14 μ.μ.

Aggeliki Zerva Lykoudi: Σοφία μου, η Γέννηση Του να μας φωτίσει έτσι ώστε να ξεχωρίζουμε τον αληθινό προορισμό μας, από την καθημερινή όψη των δυσκολιών μας. Η συνήθεια της καλής σκέψης ειναι αγιότητα από υψηλά ερχόμενη, αλλά η έκφραση της ακριβής κατανοητής απόδοσης ειναι χάρισμα - χαρισματικής διάνοιας, Δημήτρη μας. Σοφία μου, το άρθρο σου περί της γέννησης του Ιησού μας, με έχει τόσο απασχολήσει, που το παρομοιάζω με την ορθογραφία, όπου γράφοντας κάτι θέλω να βγάλω στο χαρτί τις σκέψεις μου, αλλά να αποδώσω κ με την ορθή γραφή τα συναισθήματα μου, σεβόμενη τον κάθε αναγνώστη. 28 Δεκεμβρίου 2013 στις 4:25 μ.μ.

Aggeliki Zerva Lykoudi: Δημητρη μου - Σοφία μου, η μόνη χαρά στη ζωή, ειναι ν' αρχίζεις !!!! Αυτό που είμαστε, ειναι αποτέλεσμα των όσων εχουμε σκεφθεί. Εσείς κ οι 2 που με φροντίζετε είστε η Χαρά + η Σκέψη μου. εευυχχααρρισσττωώ, Καλη Χρονια!!!! Viejitas Pero Bonitas Ediciòn Navideña, Musica Navidad, VIILLANCICOS 3 Ιανουαρίου 2014 στις 12:52 μ.μ.
Σοφία Ντρέκου 31 Δεκεμβρίου 2013 · Εύχομαι από καρδιάς να ζείτε ένα Πνευματικό Παραμύθι όλον τον Χρόνο, στην Αγκαλιά Του Χριστού. Δεν θέλουμε πολλά, λίγο κρασί, Χριστούγεννα κι Ανάσταση!! Πνευματική, Ευλογημένη Χρονιά αγαπημένοι μου φίλοι... 

3 σχόλια:

morfeas sky είπε...

Σε ευχαριστώ πολύ Σοφία το διάβασα και με ταξίδεψες στην αλήθεια του Χριστού που ήρθε σε αυτόν τον κόσμο για να μας δείξει έναν άλλο κόσμο αληθινό, τον κόσμο της ψυχής, τον πνευματικό μας κόσμο που τόσο έχουμε ξεχάσει όλοι μας σήμερα, και καθημερινά επιδιδόμαστε στις υλικές μας απολαύσεις δίχως να αναλογιστούμε τι επιζητούμε σε αυτόν τον κόσμο της ύλης. Ήρθαμε εδώ για να φάμε να πιούμε και στην ουσία νηστικοί στο πνεύμα να κοιμηθούμε; Ας αναλογιστούμε λοιπόν όλοι μας για ποιον λόγο ήρθαμε σ'αυτόν τον κόσμο, μέσα από την γέννηση του Χριστού μας, και ας αναδείξουμε επιτέλους τον πνευματικό μας εαυτό που τόσο έχουμε όλοι ξεχάσει! Χρόνια πολλά Σοφία!! Καλά Χριστούγεννα!!

morfeas sky είπε...

Ας νιώσουμε όλοι μας να την ομορφιά και την ζεστασιά του πνεύματος που είναι η αγάπη γύρω μας για τον συνάνθρωπο μας. Αυτό άλλωστε είναι το κύριο μήνυμα του Θεανθρώπου να μάθουμε να αγαπάμε ο ένας τον άλλο!

Sophia Siglitiki Drekou είπε...

Αγαπητέ μου Μορφέα σ'ευχαριστώ πολύ για τις όμορφες σκέψεις σου. Εύχομαι ολόψυχα Χρόνια Πολλά κι ευλογημένα και Καλά Χριστούγεννα! ♪♫ *.*★* *★