Σελίδες

Αντώνης Συκάρης. Στα Ιμαλάια ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ο κορυφαίος Έλληνας ορειβάτης. Τα τελευταία του λόγια (Αφιέρωμα Videos)


Στα Ιμαλάια ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ο κορυφαίος Έλληνας
ορειβάτης Αντώνης Συκάρηςαφού είχε πατήσει την κορυφή 
του Dhaulagiri δεν τα κατάφερε να γυρίσει… Ο έμπειρος
ορειβάτης βρισκόταν σε υψόμετρο 7.400 μέτρων.

Αλλά ο Αντώνης Συκάρης έφτασε και στην κορυφή της καρδιάς μας!

τελευταία ενημέρωση 27 Μαΐου 2022


Ο Αντώνης δεν είναι πια κοντά μας. Η ψυχή του έμεινε
για πάντα στα ψηλά βουνά, που τόσο αγαπούσε.
Έφυγε κυνηγώντας το μεγάλο του όνειρο.
Αυτός ήταν ο Αντώνης.
Οραματιστής, φιλόδοξος, μαχητής!
Αντλούσε μεγάλη δύναμη από όλους όσους τον στήριζαν
και τον ακολουθούσαν στις δράσεις του.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ και από εμάς, την οικογένεια του.

«Μην εγκαταλείψεις ποτέ τα όνειρά σου κάποια
στιγμή θα πραγματοποιηθούν» Αντώνης Συκάρης

Antonis Sykaris - Greek - Alpinist

Ο ήρωας, που μας πήγε πέρα από το «πεπερασμένο» του κόσμου, στο χώρο του «ανέφικτου» και του «αιώνιου»... κι έτσι, μας έδειξε ότι αυτό υπάρχει, ως «θεϊκός σπόρος» μέσα μας, που τείνει προς το Θεό.

Ο θάνατός του από έλλειψη οξυγόνου ήρθε λίγο αφότου είχε κατακτήσει την 8η υψηλότερη κορυφή του κόσμου - Στην ίδια κορυφή είχαν πεθάνει το 1998 άλλοι δύο Έλληνες ορειβάτες. 
- «Γιατί ρισκάρεις;», του έλεγαν. Οι δικοί του άνθρωποι έλεγαν στον Αντώνη Συκάρη να μην πάει στο Νεπάλ

Ιδιαίτερα συγκινητική είναι η τελευταία του ανάρτηση πριν το ταξίδι στο Νεπάλ. Αγκαλιά με το εγγονάκι του, περιέγραφε στο post του τις σκέψεις που είχε πριν αναχωρήσει έχοντας στα χέρια του την 22μηνών Ίριδα που προσπαθούσε να τον φωνάξει «παππού».

«Φτάνει πια… ο Θεός στα έδωσε όλα, γιατί ρισκάρεις την ζωή σου γιατί τα αφήνεις όλα πίσω! Άλλωστε αυτό που θέλεις να κανείς δεν το έχει καταφέρει κανείς…», του έλεγαν πριν φύγει.

Αντώνης Συκάρης: Η αγκαλιά με το εγγόνι του πριν φύγει για Νεπάλ

Γι' αυτό το λόγο, ο Θεός μας έδωσε τους ΗΡΩΕΣ.

Σ' έναν ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΟ κόσμο ΦΘΟΡΑΣ, δεν θα μαθαίναμε ΠΟΤΕ να κυνηγάμε το «άπιαστο» και το «αιώνιο». Δηλαδή, το να παλεύουμε διαρκώς ΠΕΡΑ από τα φανερά όρια μας, διεκδικώντας αυτά που μας ενθουσιάζουν, ώστε να βγάλουμε στην επιφάνεια την «κρυμμένη» καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας και να προσεγγίσουμε το «διαχρονικά Καλό», που είναι εντυπωμένο στην ψυχή μας και ενσάρκωσε ο Χριστός.

Γι' αυτό το λόγο, ο Θεός μας έδωσε τους ΗΡΩΕΣ.

Οι ήρωες, βλέπουν πέρα από αυτό που είναι εφικτό... σε όλο το επίγειο ταξίδι τους, κυνηγάνε το ανέφικτο. Κι έτσι, μας δείχνουν με το παράδειγμα τους ότι το «ανέφικτο» υπάρχει και ότι μπορούμε να το αγγίξουμε... γιατί αν δεν υπήρχε, δεν θα το διεκδικούσαν ποτέ.

Τέτοιος ήρωας ήταν ο Αντώνης Συκάρης. Ένας διεθνούς κλάσεως ορειβάτης-απλινιστής, που άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα στις 4 τα ξημερώματα στα Ιμαλάια, κατά την κατάβασή του λίγες ώρες αφού είχε ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙ άλλη μια 8-άρα κορυφή, αυτή του όρους Νταουλαγκίρι, στα 8.167 μέτρα.

Ο Συκάρης, εκφράζοντας στην πράξη τον πόθο του για το «ανέφικτο», μας έδειξε ότι το «ανέφικτο» υπάρχει... ΑΝ δεν υπήρχε, δεν θα το οραματιζόταν ούτε θα το διεκδικούσε... όπως σε έναν υποθετικό κόσμο όπου όλα είναι «κίτρινα», κανείς ποτέ δεν θα οραματιζόταν το «κόκκινο».

«Είτε θα πετύχω, είτε θα πεθάνω προσπαθώντας !» ...δεν μπορώ να σκεφτώ έναν πιο ΕΝΔΟΞΟ ΘΑΝΑΤΟ.

Σε πάει κατευθείαν στην αγκαλιά του Θεού... επειδή, μέσα από το προσωπικό σου «ταξίδι του ήρωα», που σε φέρνει πέρα από «το ορατό και το πεπερασμένο», αυτό ακριβώς πραγμάτωνες: τον θεϊκό σπόρο της διαρκούς αναζήτησης του «αιώνιου», που μας έχει φυτέψει, από αγάπη, ο άπειρος Θεός,

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Θανασάς - facebook.com/group/Sophia.Drekou

by Αέναη επΑνάσταση | Sophia-Ntrekou.gr



Στο βουνό Νταουλαγκίρι, που ανήκει στην οροσειρά των Ιμαλαΐων, άφησε την τελευταία του πνοή ο κορυφαίος Έλληνας ορειβάτης Αντώνης Συκάρης.

Ο 60χρονος άφησε την τελευταία του πνοή ενώ κατέβαινε από το βουνό κατορθώνοντας ένα επίτευγμα το οποίο δεν είχε κάνει ποτέ Έλληνας. Ο έμπειρος ορειβάτης βρισκόταν σε υψόμετρο 7.400 μέτρων αλλά στις 4:00 το ξημέρωμα ώρα Νεπάλ, «έσβησε» ύστερα από τεράστια σωματική και ψυχική προσπάθεια και έλλειψη πρόσθετου οξυγόνου.

Η Ανακοίνωση του θανάτου του 3 ώρες πριν:


Ποιος ήταν ο Αντώνης Συκάρης

Ο Αντώνης Συκάρης θεωρούνταν ο κορυφαίος ορειβάτης και αλπινιστής της χώρας μας, μιας και ήταν ο μοναδικός Έλληνας που είχε καταφέρει να σκαρφαλώσει με επιτυχία 5 από τις 14 κορυφές άνω των 8.000 μ. του κόσμου. 
Περισσότερα για την ζωή του Συκάρη ΕΔΩ

Ο έμπειρος ορειβάτης πέθανε στην προσπάθειά του να κατακτήσει την κορυφή του Νταουλαγκίρι ύψους 8.167 μέτρων στο Νεπάλ.

Πρόκειται για την 8η ψηλότερη κορυφή του κόσμου το οποίο οι Έλληνες ορειβάτες αποκαλούν «βουνό των Ελλήνων», αφού πριν τον Αντώνη Συκάρη έγιναν συνολικά πέντε ελληνικές προσπάθειες, χωρίς επιτυχία.

Μάλιστα το 1998, έχασαν την ζωή τους εκεί, οι ορειβάτες Νίκος Παπανδρέου και Μπάμπης Τσουπράς.

Τα τελευταία λόγια του Αντώνη Συκάρη στο FaceBook / βίντεο και η
αφιέρωση στους Έλληνες ορειβάτες που πέθαναν στα Ιμαλάια το 1998:



Antonis Sykaris - Greek Alpinist Facebook στις 11:42 π.μ.

Σήμερα, 11 Απριλίου 2022, η ώρα 12:50-ώρα Νεπάλ
βρίσκομαι στην κορυφή του Dhaulagiri 8.167 μέτρα.
Θέλω να αφιερώσω αυτή την κορυφή:
Στον Νίκο Παπανδρέου και την οικογένειά του.
Στον Μπάμπη Τσουπρά και στην οικογένειά του.
Και στον Ερμή - Θεοφάνη Θεοχαρόπουλο.
Ακόμα Θέλω να αφιερώσω αυτή την κορυφή σε όλους τους Έλληνες,
σε όλους τους ορειβάτες και στη μικρή μου Ίριδα, την εγγονή μου.
Ίριδά μου είμαι στην κορφή!!!
Ο "πα" είναι στην κορυφή !!!
Ευχαριστώ όλους τους φίλους μου και τους φίλους μου που μέσα από
τα social με υποστήριξαν και με βοήθησαν να φτάσω στην κορυφή!
Χάρη σε αυτούς το πέτυχα !!!
Σας αγαπώ όλους!!!

