Σελίδες

Η ζωή εν Τάφω! Νεκροταφείο με ζωντανούς, στη Μανίλα οι άνθρωποι ζουν ανάμεσα στους τάφους! (φώτο, βίντεο)


Χρόνια πριν, το 1962 έγραψε η Διδώ Σωτηρίου στα «Ματωμένα Χώματα»: «Πήγαμε στο νεκροταφείο. Ούτε σπιθαμή να σταθείς. Είχανε προλάβει άλλοι, πριν από μας, και πήρανε την πρωτοκαθεδρία. Βγάλανε απ’ τους τάφους λιωμένους κι άλιωτους νεκρούς και βάλαν οι ζωντανοί τα στρωσίδια τους και τα παιδιά τους. Γυναίκες γεννούσανε πρόωρα. Είχε διαδοθεί στους γύρω μαχαλάδες: ''Όποια είναι για γέννα, στο νεκροταφείο. Παραστέκουνε και γιατροί!''. Γερόντισσες βράζανε νερά για τις λεχώνες με προσάναμμα κόκαλα πεθαμένων!»

Η ανατριχιαστική πόλη/νεκροταφείο της Μανίλα
Άνθρωποι ζουν ανάμεσα στους τάφους 
Η ζωή εν Τάφω! Νεκροταφείο με ζωντανούς

της Σοφίας Ντρέκου

Η Μανίλα (Φιλιππινέζικα: Lungsod ng Maynila), είναι η πρωτεύουσα των Φιλιππινών. Ο συνολικός πληθυσμός της μητροπολιτικής περιοχής της πόλης είναι 11.553.427 κάτοικοι.

Η πόλη βρίσκεται στο νησί Λουζόν, στα βόρεια του νησιωτικού συμπλέγματος των Φιλιππίνων. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας μετά την Κουεζόν. Η Μανίλα ήταν το αποικιακό κέντρο της Ισπανίας στην περιοχή των Φιλιππίνων από τον 16ο ως τον 19ο αιώνα.

Πενία τέχνας κατεργάζεται, ωστόσο η ανατριχιαστική λύση που βρήκαν οι φτωχές οικογένειες στις Φιλιππίνες για να στεγαστούν, αγγίζει τα όρια της εξαθλίωσης. Συγκεκριμένα περίπου 10.000 οικογένειες ζουν στο νεκροταφείο της Μανίλα, ανάμεσα σε μαυσωλεία και τάφους.

Το Βόρειο Κοιμητήριο της Μανίλα, είναι ίσως το πρώτο νεκροταφείο με... ζωντανούς κατοίκους, αφού ο υπερπληθυσμός ανάγκασε τις φτωχότερες οικογένειες της πρωτεύουσας των Φιλιππίνων, να παραμερίσουν φόβους και δεισιδαιμονίες και να συγκατοικήσουν με τους εκλιπόντες συγγενείς τους.

Το Βόρειο Νεκροταφείο της Μανίλα έχει μετατραπεί σε κανονική πόλη, με εστιατόρια και καταστήματα, ενώ σε ορισμένα σημεία έχουν καταφέρει να βάλουν και ηλεκτρικό ρεύμα.

Παράλληλα, οι κάτοικοι αυτής της παράξενης πόλης των νεκρών, βγάζουν τα έσοδα τους φροντίζοντας τους τάφους δίπλα στους οποίους ζουν.

Φώτο: Παιδιά στους τάφους της Μανίλα 
στο Βόρειο Νεκροταφείο στις Φιλιππίνες.
Image credit: Atlas Obscura

Παίζουν τα παιδιά γιατί οι κεκοιμημένοι 
είναι οι μόνοι που δεν θα τα μαλώσουν ποτέ 
όσο δυνατά και αν φωνάζουν !!







Video: Manilla's North Cemetery is the city's largest, 
with 70 to 80 funerals a day - and more than a million
buried here. For some Filipinos, this sea of tombs 
and bones, is also home. www.sophia-ntrekou.gr


Βίντεο Μανίλα: Μια μεγαλούπολη στην μέση του Ειρηνικού

Roland_A_Nagy-manila-cemetery
Οι Φιλιππίνες αποτελούν ένα εξωτικό χωνευτήρι πολιτισμών. Όλο και περισσότερος κόσμος συρρέει για να ζήσει στη μητρόπολη της χώρας, τη Μανίλα. Στο πρώτο από τα τέσσερα επεισόδια της σειράς «Η ζωή στις Φιλιππίνες» ανακαλύπτουμε την πρωτεύουσα του νησιωτικού κράτους των 12 εκατομμυρίων κατοίκων, με την πλούσια παράδοση και τα μεγάλα οράματα.

