Σελίδες

Ταξιδέψτε στο θαυμαστό τόπο της Καππαδοκίας από τον υπολογιστή σας ~ Video αφιέρωμα


Καππαδοκία...
Ένα Ταξίδι που περιμένω 
στην άκρη της φωτιάς. 

Οι μοναχικοί άνθρωποι γίνονται 
οι καλύτεροι ταξιδιώτες. 
Μετά από ένα τέτοιο ταξίδι, 
ποτέ δεν γυρίζεις ο ίδιος.

Επιμέλεια, έρευνα Σοφία Ντρέκου 

Καππαδοκία, το σεληνιακό τοπίο, ένας τόπος ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς αλλά και ταυτισμένος με μια ξεχωριστή περίοδο της Ορθοδοξίας και της χριστιανικής λατρείας. Οι Ναοί είναι λαξευμένοι μέσα στους βράχους. Σε κάποιους από αυτούς σώζονται και οι αγιογραφίες. Πρόκειται για έναν μοναδικό προορισμό που λίγοι έχουν κατορθώσει να επισκεφθούν σε σχέση με όλους εκείνους που το επιθυμούν.

Ωστόσο η τεχνολογία δίνει πλέον μια μοναδική ευκαιρία σε όλους τους ανθρώπους να δουν τα μοναδικά μνημεία της Καππαδοκίας είναι «προσβάσιμα» από τον υπολογιστή.

Δείτε: Μια εγκαταλλελημένη Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του 1888 στο Καγιάκιοϊ της Τουρκίας!
Ένα εικονικό ταξίδι στους υπόσκαφους ναούς της Καππαδοκίας, τα γνωστά πετρομονάστηρα που «φιλοξένησαν» τη χριστιανική λατρεία και παράδοση κατά την περίοδο του Βυζαντίου στην περιοχή της κεντρικής αυτής επαρχίας της Μικράς Ασίας. Αντί να διανύσει κανείς εκατοντάδες χιλιόμετρα με το λεωφορείο και το καράβι για να περάσει από τον Ελλήσποντο και να φτάσει στον προορισμό του, μπορεί να βιώσει τη δεύτερη καλύτερη εμπειρία από το να είναι πραγματικά εκεί.

Η Καππαδοκία είναι μία από τις μεγαλύτερες περιοχές της ανατολικής Μικράς Ασίας. Σήμερα το έδαφός της ανήκει σε πέντε τουρκικές επαρχίες: Καισάρειας, Νίγδης, Κιρσεχίρ, Ακσαράι, Νεβσεχίρ.

Οι κάτοικοι της Καππαδοκίας λέγονται Καππαδόκες. Μέχρι το 1922 και τη Μικρασιατική Καταστροφή, οπότε και η ανταλλαγή πληθυσμών, οι κάτοικοι της Καππαδοκίας κατά θρήσκευμα και εθνικότητα ήταν: Μουσουλμάνοι: Τούρκοι, Κούρδοι, Αφσάροι, λαός ληστρικός, και Κιρκάσιοι (Τσερκέζοι) που μετανάστευσαν περί τον 19ο αιώνα από τη Ρωσία· Χριστιανοί Ορθόδοξοι Έλληνες· Αρμένιοι που μετανάστευσαν τον Μεσαίωνα από την Αρμενία.


Φυσικά όρια της Καππαδοκίας είναι προς Β. ο Εύξεινος Πόντος, προς Α. ο ποταμός Ευφράτης, προς Ν. το όρος Ταύρος και προς Δ. ο ποταμός Άλυς (τουρκ. Κιζίλ Ιρμάκ). Χώρες παλαιότερες που συνόρευαν με την Καππαδοκία ήταν προς Δ. η Παφλαγονία, η Λυκαονία και η Γαλατία, προς Ν. η Κιλικία και η Συρία και προς Α. η Αρμενία και επίσης η Συρία.

Ας δούμε βίντεο που επέλεξα με τον υπέροχο και μοναδικό τόπο της φυσικής τέχνης, την Καππαδοκία. Καλή θέαση, στη γη των θρύλων και των προγόνων μας. 


