Σελίδες

Γιώργος Κοτανίδης - Ενός Λεπτού Φωνή


Ενός Λεπτού Φωνή για τον ηθοποιό, σκηνοθέτη και συγγραφέα 
Γιώργο Κοτανίδη (23 Μαΐου 1945 † 28 Ιανουαρίου 2020)

της Σοφίας Ντρέκου

Η ανεπιτήδευτη χάρη, ο φυσικός ανδρισμός, η πηγαία αρχοντιά, έχασαν έναν στρατηγό τους. Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 74 ετών, άφησε ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας, Γιώργος Κοτανίδης. Αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και νοσηλευόταν με ειλεό στην μονάδα Εντατικής Θεραπείας μετά από εγχείρηση. 

«Με οδύνη σας πληροφορούμε ότι ο Γιώργος Κοτανίδης/Yorgos Kotanidis δεν είναι πια μαζί μας. Φώτισε τις ζωές όλων όσων ήρθαν σε επαφή μαζί του.» Έγραψαν οι κόρες του Εύα και Αντιγόνη και η σύντροφός του Ιωάννα. 

O Γιώργος Κοτανίδης υποδύεται τον Νίκο Ζαχαριάδη

O ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας Γιώργος Κοτανίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη 23 Μαΐου 1945. Τελείωσε το δημοτικό στη Δράμα και το γυμνάσιο στη Θεσσαλονίκη. Μέχρι τα δώδεκά του έζησε στη Δράμα, τόπο καταγωγής των γονιών του που είχαν έρθει ως πρόσφυγες από τον Πόντο. 

Φοίτησε δύο χρόνια στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλο­νίκης, όπου μπήκε κατά λάθος, Φοίτησε στη Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου, όπου ασχολήθηκε κυρίως με τη δημιουργία του φοιτητικού θεάτρου και της κινηματογραφικής λέσχης (ΦΟΘΚ).

Ήταν ένας από τους δημιουργούς του Ελεύθερου Θεάτρου στο Άλσος Παγκρατίου και αργότερα στη διάρκεια της θεατρικής του καριέρας συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους και σκηνοθέτες, παίζοντας θεατρικούς ρόλους όλων των ειδών. Ενσάρκωσε, επίσης, αρκετούς ρόλους στον Ελληνικό και διεθνή κινηματογράφο, όπως και στην τηλεόραση.

Πολιτικοποιημένος και ενταγμένος στην Αριστερά συμμετείχε στο φοιτητικό κίνημα. Με την επιβολή της δικτατορίας, άφησε το πανεπιστήμιο και κατέβηκε στην Αθήνα για να γίνει ηθοποιός. Τελείωσε τη Δραματική Σχολή του «Εθνικού Θεάτρου» το 1970 και αμέσως μετά συμμετείχε στη δημιουργία του «Ελεύθερου Θεάτρου», όπου παρέμεινε την περίοδο 1970-75.

Αργότερα συνεργάστηκε με την Άννα Συνοδινού, τον Γιώργο Μιχαηλίδη, τον Αλέξη Σολομό, την Ξένια Καλογεροπούλου, τον Μιχάλη Κακογιάννη, τον Γιάννη Χουβαρδά, τον Κωνσταντίνο Αρβανιτάκη, τη «Νέα Πορεία», την «Εθνική Λυρική Σκηνή», το «Από Μηχανής Θέατρο», το «Θέατρο Στοά» και άλλους θιάσους και σκηνοθέτες, ερμηνεύοντας ρόλους σε όλα τα θεατρικά είδη.

Το 2004 ίδρυσε το θίασο «Σαλτιμπάγκοι» και ανέβασε τα έργα «QED ή Τι απέδειξε ο κύριος Φάινμαν» του Πίτερ Παρνέλ, «Δέκατη έβδομη νύχτα» του Απόστολου Δοξιάδη, «Bal-Trap» του Ξαβιέ Ντιριγκέρ, «Low Level Panic» της Κλερ Μακ Ιντάιρ, «Μια τρελή μέρα» του Ερίκ Εμανουέλ Σμιτ, «Οι αγνοούμενοι» του Βασίλη Κατσικονούρη και σε συνεργασία με την Adam Productions το «Rock 'n' Roll» του Τομ Στόπαρντ, το οποίο σκηνοθέτησε.

