Όταν η φύση έχει κέφια: στα πιο απόκοσμα ηφαίστεια του κόσμου (φωτογραφίες και βίντεο)


Βουνά της Άπω Ανατολής

Εργασία της Σοφίας Ντρέκου

Καπνίζοντας αδιάκοπα τσιγάρα, 
ρουφώντας σπίρτα αδιάκοπα, 
σωρεύοντας στα σπλάχνα του νέφη καπνού, 
φωτιές από μαράζι, καρφιά από κρατημένες, 
ανέκφραστες δυνάμεις, 
ονειρεύεται μια ποίηση ηφαίστειο, 
ένα λόγο ρέοντα ως πυρακτωμένη λάβα. 
Κάποτε θα την πράξει αυτή την ποίηση, 
κάποτε… 
Στο μεταξύ, οι καύτρες των τσιγάρων 
τού καίνε τα σεντόνια και τα δάχτυλα.

Αργύρης Χιόνης - Άτιτλο

Η Άπω Ανατολή έχει τα νεότερο, ενεργά αναπτυσσόμενα βουνά της Ρωσίας. Ο κατάλογος αυτών ξεκινάει με τα ηφαιστειακά βουνά της Καμτσάτκα, με επικεφαλής την Klyuchevskaya Sopka (Κλουτσέφσκαγια Σόπκα). Αυτό είναι το υψηλότερο από τα ενεργά ηφαίστεια της ηπείρου της Ευρασίας.

Η χερσόνησος της Καμτσάτκα είναι μια περιοχή ενεργών κινήσεων του φλοιού της γης, επομένως οι ηφαιστειακές εκρήξεις και οι σεισμοί δεν είναι τόσο σπάνιες εδώ. Και ανάμεσα στα βουνά της Καμτσάτκα βρίσκεται ένα μοναδικό αντικείμενο - η κοιλάδα των γεφυρών.

Το Sikhote-Alin είναι ένα ορεινό σύστημα στο Primorye. Είναι γνωστός για το συνδυασμό βόρειου και νότιου είδους χλωρίδας και πανίδας. Εδώ υπάρχει ένα απόθεμα, στο οποίο προστατεύονται σπάνια είδη ζώων. Αυτή είναι η διάσημη τίγρη Amur (Τίγρη της Σιβηρίας) και η λεωφόρος της Άπω Ανατολής, των οποίων ο αριθμός είναι μικρότερος από πενήντα άτομα.

Μεταξύ των φυσικών αντικειμένων που θεωρούνται μέρος του Παγκόσμια Κληρονομιά, υπάρχουν βουνά της Ρωσίας. Ο κατάλογος περιλαμβάνει τα Χρυσά Όρη του Altai, το δυτικό τμήμα του Καυκάσου. Περιλαμβάνει επίσης το κεντρικό τμήμα του Sikhote-Alin και τα ηφαίστεια της Kamchatka.

Τουρίστες, παραθεριστές, γεωλόγοι, επιστήμονες και βιολόγοι -όλα προσελκύονται από τα βουνά της Ρωσίας. Η λίστα με ενδιαφέροντα μέρη, αξιοθέατα και μνημεία της ορεινής φύσης είναι πολύ μεγάλη. Αλλά το κυριότερο είναι ότι αυτή η μοναδική φύση, παρά το μεγαλείο και τη φοβερότητα της, χρειάζεται επίσης προστασία.

Έτσι δείχνει η λάβα τη νύχτα

Κλουτσέφσκαγια Σόπκα

Εντυπωσιακές εικόνες από τις εκρήξεις του ηφαιστείου Κλουτσέφσκαγια Σόπκα, που είναι το ψηλότερο βουνό στη χερσόνησο Καμτσάτκα.

Η πρώτη του έκρηξη καταγράφηκε το 1697 κι από τότε, βρυχάται και ξεσπά συνεχώς. Θεωρείται από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στο λεγόμενο Δακτυλίδι της φωτιάς του Ειρηνικού Ωκεανού. Στατιστικά, εκρήγνυται περίπου κάθε πέντε χρόνια, ενώ ανά περιόδους συμβαίνει μια έκρηξη κάθε χρόνο ή μια έκρηξη μπορεί να διαρκέσει μερικά χρόνια.

 

Στα μέρη του τρομερού ηφαιστείου βρέθηκε ο φωτογράφος Ντένις Μπούτκοφ (Denis Budkov), ο οποίος με τον φακό του έπιασε την κατακόκκινη λάβα να φωτίζει τον σκοτεινό μπλε ουρανό. Οι απίστευτες λήψεις του έγιναν στη διάρκεια τεσσάρων εκρήξεων του Κλουτσέφσκαγια: το 2010, το 2013, το 2015 και το 2016.













