Σελίδες

Ο Σεισμός σε Τουρκία και Συρία. Το ρεπορτάζ της φρίκης. Ο γείτονας ήρθε ξαφνικά ένα βράδυ για να βοηθήσει (φωτογραφίες - Videos)

Panagiotis-Kotridis-Turkey-Earthquake
Photo: δημιουργός Υποστράτηγος ε.α. του Π.Σ. Παναγιώτης Κοτρίδης / Panagiotis Kotridis, fakebook  την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου στις 3:04 μ.μ., γράφει: Για να τιμήσω τους συναδέλφους που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για την διάσωση των πληγέντων από τους σεισμούς της Τουρκίας, έφτιαξα αυτή τη φωτογραφία. «ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ ΓΙΑ ΣΕΝΑ» «I AM HERE FOR YOU» «SENİN İÇİN BURADAYIM».

«Σκόνη στον αέρα. Δεν είμαστε παρά σκόνη στον αέρα...
Τα πάντα είναι σκόνη στον αέρα Σκόνη στον αέρα...» Σαν
χάνονται ψυχές δεν υπάρχουν χρώματα, θρησκείες και έθνη.

Για τον φονικό σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία

της Σοφίας Ντρέκου (Sophia Drekou)
Αρθρογράφος (BSc in Psychology)


Στις 6 Φεβρουαρίου 2023, δύο ισχυροί σεισμοί έπληξαν τη νότια Τουρκία, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές σε δέκα επαρχίες της Τουρκίας και στη βόρεια Συρία και τουλάχιστον 41.000 θανάτους. 

Ο πρώτος συνέβη στις 04:17 τοπική ώρα (01:17 UTC) κατά μήκος του ρήγματος της ανατολικής Ανατολίας και είχε επίκεντρο 34 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Γκαζιαντέπ και εστιακό βάθος τα 18 χιλιόμετρα, έχοντας μέγιστη ένταση Μερκάλι IX (9, δηλαδή Πολύ Καταστροφικός, με μέγιστο στην κλίμακα το 12) και μέγεθος 7,8 Ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS). Ο σεισμός αυτός και ο ίσης ισχύος σεισμός του Ερζιντζάν το 1939 είναι οι ισχυρότεροι που έχουν καταγραφεί ενόργανα στη σύγχρονη Τουρκία.

Ένας δεύτερος ισχυρός σεισμός έλαβε χώρα 9 ώρες αργότερα, στις 13:24 τοπική ώρα (10:24 UTC), και είχε επίκεντρο στην πόλη Πάζαρτζικ της Επαρχία του Καχραμάνμαρας. Συνέβη σε γειτονικό ρήγμα και είχε μέγεθος 7,5 Ρίχτερ, 10 χιλιόμετρα εστιακό βάθος και ένταση ίδια με εκείνη του πρώτου σεισμού στην κλίμακα Μερκάλι, IX (Πολύ Καταστροφικός).

Σεισμός στην Τουρκία - Το «ευχαριστώ» στην Ελλάδα:
Ο γείτονας ήρθε ξαφνικά ένα βράδυ για να βοηθήσει


Η «διπλωματία των σεισμών», η Τουρκία, 
η Συρία και ο κίνδυνος μιας αδικίας

Θεόδωρος Ι. Ρηγινιώτης

Ο φονικός και καταστροφικός διπλός σεισμός της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου, που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία και επηρέασε τις γύρω χώρες, γέννησε στην ψυχή κάθε ευαίσθητου ανθρώπου συναισθήματα φρίκης και συμπόνιας. Είναι αυτονόητο ότι η πατρίδα μας έπραξε το χρέος της, στέλνοντας ανθρωπιστική βοήθεια, ειδικούς και ομάδες αξιέπαινων διασωστών στη γείτονα χώρα, και μάλιστα ταχύτατα. Το ίδιο κάναμε και στο παρελθόν (στο σεισμό της Νικομήδειας τον Αύγουστο του 1999), το ίδιο θα κάνουμε - μακάρι να μη χρειαστεί - και στο μέλλον. Και η Τουρκία ανταπέδωσε τη βοήθεια στέλνοντας κι εκείνη με τη σειρά της για τον σεισμό της Πάρνηθας τον Σεπτέμβριο του 1999.

Έτσι αναπτύχθηκε η λεγόμενη «διπλωματία των σεισμών», που δυστυχώς αποτελεί μια σειρά παρενθέσεων στον ανυποχώρητο τουρκικό επεκτατισμό και δεν αποδείχθηκε αρκετή για να τον καταπραΰνει, όπως αρχικά κάποιοι ήλπιζαν. Τουλάχιστον κατακτήσαμε την ιδέα πως, όταν ο θάνατος θερίζει, οποιαδήποτε έχθρα υποχωρεί. Εξάλλου, οι απλοί άνθρωποι, που κοιτάζουν τη δουλειά τους και την οικογένειά τους, ποτέ δεν υπήρξαν εχθροί μας.