Το αρχιπέλαγος των Φιλιππίνων αποτελείται από 7.107 νησιά στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό. Η Μανίλα βρίσκεται στο νησί Λουζόν, στα βόρεια του νησιωτικού συμπλέγματος. Η πρωτεύουσα είναι μια από τις 10 μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου και μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες μητροπόλεις του πλανήτη. Τεράστιοι νεότευκτοι ουρανοξύστες δεσπόζουν στην πόλη. Υπερσύγχρονα εμπορικά κέντρα ξεπετάγονται σε κάθε γωνιά.

«Ο ορίζοντας στη Μανίλα είναι ποικιλόμορφος. Η γραμμή του ορίζοντα είναι πολύπλευρη. Η Μανίλα είναι στην πραγματικότητα μια μητρόπολη. Αρχικά ξεκινούσε στο σημείο όπου ο ποταμός Πασίγκ χύνεται στον κόλπο της Μανίλας. Εκεί βρίσκεται η παλιά πόλη. Στη συνέχεια, επεκτάθηκε», εξηγεί ο αρχιτέκτονας Ντομινίκ Γκαλίσια.


Κάθε χρόνο, χιλιάδες Φιλιππινέζοι από τις αγροτικές περιοχές συρρέουν στην πρωτεύουσα για να δοκιμάσουν την τύχη τους. Οι κάτοικοι αυτής της πολύβουης και πολύχρωμης πόλης είναι νέοι: Ο μέσος όρος ηλικίας του πληθυσμού δεν ξεπερνάει τα 23 έτη.

Τα τελευταία χρόνια μια νέα γενιά δημιουργών αφήνει το στίγμα της στην πόλη. Ανάμεσα τους και ο σχεδιαστής μόδας Όλιβερ Τολεντίνο. Βρίσκεται διαρκώς σε κίνηση και ψάχνει πηγές έμπνευσης, σε μια μητρόπολη που σφύζει από ζωή. Τα υλικά που χρησιμοποιεί, όπως οι ίνες από ανανά και τα φύλλα κρίνου, προέρχονται όλα από τις Φιλιππίνες.
«Μεγάλωσα στην επαρχία, όπου υπάρχουν τροπικά λουλούδια, μαγευτικό τοπίο και υπέροχες παραλίες. Εκεί, μπορείς να γνωρίσεις την παράδοση και την κληρονομιά των Φιλιππίνων» υποστηρίζει ο διάσημος σχεδιαστής, που στο πελατολόγιο του έχει αστέρια του Χόλιγουντ. Θεωρεί τον εαυτό του εκπρόσωπο της οικολογικής μόδας στις Φιλιππίνες και θέλει να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του στη νέα γενιά.

Ο Τολεντίνο, όπως και πολλοί άλλοι Φιλιππινέζοι, αποτελούν ζωντανή διαφήμιση για την χώρα τους στο εξωτερικό. Η Μανίλα προσελκύει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών, που θεωρούν την πόλη μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες βιομηχανικές περιοχές του πλανήτη, στον τομέα των υπηρεσιών και της βιομηχανίας των ηλεκτρονικών ειδών.

by Αέναη επΑνάσταση | Sophia-Ntrekou.gr

Video: The Philippines has one of the highest rates of c in the world. In urban areas, many homeless Filipinos live on the streets or in the slums. But some also find refuge in graveyards, sharing space with the dead. In c city, Cheryl Boholano spent time in a cemetery that’s home to hundreds of families with no roofs above their heads.