Volcano erupting at night Klyuchevskaya Sopka.  (Photo: Denis Budkov/Caters News)
Volcano erupting at night Klyuchevskaya Sopka. 
(Photo: Denis Budkov/Caters News)

Η Κλουτσέφσκαγια Σόπκα (ρώσσικα: Ключевская сопка ή Κλουτσεφσκόι, Ключевской) είναι ενεργό ηφαίστειο στην Καμτσάτκα. Το ύψος του ηφαιστείου δεν είναι επακριβώς γνωστό, με την ύπαρξη διαφόρων τιμών, από τα 4.750 μέτρα μέχρι τα 4.835, όμως είναι το ψηλότερο βουνό στη χερσόνησο Καμτσάτκα και το ψηλότερο ηφαίστειο σε ολόκληρη την Ευρασία, επειδή το Νταμαβάντ στο Ιράν δεν έχει επιδείξει αξιοπρόσεκτη ηφαιστειακή δραστηριότητα κατά την καταγεγραμμένη ιστορία. Ο απότομος συμμετρικός ηφαιστειακός κώνος του Κλουτσεφσκόι απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από τη Βερίγγειο θάλασσα. Η πρώτη έκρηξή του καταγράφηκε το 1697 και από τότε είναι σχεδόν συνεχώς ενεργό, όπως και πολλά γειτονικά του ηφαίστεια.
Δείτε: Santorini: Ιστορία του Ηφαιστείου της Σαντορίνης (βίντεο)

Όταν η φύση έχει κέφια...


Στη σωστή θέση την κατάλληλη στιγμή βρέθηκε ένας Ολλανδός φωτογράφος στη χερσόνησο Καμτσάτκα, που χωρίζει τον Ειρηνικό Ωκεανό από Οχοτσκική Θάλασσα, στην ανατολική Ρωσία.

Επιχειρώντας να απαθανατίσει με τον φακό του τη δραστηριότητα του ηφαιστείου Κλουτσέφσκαγια Σόπκα, ο φωτογράφος Τόμας Βαν Ντερ Βέιντεν κατέγραψε ένα σπάνιο πλάνο, καθώς την ίδια στιγμή έκανε την εμφάνισή του στον ορίζοντα ένας μετεωρίτης.

Η μαγική στιγμή, όπως τη χαρακτήρισε ο φωτογράφος, ολοκληρώθηκε όταν ο Βαν Ντερ Βέιντεν διαπίστωσε πως, τόσο η έκρηξη του ηφαιστείου, όσο και ο φωτεινός μετεωρίτης, καθρεφτίζονταν στη λίμνη, στις όχθες της οποίας είχε κατασκηνώσει ο ίδιος, μαζί με άλλους συναδέλφους του.

Όπως τόνισε ο Βαν Ντερ Βέιντεν μιλώντας στον ιστότοπο PetaPixel, οι συνθήκες ήταν ιδανικές, καθώς και ο ουρανός εκείνη την ημέρα ήταν καθαρός. Περιγράφοντας την εμπειρία του στο Bored Panda, ο φωτογράφος δήλωσε απίστευτα τυχερός που έγινε μάρτυρας μιας τέτοιας στιγμής που η φύση είχε… κέφια. Τα ηφαίστεια της Καμτσάκα περιλαμβάνονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Ο ποταμός Καμτσάτκα και η κοιλάδα γύρω από αυτόν, περιτριγυρίζονται από μια ηφαιστειακή ζώνη που περιλαμβάνει περίπου 160 ηφαίστεια, 29 εκ των οποίων ενεργά.
Με ύψος 4.750 μέτρων, το Κλουτσέφσκαγια είναι το ψηλότερο ηφαίστειο της χερσονήσου, αλλά και το πιο ενεργό στο βόρειο ημισφαίριο.

Πάντως, ακόμα πιο εντυπωσιακό έχει χαρακτηριστεί το ηφαίστειο Κρονότσκι, λόγω του συμμετρικού, κωνικού του σχήματος.

Ηφαίστεια Kamchatka: τα πιο απόκοσμα ηφαίστεια του κόσμου!


Τα ηφαίστεια της Kamchatka είναι μια μεγάλη ομάδα ηφαιστείων που βρίσκεται στη χερσόνησο της Kamchatka, στην ανατολική Ρωσία. Πρόκειται για ένα σπάνιας άγριας ομορφιάς μέρος.