Εκφράζονται όμως και καταγγελίες, ότι η Τουρκία λαμβάνει τη μερίδα του λέοντος σε βοήθεια από τις δυτικές χώρες, ενώ στη Συρία αποστέλλεται βοήθεια δυσανάλογα μικρή, επειδή το καθεστώς της δεν είναι αρεστό στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εύχομαι να μη διαπράττεται εδώ μια ακόμη αδικία, από εκείνες, στις οποίες δυστυχώς μας έχουν συνηθίσει οι διεθνείς κύκλοι πολιτικών συμφερόντων, που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο για δικό τους όφελος και μάλιστα στρέφουν την κοινή γνώμη σε όποια κατεύθυνση θέλουν, μέσω των μεγάλων και ισχυρών πρακτορείων ειδήσεων.

Για την Ιστορία θα ήθελα να επισημάνω ότι η Συρία έχει σπουδαίους ιστορικούς και πολιτισμικούς δεσμούς με τη χώρα μας. Ο χριστιανισμός εκεί επικρατούσε μέχρι την αραβική επέλαση και κατάκτηση, που έφερε την κυριαρχία του Ισλάμ από τον 7ο αιώνα μ.Χ. Είναι μια χώρα με έντονη βυζαντινή παράδοση ακόμη και σήμερα, παράδοση ζωντανή μέσα από τα εκατομμύρια ορθοδόξων χριστιανών που κατοικούν σ' αυτήν και που αισθάνονται «ρουμ ορτοντόξ», δηλαδή «Ρωμιοί» («Βυζαντινοί»). Στη Δαμασκό εδρεύει το Ορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας, που μάλιστα τιτλοφορείται "Ελληνορθόδοξο". Πολλοί άγιοί μας ήταν Σύροι, όπως ο άγιος Εφραίμ ο Σύρος, ο άγιος Ισαάκ ο Σύρος, ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός κ.λ.π.

Επαναλαμβάνω πως τα παραπάνω υποχωρούν μπροστά στην πανανθρώπινη ενότητα και αγάπη σε στιγμές ανάγκης. Όμως καλό είναι να τα γνωρίζουμε, όπως και να είμαστε σε επιφυλακή για εκείνους που δεν συγκινούνται μπροστά στα βάσανα και τις τραγωδίες των λαών, αλλά τις εκμεταλλεύονται με φαρισαϊκή "ευαισθησία" και κροκοδείλια δάκρυα.

Με εκτίμηση
Θεόδωρος Ι. Ρηγινιώτης

Υποψήφιος βουλευτής Ρεθύμνου του 
Δημοκρατικού Πατριωτικού Κινήματος ΝΙΚΗ

Ο κ. Θεόδωρος Ι. Ρηγινιώτης (1971) είναι θεολόγος και εκπαιδευτικός. Αρθρογραφεί σε θεολογικές ιστοσελίδες, όπως στην Ιστοσελίδα www.sophia-ntrekou.gr, στον έντυπο και ηλεκτρονικό τοπικό τύπο, ενώ άρθρα του έχουν μεταφραστεί και δημοσιευθεί στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά και τα ισπανικά.

Η ΝΙΚΗ για τον σεισμό σε Τουρκία και Συρία: Όταν χτυπά 
η συμφορά, δεν υπάρχουν εχθροί, μόνο συνάνθρωποι

Το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ΝΙΚΗ εκφράζει τη συμπαράστασή του στον τουρκικό και τον συριακό λαό που δοκιμάζονται από τον πολύνεκρο σεισμό της Δευτέρας 6ης Φεβρουαρίου.

Είναι αυτονόητο ότι επικροτούμε την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη γείτονα χώρα και συγχαίρουμε τους εθελοντές όλων των ομάδων και των ειδικοτήτων, ιδιαίτερα τους Έλληνες, που έσπευσαν σε βοήθεια.

Όταν χτυπά η συμφορά, δεν υπάρχουν εχθροί, μόνο συνάνθρωποι. Αυτό διδάσκει ο πολιτισμός μας και το αποδεχόμαστε ανεπιφύλακτα.

