Γιατί Φυλή σε νησί της Ινδονησίας έχει εκτυφλωτικά βαθιά γαλάζια μάτια; (Ιατρική απάντηση)



Φυλή σε νησί της Ινδονησίας έχει 
εκτυφλωτικά βαθιά γαλάζια μάτια

της Σοφίας Ντρέκου

Στο νησί Μπουτόν της Ινδονησίας, μιας χώρας που το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει μαύρα μαλλιά και μάτια, ζει μια φυλή, που αρκετά μέλη της έχουν γαλάζια μάτια εξαιρετικής λάμψης, εξαιτίας μιας σπάνιας γενετικής μετάλλαξης.

Ο φωτογράφος, Κορκνόι Πασαρίμπου, 
επισκέφτηκε την φυλή και τράβηξε 
μερικές εντυπωσιακές φωτογραφίες 
από τα πανέμορφα μπλε μάτια των ανθρώπων 
στο νησί Μπουτόν, στην Ινδονησία.

 
Πιστεύεται ότι το εντυπωσιακό χρώμα των ανθρώπων της φυλής,
που κάνει τρομερή αντίθεση με το σκούρο τους δέρμα,
οφείλεται σε μια κληρονομική γενετική μετάλλαξη,
γνωστή ως σύνδρομο Waardenburg.

Το Σύνδρομο Waardenburg πρόκειται για ένα σπάνιο γενετικό σύνδρομο το οποίο προκαλείται από την συσσώρευση ενός μικρού αριθμού μεταλλάξεων σε γονίδια. Ορισμένα από αυτά τα γονίδια σχετίζονται με την παραγωγή μελανίνης. Παρόλα αυτά η διαταραχή στην παραγωγή της έχει διαφορετική επίδραση στον οργανισμό από ότι στον αλφισμό. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των ατόμων με σύνδρομο Waardenburg είναι ότι έχουν εξαιρετικά έντονα γαλάζια μάτια. Τα γαλάζια μάτια εμφανίζονται και σε άτομα με το σύνδρομο στον πληθυσμό των οποίων ως χαρακτηριστικό είναι πολύ σπάνιο ή ανύπαρκτο.


Κι ενώ είναι μια εξαιρετικά σπάνια πάθηση, υπολογίζεται 
ότι επηρεάζει μόλις ένα άτομο στα 42.000 παγκοσμίως, 
στη συγκεκριμένη φυλή είναι πολύ συνηθισμένη, μιάς 
και τα περισσότερα μέλη της είναι μεταξύ τους συγγενείς.


Από τα παιδιά μέχρι τους ενήλικες, άντρες και γυναίκες 
υποφέρουν από αυτή τη σπάνια γενετική πάθηση. 
Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, τα μάτια των 
ανθρώπων μπορεί να έχουν διαφορετικό χρώμα.


Ένα μάτι να είναι σκούρο και να έχει χρώμα μαύρο 
κι ένα να είναι ανοιχτό και μπλε χρώματος.


Το σύνδρομο Waardenburg, όπως προαναφέραμε, 
πέρα από τις διαφοροποιήσεις στο χρώμα των ματιών, 
στα μαλλιά και στο δέρμα, συχνά προκαλεί και κώφωση.

 
«Τα γαλάζια μάτια είναι σπάνια και όμορφα, αποτελούν την έμπνευσή μου» λέει ο φωτογράφος Κορκνόι Πασαρίμπου, που στην πραγματικότητα είναι γεωλόγος στο επάγγελμα κι έχει ως χόμπι να καταγράφει τη ζωή στην ύπαιθρο της Ινδονησίας, ιδίως τις απομονωμένες φυλές και τον πολιτισμό τους.

 
Το Μπούτον (ινδονησιακά: Buton) είναι νησί της Ινδονησίας. 
Έχει έκταση 4.408 χλμ² και 447.408 κατοίκους (2010). 
Μεγαλύτερη πόλη του νησιού είναι το Bau-Bau 
με 137.118 κατοίκους (2010).


Το σύνδρομο Waardenburg (WS) είναι μία νόσος που κληρονομείται με τον επικρατούντα αυτοσωματικό χαρακτήρα και χαρακτηρίζεται από διάφορα ευρήματα που αφορούν τα μάτια, το δέρμα, τα μαλλιά και από συνυπάρχουσα νευροαισθητήρια βαρηκοΐα, με συχνότητα που εκτιμάται παγκοσμίως σε 1:42.000 παιδιά.

Τα χαρακτηριστικά του συνδρόμου και συνοπτικά είναι η αύξηση της διακανθικής απόστασης των ματιών (η απόσταση μεταξύ των δύο έσω κανθών των ματιών-dystopia canthorum), οι χρωστικές διαταραχές των ματιών (ετεροχρωμία της ίριδας με το ένα μάτι να είναι συνήθως μπλε και το άλλο καστανό), των μαλλιών (άσπρη τούφα των μαλλιών, πρώιμο άσπρισμα των μαλλιών <30 ετών, άσπρες βλεφαρίδες), του δέρματος (συγγενής λευκοδερμία, περιοχές υπόχρωσης ή υπέρχρωσης στο δέρμα του προσώπου, του κορμού ή των άκρων) και η συνύπαρξη νευροαισθητήριας βαρηκοΐας.



Η Ινδονησία είναι νησιωτικό κράτος της Νοτιοανατολικής Ασίας, που απαρτίζεται από περίπου 18.000 νησιά. Με πληθυσμό 269.603.400 κατοίκων σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις για το 2020, είναι η τέταρτη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο και έχει το μεγαλύτερο πληθυσμό μουσουλμάνων.
ΔΕΙΤΕ: Παράνομα αλυσοδεμένοι άνθρωποι με ψυχικές διαταραχές ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΑ-ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΑ: Άνθρωποι στοιβαγμένοι σαν ζώα. Οι απίστευτες εικόνες από ψυχικά ασθενείς στην Ινδονησία http://www.sophia-ntrekou.gr/2018/11/indonesia-Pasung.html
Πρωτεύουσα είναι η Τζακάρτα, παλαιότερα γνωστή ως Μπατάβια. Η Ινδονησία συνορεύει με την Παπούα Νέα Γουινέα, το Ανατολικό Τιμόρ και τη Μαλαισία.

Άλλες γειτονικές χώρες είναι οι: Σιγκαπούρη, Φιλιππίνες, Αυστραλία, καθώς και η ινδική επικράτεια του Ανταμάν και Νικομπάρ. 

Το αρχιπέλαγος της Ινδονησίας, ειδικότερα το νησί Ιάβα, κατοικήθηκε από τον Homo erectus περίπου 1.500.000 χρόνια πριν έως και 35.000 χρόνια πριν. Ο σύγχρονος άνθρωπος (Homo Sapiens) πρέπει να έφτασε στην Ινδονησία πριν περίπου 45.000 χρόνια.

Η κύρια θρησκεία στην Ινδονησία είναι το Ισλάμ, καθώς σχεδόν το 85% του πληθυσμού δηλώνουν Μουσουλμάνοι. Από τον υπόλοιπο πληθυσμό, το 11% είναι Χριστιανοί, κυρίως Προτεστάντες αλλά και Καθολικοί, το 2% είναι Ινδουιστές και το 1% Βουδιστές. Επίσης, υπάρχουν 24.521 Μάρτυρες του Ιεχωβά και 6.920 Μορμόνοι της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών. Η Ινδονησία είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό μουσουλμανική χώρα.


Βαθύ Γαλάζιο - Οδυσσέα Ελύτη

Σε μάτιασαν οι νύφες του βυθού 
Οι λευκές του μαΐστρου ερινύες 
Ανάβοντας τη ζήλια του κορμιού 
Μα όταν γέλασαν οι ανυφάντρες του ήλιου 
Που φιλοδόξησαν ένα καμάρι επίγειο 
Άξαφνα πήρες τη βαφή του απείρου.

Βιβλιογραφία:
Sophia-Ntrekou.gr εικόνες από τον φωτογράφο και Γεωλόγο Korchnoi Pasaribu (@geo.rock888) στο Instagram κ' Sputnik
• Αποσπάσματα για το σύνδρομο Waardenburg ελήφθησαν από το περιοδικό «Ωτορινολαρυγγολογία - Χειρουργική Κεφαλής και Τραχήλου» τεύχος 25, Ιούλιος-Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2006, σελίδες 33-36 το οποίο αποτελεί το επίσημο έντυπο Πανελλήνιας Εταιρείας Ωτορινολαρυγγολόγων.
• Κλινικά και ακοολογικά ευρήματα στο σύνδρομο Waardenburg
• Α' Πανεπιστημιακή ΩΡΛ Κλινική Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ 2
• Β' Πανεπιστημιακή ΩΡΛ Κλινική Νοσοκομείου Παπαγεωργίου
• Οι Γεωγραφικές πληροφορίες από Geo-Wiki | Britannica
• Από το βιβλίο του Οδυσσέα Ελύτη, Ποίηση, εκδ. Ίκαρος.
Τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1979. (Βλ. Εδώ)




1 σχόλιο:

Γιώργος Παύλου είπε...

Πολύ ενδιαφέρον και σύντομο,πληροφορίες σημαντικές για όλους.