Σελίδες

Μήνυσαν τον π. Αντώνιο της «Κιβωτού του Κόσμου» για ρατσιστική συμπεριφορά και η απάντηση του για τις «ρατσιστικές» δηλώσεις


25 Νοεμβρίου 2019
by Αέναη επΑνάσταση

Ναι... συνέβη και αυτό το ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ.

Αυτά είναι σημεία των καιρών και υποσημειώνουμε τα λόγια του Κυρίου: «Είστε μακάριοι όταν σας βρίσουν και σας καταδιώξουν ψευδόμενοι εξ αιτίας μου» και «αν καταδίωξαν εμένα, θα καταδιώξουν κι εσάς· αν τήρησαν τα λόγια μου, θα τηρήσουν και τα δικά σας» (βλ. Ματθ. 5, 11-12, Ιωάννην 15, 20).

Πάτερ Αντώνιε, ο Θεός είναι μαζί σου, το ίδιο και όλοι οι συνετοί άνθρωποι σ' αυτόν τον τόπο, ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων.

Υπενθυμίζουμε στους αναγνώστες ότι, η «Κιβωτός του Κόσμου» εδώ και πολλά χρόνια, φροντίζει παιδιά που έχουν άμεση ανάγκη βοήθειας, μεταξύ των οποίων και πολλά προσφυγόπουλα.

Ο πατέρας Αντώνιος βραβεύτηκε το 2018 ως ο καλύτερος «Ευρωπαίος Πολίτης».

Τι απαντά η «Κιβωτός του Κόσμου» στην αναφορά για ξενοφοβία και ρατσισμό

Απάντηση
στη μηνυτήρια αναφορά κατά του ιδρυτή της «Κιβωτού του Κόσμου», πατέρα Αντώνιου Παπανικολάου, για ρατσιστική συμπεριφορά έδωσε η οργάνωση διευκρινίζοντας ότι η επίμαχη επιστολή υπογράφεται από διοικητικά στελέχη της MKO και όχι από τον ιδρυτή.

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι στο πλαίσιο του προγράμματος του Παρατηρητήριο Ρατσιστικών Εγκλημάτων κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά του πατέρα Αντωνίου, και άλλων δύο προσώπων, με αφορμή την αντίθεση της «Κιβωτού» στη δημιουργία Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης Αλλοδαπών προσφύγων και μεταναστών προσφύγων, κοντά στις εγκαταστάσεις του Χωριού Παιδικής Προστασίας της Κιβωτού στο Αίπος της Χίου.

Η «Κιβωτός» σε επιστολή της προς το δημοτικό συμβούλιο της Χίου εξηγούσε ότι η δημιουργία ενός τέτοιου κέντρου «θέτει σε άμεσο κίνδυνο το Παιδικό Χωριό της Κιβωτού του Κόσμου». Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η «Κιβωτός» μετά την κατάθεση της αναφοράς, διευκρινίζει ότι η επιστολή που διαβάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Χίου υπογράφεται από τα διοικητικά στελέχη της δομής. Κάνει ακόμη λόγο για «διαστρέβλωση» των θέσεων της μέσα από δημοσιεύματα τα οποία «παρουσιάζουν μία διαφορετική πραγματικότητα για τις δράσεις της».

Η ανακοίνωσή της «Κιβωτού» επισημαίνει τα εξής:

«Η Κιβωτός του Κόσμου, στις δομές φιλοξενίας ανηλίκων έχει πρωταρχικό κριτήριο και νομική ευθύνη, την ασφάλεια των παιδιών, τόσο αυτών που απομακρύνθηκαν από το περιβάλλον τους, για να προστατευτούν, με την εντολή του εισαγγελέα, όσο και των ανηλίκων και ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, των οποίων η ασφάλεια, αποτελεί το μοναδικό κριτήριο για οποιαδήποτε δράση ή ανακοίνωση στις οποίες προβαίνει.  
Η Δομή του Παιδικού Χωριού της Χίου, στην οποία αναφέρονται τα δημοσιεύματα, έχει φιλοξενήσει περισσότερους από 200 ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, και τούτο το έπραξε κατά την αρχική περίοδο των έντονων προσφυγικών ροών (έτη 2015-17), όταν είχε μόλις ενσκήψει το πρόβλημα της φιλοξενίας των ανήλικων προσφυγόπουλων, και μάλιστα αυτοβούλως χωρίς να επιδιώξει οιαδήποτε δημοσιότητα και χωρίς να λάβει την παραμικρή βοήθεια. 
Η επίμαχη επιστολή, κατετέθη προς τις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των ανήλικων ευπαθών ομάδων που φιλοξενεί. Κάποιες μεμονωμένες λέξεις και φράσεις των επίμαχων επιστολών, οι οποίες αναπαράγονται και δημιουργούν αρνητικές εντυπώσεις, έχουν μοναδικό στόχο να καταδείξουν στις αρμόδιες αρχές την ένταση του προβλήματος και να τονίσουν τους υπαρκτούς κινδύνους που εγκυμονούν οι αποφάσεις τους. Λόγω ακριβώς της επικέντρωσής μας στο κοινωφελές έργο μας, δεν έχουμε την δυνατότητα να παρακολουθούμε και να απαντούμε άμεσα σε δημοσιεύματα, διότι μοναδικό μέλημά μας είναι η καθημερινή φροντίδα των παιδιών μας και των οικογενειών που στηρίζουμε.
Η επίμαχη επιστολή, συντάχθηκε και προσυπογράφηκε από την διοίκηση της Κιβωτού του Κόσμου Αιγαίου Νικόλαο Τάγαρη (διευθυντή) και Έλλη Παπαϊωάννου (εθελόντρια, διοικητικό στέλεχος) που έχει την ευθύνη για την ασφάλεια των ανηλίκων που φιλοξενούνται στην δομή της και όχι από τον πατέρα Αντώνιο προσωπικά. 
Η διοίκηση της Κιβωτού του Κόσμου».
Η Μήνυση κατά του πατέρα Αντώνιου της 
«Κιβωτού του Κόσμου» για ρατσιστική συμπεριφορά!

Η οργάνωση, που έχει πλούσιο ανθρωπιστικό έργο 
για την φροντίδα παιδιών μεταναστών και προσφύγων, 
κατηγορείται για «ξενοφοβία και ισλαμοφοβία» 
από το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι!


Μηνυτήρια αναφορά κατά της «Κιβωτού του Κόσμου» και του επικεφαλής της, πατέρα Αντώνη Παπανικολάου, κατέθεσε το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι καταγγέλλοντας ρατσιστική συμπεριφορά από την οργάνωση. 

Ο Παναγιώτης Δημητράς, εκ μέρους του Παρατηρητηρίου, κατηγορεί την οργάνωση, η οποία έχει πλούσιο ανθρωπιστικό έργο για την υποστήριξη προσφύγων και μεταναστών, για «ξενοφοβία και ισλαμοφοβία».

Αφορμή ήταν δύο επιστολές, εκ των οποίων μία είχε παραλήπτη το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου. Η ΜΚΟ, σύμφωνα με την αναφορά, είχε εκφράσει την αντίθεσή της για τη δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου κοντά σε εγκατάσταση της «Κιβωτού» η οποία βρίσκεται στη Χίο. 

Το Παρατηρητήριο στρέφεται και κατά της εισαγγελέως γιατί, όπως εξηγεί η αναφορά του, η δικαστική λειτουργός δεν άσκησε δίωξη για παλαιότερο κείμενο από την «Κιβωτό». Γίνεται ακόμη λόγος στην αναφορά για «δημόσια υποκίνηση μίσους μέσω και του Διαδικτύου» από την «Κιβωτό». 

Η αναφορά στρέφεται κατά του επικεφαλής της ΜΚΟ, του ιερέα Αντώνη Παπανικολάου, της δημοτικής συμβούλου της παράταξης «Χίος Μπροστά» Αγγελικής Παμπάλου και της εισαγγελέως Χίου Σπυριδούλας Σταυράτη. 

Στην αναφορά, που κατατέθηκε στη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας στο πλαίσιο του αντιρατσιστικού νόμου, επισυνάπτονται δύο δημοσιεύματα με ημερομηνίες 22 Νοεμβρίου 2019 και 1 Ιουνίου 2017. 