Βιντεο / αφιέρωμα by Sophia-Ntrekou.gr

ΒΙΝΤΕΟ Καππαδοκία: Ένα ταξίδι στον τόπο και το χρόνο [2007] (ΕΔΩ). Λήψη βίντεο Ψηλή Ανάλυση (1291 MB) / Χαμηλή ανάλυση (345 MB). ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: H ταινία της εκπαιδευτικής τηλεόρασης μάς ταξιδεύει στην Καππαδοκία, στον τόπο όπου σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας του αποτέλεσε το σταυροδρόμι ανταλλαγής ιδεών και αγαθών, στα «πετρομονάστηρα», τις εκκλησίες και τα ερημητήρια, τις πνευματικές δηλαδή κολυμβήθρες που διατήρησαν τη συνέχεια της ελληνορθόδοξης παράδοσης.










ΒΙΝΤΕΟ: Η εκπομπή «Εικόνες» ταξιδεύουν στη φαντασμαγορική Καππαδοκία, στην κεντρική Ανατολία της Τουρκίας. Σε έναν προορισμό που συγκεντρώνει παγκόσμιο ενδιαφέρον, ο Τάσος Δούσης ανακαλύπτει τη γη των προγόνων μας που ξεριζώθηκαν με τη Συνθήκη της Λωζάννης και την ανταλλαγή πληθυσμών το 1924.

Πρώτος σταθμός του ρεπορτάζ το χωριό Κόραμα, ή Γκιόρεμε στα τουρκικά, ένα παραμυθένιο χωριό με ελληνικές ρίζες.

Ένα από τα εντυπωσιακότερα ρεπορτάζ της εκπομπής θα ήταν μία συγκλονιστική πτήση με αερόστατο. Η βόλτα από ψηλά για να δει κάποιος την Καππαδοκία είναι μια μοναδική εμπειρία.

Το Υπαίθριο Μουσείο του Γκιόρεμε είναι ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Ο Τάσος Δούσης μπήκε μέσα στις βυζαντινές εκκλησίες που είναι λαξευμένες μέσα σε βράχους και ανακάλυψε βυζαντινούς θησαυρούς σπάνιας ομορφιάς.

Ο Άγιος Προκόπιος, ή Ουργκιούπ στα τουρκικά, είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Καππαδοκίας. Περπατήσαμε στα στενά δρομάκια του κι ανακαλύψαμε παλιά αρχοντικά ρωμέικα, μπήκαμε μέσα σε αυτά και μιλήσαμε με ντόπιους Τούρκους που με συγκίνηση μας περιέγραφαν πόσο όμορφα ήταν όταν είχαν γείτονες τους Έλληνες.
Δείτε: Ο Άγιος Προκόπιος ο Μεγαλομάρτυς: η βιογραφία και το μαρτύριο του ηρωικού Αγίου Προκόπιου (8 Ιουλίου)

Η Κοιλάδα των Περιστεριών και το «Δέντρο των Ευχών» θα σας συναρπάσουν με τους γεωλογικούς σχηματισμούς από γιγάντιους βράχους που μοιάζουν με μανιτάρια.

ΒΙΝΤΕΟ: Εκπομπή Balkan Express 
ΕΤ-3, 2012 Καππαδοκία - α' και β' μέρος











ΒΙΝΤΕΟ Φωτεινά Μονοπάτια «Καππαδοκία: Η αρχαία κοιτίδα του Χριστιανισμού» | 22/10/2017 | ΕΡΤ. Η Καππαδοκία, είναι μία μεγάλη χώρα της Μικράς Ασίας, γνωστή από την αρχαιότητα. Η λέξη Καππαδοκία, προέρχεται από την περσική λέξη Κατπατούκα, σημαίνει «η χώρα των όμορφων αλόγων».

Η Καππαδοκία, που αποκαλείται και ως «το σεληνιακό τοπίο της Τουρκίας», αποτέλεσε κατοικία πολλών λαών και τόπο πολλών σημαντικών γεγονότων.

Η Καππαδοκία είναι η αρχέγονη κοιτίδα του Χριστιανισμού. Υπήρξε η πατρίδα, των μεγάλων Ελλήνων Πατέρων, που θεμελίωσαν την Ορθόδοξη Θεολογία. Του Αγίου Βασιλείου, του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης και άλλων σπουδαίων μαρτύρων και οσίων του Χριστιανισμού.

Τα «Φωτεινά Μονοπάτια» σ’ αυτό το επεισόδιο ταξιδεύουν στην Καππαδοκία και ακολουθούν το οδοιπορικό του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Αραβισσό και τη Σινασό. Καταγράφουν στιγμές από τον Εσπερινό και τη Θεία Λειτουργία, που τελέστηκαν σε ναούς, που έμειναν για χρόνια αλειτούργητοι.