Ο ποταμός Kamchatka και η γύρω κεντρική κοιλάδα πλαισιώνουν μεγάλες ηφαιστειακές ζώνες που περιλαμβάνουν περίπου 160 ηφαίστεια, 29 από τα οποία εξακολουθούν να είναι ενεργά.

Η χερσόνησος έχει υψηλή πυκνότητα ηφαιστείων και έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα, αφού εκεί υπάρχουν 29 ενεργά ηφαίστεια που περιλαμβάνονται στις έξι περιοχές της παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Αν επισκεφθείς την Kamchatka θα νιώσεις ότι ρίχνεις μια κλεφτή ματιά σε ένα άλλο απόκοσμο κόσμο, όπως ένιωσε ο Vladimir Atlasov το 1967, όταν ανακάλυψε τη συγκεκριμένη χερσόνησο της ανατολικής Ρωσίας.

Το υψηλότερο ηφαίστειο είναι το Klyuchevskaya Sopka (4.750 μ.), που είναι και το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο στο βόρειο ημισφαίριο, ενώ το πιο εντυπωσιακό είναι το Kronotsky, του οποίου ο τέλειος κώνος του παρατηρήθηκε από τους διάσημους ηφαιστειολόγους Robert και Barbara Decker που το περιγράφουν ως το πιο όμορφο ηφαίστειο του κόσμου.


Κάπως πιο προσιτά είναι τα τρία ηφαίστεια ορατά από το Petropavlovsk-Kamchatsky: το Koryaksky, το Avachinsky, και το Kozelsky. Στο κέντρο της Καμτσάτκα είναι η παγκοσμίου φήμης κοιλάδα Geyser της Ευρασίας, η οποία καταστράφηκε εν μέρει από μια κατολίσθηση λάσπης τον Ιούνιο του 2007. Πρόκειται για μια περιοχή όπου ελάχιστα έχει παρέμβει ο ανθρώπινος παράγοντας.

Οι σεισμικές δονήσεις και τα τσουνάμι είναι αρκετά συχνά στην περιοχή λόγω των ηφαιστείων. Πρωτόγονες υποβλητικές καλντέρες είναι στη διάθεση κάθε επισκέπτη να τις θαυμάσει.

Έως τα τέλη του 19ου αιώνα κανείς δεν έμπαινε στη διαδικασία να επισκεφθεί αυτό το μέρος, αφού χρειαζόταν μήνες να φτάσεις εκεί, ενώ μέχρι το 1990 απαγορευόταν να πάει κάποιος που δεν ήταν από τη Σοβιετική Ένωση. Εκεί θα δει κανείς θερμούς πίδακες, απόκοσμες λίμνες σε κρατήρες, και πέτρινους εντυπωσιακούς σχηματισμούς που μοιάζουν με γλυπτά.


Η πρωτεύουσα βρίσκεται στο νοτιοανατολικό κομμάτι της χερσονήσου και λέγεται Petropavlovsk-Kamchatsky. Περιβάλλεται από καταπράσινους ηφαιστειογενείς λόφους γεμάτους με μούρα κάτω από τις χιονισμένες κορυφές των ηφαίστειων.

Σαράντος Παυλέας - Ηφαίστειο

Είμαι ένα ηφαίστειο γεμάτο φωτιά από στίχους
Ποιος λοιπόν μπορούσε να με συντροφεύσει
Ν’ αντέξει στους πρόποδες της λάβας μου,
στον κήπο τ’ ουρανού μας;
Ζούσα μέσα στις εκρήξεις μου απόμακρα.
Κυλούσα, κυλούσα τους καπνούς της αναπνοής μου
κι έκαιγα σκεπάζοντας τους αμπελώνες της χαράς σας
(Όταν θα πάψω να επαναστατώ, θα γεμίσετε πάλι με πιο
δυνατό και γόνιμο κρασί)
Τώρα βογκώ μες στην ερημιά μου
την φλόγα των τραγουδιών μου ολομόναχος
δίχως να σας ζεσταίνω ούτε και να σας καίω,
γιατί φύγατε πολύ-πολύ μακριά μου. 
by Sophia Ntrekou.gr | Αέναη επΑνάσταση

Πηγές: FehrPlay.com, Εικόνες, Britannica, Wikimedia, World Secrets, (Kliuchevskoi - Eruptinve history Global Volcanism Program, Smithsonian wikipedia, snoopit24
Περισσότερα » Ταξιδεύοντας

video: Kamchatka. The Winter Surf Challenge Drone



The highest volcano in the world
Klyuchevskaya Sopka
Kamchatka, Eastern Siberia (video)

by Αέναη επΑνάσταση | www. Sophia-Ntrekou.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: