17/2/14

Ραθύμως τον βίον μου όλον εκδαπάνησας (Ασώτου)


Ραθύμως τον βίον μου όλον εκδαπανήσας
Δημητρίου Π. Λυκούδη*
Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου

Ευχαριστούμε και πάλι τον αγαπητό μας αδελφό και θεολόγο κ. Δημήτρη Λυκούδη για το ωφελιμότατο άρθρο του στην «αέναη επΑνάσταση».

Κάθε απόπειρα να εντρυφήσω στην ευαγγελική περικοπή της παραβολής του Ασώτου Υιού[1], θύμιζε στην απερίσκεπτη διανοητική μου χλιαρότητα, ως προσπάθεια να συντάξω την αυτοβιογραφία μου σε ακανόνιστα χρονικά πλαίσια, σε παραμέτρους αυστηρά εξομολογητικούς που προσιδιάζουν και περιστρέφονται γύρω από το βιβλικό «και έσονται οι πρώτοι έσχατοι και οι έσχατοι πρώτοι», μια αυτοβιογραφία του πάνυ και όντως Ασώτου υιού, του μη δυναμένου να αντιληφθεί την υψοποιό χαρισματική κατάσταση της υιοθεσίας και της πατρικής θαλπωρής.

Η ευαγγελική περικοπή του Ασώτου Υιού[2] είναι το θεμέλιο και το κέντρο της ορθόδοξης πνευματικότητας. Άνευ της μετανοίας, ο άνθρωπος ζει και παρα-λειτουργεί «μία ζωή μη ευχαριστιακή εις έναν κόσμο μη ευχαριστιακόν»[3].

Επιστρέφει ο άνθρωπος στην ουσιοποιό πραγματικότητα και δια των αισθητών ερεθισμάτων προ-γεύεται την ολότητα και μεθιστάνει στα υπέρ-αισθητά, δηλαδή επανακτά την ουράνια υιοθεσία, διαμέσου πάντοτε της ειλικρινούς συντριβής και μετανοίας.

Όσο ο πιστός καλλιεργεί εν μετανοία τον εαυτό του και καταπολεμά τα πάθη του, μεταμορφώνεται και η σχεσιακή του υπόσταση με την λοιπή κτίση. Καταλαμβάνει την αξιολογική εξ Ουρανού και πρωταρχική θέση του επί της αλόγου κτίσεως και ηγεμονεύει επ' αυτής καλώς καί θεοφιλώς καί φιλαρέτως.

Σκοπός της δημιουργίας του κόσμου είναι η σωτηρία του ανθρώπου, τονίζει ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, διαφορετικά, η έλλειψη μετανοίας θα συνοδεύει ζωή Ασώτου και θα προκαλεί πάντοτε και θα επιφέρει την αναρμονιστικότητα και την πανσπερμία των συγχύσεων στην ευλογημένη συνάφεια και σχέση ανθρώπου και κτίσης και θα οδηγεί σε άστοχες παρατηρήσεις και αποκαλύψεις ως η παρακάτω: «Μια νύχτα καθόμουν στην αυλή και κοίταζα τ' άστρα. Ο έναστρος ουρανός! Ήταν για μένα πάντα το πιο σπαρακτικό, το πιο ανησυχαστικό θέαμα. Καμιά χαρά δε μου έδινε, τρόμο μονάχα. Δεν μπορούσα να τον κοιτάξω χωρίς η καρδιά μου να κυριευτεί από πανικό»[4].

Ιδιαίτερη μνεία και αναφορά, έχω την αίσθηση, αξίζει να αφιερώσει καθείς και στον «πιστό» υιό της παραβολής, του οποίου η αγανάκτηση και το δίκαιον της απορίας χαρακτηρίζει και προκαλεί τη συμπάθεια ή την εύλογη δικαιολογημένη διαπίστωση του αναγνώστη. Άξιος απορίας και εύρωστος δικαωματικά είναι ο προβληματισμός του, καθώς αναρωτιέται «εκ του ασφαλούς», με ανθρώπινα σταθμά, με παροδικά κριτήρια, χοϊκά, χωματιένια θαρρώ ταιριάζει εδώ, μια και εκφράζει χωμάτινες προσδοκίες και μετεωρισμούς. 

Ο πρεσβύτερος υιός, αν και ανθρωπίνως δικαίως αναρωτιέται για την ορθότητα της πατρικής βουλήσεως και κρίσης, σφάλλει και παρεισφρύει σε ατραπούς μη-ανθρώπινους. Αδυνατεί να συμπεριλάβει διανοητικά την προσωρινότητα της κτισιακής του παρουσίας και επομένως απουσιάζει πνευματικά-κτισιακά από τον περιβάλλοντα κόσμο του, δεν υπάρχει, δεν αγαπά, δεν πολιτεύεται, δεν μετανοεί.

«Μετάνοια εστί παύση της αμαρτίας», μας έλεγε χαριτωμένα ο μακαριστός γέροντας Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός, γεγονός που ως πνευματικός μύωψ ο πρεσβύτερος υιός αδυνατεί να αισθανθεί και να κατανοήσει διότι, αν και ωσεί πρόσωπο παρών, απών εστί εκ της χορείας των αγαπώντων το Όνομά Του. 

Ο νεώτερος υιός ταυτίζει την αγάπη του με την καλωσύνη του πατέρα. Ύψιστη τιμή η υιοθεσία και δη η ουράνια, η Πατρική και θεία, η μετέστια ουρανού και γης, ορατών και αοράτων, η υπερβαίνουσα αγγελικούς χορούς και τάγματα ασωμάτων, η διακρατήσασα και ενεργούσα επ' αγαθώ εις τους αιώνας του σύμπαντος κόσμου.

Σκέφτεσαι, εντρυφάς, μελετάς την ευαγγελική παραβολή του Σπλαχνικού Πατέρα. Άραγε, ποιός δεν αισθάνεται άσωτος; Καταλαβαίνεις γιατί σου ομιλώ και γράφω περί αυτοβιογραφίας; «…οπίσω έχασκε βαθύ και το κόνισμα της γλυκειάς Παρθένας, που είτανε αποπάνω, δε φαινότατε τώρα μέσα στο σκοτάδι – θα΄ χε φύγει»[5].

Η παραβολή μου και η παραβολή σου, η αυτοβιογραφία μας φίλε αναγνώστη, να μας θυμίζει εσαεί, ότι κάπου εκεί στο απέραντο σκοτάδι, στον απύθμενο οδυρμό των απογοητεύσεων και απαρνήσεών σου, είναι αλήθεια, κάποιο εικόνισμα είναι εκεί, είναι στη θέση του και σε περιμένει…

Παραπομπές:

1. Σχετικά με την παραβολική διδασκαλία βλ., Ricoeur Paul, Η αφηγηματική λειτουργία (μτφρ. Βαγγέλης Αθανασόπουλος), εκδ. Καρδαμήτσα, Αθήνα 1990, Λυκούδη Δημητρίου, Μορφωτική και διδακτική θεμελίωση των αφηγήσεων των ευαγγελικών παραβολών, Αθήνα 2008, Maria Harris, From myth to parable, language and religious education, 1978.
2. Σχετικά με την παραβολή του Ασώτου Υιού βλ., Διονυσίου(πρ. Μητροπολίτου Εδέσσης και Πέλλης), Πεντήκοντα δύο ομιλίαι εις τα ιερά Ευαγγέλια τα κατά Κυριακήν αναγιγνωσκόμενα, Αποστολική Διακονία, Εν Αθήναις 1952, Καραβιδόπουλου Ιωάννου, Ο εύσπλαχνος Πατέρας, στο περιοδικό «Γρηγόριος ο Παλαμάς», τεύχος 726, 1989, σελ. 104-110, Γώγου Γρηγορίου, Εκκλησιαστικοί Λόγοι, Εν Αθήναις 1865, σελ. 422-430, Παπακώστα Σεραφείμ(Αρχιμ), Αι Παραβολαί του Κυρίου, Ζωή, Αθήνα 1980, σελ. 89-132, Τρεμπέλα Π., Υπόμνημα εις το κατά Λουκάν Ευαγγέλιον, Ζωή, Αθῆναι 1952, σελ. 449-464, Θεοκλήτου Φαρμακίδου(Αρχιμ), Η Καινή Διαθήκη μετά υπομνημάτων αρχαίων, Εν Αθήναις 1842, σελ. 309-317.
3. Schmemann Al., For the Life of the World, N.Y. 1962(ελληνική μετάφραση, Αθῆναι 1971). 4. Καζαντζάκη Νίκου, Αναφορά στον Γκρέκο, εκδ. Ελένης Ν. Καζαντζάκη, Αθήνα 1982, σελ. 330.
5. Του Ιδίου, Σπασμένες Ψυχές, εκδ. Καζαντζάκη, Αθήνα 2007, σελ. 111.