Επισκέπτονται την υπόγεια πόλη της Μαλακοπής και πετούν με αερόστατο, πάνω από τη γη της Καππαδοκίας και το πανέμορφο Γκιόρεμε.

Στη δημοσιογράφο Ελένη Μπιλιάλη μιλούν, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων, Θεοφάνης Ισαακίδης, και ο Μέγας Σύγκελλος Αμβρόσιος.

Η σειρά ντοκιμαντέρ «Φωτεινά Μονοπάτια» αποτελεί ένα οδοιπορικό στους πιο σημαντικούς θρησκευτικούς προορισμούς της Ελλάδας και όχι μόνο. Οι προορισμοί του εξωτερικού αφορούν τόπους και μοναστήρια που συνδέονται με το Ελληνορθόδοξο στοιχείο και αποτελούν σημαντικά θρησκευτικά μνημεία.

Σκοπός της συγκεκριμένης σειράς είναι η ανάδειξη του εκκλησιαστικού και μοναστικού θησαυρού, ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής ζωής της χώρας μας. Πιο συγκεκριμένα, δίνεται η ευκαιρία στους τηλεθεατές να γνωρίσουν ιστορικά στοιχεία για την κάθε μονή, αλλά και τον πνευματικό πλούτο που διασώζεται στις βιβλιοθήκες ή στα μουσεία των ιερών μονών. Αναδεικνύεται επίσης, κάθε μορφή της εκκλησιαστικής τέχνης: όπως της αγιογραφίας, της ξυλογλυπτικής, των ψηφιδωτών, της ναοδομίας. Επίσης, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, παρουσιάζονται πτυχές του καθημερινού βίου των μοναχών.











ΒΙΝΤΕΟ: Ιστορικές μαρτυρίες
Αφιέρωμα στην αγιοτόκο Καππαδοκία











ΒΙΝΤΕΟ: Μουσικό οδοιπορικό με την Δόμνα Σαμίου (Καππαδοκία, Φάρασα) - 1977: Το επεισόδιο είναι αφιερωμένο στη μουσική παράδοση των Φαράσων της Καππαδοκίας. Η Δόμνα Σαμίου συνομιλεί με πρόσφυγες από τα Φάρασα, εγκατεστημένους στο Πλατύ Ημαθίας. Γίνονται εκτενείς αναφορές στην ιστορία, τη γεωγραφία, τη μυθολογία και τη λαογραφία των Φαράσων και της Καππαδοκίας καθώς και στη ζωή των ανθρώπων εκεί αλλά και στην Ελλάδα. Παράλληλα παρουσιάζονται τραγούδια και χοροί της περιοχής.

Ο γαμήλιος χορός Αβγίτσα, που χορεύεται μόνο από άντρες.
Ο Χορός των Μαντηλιών που συνοδεύεται με τραγούδι.
Το τραγούδι Εγώ πηγαίνω στο μύλο σε Φαρασιώτικη διάλεκτο 
από ηλικιωμένη γυναίκα ενώ αλέθει σιτάρι σε πέτρινο μύλο.

Οργανική μουσική με κεμανέ (τοπική λύρα).

Ηλικιωμένοι τραγουδούν και χορεύουν το Ες Βασίλη, θρησκευτικό χορό που χορεύεται την Πρωτοχρονιά, ανήμερα του Αγίου Βασιλείου.

Οι Ανανίας Κεφαλάς και Παναγιώτης Χριστοφορίδης χορεύουν το Χορό των Σπαθιών.

Ηλικιωμένοι χορεύουν το Χορό των Κουταλιών ή Χουλιρέ.

Το τραγούδι Ξύπνα έβκην του σαβάχου (της αυγής) τ’ άστρον.

Ηλικιωμένο ζευγάρι χτυπά ρυθμικά το σιτάρι μέσα σε πέτρινο δοχείο με ξύλινα εργαλεία ενώ κρατάνε το ρυθμό του χτυπήματος με έναν ιδιόμορφο στίχο.
Η Αρχόντισσα-Κυρά με ιστορία, Δόμνα Σαμίου (αφιέρωμα)
Έρευνα, επιλογή και παρουσίαση: Δόμνα Σαμίου
Σκηνοθεσία: Φώτος Λαμπρινός
Διευθυντής φωτογραφίας: Συράκος Δανάλης
Ηχολήπτης: Βαγγέλης Πατέλης ΕΡΤ 1977










Η Δόμνα Σαμίου άστεγη στα Δεκεμβριανά - Αέναη επΑνάσταση

ΒΙΝΤΕΟ Με τον Ηλία Μαμαλάκη, Μπουκιά και Συγχώριο
Καππαδοκία Εκπομπή μαγειρικής από την Ελλάδα και το Εξωτερικό.