Επίσης συνεργάστηκε με την Κατερίνα Ευαγγελάτου στο «Cock» του Μάικ Μπάρτλετ, καθώς και με το «Εθνικό Θέατρο».

Έγραψε το σενάριο της ταινίας «Πάμπτωχοι Α.Ε.» (2000) Εμφανίστηκε σε κωμικούς και δραματικούς ρόλους τηλεοπτικών σειρών της κρατικής και της ιδιωτικής τηλεόρασης, σε θεατρικά έργα για την τηλεόραση, καθώς και σε διεθνείς τηλεοπτικές παραγωγές.

Έγραψε και παρουσίασε στην κρατική τηλεόραση πολιτιστικά και οικολογικά τηλεπαιχνίδια.

Έκανε επίσης οικολογικές και ιστορικές εκπομπές στο ραδιόφωνο.

Έχοντας πολιτικοποιηθεί από πολύ νέος, στη διάρκεια της δικτατορίας συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα ενταγμένος στο Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κίνημα Ελλάδας (ΕΚΚΕ) και σε άλλους πολιτικούς φορείς, όπως η Ελληνο­ευρωπαϊκή Κίνηση Νέων (ΕΚΙΝ).

Για τη δράση του συνελήφθη επανειλημμένα, φυλακίστηκε και βασανίστηκε.

ο Γιώργος Κοτανίδης

Την περίοδο 1980-85 δημιούργησε με τον Θ. Κακουλίδη τον εκδοτικό οίκο «Ιθάκη» και τύπωσε βιβλία για το θέατρο, τον κινηματογράφο και τη μουσική.

Το 1995 εκδόθηκε η νουβέλα του «Περί Μαιάνδρου» και το 1999 το μυθιστόρημα «Απρόσμενα αισθήματα» από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδη.

Το 2004 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά του «Οι σαλτιμπάγκοι» από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.

Στη διάρκεια της επταετίας συμμετείχε ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα, ενταγμένος στην επαναστατική αριστερά. Βασανίστηκε και φυλακίστηκε επανειλημμένα.

«Δεν έχω φόβο. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν φοβάμαι τίποτα. Προσπαθώ να συμφιλιωθώ με το θάνατο. Αυτό είναι φυσιολογικό για έναν άνθρωπο που έχει μεγαλώσει, όπως εγώ. Δεν είμαι πια νέος, είναι βέβαιο. Η ψυχή μου, όμως, έχει κάτι πια από τα νιάτα μου. Με γοητεύει πάντα αυτή η φράση του Καζαντζάκη "Δεν φοβάμαι τίποτα, δεν πιστεύω τίποτα, είμαι ελεύθερος". Αν μπορούσα να διαλέξω μια μόνο συμβουλή από αυτές που λέω στην κόρη μου είναι μία: «Να βάζεις δυσκολίες στον εαυτό σου. Να πολεμάς τις ευκολίες σου. Να "πολεμάς" το ταλέντο σου για να το μεγαλώσεις», είχε πει σε πρόσφατη συνέντευξή του. Το προηγούμενο καλοκαίρι (Ιούλιο 2019) είχε παντρέψει και την κόρη του Αντιγόνη χωρίς κανένας να πάρει είδηση.

Ο διάσημος ηθοποιός είχε αποκτήσει δυο κόρες, την Εύα και την Αντιγόνη. H Εύα Κοτανίδη μάλιστα ακολούθησε τα χνάρια του στον χώρο της υποκριτικής, αφού είναι και αυτή ηθοποιός, σκηνοθέτης αλλά και τραγουδίστρια.

Ο Γιώργος Κοτανίδης προτιμούσε να απασχολεί τα Μέσα με τα επαγγελματικά του και όχι με τα προσωπικά του και χρόνια τώρα, κρατούσε χαμηλό προφίλ. Και ενώ στη σκηνή ήταν χείμαρρος, σπάνια τον βλέπαμε σε κοσμικές εμφανίσεις. Στις λιγοστές του εξόδους ήταν συνήθως με την κόρη του Εύα όπου παρακολουθούσαν διάφορες παραστάσεις. Οι δυο τους, μάλιστα, είχαν συνεργαστεί στην παράσταση Woman με την Εύα να έχει παραγωγό τον διάσημο μπαμπά της. Εκείνος μάλιστα σε συνέντευξή του είχε αποκαλύψει πως η συγκεκριμένη δουλειά τον βοήθησε να «ξεπληρώσει το χρέος του στις γυναίκες».

«Η συμμετοχή σε ένα κόμμα ή μια «σέχτα», 
σε κάνει να υπερασπίζεσαι τα λάθη της, 
υποτάσσοντας την ελευθερία σου.» Γ. Κ

Καλό Ταξίδι κε Γιώργο †
by Αέναη επΑνάσταση


Έγραψαν για τον σπουδαίο ηθοποιό:

Facebook Γιώργος Κοτανίδης Yorgos Kotanidis· «Η κηδεία του αγαπημένου μας Γιώργου Κοτανίδη την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, στις 12 μ.μ., στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας Ακροπόλεως, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 45.

Σας ευχαριστούμε πολύ
Η Οικογένεια»

facebook: Ο Γιώργος πιστεύει στη δύναμη της νιότης που κρύβουν για πάντα μέσα τους οι άνθρωποι. Είναι περήφανος μπαμπάς και μερακλής καλλιτέχνης. Πολυδιάστατος και ταπεινός. Αεικίνητος και ήρεμος. Βαθιά πολιτικοποιημένος και πεισματάρης και ταυτότητα ανεπιτήδευτα ευγενής και δεκτικός. Ένας άνθρωπος που θες να τον κάνεις παρέα για πάντα.


Stratos Efthimiou: Το τελευταίο ζεϊμπέκικο: Ο Yorgos Kotanidis, τον περασμένο Ιούλιο (2019), στον γάμο της κόρης του και συμμαθήτριάς μας Αντιγόνης. Σε ένα μοναχικό ξέσπασμα χαράς ένα Σαββατόβραδο με φόντο την Ακρόπολη, σύμβολο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού που τόσο πιστά υπηρέτησε στη ζωή, στο σανίδι και στα αρχαία θέατρα ερμηνεύοντας μοναδικά ρόλους σε αρχαία δράματα ή κωμωδίες. 

Ένας άνθρωπος φινετσάτος, με φυσική ευγένεια και καλοσύνη ψυχής, οξεία πολιτική σκέψη και κρίση και με μία έμφυτη μετριοπάθεια. Αεικίνητος, δημιουργικός με αστείρευτο χιούμορ, ένας πνευματικός άνθρωπος έντιμος, σε συνεχή εγρήγορση, με ειλικρινές ενδιαφέρον για την πορεία της Ελλάδας και των πολιτών της. 

Έγραψε το σενάριο της ταινίας «Πάμπτωχοι Α.Ε.» (2000)

Η «Πάμπτωχοι Α.Ε.» 85' είναι ελληνική κωμική ταινία του 2000, σε παραγωγή Αναστασίου Βασιλείου και Διονύση Σαμιώτη, σκηνοθεσία Αντώνη Κόκκινου και σενάριο Γιώργου Κοτανίδη. Η ταινία αγγίζει θέματα προς κοινό προβληματισμό, όπως η αξία και το που ανήκουν τα σκουπίδια (δικαιοδοσία των απορριμμάτων), επινοητικότητα για την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων (σκουπίδια, ανεργία) και χαλάρωση της οικογενειακής συνοχής λόγω εργασιακού φορτίου. Μουσική Σύνθεση: Γιώργος Χατζηνάσιος

Πλοκή: Ο Οδυσσέας Χιτώνας ιδρύει την ΠΑΜΠΤΩΧΟΙ ΑΕ και «ξανακερδίζει» τη ζωή του μέσω ενός ιδιαίτερου συστήματος ανακύκλωσης απορριμμάτων. Με αφηγητή ένα ραδιοφωνικό σταθμό και περιβάλλον την παράνοια της πόλης και τις «ιδιαιτερότητες» ξεχασμένων συνοικιών και των κατοίκων της, ξετυλίγεται μια σουρεαλιστική κωμωδία. Ο Οδυσσέας Χιτώνας στρατολογεί χιλιάδες απελπισμένους και άνεργους και καταφέρνει να σώσει την πόλη από τα σκουπίδια που την απειλούν. Ο Γιώργος Κοτανίδης ως Χαράμης.

Δείτε ολόκληρη την ταινία













Βίντεο Ένας Χορός Ακόμη - (μικρού μήκους): Η κυρία Καίτη ετοιμάζει ένα πάρτι γενεθλίων για τον Γιάννη, τον άνδρα της. Η αγάπη της γι' αυτόν υπήρξε πάντα άδολη, ειλικρινής κι αληθινή. Ποτέ και τίποτα δεν την εμπόδισε να τον βλέπει ως το ιδανικό ταίρι της. Ακόμη και τώρα που ο Κώστας ο γιος της, της εναντιώνεται γιατί ο μπαμπάς δεν ήταν ποτέ κοντά τους.

Σκηνοθεσία: Σίμος Κορεξενίδης / Σενάριο: Μάνος Αθανασιάδης / Πρωταγωνιστούν: Υβόννη Μαλτέζου, Γιώργος Κοτανίδης, Ιωάννης Παπαζήσης, Φαίδρα Κορεξενίδη Αρβανίτη.













Οι μεν και οι δεν (επεισόδιο: 27 - Βίκτωρ Βικτώρια)
Με Συμμετοχή Guest Star Γιώργος Κοτανίδης 1994












Eva Kotanidis με Antigone Kotanidis. 28 Ιαν 2021: Σαν σήμερα πέρσι ήταν η χειρότερη και η πιο δύσκολη μέρα της ζωής μας. Δεν υπάρχει κάτι πιο δύσκολο από το να αποχαιρετάς, απροσδόκητα, αναπάντεχα, σοκαριστικά άκαιρα και άδικα, έναν από τους λίγους ανθρώπους που λατρεύεις όσο τίποτα στον κόσμο... όσοι το έχουν ζήσει ξέρουν. Δεν το χωράει ο νους ότι αυτή η τόσο ιδιαίτερη χρονιά, κύλησε χωρίς τη φυσική παρουσία του, την αισιοδοξία του, το χιούμορ του. 

Ένας χρόνος μετά μας βρίσκει αλλαγμένες ριζικά, πιο δυνατές, να προχωράμε. Στη ζωή. Κάτι μας «σπρώχνει» στη ζωή και στην παραμικρή χαρά που μπορεί αυτή να περιλαμβάνει, παρά τις δεδομένες συνθήκες. Κι αυτό όχι γιατί εκείνος λείπει... αλλά γιατί, με έναν παράξενο και τρυφερό τρόπο, είναι πάντα εδώ.... Και γιατί έτσι μας έμαθε να ζούμε.

Ο ιός δεν μας επιτρέπει να τον μνημονεύσουμε σήμερα όπως θα επιθυμούσαμε, μαζί με όλους όσους τον αγάπησαν... Να μιλήσουμε γι’ αυτόν, για την τύχη μας που τον είχαμε στη ζωή μας, για το καλλιτεχνικό και πολιτικό του έργο, τον δημόσιο λόγο του που μας λείπει πιο πολύ από ποτέ, τις αναμνήσεις από την τόσο ευχάριστη παρουσία του που έδινε ζωή σε όλες τις παρέες. Επιφυλασσόμεθα όμως. Για τώρα, για σήμερα, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ενώσουμε τη σκέψη μας. Μια σκέψη για το Γιώργο. Τοοοοσο μεγάλη, απ’ τη γη ως τον ουρανό...





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.