*Ο Δημήτριος Λυκούδης είναι Θεολόγος – Φιλολόγος, Υπ. Δρος Παν/μίου Αθηνών.
Πηγή/επιμέλεια: www.sophia-ntrekou.gr / αέναη επΑνάσταση
Επιτρέπεται η ελεύθερη χρήση του υλικού με αναφορά στην πηγή προέλευσής του.

Δείτε και...Σχόλια
Fedon-Panos Christodoulakis Σοφία μου σ ευχαριστούμε από καρδιάς!!! Ευχαριστούμε και τον εκλεκτό μας Δημητρη !!! Καλη Σαρακοστή να χουμε!!!! 17 Φεβρουαρίου 2014 στις 5:04 μ.μ. 
Maria Zisopoulou ευχαριστίες μεγάλες και πολλές που με συγκαταλέγεις στην υπέροχη αυτή ομάδα !!!  17 Φεβρουαρίου 2014 στις 5:16 μ.μ. 
Σοφία Ντρέκου Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ καλοί μου φίλοι. Καλή Σαρακοστή να έχουμε. 17 Φεβρουαρίου 2014 στις 5:38 μ.μ. 
Θεόδωρος Ρόκας Του Ασώτου γιορτάζουν οι ψάλτες. Χρόνια μας πολλά λοιπόν. 17 Φεβρουαρίου 2014 στις 5:56 μ.μ.
Karolina Palaiologou Ευχαριστούμε πολύ, Σοφία και Δημήτρη, για τη ζεστή αγκαλιά αγάπης !!!! Καλό αγώνα για όλους μας !  17 Φεβρουαρίου 2014 στις 6:05 μ.μ. 
Σοφία Ντρέκου Κι εμείς σ'ευχαριστούμε πολύ Καρολίνα μας ! 17 Φεβρουαρίου 2014 στις 6:07 μ.μ. 
Maria Stamatiadou ΚΑΛΌΝ ΑΓΩΝΑ ΠΑΙΔΙΆ ! ΚΑΛΗ ΦΩΤΙΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ! ΣΟΦΊΑ, ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ ΑΠΌ ΚΑΡΔΙΆΣ ! 17 Φεβρουαρίου 2014 στις 6:33 μ.μ. 
ιφιγένεια γεωργιάδου "στην απερίσκεπτη διανοητική μου χλιαρότητα," καλέ μου φίλε Δημήτρης συμφωνώ μικρές βελτιώσεις πετυχαίνω και η προσπάθεια εύκολα αποσύρει τα θετικά της αποτελέσματα με την πρώτη εμφάνιση της αυτοικανοποίησης!!! 17 Φεβρουαρίου 2014 στις 7:31 μ.μ. 
Κώστας Καραβίδας ΘΕΩΡΩ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΜΑΣ, -ΟΛΩΝ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ,- ΑΣΩΤΟΥΣ ΥΙΟΥΣ, ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΘΕΟ.... ΕΠΕΙΔΗ ΟΜΩΣ ΥΠΗΡΞΑ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΝΙΟΤΗΣ ΜΟΥ, ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ''ΑΣΩΤΟΣ ΥΙΟΣ'', ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΑΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ, ΟΤΙ Η ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΚΑΙ Η ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΗ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ, ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΤΗΝ ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗ.... ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ... ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΣΤΡΕΦΕΙΣ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΙ ΚΟΙΤΑΣ ΠΙΣΩ , ΤΟΤΕ...
17 Φεβρουαρίου 2014 στις 7:41 μ.μ.
Theo Sav Ευχαριστώ πολύ Σοφία μου καλή για την επισήμανση, ευχαριστω και τον Κο Λυκουδη για τον ευαίσθητο παραινετικό του λόγο, για μετάνοια και συγχωρητικοτητα !!!! Μέρες που ειναι ας σκεφτούμε όλοι μας και ας κοιτάξουμε βαθύτερα μέσα μας ας μετανοιωσουμε για πολλά και ας συγχωρήσουμε για περισσότερα. Καλό βράδυ σε όλη την εκλεκτή ομήγυρη !!! Φιλιά σε όλους !!! 17 Φεβρουαρίου 2014 στις 7:48 μ.μ. 