FaceBook
● Όρος Σινά: Παίζουν τα παιδιά γιατί οι κεκοιμημένοι είναι οι μόνοι που δεν θα τα μαλώσουν ποτέ όσο δυνατά και αν φωνάζουν !! Καλημέρα Σοφία, υγεία και χαρά σου εύχομαι !!! Freunde, denen Σοφία Ντρέκου - αέναη επΑνάσταση gefällt

● Konstantinos Konstantinidis: Νεκροταφείο ζώντων και ψυχών μικρών παιδιών στην Μανίλα και σε όλες τις Μανίλες του κόσμου. Η ευλογημένη από τον Θεό γη έχει την δυνατότητα να διαθρέψει πολλαπλάσιο πληθυσμό από τον σημερινό. "Αυξάνεστε και πληθύνεστε". Το 5% υφαρπάζει τον πλούτο που έδωσε ο Θεός στη γη, για όλους τους κατοίκους και καταδικάζονται στην πείνα, δυστυχία, ασθένειες, βία, κρατική τρομοκρατία, αίμα. Όλα σχεδιασμένα και στοχευμένα. Ουαί όμως όταν έλθει εκείνη η ώρα. Ουαί από τον Θεό, αλλά ουαί και από τους δυστυχείς λαούς που θα γίνουν όργανα τιμωρίας του Θεού κατά των τυράννων. Ουαί όταν ξυπνήσουν οι λαοί. Και θα έλθει εκείνη η ώρα!!! ΕΙΣ ΘΕΟΣ ΜΕΘ ΗΜΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΩΡ !

● Aggelos Aslanidis: Αν πας στο Κάιρο θα δεις την νεκρόπολη είναι μια πόλη ζωντανών και νεκρών. Μια πόλη μέσα στο νεκροταφείο Υπάρχουν επαύλεις μεγάλα και μικρά σπίτια στα οποία κατοικούν συγγενείς των νεκρών. Φυσικά υπάρχει ρυμοτομία, τα σπίτια υδροδοτούνται, φωτίζονται και έχουν όλες τις ανέσεις 22 Φεβρουαρίου 2017 στις 2:57 π.μ.

● Σοφία Ντρέκου 20 Φεβρουαρίου 2014 [Αντί Τσικνοπέμπτης...]

● Σοφία Ντρέκου 21 Σεπτεμβρίου 2013
Θάλια Παπά: Πραγματική εξαθλίωση!!!!!! Αυτό το είδα για πρώτη φορά πριν 5 χρόνια στο Κάιρο. Το μισό νεκροταφείο είχε γίνει πολιτεία. Ζούνε εκεί 2.000 άνθρωποι, μέσα στους τάφους, τους παλιούς και γκρεμισμένους!!!! 21 Σεπτεμβρίου 2013 στις 4:41 μ.μ.


Σοφία Ντρέκου: Θάλια σ' ευχαριστούμε... ούτε κι αυτό το ήξερα... είναι θλιβερό!! 21 Σεπτεμβρίου 2013 στις 4:44 μ.μ.

Θάλια Παπά: Είναι η μοναδική φωτο που πρόλαβα να τραβήξω μέσα από το πούλμαν, μόλις μας το είπε ο οδηγός. Αλλά φαίνεται η εξαθλίωση..... δυστυχώς... 21 Σεπτεμβρίου 2013 στις 4:46 μ.μ.

Σοφία Ντρέκου: Δική σου η λήψη Θάλια μου;... εξαιρετικά καλή για εν κινήσει! 21 Σεπτεμβρίου 2013 στις 5:00 μ.μ.

Θάλια Παπά: Καλούτσικη είναι. Δεν έχει πιάσει το θέμα αρκετά καλά. Μέσα στα σπιτάκια, στους τάφους δηλ. φαίνονταν τα "νοικοκυριά" και γύρω τα παιδάκια να παίζουν... σοκαρίστηκα!!!!! 21 Σεπτεμβρίου 2013 στις 11:25 μ.μ.

Ireneos Mousikoudis: "Μνήμη Θανάτου". 21 Σεπτεμβρίου 2013 στις 11:59 μ.μ.



1 σχόλιο:

  1. Τώρα πια τι τα θέμε / όπως είμαστε επηρμένοι / και για τίποτα ικανοί / μπρος στα μνήματα θα λέμε / << βγείτε εσείς οι πεθαμένοι / εμείς να μπούμε οι ζωντανοί >>.*

    * Προφητεία του Κοσμά του Αιτωλού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.