Αν και οι ίδιοι οι Καππαδόκες δεν είναι έτοιμοι να φανταστούν ελεύθερη την Καππαδοκία, αυτή θα είναι. Έτσι όσοι θέλουν να προετοιμαστούν για να ενσωματώσουν τα νέα δεδομένα στη σκέψη τους θα ήταν καλό να μελετήσουν την πορεία του κουρδικού αγώνα για να κατανοήσουν πόσο θα λειτουργήσει καταλυτικά.

Διότι το Κουρδικό θα επηρεάσει το Αρμενικό, το Ποντιακό, το Ασσυριακό και κατά συνέπεια το Καππαδοκικό. Αυτό σημαίνει ότι η προετοιμασία πρέπει να αρχίσει από τώρα όχι μόνο εσωτερικά αλλά και εξωτερικά, δηλαδή να γίνουν επαφές με τους δυναμικούς παράγοντες της αλλαγής φάσης.

Η Καππαδοκία είναι μια ζώνη επαφής με το Κουρδιστάν στην καλύτερη περίπτωση και επικάλυψη στις άλλες. Δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε την ανάγκη συνοχής της στρατηγικής σκέψης αυτών των λαών για ένα κοινό όραμα ελευθερίας. Είναι επίσης αναγκαίο να υπάρχει ένας συντονισμός κινήσεων από μέρους μας έτσι ώστε να βελτιστοποιήσουμε τη συμμαχία των αυτοχθόνων λαών για τα Δικαιώματά τους. Αυτό είναι ένα όραμα που έχει πρακτικούς σκοπούς και στόχους για να γίνει αυτό που άλλοι θεωρούν ανέφικτο.

Σημασία έχει να μη χάσουμε ένα στρατηγικό timing για όλους μας αφού ξέρουμε πως είναι απαραίτητο για να λειτουργήσουμε ορθολογικά και αποτελεσματικά. Οι ιστορικοί των γεγονότων του παρελθόντος μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό το έργο για τη συνέχεια της πορείας. Απλώς είναι καλό να ξέρουμε ότι το Κουρδιστάν αναπτύσσεται δυναμικά και γρήγορα, έτσι κάθε καθυστέρηση συμμαχίας είναι προβληματική και θα έχει επιπτώσεις για το μέλλον. ΠΗΓΗ

ΒΙΝΤΕΟ Εισήγηση του Νίκου Λυγερού με θέμα:
"Στρατηγικός πολιτισμός της Καππαδοκίας
στο Β' Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο: 18:03
"Καππαδοκία, γη πολιτισμού". Προγρ. Pdf
Σάββατο - Κυριακή 10 & 11 Ιουνίου 2017 στην 
αίθουσα του Μεγάρου της Παλαιά Βουλής, Αθήνα.



ΒΙΝΤΕΟ «Μάνος Κουτσαγγελίδης – Καππαδοκικό γλέντι» Η εκπομπή «Το Αλάτι της Γης» είναι αφιερωμένη στη μουσική παράδοση των προσφύγων, με επίκεντρο τα τραγούδια, τις μουσικές και τους χορούς των Ελλήνων της Καππαδοκίας. Ο Λάμπρος Λιάβας και το συνεργείο της εκπομπής ταξίδεψαν στη Νέα Καρβάλη κοντά στην Καβάλα, όπου έχουν εγκατασταθεί πρόσφυγες από την Καρβάλη-Γκέλβερι της Καππαδοκίας. Εδώ βρίσκεται η έδρα του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών – Στέγης Πολιτισμού Νέας Καρβάλης, που αναπτύσσει μια πολύπλευρη δράση για τη διάσωση και προβολή του Ελληνοκαππαδοκικού πολιτισμού.

Οικοδεσπότης ο πρόεδρος του Κέντρου Καπλάνης Ιωσηφίδης, που μας υποδέχεται στο Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο και στο Λαογραφικό χωριό «Ακόντισμα». Μιλάει για τις προσπάθειες των Ελλήνων της Καππαδοκίας να διατηρήσουν την εθνική και πολιτισμική τους ταυτότητα, για το ιστορικό της ανταλλαγής, για τον αγώνα να διασωθεί η υλική και η άυλη πολιτιστική τους κληρονομιά, με ιδιαίτερη έμφαση στα ιστορικά κειμήλια, τις φορεσιές, τα τραγούδια και τους χορούς. Οι γυναίκες αφηγούνται ιστορίες από «την πατρίδα» και αναθυμούνται τα παλιά γλέντια με τους χορούς και τα τραγούδια. Στο παλιό νταμάρι του «Ακοντίσματος» που έχει μεταμορφωθεί σε θέατρο στήνεται ένα καππαδοκικό γλέντι. Οι τελετουργικοί χοροί με τα μαντήλια, τα κουτάλια, η πομπή του Άι-Βασίλη και τα βυζαντινά ακριτικά τραγούδια παρουσιάζονται με τις εντυπωσιακές τοπικές φορεσιές, καθώς αυτές αποτελούν μέρος των παραδοσιακών δρώμενων. Ακολουθεί ένα σύγχρονο γλέντι, με τα τοπικά εδέσματα, τους νταϊρέδες (μεγάλα ντέφια), το ούτι και το «κεμανί» (την ιδιαίτερη εξάχορδη λύρα της Καππαδοκίας, με «συμπαθητικές χορδές). Συμμετέχουν οι: Καπλάνης Ιωσηφίδης (τραγούδι, νταϊρές), Θόδωρος Καρατζόγλου (βιολί), Τάσος Δασκαλόπουλος (ούτι), Ζαφείρης Ευθυμιάδης (κεμανί) και μια ομάδα ηλικιωμένων γυναικών από τη Νέα Καρβάλη, που τραγουδούν και παίζουν ντέφια και κουτάλια. Συμμετέχει η χορευτική ομάδα της Στέγης Πολιτισμού της Νέας Καρβάλης.

Παράλληλα, στο πρώτο μέρος της εκπομπής ο Λάμπρος Λιάβας υποδέχεται στη Νέα Καρβάλη τον κορυφαίο δεξιοτέχνη στο κανονάκι και τραγουδιστή Μάνο Κουτσαγγελίδη. Με καταγωγή από την Κομοτηνή, γόνος και αυτός προσφυγικής οικογένειας, μιλά για τη μουσική παράδοση των προσφύγων στη Βόρεια Ελλάδα, για τη σχέση της νέας γενιάς με αυτή τη μουσική κληρονομιά και επιλέγει μια σειρά από αντιπροσωπευτικούς σκοπούς από το πλούσιο ρεπερτόριο των Ελλήνων της Ανατολής. Τον συνοδεύουν οι: Κυριάκος Πετράς (βιολί), Θανάσης Μουσμουλίδης (λαγούτο) και Γιώργος Παγκοζίδης (τουμπελέκι).


ΒΙΝΤΕΟ 10 Καππαδοκία, η φύση κάνει Τέχνη
Το enlefkotv στα μονοπάτια της φαντασίας


ΒΙΝΤΕΟ 11 Αερόστατα στην Καππαδοκία
ΜΙΑ ΩΡΑ ΠΤΗΣΗ ΜΕ ΑΕΡΟΣΤΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ
ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 (ΦΟΒΕΡΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ)


Πηγή: Αέναη επΑνάσταση

Δείτε σχετικά:
Εγκαταλλελημένη Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του 1888 στο Καγιάκιοϊ της Τουρκίας  
Επισκεφθείτε τον Άγιο Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα από τον υπολογιστή σας  
ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ: Λαξευμένες στις σπηλιές της ιστορίας 
Ο Δράκοντας κι ο Άϊ-Γιώργης από την Καππαδοκία

4 σχόλια:

  1. Ενα καταπληκτικό βίντεο απο τόν θαυμαστό τόπο της Καππαδοκίας , συγχαρητήρια Sophia-Siglitiki Drekou !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η κατάσταση των εκκλησιών και των αγιογραφιών μόνο θλίψη δυστυχώς προκαλούν ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχεις και άδικο Νίκο... όμως είναι νοσταλγικό και ευκαιρία να τα δούμε που πολλοί από μας δεν τα γνωρίζουν αυτά μας τα μέρη που μεγάλωσαν και γεννήθηκαν τόσοι Άγιοι μας!

      Διαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.