Δήμητρα Κόρδα-Κωτσάκη ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΣΟΦΙΑ ΜΟΥ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ. ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ Η ΑΓΑΠΗ ΔΙΝΕΤΑΙ ΑΔΙΑΚΡΙΤΑ ΟΤΙ ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ ΑΛΛΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΚΕΙ. ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΝΥΧΤΑ!!!!!!!. 17 Φεβρουαρίου 2014 στις 10:18 μ.μ. 
Σοφία Ντρέκου Σας ευχαριστούμε πολύ όλους κι εγώ και ο Δημήτρης κύριοι και κυρίες για τις ευχές σας και τα ωφέλιμα και δυναμωτικά λόγια σας. Νοιώθουμε την αγαπητική σας προαίρεση και την εν Χριστώ φιλία σας. Ο Δημήτρης για 2-3 μέρες θα είναι εκτός ίντερνετ λόγω τεχνικής βλάβης. Θα επανέλθει συντόμως. Καλή σαρακοστή μετά της βοηθείας της Κυρίας Θεοτόκου. 18 Φεβρουαρίου 2014 στις 1:25 μ.μ.
Δημήτριος Π. Λυκούδης Ευχαριστώ όλες τις φίλες και όλους τους φίλους που διάβασαν τα παραπάνω και σχολίασαν από το περίσσευμα της καρδιάς τους. Καλή δύναμη σε όλους, κάθε καλό από τον Ουρανό 22 Φεβρουαρίου 2014 στις 11:05 μ.μ. 
Στυλιανος Ματθαιου Σοφία μας, ο Λάζαρος, είχε την πληροφορία, ότι ήταν θέλημα Θεού, και υπόμενε. Αν δεν ήταν, τι έπρεπε να κάνει; Γιατί άφησε τον εαυτό του, να τον φτάσουν σ' αυτό το χάλι; Ο Θεός, δεν προνοεί, εκεί, που μπορούμε να προνοήσουμε εμείς...! 2 Νοεμβρίου 2015 στις 6:58 π.μ. 
Σοφία Ντρέκου Αγαπητέ μου κ. Στυλιανέ, Όπως τονίζει πολύ σοφά ο άγιος Γρηγόριος ο Νύσσης, η δίκαιη κρίση του Θεού εξομοιώνεται με τη δική μας διάθεση, όποια είναι η διάθεσή μας, τέτοια είναι και η κρίση του Θεού. Η πρόγνωση του Θεού λένε οι άγιοι θεολόγοι πατέρες είναι θεωρητική και όχι πρακτική, όπως εσείς γνωρίζετε καλύτερα από εμένα σαν θεολόγος αλλά και ως σοφός. 2 Νοεμβρίου 2015 στις 7:48 μ.μ. 
Σοφία Ντρέκου Να μας γράψετε κι ένα από τα ωραία σας λογοτεχνικοερωτικά να σας απολαύσουμε εκ νέου. 2 Νοεμβρίου 2015 στις 7:49 μ.μ. 
Θεολογία, Επιστήμη, Λογοτεχνία 16 Φεβρουαρίου 2014
Σκέφτεσαι, εντρυφάς, μελετάς την ευαγγελική παραβολή του Σπλαχνικού Πατέρα. Άραγε, ποιός δεν αισθάνεται άσωτος; Καταλαβαίνεις γιατί σου ομιλώ και γράφω περί αυτοβιογραφίας;

Η παραβολή μου και η παραβολή σου, η αυτοβιογραφία μας φίλε αναγνώστη, να μας θυμίζει εσαεί, ότι κάπου εκεί στο απέραντο σκοτάδι, στον απύθμενο οδυρμό των απογοητεύσεων και απαρνήσεών σου, είναι αλήθεια, κάποιο εικόνισμα είναι εκεί, είναι στη θέση του και σε περιμένει… (Δημήτρης Λυκούδης, από το κείμενο «Ραθύμως τον βίον μου όλον εκδαπάνησας»)

Δημήτριος Π. Λυκούδης: Σοφία μου καλό απόγευμα, καλή εβδομάδα να έχουμε. Πάντα προτρεπτικός ο λόγος σου και τα σχόλια σου 16 Φεβρουαρίου 2014 στις 5:43 μ.μ. 
Σοφία Ντρέκου: Καλή εβδομάδα Δημήτρη μου, με υπομονή και αγάπη για ότι μας προκύπτει... με φροντίδα και αγάπη όπως μας προσέχεις όλους. Σ'ευχαριστώ που κρατάς την ομάδα σε τέτοιο επίπεδο. 16 Φεβρουαρίου 2014 στις 9:38 μ.μ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: