Σελίδες

π. Νικόλαος Χατζηνικολάου Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής (Biography of Archimandrite Nikolaos Hatzinikolaou)

Archimandrite-Nikolaos-Hatzinikolaou-by-Sophia-Ntrekou.gr

Ο Μητροπολίτης Νικόλαος (κατά κόσμον Νικόλαος Χατζηνικολάου)
είναι επίσκοπος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και
Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυριωτικής από το 2004.

Ελάχιστον αφιέρωμα στην ιερατική, λειτουργική τε και ποιμαντική,
επιστημονική, ερευνητική τε και διδακτική, μείζονα προσφορά του
Νικολάου, του Σεβασμιωτάτου και θεοπροβλήτου Μητροπολίτου
της Αγιωτάτης Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής,
ημών δε, πατρός και ιεράρχου, πολλά τα έτη.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Μητροπολίτου
Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, Νικολάου
Biography of Archimandrite Nikolaos Hatzinikolaou

Γεννήθηκε στις 13 Απριλίου 1954 στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης λαμβάνοντας το πτυχίο του με άριστα. Μετά την συμπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων, συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην Αστροφυσική στο Πανεπιστήμιο (Harvard (Master of Arts) και βρέθηκε στη ΝΑSA για περισσότερο από έναν χρόνο.

Σπούδασε επίσης Μηχανολογία και Βιοϊατρική Τεχνολογία στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, ΜΙΤ (Master of Science in Mechanical Engineering).

Οι διδακτορικές σπουδές του στο HST (κοινό πρόγραμμα Harvard και ΜΙΤ) επικεντρώθηκαν στον τομέα της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας (Βιορευστοδυναμική, Μαθηματική Φυσιολογία, Αιμοδυναμική της καρδιάς και των αγγείων).

Εργάστηκε ως ερευνητής και επιστημονικός συνεργάτης στο Αγγειολογικό Εργαστήριο του New England Deaconess Hospital, στο Τμήμα Αναισθησιολογίας του Massachusetts General Hospital και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Boston Children’s Hospital. Επίσης, διετέλεσε επί διετία επιστημονικός σύμβουλος μεγάλων εταιρειών σε θέματα Διαστημικής Ιατρικής Τεχνολογίας.

Παράλληλα με την επιστημονική του έρευνα, σπούδασε τη Θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης, όπου έλαβε τους τίτλους Master of Theological Studies και Master of Theology, και στη συνέχεια στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου το 2003 ανακηρύχθηκε διδάκτορας στον τομέα της Βιοηθικής.

Δίδαξε στα Πανεπιστήμια του Harvard και του M.I.T., στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 2008 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τον Δεκέμβριο του 1993 ίδρυσε και ανέλαβε τη διεύθυνση του πρώτου στην Ελλάδα Κέντρου Βιοϊατρικής Ηθικής και Δεοντολογίας και πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής Βιοηθικής της Εκκλησίας της Ελλάδος. Έκτοτε συστηματικά ασχολείται με την Ορθόδοξη Βιοηθική και τις κοινωνιολογικές επιπτώσεις της Βιοϊατρικής.

Από το έτος 1998 είναι πρόεδρος της Επιτροπής Βιοηθικής της Εκκλησίας της Ελλάδος, διετέλεσε δε επί επτά χρόνια μέλος της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας του Ε.Ο.Φ., για μία πενταετία μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας και επί είκοσι χρόνια μέλος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.

Ως πρόεδρος της Επιτροπής Βιοηθικής της Εκκλησίας της Ελλάδος, ανέλαβε την εκπροσώπησή της σε παγκόσμια εκκλησιαστικά, θρησκευτικά και πολιτικά όργανα, όπως στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, στο Βατικανό και στην Αγγλικανική Εκκλησία, είναι δε ο επικεφαλής της ομάδας σύνταξης και επεξεργασίας των επισήμων βιοηθικών κειμένων της Εκκλησίας της Ελλάδος, σχετικά με τις μεταμοσχεύσεις, την ευθανασία, τις αναπαραγωγικές τεχνικές και την βιοηθική της άνοιας.

Κατά τα τέσσερα χρόνια της εργασίας του στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης, συμμετείχε ενεργά σε συλλογική προσπάθεια συμπαραστάσεως μικρών παιδιών και των οικογενειών τους, πολλές φορές με ασθένειες τελικού σταδίου. Η προσωπική συμμετοχή και ο διάλογος με το πρόβλημα του πόνου και την πρόκληση του θανάτου έγινε αργότερα όρος καθημερινής ζωής της ως κληρικού διακονίας του.

Αποτέλεσμα αυτής της εμπειρίας του, είναι η ίδρυση μιας πρότυπης Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας τον Μάρτιο του 2010 με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Νικόλαου, που με το όνομα «Γαλιλαία» λειτουργεί στα Σπάτα Αττικής και σε συνεργασία με το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», περιθάλπει σε ολιστική βάση, εντελώς δωρεάν, καρκινοπαθείς της περιοχής των Μεσογείων και της Λαυρεωτικής. Η Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας Γαλιλαία αποτελεί το μοναδικό κέντρο ανακούφισης ενήλικων ασθενών με καρκίνο στην Ελλάδα.

ΓΑΛΙΛΑΙΑ [PDF] ΟΔΗΓΟΣ ΑΣΘΕΝΩΝ, ΣΥΝΟΔΩΝ & ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Το πρόγραμμα λειτουργεί από τον Μάρτιο του 2010 στη βάση της Κατ’ Οίκον Φροντίδας και αργότερα της Ημερήσιας Φροντίδας, από δε τον Δεκέμβριο του 2017 λειτουργεί και σύγχρονος ξενώνας (hospice) για περίθαλψη βραχείας διαρκείας. Παράλληλα, με δική του πρωτοβουλία, το πρόγραμμα της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ» επεκτάθηκε και σε νευρομυϊκούς ασθενείς (δυστροφία Ducénne, Νόσος Κινητικού Νευρώνα κ.λπ.), έχει δε αδελφοποιηθεί στις 15 Μαΐου 2016 με το Hospice Casa Sperantei από το Brasov της Ρουμανίας και το Κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας «Αροδαφνούσα» του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου.

Παρέχει υπηρεσίες εντελώς δωρεάν και ιδρύθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής τον Μάρτιο του 2010 με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Νικόλαου.

Στις δράσεις του Κέντρου Γαλιλαία περιλαμβάνονται:

Ξενώνας Ανακουφιστικής Φροντίδας: το πρώτο Hospice στην Ελλάδα για ασθενείς με καρκίνο, που λειτουργεί στα Σπάτα.

Υπηρεσίες στήριξης και ανακούφισης ασθενών μέσω κατ’ οίκον φροντίδας.

Κέντρο ημερήσιας φροντίδας και απασχόλησης όπου συνδυάζεται η ανακουφιστική φροντίδα και υποστήριξη με δημιουργική απασχόληση των περιπατητικών ασθενών. Παράλληλα έχει ξεκινήσει η παροχή υπηρεσιών και σε ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με τη νόσο του κινητικού νευρώνα.

Εκπαιδευτικό έργο και κοινωνική δικτύωση επί θεμάτων Ανακουφιστικής Φροντίδας και συνηγορεί προς την Πολιτεία για την ανάπτυξη του κατάλληλου νομικού πλαισίου.

