Skyfall by Adele Στην πτώση του ουρανού παράλληλο με την αποκάλυψη του Ιωάννη (video)


Αιθέριες αποπλανήσεις

Τόσες απρόσμενες εκπλήξεις, 
μα πετάει σε αιθέριες ονειρεμένες 
αποπλανήσεις συσχετισμών μεταποιητικών 
της αισθητικής μας αντοχής, 
ανεπαρκείς επιδοτήσεις των εισφορών 
της απεραντοσύνης δυσδιάκριτα 
απορροφούμενες οι προσφορές μας.

Ίσως η πτώση του ουρανού 
είναι το σημείο από όπου ξεκινάμε... 
Χιλιάδες μίλια και πόλους χωριστά.[1]

Σοφία Ντρέκου

Αποκ. Ιω. κα': Και εἶδον οὐρανόν καινόν και γῆν καινήν· ὁ γάρ πρῶτος οὐρανός και ἡ πρώτη γῆ ἀπῆλθον, και ἡ θάλασσα οὐκ ἔστιν ἔτι. 2 καί την πόλιν την ἁγίαν ῾Ιερουσαλήμ καινήν εἶδον καταβαίνουσαν ἐκ τοῦ οὐρανοῦ ἀπό τοῦ Θεοῦ, ἡτοιμασμένην ὡς νύμφην κεκοσμημένην τῷ ἀνδρί αὐτῆς.

Απόδοση: «Και είδα νέον ουρανό, νέα γη γιατί ο πρώτος ουρανός και η πρώτη γης έφυγαν. Κι άκουσα μια δυνατή φωνή που έλεγε: «Ιδού η σκηνή του Θεού και των ανθρώπων μαζί του». Και θα σκουπίσει κάθε δάκρυ από τα μάτια τους και ο θάνατος δεν θα υπάρχει πια. Ούτε κλάμα ούτε πόνος θα υπάρχει πια...»[2]

Skyfall-Adele, Στην πτώση του ουρανού: «Είδα καινούργιο ουρανό και καινούργια γη. Και την πόλη, καινούργια την είδα να κατεβαίνει από τον ουρανό, από το Θεό, ετοιμασμένη για μας. Είμαι ένα κομματάκι τ' ουρανού μοναχό και σε ήλιο και σε βροχή και σε χιόνια. Στην πτώση του ουρανού αποκαλύπτεται η φωτιά των ονείρων μας. Είναι όμορφη η ζωή μας.

Άσε τον ουρανό να πέσει... Όταν γκρεμιστεί Θα σταθούμε δυνατοί Να το αντιμετωπίσουμε μαζί. Θα σταθούμε δυνατοί στην πτώση του ουρανού. Αυτό είναι το τέλος. Κράτα την αναπνοή σου... Νιώσε την Γη να κινείται και τότε, Άκου την καρδιά μου να εκρήγνυται ξανά.»[3]


«Και η Ποίηση πάντοτε είναι μία 
όπως ένας είναι ο ουρανός. 
Το ζήτημα είναι από πού 
βλέπει κανείς τον ουρανό. 
Εγώ τον έχω δει 
από καταμεσίς 
της θάλασσας.»[4] 

Το «Skyfall» είναι τραγούδι του 2012 και ακούστηκε στην ταινία James Bond και ερμηνεύτηκε από την Αγγλίδα τραγουδίστρια Adele.

Γράφτηκε από την Adele και τον παραγωγό Paul Epworth και διαθέτει χαρακτηριστικά ενορχήστρωσης από τον JAC Redford που είναι συνθέτης, ενορχηστρωτής και μαέστρος συναυλίας.

Η εταιρεία Eon Productions κάλεσε την τραγουδίστρια να εργαστούν για το τραγούδι στις αρχές του 2011, και η Adele αποδέχθηκε την πρόταση μετά την ανάγνωση του σεναρίου της ταινίας.

Κατά τη σύνθεση του τραγουδιού, η Adele και ο Epworth είχαν στόχο να συλλάβουν τη διάθεση και το ύφος των άλλων θεμάτων των ταινιών Bond, συμπεριλαμβανομένων και των σκοτεινών και κυκλοθυμικών στίχων που περιγράφουν την πλοκή της ταινίας.

Το «Skyfall» κυκλοφόρησε στις 5 Οκτωβρίου 2012, στο πλαίσιο της Global James Bond Day, (Παγκόσμιας Ημέρας James Bond) για τον εορτασμό της 50ης επετείου της απελευθέρωσης του Dr. No, της πρώτης ταινίας του James Bond.

Το τραγούδι πήγε γρήγορα στην κορυφή του iTunes chart και έφθασε στον αριθμό δύο στο UK Singles Chart και την όγδοη στο Billboard Hot 100.

Οι κριτικές ήταν θετικές, και γρήγορα ήρθε σε σύγκριση με την Shirley Bassey 's Ουαλλέζα τραγουδίστρια που απέκτησε μεγάλη φήμη στα μέσα της δεκαετίας του 50 και είχε χαρακτηριστεί ως one of the most popular female vocalists in Britain. Έγινε γνωστή για την ηχογράφηση των τραγουδιών στις ταινίες James Bond, Goldfinger (1964), Diamonds Are Forever (1971), και Moonraker (1979) με πρωταγωνιστή τον Σον Κόνερι.

Δείτε: Aφιέρωμα στον εμβληματικό ηθοποιό Σον Κόνερι (Sean Connery)

Το «Skyfall» κατάφερα να κερδίσει Golden Globes (Χρυσή σφαίρα) ως καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού το Brit Awards, που απονέμονται κάθε χρόνο σε άτομα που εργάζονται στην κινηματογραφική βιομηχανία από την Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών (Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS). Το τραγούδι παρουσιάστηκε για πρώτη φορά (συναυλία) στην απονομή της τελετής των 85 Όσκαρ που έλαβε χώρα στις 24 Φεβρουαρίου, 2013, στο Dolby Theatre στο Hollywood, Los Angeles.

Η Adele ερμήνευσε το τραγούδι ζωντανά για πρώτη φορά στα 85ο Academy Awards, τελετή που έλαβε χώρα στις 24 Φεβρουαρίου 2013 πριν παραλάβει το βραβείο της. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την εκτέλεση, η τραγουδίστρια πήρε συμβουλές για τεχνικές αναπνοής από την Ayda Field, την γυναίκα του Robbie Williams, για την καταπολέμηση του τρακ. (video)




Παραπομπές
1. Ποίηση Σοφία Ντρέκου - Αιθέριες αποπλανήσεις
2. Αποκ. Ιω. κα', 1,2 Αποκάλυψη Αγίου Ιωάννου, Μεταγραφή Γιώργος Σεφέρης
3. Το «Skyfall-Adele» (Στην πτώση του ουρανού) είναι τραγούδι του 2012 και ακούστηκε στην ταινία «Skyfall (James Bond Movie - 2012)» Skyfall: Original Motion Picture Soundtrack και ερμηνεύτηκε από την Αγγλίδα τραγουδίστρια Adele. Στίχοι-Ερμηνεία: Adele. Μουσική: Jac Redford. (video)
4. Οδυσσέας Ελύτης, 1911-1996, Ποιητής, Νόμπελ 1979.
• Τα Βίντεο από www.YouTube, εταιρεία της Google