Το Νταουλαγκίρι (Νεπάλι: धौलागिरी) είναι το έβδομο ψηλότερο βουνό στον κόσμο, με ύψος 8.167 μέτρα. Ανήκει στον ανατολικό κλάδο της οροσειράς των Ιμαλαΐων και βρίσκεται στην περιφέρεια Νταβαλαγκίρι του κεντρικού-βόρειου Νεπάλ. Βρίσκεται βορειοδυτικά της Ποκάρα, σημαντικής πόλης της περιοχής και τουριστικού κέντρου. Απέναντι από το Νταουλαγκίρι, στην άλλη πλευρά της κοιλάδας Κάλι Γκαντάκι προς τα ανατολικά βρίσκεται η κορυφή Αναπούρνα, που έχει κι αυτή ύψος πάνω από οκτώ χιλιόμετρα. Η λέξη "Νταουλαγκίρι" σημαίνει "Λευκό Βουνό".



Με στίχους του Κωστή Παλαμά αποχαιρετά ο πρωθυπουργός, με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, τον σπουδαίο ορειβάτη Αντώνη Συκάρη, ο οποίος πέθανε τα ξημερώματα της Τρίτης 12/4 κατά την κατάβασή του από την κορυφή του βουνού Νταουλαγκίρι, στο Νεπάλ.

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού:

«Θρηνούμε σήμερα την απώλεια του πιο σπουδαίου Έλληνα ορειβάτη, του Αντώνη Συκάρη. Ο Αντώνης είχε βάλει ως στόχο ζωής να κατακτήσει και τις 14 κορυφές άνω των 8.000 μέτρων και να υψώσει σε όλες την Ελληνική σημαία. Σήμερα το πρωί και αφού είχε πατήσει την κορυφή του Dhaulagiri δεν τα κατάφερε να γυρίσει

Γνώριζα τον Αντώνη προσωπικά. Είχαμε συζητήσει τι είναι αυτή η ακαταμάχητη έλξη που ωθεί τον άνθρωπο να ξεπερνά τις δυνατότητές του για να βρεθεί σε υψόμετρα στα οποία το σώμα φτάνει στα όριά του. Ίσως την καλύτερη απάντηση την δίνει ο Κωστής Παλαμάς με τους στίχους του οποίου τον αποχαιρετώ με συγκίνηση.»

«Όσα βουνά κι αν ανεβείτε,
απ’ τις κορφές τους θα αγναντεύετε
άλλες κορφές ψηλότερες,
μιαν άλλη πλάση ξελογιάστρα.
Και στην κορυφή να φτάσετε την κατάψηλη,
πάλι θα καταλάβετε πως
βρίσκεστε σαν πρώτα κάτω απ’ όλα τ’ άστρα».


Antonis Sykaris - Greek Alpinist 13 Απριλίου 2022

Πρόσκληση σε δράση δεντροφύτευσης προς τιμήν του Αντώνη
Σας προσκαλούμε στη δεντροφύτευση που διοργανώνεται
προς τιμήν του Αντώνη, στο Μαντούδι Ευβοίας.
Το χωριό που μεγάλωσε και έζησε τα παιδικά του χρόνια ο Αντώνης.
Όσοι επιθυμείτε, μπορείτε να συμμετέχετε στη δράση αυτή,
που θα λάβει χώρα την Κυριακή 17/4, ώρα 11.30
στο χωριό Κεχριές του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης.

Antonis Sykaris - Greek Alpinist 4 Μαΐου στις 10:33 μ.μ. 2022

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν μετά τη 12η Απριλίου στο Daulagiri, ματαίωσαν τις προσπάθειες περισυλλογής του σώματος του Αντώνη από το βουνό.

Ωστόσο ένα άνοιγμα του καιρού, μας δίνει την ελπίδα ότι τις επόμενες ημέρες ενδέχεται να γίνει πλέον εφικτή η μεταφορά του σώματος του σε ένα σημείο του βουνού που θα επιτρέπει την προσέγγιση από ελικόπτερο, προκειμένου να ακολουθηθεί η διαδικασία επαναπατρισμού.
Aποστολή 5 ορειβατών - Sherpas με στόχο την προσέγγιση του σημείου όπου μέχρι σήμερα βρίσκεται το σώμα του, ξεκίνησε προχθές Δευτέρα 2 Μαΐου από το Base Camp του Dhaulagiri και βρίσκεται μέχρι αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη.
Η αποστολή των 5 Sherpas εγκατέλειψε την προσπάθεια, χωρίς να καταφέρει να προσεγγίσει το σημείο όπου βρίσκεται το σώμα του Αντώνη.

Οι 5 ορειβάτες έφτασαν μέχρι το Camp II του Dhaulagiri, όπου κρίθηκε ότι λόγω της υπερβολικά μεγάλης ποσότητας συσσωρευμένου χιονιού η αποστολή τους πρέπει να διακοπεί.

Αναμένεται να ξεκινήσει εκ νέου προσπάθεια προσέγγισης του σημείου μέσα στο επόμενο 48ωρο.

Η αριστερή εικόνα, είναι στιγμιότυπο από βίντεο που τράβηξε ο Αντώνης πορευόμενος προς την κορυφή του Dhaulagiri, καθώς πέρασε από το Camp II.

12 Μαΐου 2022 στις 11:33 μ.μ. · Μετά από έναν ολόκληρο μήνα προσπάθειας και ματαίωσης, η τελευταία ορειβατική αποστολή από Sherpas που ξεκίνησε από το Base Camp στις 9 Μαΐου, κατάφερε επιτέλους να περισυλλέξει και να μεταφέρει με ασφάλεια το σώμα του Αντώνη μέχρι το Base Camp του Dhaulagiri.

Επόμενο βήμα αποτελεί η αερομεταφορά του μέχρι την Kathmandu του Nepal. Ευελπιστούμε ότι μέσα στις επόμενες 48 ώρες οι καιρικές συνθήκες θα ευνοήσουν την πορεία του ελικοπτέρου μέχρι το Base Camp, καθότι σήμερα απέτυχε η πρώτη προσπάθεια αερομεταφοράς. Αφού ολοκληρωθεί και αυτό το βήμα, στην Kathmandu θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες επαναπατρισμού τις σωρού, που αναμένεται να διαρκέσουν 2-3 εβδομάδες (Φωτογραφία από την κάμερα του κινητού του Αντώνη. Kathmandu, 25/03/2022)


Γειά σας, ονομάζομαι Καλλιόπη Κονή και για όσους δε με γνωρίζετε είμαι η σύζυγος του Αντώνη Συκάρη.

Ένιωσα την ανάγκη να σας μιλήσω, γιατί, πρώτα από όλα θα άρεσε πολύ στον Αντώνη μου να επικοινωνήσω κάποια πράγματα σε εσάς και δεύτερον είχα και εγώ την ανάγκη να σας πω ένα τεράστιο, τεράστιο ευχαριστώ που ήσασταν κοντά του όλα αυτά τα χρόνια που εκείνος ανέβαινε στα βουνά, που ήσασταν κοντά του και γράφατε τις σκέψεις σας, τις ευχές σας, κάθε φορά που έκανε την προσπάθειά της κορυφής, που τον στηρίζατε γιατί πιστέψατε στο όραμά του... Και σας διαβεβαιώνω, όταν έλεγε ότι μαζί ανεβαίνουμε, το εννοούσε.

Όλοι εσείς που του γράφατε, όλοι εσείς που τον πιστεύατε, όλοι εμείς που τον πιστεύαμε, ανεβαίναμε μαζί του κάθε φορά και επειδή πραγματικά εκτιμούσε αφάνταστα όλους μα όλους σας, μηδενός εξαιρουμένου, θεωρούσε υποχρέωση του και με πολύ μεγάλη αγάπη απαντούσε στον καθένα ξεχωριστά...

Για αυτό και εγώ μέσα από εκείνον ή εκείνος μέσα από εμένα, εφόσον δεν είναι πια κοντά μας, θέλω πάρα πολύ να σας πω ένα τεράστιο ευχαριστώ για όλη τη συντροφιά που του κάνατε όλα αυτά τα χρόνια γιατί αγαπούσε πραγματικά την επικοινωνία που είχε μαζί σας.

Επίσης, να σας ενημερώσω ότι το σώμα του Αντώνη βρίσκεται στην Κατμαντού του Νεπάλ και σύντομα θα ολοκληρωθεί ο επαναπατρισμός του.

Η τελετή θα είναι αυστηρά οικογενειακή, όμως για όσους θέλετε να τιμήσουμε και να χαιρετίσουμε τον Αντώνη μου θα οργανώσουμε μία όμορφη εκδήλωση στην Πάρνηθα, με τις αγαπημένες του μουσικές, εξιστορώντας όμορφες αναμνήσεις, ο καθένας για τον δικό του Αντώνη που αγαπούσε και θα περιμένουμε όσους θέλετε να έρθετε.

Ο Αντώνης Συκάρης με την σύζυγο του, Καλλιόπη Κονή, η ανάρτησή της βλ. στο τέλος
Ο Αντώνης Συκάρης με την σύζυγο του,
Καλλιόπη Κονή, η ανάρτησή της βλ. στο τέλος

ΠερισσότεραΑντώνης Συκάρης

by Αέναη επΑνάσταση | Sophia-Ntrekou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.