Υπενθυμίζεται ότι η «Κιβωτός του Κόσμου» εδώ και πολλά χρόνια φροντίζει παιδιά που έχουν άμεση ανάγκη βοήθειας, μεταξύ των οποίων και πολλά προσφυγόπουλα. Ανάμεσα στα παιδιά αυτά που υποστήριξε ο πατέρας Αντώνιος είναι και τα αδέλφια Αντετοκούνμπο. 
Το κείμενο της μηνυτήριας αναφοράς:
ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ/Τ.Κ.Ζ.Α.Ρ. 24

Νοεμβρίου 2019
Κυρίες/Κύριοι,

Σας υποβάλλουμε άλλη μια μηνυτήρια αναφορά, στα πλαίσια του προγράμματος του Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτων, κατά της ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου» και του επικεφαλής της παπά-Αντώνη Παπανικολάου αναφορικά με δύο ξενοφοβικές και ισλαμοφοβικές επιστολές τους, το 2017 και το 2019, προς το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου (και άλλους φορείς), καθώς και κατά της δημοτικής σύμβουλου Χίου Αγγελικής Παμπάλου, η οποία εκπροσωπώντας την παράταξη της «Χίος Μπροστά» διάβασε την εν λόγω επιστολή στη συνεδρίαση της 22ης Νοεμβρίου 2019 του ΔΣ.  
Με τις ρατσιστικές αυτές επιστολές «αντιτίθενται απόλυτα» στην κατασκευή δύο προαναχωρησιακών κέντρων κράτησης αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ) κοντά σε δομή της ΜΚΟ θεωρώντας τους μετανάστες δημόσιο κίνδυνο για τους ανήλικους που φιλοξενούνται στη δομή καθώς «η πλειοψηφία των μεταναστών είναι ενήλικοι και άγαμοι άνδρες, που προέρχονται από μουσουλμανικές χώρες με σημαντικές πολιτισμικές διαφορές (οπού π.χ. τα κορίτσια θεωρούνται γυναίκες σε αρκετά μικρότερη ηλικία) και ότι μεταξύ των κρατουμένων θα περιλαμβάνονται παράνομοι, εγκληματίες, πιθανώς, ακόμη και τρομοκράτες. Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι, δυστυχώς, αρκετά μεγάλη μερίδα του πληθυσμού των προσφύγων και μεταναστών, ίσως και λόγω των δυσμενών συνθηκών διαβίωσης τους, αλλά και άλλων λόγων, δεν είναι σε θέση να σεβαστεί τις ιδιοκτησίες που γειτνιάζουν με τους χώρους διαμονής τους και έχουν προξενήσει μεγάλες φθορές και κλοπές».  
Όλα τα παραπάνω συνιστούν δημόσια υποκίνηση μίσους μέσω και του διαδικτύου.
Επίσης η παρούσα αναφορά στρέφεται και κατά της Εισαγγελέα για Ρατσιστικά Εγκλήματα Σπυριδούλα Σταυράτη για κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος επειδή όταν της υποβλήθηκε η επιστολή της Κιβωτού του Κόσμου τον Ιούνιο 2017 με το ίδιο ακραία ξενόφοβο και ισλαμόφοβο περιεχόμενο δεν προχώρησε σε άσκηση ποινικής δίωξης, όπως δεν φαίνεται να έκανε το ίδιο και με το πρόσφατο ακραία ξενόφοβο και ισλαμόφοβο κείμενο της ΜΚΟ που ίσως να είχε αποτραπεί αν η ΜΚΟ είχε διωχθεί για το κείμενο του 2017, ενώ παράλληλα φέρεται, όπως λέει η ΜΚΟ, να έχει αναθέσει στην ισλαμόφοβη οργάνωση τη φιλοξενία περίπου 200 ασυνόδευτων ανηλίκων που προφανώς στην πλειοψηφία τους προέρχονται από μουσουλμανικές οικογένειες. 
Ακολουθούν τα δημοσιεύματα του «αστραπάρη» της 22 Νοεμβρίου 2019 και 1 Ιουνίου 2017. 
Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας καθώς και να μας ενημερώσετε για τον αριθμό πρωτοκόλλου που θα δώσετε στη μήνυση αυτή.

Με τιμή,
Παναγιώτης Δημητράς
Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • Ο πατέρας Αντώνιος βραβεύτηκε το 2018 ως ο καλύτερος «Ευρωπαίος Πολίτης».
Sophia-Ntrekou.gr


«N»: Η ανάρτηση συνεχίζει παραθέτοντας σχόλια αναγνωστών για το θέμα, ενώ ο αρθρογράφος σχολιάζει για τον κ. Δημητρά ότι «κατά τα άλλα είναι σπουδαίος ακτιβιστής, όμως έχει μηνύσει τη μισή Ελλάδα χωρίς λόγο». βλ. αλληθωρίζοντας, επίκαιρα

Ακολουθούν βίντεο για το έργο του π. Αντωνίου Παπανικολάου:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.