Σελίδες

Οι αετοί του Λεωνίδα στην Πολεμική Αεροπορία & Στρατιωτική αναβάθμιση της Ελλάδας Rafale - Ν. Λυγερός


Στρατιωτική αναβάθμιση της Ελλάδας - Ν. Λυγερός

Αυτό που ετοιμάζαμε εδώ και καιρό. Είναι πια επίσημο ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει 18 γαλλικά Rafale που έρχονται όχι μόνο να αντικαταστήσουν Mirage, αλλά να αναβαθμίσουν τον στόλο μας και την ισχύ του απέναντι σε παράλογες προκλήσεις. Είναι μια επιβεβαίωση όλων όσων ειπώθηκαν στην Κορσική και αποτελούν ένα νέο στάδιο για την πολεμική μας Αεροπορία.

Το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό, αφού θα έχουμε και πρόγραμμα ναυπήγησης τεσσάρων νέων φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό και βέβαια εκσυγχρονισμό των τεσσάρων ΜΕΚΟ, κλάσης “ΥΔΡΑ”. Αποφάσισαν προμήθεια αντιαρματικών για τον Στρατό, νέων τορπιλών για το Ναυτικό και αντιαεροπορικά για την Πολεμική Αεροπορία.

Έρχεται η στρατηγική ενίσχυση της Αμυντικής Βιομηχανίας, η ψηφιακή θωράκιση της Ελλάδας μέσω ενίσχυσης της ηλεκτρονικής της αποτρεπτικής ισχύος. Είναι σημαντική επίσης η απόφαση για 15 χιλιάδες ανδρών και γυναικών σε όλα τα όπλα σε βάθος πενταετίας. Αλλά είναι εξίσου σημαντικές οι αλλαγές που θα γίνουν για την πιστοποιημένη αναβάθμιση των ικανοτήτων των οπλιτών. Έτσι η Ελλάδα παίρνει πρωτοβουλίες για να γράψει το πεπρωμένο της χωρίς φοβίες.

Η Τουρκία φοβάται από τώρα τα Rafale

Έχει ενδιαφέρον να εξετάσουμε τις δηλώσεις της Τουρκίας σχετικά με την μελλοντική απόκτηση αεροσκαφών Rafale από την Ελλάδα. Διότι αμέσως εκφράστηκε η φοβία της. Βλέπει ότι αλλάζει τις ισορροπίες αυτό το ενδεχόμενο. Πρώτον διότι έκανε το λάθος να προτιμήσει τους πυραύλους S-400 κι έχασε την αγορά των F-35 και δεύτερον δεν μπορεί τουλάχιστον προς το παρόν, να αγοράσει F-16 Viper. 

Κατά συνέπεια ποντάρει στο γεγονός ότι η διαχείριση των Rafale χρειάζεται χρόνο σε εκπαιδευτικό επίπεδο. Αλλά και εδώ κάνει λάθος αφου κάνει εκτιμήσεις μέσω των δικών της πιλότων που δεν έχουν το ανάλογο επίπεδο. Η πολεμική αεροπορία της Τουρκίας βασίζεται στο F-4E και F-16C/D και δεν έχει καθόλου το πνεύμα των Mirage. Ενώ η Ελλάδα εκτός από τα F-4E και τα F-16C/D Block 30, Block 50, Block 52+, έχει και τα Mirage 2000EG, Mirage 2000BG, Mirage 2000-5. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να μπει πιο εύκολα από την Τουρκία στη γαλλική νοοτροπία των Rafale. Άλλωστε η Τουρκία είχε ποντάρει στο δικό της αεροσκάφος TF-X της TAI το οποίο βέβαια είναι ακόμα στα σκαριά επί της ουσίας. Άρα τα Rafale είναι κίνηση της Ελλάδας που ενοχλεί αποτελεσματικά.


Οι αετοί του Λεωνίδα

Πετάξαμε πάνω από τα δόρατα στις Θερμοπύλες
και τα πολεμικά πανιά στη Σαλαμίνα
για να γίνουμε τα γαλάζια φτερά 
και να προστατεύουμε τον ουρανό μας
όποιο και να είναι το τίμημα
με το θάρρος και την πυγμή του φωτός
διότι ξέρουμε ότι υπάρχουμε τώρα
επειδή υπήρξαν τότε οι δικοί μας
που δεν γονάτισαν ούτε έσκυψαν
όσο πληγωμένη και να ήταν η πατρίδα μας.

Η κραυγή του Λεωνίδα δεν έπεσε στο κενό
και ακόμα και τώρα μετά από τόσους αιώνες
κάθε μαχητής μας την ακούει πριν αρχίσει τον αγώνα
αν λοιπόν εσύ δεν την άκουσες ποτέ σκέψου καλά
ποιος είναι ο λόγος και αν τον βρεις άλλαξε στάση
για να γίνεις αντάξιος του έθνους μας όταν υπάρχει
τρομερή ανάγκη ν’ αμυνθούμε εντελώς μόνοι μας
ενάντια στους βαρβάρους που είναι με τους αδιάφορους
όλο και περισσότεροι.

Συνεχίζουμε

Ποτέ δεν πρόκειται να σταματήσουμε
όσο η πατρίδα μας έχει ανάγκη
κι αν χρειαστεί να πεθάνουμε για αυτήν 
θα το κάνουμε γιατί είμαστε 
ελεύθεροι αετοί του Λεωνίδα
έτσι κι από ψηλά θα την προστατεύουμε
από τους εχθρούς του φωτός.

Μέσα στο αεροπλάνο σκεφτόμαστε
τον ρόλο της αεροπορίας στις ιστορικές
ώρες της πατρίδας μας κι αναρωτιόμαστε
πόσο πολεμική ήταν της κατάλληλες στιγμές
για να προστατέψει την ιστορία της πατρίδας μας
από τις επιθέσεις της βαρβαρότητας που ήθελε
να επιβάλλει με κάθε τρόπο τη λήθη.

► ΠερισσότεραΝίκος Λυγερός

Ο Νίκος Λυγερός είναι μαθηματικός,
στρατηγικός αναλυτής και γεννήθηκε...
Διαβάστε την συνέχεια του βιογραφικού »
Πολεμική Αεροπορία - Αθάνατοι 













Περισσότερα Άρθρα:

47001 - Μέσα στο αεροπλάνο - Ν. Λυγερός December 2, 2019

8985 - Οι αετοί του Λεωνίδα - Ν. Λυγερός March 24, 2012

23738 - Βασιλική Πολεμική Αεροπορία με ένα σταυρό και πέτρες μένουν μαζί μας μετά τον πόλεμο για να είναι σίγουρο ότι οι αθώοι θα προστατευτούν από... Διαβάστε περισσότερα »

53355 - Το αεροπλανοφόρο Eisenhower στην Κρήτη: Λόγω της κοινής άσκησης με την ελληνική πολεμική Αεροπορία, το πυρηνικό αεροπλανοφόρο Eisenhower θα περάσει τη διώρυγα του Σουέζ για να βρεθεί στην Κρήτη. Αυτό το αεροπλανοφόρο ανήκει στα... Διαβάστε περισσότερα »

59049 - Τα Rafale της Ελλάδας: Με την απόκτηση των γαλλικών Rafale η Ελλάδα προκαλεί μια αλλαγή κύκλου και όχι μόνο φάσης όπως είχε προβλεφθεί στην αρχή. Διότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει και με την απόφαση των... Διαβάστε περισσότερα »

54819 - Τα Rafale της Ελλάδας: Η Ελλάδα έχει από τους καλύτερους πιλότους τόσο για τα F16 όσο και για τα Mirage κατά συνέπεια αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για την Τουρκία, η οποία κάνει ό,τι μπορεί για να το ξεχάσει… Διαβάστε περισσότερα »

54715 - Στρατιωτική αναβάθμιση της Ελλάδας: Αυτό που ετοιμάζαμε εδώ και καιρό. Είναι πια επίσημο ότι η Ελλάδα... Διαβάστε περισσότερα »

54473 - Η Τουρκία φοβάται από τώρα τα Rafale: Έχει ενδιαφέρον να εξετάσουμε τις δηλώσεις της Τουρκίας σχετικά με την μελλοντική απόκτηση αεροσκαφών Rafale από την Ελλάδα. Διότι αμέσως εκφράστηκε η φοβία της. Βλέπει ότι αλλάζει τις ισορροπίες αυτό το ενδεχόμενο. Πρώτον διότι έκανε... Διαβάστε περισσότερα »

48333 - Η Τουρκία πάει μόνο ως εκεί που την παίρνει: Μπορεί η Τουρκία να εμφανίζεται, τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο, ότι ελέγχει την κατάσταση αλλά η πραγματικότητα είναι θεμελιακά διαφορετική και όλες οι κινήσεις της είναι ουσιαστικά απεγνωσμένες. Διότι δεν μπορεί να μπει στην ενεργειακή σκακιέρα. Έτσι η... Διαβάστε περισσότερα »

28895 - Περί F-16 και ελληνικής οικονομίας: Συνηθίζεται ν’ ακούγεται στην Ελλάδα το εξής γελοίο επιχείρημα: με το πρόσχημα της θωράκισης της εθνικής μας άμυνας βοηθούμε την αμερικανική βιομηχανία... Διαβάστε περισσότερα »

8592 - Σ.Ο.Κ.: Στρατηγική Ομάδα Κρούσης: Μπορεί αυτή η έκφραση να ξαφνιάσει ακόμα και τους ειδικούς των ενόπλων δυνάμεων, διότι το δεύτερο σκέλος... Διαβάστε περισσότερα »

7841 - Συζήτηση (με Λ.Δ. Συμπερά): Τις επόμενες ημέρες ο Ελληνισμός ίσως χρειαστεί να δώσει κάτι περισσότερο από μία διπλωματική μάχη σε Καστελόριζο και Κύπρο. Είμαστε κατά τη γνώμη σας... Διαβάστε περισσότερα »

22138 - Η αντεπίθεση στο προπύργιο της Daesh: Η γαλλική αντεπίθεση στο προπύργιο της Daesh μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της κατάστασης, δεν άργησε. Είχε για κύριο στόχο... Διαβάστε περισσότερα »

398 - Περί της αδιαίρετης διάστασης της τεθωρακισμένης μεραρχίας: Τα κύρια πλεονεκτήματα των τεθωρακισμένων μεραρχιών είναι το στοιχείο της έκπληξης που συνδέεται με την ακραία κινητικότητα, την δύναμη πυρός και τις ικανότητες... Διαβάστε περισσότερα »

9166 - Το σύμβολο της Στρογγύλης: Μέσα από το πλαίσιο της ΑΟΖ, αναδείξαμε όχι μόνο την αξία του συμπλέγματος του Καστελλορίζου, αλλά και το σύμβολο της Στρογγύλης. Τώρα πλέον ο καθένας... Διαβάστε περισσότερα »

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.