Στα πλαίσια της προσφοράς του στον ευρύτερο τομέα της υγείας και των ασθενών, θα πρέπει να αναφερθεί ο πλήρης εξοπλισμός (κλίνες, αναπνευστήρες, αντλίες, monitors) της Μονάδας Ανάνηψης Καρδιοχειρουργημένων Ασθενών του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και φυσικά οι χορηγίες σε νοσοκομειακές μονάδες (Αγγειοχειρουργική, Αρεταίειο Νοσοκομείο Αθήνας) και ερευνητικά προγράμματα, η χορήγηση υποτροφιών σε φοιτητές, ειδικευόμενους ιατρούς, ή η οικονομική ενίσχυση κοινωφελών ιδρυμάτων του δημοσίου ή ιδιωτικών φορέων και ο Οίκος Φιλοξενίας συγγενών και συνοδών καρδιοπαθών και καρδιοχειρουργημένων παιδιών στα Σπάτα.

Εκάρη μοναχός στις 18 Μαρτίου 1989 στην Ιερά Μονή Στομίου Κονίτσης υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Σεβαστιανού, ο οποίος και τον χειροτόνησε διάκονο μεν στις 19 Μαρτίου 1989, πρεσβύτερο δε στις 10 Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους.

Το 1994 ενεγράφη στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας, τον δε Απρίλιο του 2000, εκάρη μεγαλόσχημος μοναχός στο Κάθισμα του Αγ. Ιωάννου Θεολόγου της ως άνω Μονής. Για 14 χρόνια διακόνησε ως ιερομόναχος στο Σιμωνοπετρίτικο Μετόχι της Αναλήψεως, στον Βύρωνα.

Μητροπολίτης

νεοχειροτονηθεὶς κ. Νικόλαος μὲ τὸν κ. Χριστόδουλο
Ο νεοχειροτονηθεὶς κ. Νικόλαος με τον κ. Χριστόδουλο το 2004

Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής εξελέγη στις 26 Απριλίου 2004. Χειροτονήθηκε επίσκοπος στις 30 Απριλίου 2004 από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Ενθρονίστηκε στις 26 Ιουνίου 2004 στον Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σπάτων.

Τον Φεβρουάριο του 2005, μετά την απομάκρυνση του τότε Μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα, ορίστηκε τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αττικής. Στις 11 Μαρτίου 2009 ο μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος, με επιστολή προς την Ιερά Σύνοδο, παραιτήθηκε από τοποτηρητής, αναδεικνύοντας το πρόβλημα της παρατεταμένης χηρείας πλέον των τεσσάρων ετών της Μητροπόλεως Αττικής.

Το έτος 2007, ο Μητροπολίτης Νικόλαος δέχθηκε στην επισκοπή του 55 μοναχές που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ιερά Μονή Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης Σιδηροκάστρου, λόγω της συμπεριφοράς του μητροπολίτη Σιδηροκάστρου Μακαρίου ο οποίος επιχειρούσε πλήρη παρέμβαση στα εσωτερικά και τα οικονομικά του μοναστηριού. Σήμερα η αδελφότητα των μοναζουσών οργάνωσε με μέριμνα του Μητροπολίτη Νικολάου τη νέα Μονή Παντάνασσας Κερατέας και διαβιεί εκεί.

Με πρωτοβουλία του, το 2014, και σε συνεργασία με το Αρχηγείο Στρατού και την ΑΣΔΕΝ κτίσθηκε στο πλέον απόμακρο νοτιοανατολικό άκρο της Ελλάδας, στη νήσο Στρογγύλη του συμπλέγματος του Καστελλορίζου, μικρό πέτρινο εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο.

Στο πλαίσιο της κοινωνικής δράσης της Μητροπόλεως πραγματοποιήθηκε ο πλήρης εξοπλισμός της Μονάδας Ανάνηψης Καρδιοχειρουργημένων Ασθενών του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και προσφέρονται χορηγίες σε νοσοκομειακές μονάδες (Αγγειοχειρουργική, Αρεταίειο Νοσοκομείο Αθήνας).

Θέματα με τον Μητρ. Νικόλαο

Metropolitan Nikolaos Hatzinikolaou - Short Biography


Nicholas (Hatzinikolaou) of Mesogaia

His Eminence Nicholas (Hatzinikolaou) of Mesogaia and Lavreotiki is the Metropolitan of the Metropolis of Mesogaia and Lavreotiki under the jurisdiction of the Church of Greece. The metropolis is located in southeastern Attica in Greece. He has been metropolitan since 2004.

Born in Thessaloniki, 1954.

A Graduate from the Physics Department of the University of Thessaloniki, Greece.

Master's degree in Astrophysics from Harvard University in Boston.

Master's degree in Mechanical Engineering from MIT in Boston.

Master's degree of Theological Studies from Holy Cross Greek Orthodox School of Theology.

Master's degree of Theology from Holy Cross Greek Orthodox School of Theology, Boston.

1986. Doctoral Degree from Harvard University. Specialized in Biomedical Engineering (Bio-fluid dynamics).

2003. Doctoral Degree from Aristotelian University of Thessaloniki, School of Theology. Specialized in Bioethics.

2008. Horonary Doctoral Degree from Univesrity of Athens, School of Theology (Science and Religion).

Worked as research fellow for various hospitals in Boston and as a consultant in space medical technology for Arthur D. Little and NASA.

In January 1988, went to Mount Athos, and since May 1990 to April 2004 served as a priest-monk at the Athonite Metochion of Ascension in Athens.

Teaches the course «Hemodynamics Pathophysiology of Vascular Diseases» at the Medical School of Crete.

Since 1992, Director of the Hellenic Center for Biomedical Ethics.

Also, President of the Bioethics Committee of the Church of Greece and member of the National Bioethics Committee.

Was elected and ordinated Metropolitan of Mesogaea and Lavraeotica, April 30th, 2004.

• Nicholas (Hatzinikolaou) of Mesogaia and Lavreotiki

Για την Εκκλησία, ο σεβασμός στη δημιουργία είναι σεβασμός στο όνομα του Τριαδικού Θεού· η επικοινωνία του ανθρώπου με την κτίση ως κατασκεύασμα του Θεού είναι ατραπός θεογνωσίας· οι αξίες ως αιώνιες είναι ανώτερες από τους οποίους ανθρώπινους νόμους· οι σχέσεις κοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων αποτελούν έκφραση και αντανάκλαση της μεθεκτικής σχέσης του ανθρώπου με τον Θεό· το αυτεξούσιο, η ελεύθερη βούληση, ο αρμονικός σύνδεσμος ψυχής και σώματος και η μοναδικότητα και ιδιαιτερότητα των προσώπων συνθέτουν τον κύριο άξονα της σωτηρίας και την πολυτιμότερη περιουσία του ανθρώπου, η δε αιώνια προοπτική και ἡ αίσθηση της ανάγκης του Θεού συναπαρτίζουν τα μέσα με τα οποία μπορεί να ξεπεράσει τα δεσμά του θανάτου και τους περιορισμούς της ανθρώπινης φύσης του. Χωρίς όλα αυτά, ο άνθρωπος μπορεί μεν να παρατείνει τη διάρκεια της ζωής του, μπορεί να μεταβάλει τη μορφή της, δεν μπορεί όμως να έχει αίσθηση της ζωής ούτε βίωση της βαθύτερης φύσης του. (ομιλία στο Διεθνές Συνέδριο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, 29-8-2000)


Στη «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» πιστεύουμε ότι ο κόσμος θα ήταν καλύτερος,
αν όλοι οι ασθενείς με απειλητική για τη ζωή τους νόσο
μπορούσαν να ζήσουν το περισσότερο από την κάθε μέρα
που έχουν μαζί με τους ανθρώπους που αγαπούν.













Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος: Ο επιστήμονας
που άφησε την NASA για την ιεροσύνη. Γιατί ένας
πετυχημένος επιστήμονας αποφάσισε να εγκαταλείψει
τη λαμπρή του καριέρα και να αφιερώσει τη ζωή του
στην ιεροσύνη; Οι απαντήσεις βρίσκονται στην
αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον
Γεράσιμο Μανωλίδη.



























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.