Επισημαίνουμε μόνον ότι η Συρία - χώρα μάλιστα με πολλούς ορθόδοξους χριστιανούς, που μοιράζονται την ίδια ρωμέικη ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά με τον ελληνικό λαό - φαίνεται να έχει λάβει δυσανάλογα μικρή βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα και από την Ελλάδα, σε σχέση με την Τουρκία. Χρειάζεται προσοχή, για να μη διαπραχθεί αδικία, οφειλόμενη σε πολιτικές συμμαχίες και άλλες σκοπιμότητες. Δυστυχώς η Ιστορία μας έχει διδάξει ότι πολύ συχνά η πολιτική θέτει σε δεύτερη μοίρα την ανθρωπιά και την αγάπη.

Ευχόμαστε να ξημερώσει μια πιο αισιόδοξη μέρα για τους γειτονικούς μας λαούς και, όσον αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είθε να γίνει αντιληπτό ότι, αν η Τουρκία αισθάνεται εχθρός μας, εμείς είμαστε έτοιμοι να γίνουμε φίλοι με όλους, όσο έτοιμοι είμαστε και να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας μέχρις εσχάτων. Όπως αναφέρει ένας πασίγνωστος στίχος του μεγάλου αρχαίου μας τραγικού ποιητή Σοφοκλή, από την Αντιγόνη, «οὒτοι συνέχθειν ἀλλά συμφιλεῖν ἔφυν» (δεν γεννήθηκα για να μισώ, αλλά για να αγαπώ).

Ένας πατέρας κρατά το χέρι της νεκρής
κόρης του ανάμεσα στα συντρίμμια...

📸 Adem Altan / AFP - Getty Images

Ο Mesut Hancer κρατά το χέρι της 15χρονης κόρης του, Irmak, που άφησε την τελευταία της πνοή εγκλωβισμένη μετά τον σεισμό στην πόλη Καχραμανμάρας της Τουρκίας.

Το Καχραμάνμαρας είναι πόλη στη νότια Τουρκία και πρωτεύουσα της επαρχίας του Καχραμάνμαρας. Η πόλη βρίσκεται στους πρόποδες του Ταύρου. Έχει πληθυσμό 517.923 κατοίκους. Η πόλη συνδέεται επίσης αεροπορικώς με την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα. Από αυτήν την πόλη κατάγονταν ο Αυτοκράτορας Λέων Γ' και ο Νεστόριος.

Τα λόγια στερεύουν, και οι λέξεις είναι αδύνατο να περιγράψουν την αγωνία και τον πόνο των ανθρώπων που ψάχνουν στα χαλάσματα τα παιδιά τους.

Οι σκέψεις πολλές.

Αδύνατον να δεχτεί η ψυχή τον θάνατο της αγάπης, ξαφνικό ή αναμενόμενο. Όμως ο πόνος της απόστασης από τον δικό μας, αν και γνώριμος, γίνεται πιο αβάσταχτος όταν δεν ειναι πια εκεί για μας. Όταν δεν ειναι πια εκεί με τον τρόπο που γνωρίζουμε. 

Όλοι μας φοβόμαστε τον ξαφνικό θάνατο.

Γιατί φοβόμαστε πως οι εκκρεμότητες με το νεκρό μας θα μείνουν αδιεκπεραίωτες, οι εκκρεμότητες με τον ημιθανή εαυτό μας, επίσης.

Η βία που μας αφαιρεί το δικαίωμα στην ελπίδα της εξοικείωσης με τον μεγάλο χωρισμό ειναι ακατανόητη και αχώρητη, απόλυτα ασυχώρετη.


Όχι ικανοποίηση για την εκπλήρωση προφητειών
«τιμωρίας» και «ανταπόδοσης» Nektaria Karantzi


Λυπάμαι να βλέπω Έλληνες χριστιανούς να ανεβάζουν εδώ στο FB προφητείες για καταστροφή της Τουρκίας και να διαιωνίζουν την παλαιά εβραϊκή πεποίθηση ενός περιούσιου λαού που προστατεύεται κατεξοχήν και κατ' αποκλειστικότητα, την ίδια στιγμή που άνθρωποι ζουν την απόλυτη καταστροφή. Ακόμα κι αν αυτό θα μπορούσε να έφερε οποιοδήποτε ψήγμα αλήθειας, ένας όντως χριστιανός μόνο βαθιά λύπη θα ένιωθε. Όχι ικανοποίηση για την εκπλήρωση προφητειών «τιμωρίας» και «ανταπόδοσης».

Η δύναμη και το νόημα της πίστης δεν βρίσκεται στις προφητείες, αλλά στο βίωμα του πνεύματος. Κι αυτό το τελευταίο θέλει πολλή δουλειά και δεν περιέχει «ναι, αλλά...». Αν δεν βλέπεις στον άλλον τον εαυτό σου, χωρίς διαχωριστικά όρια, χωρίς φραγμούς, χωρίς αποστάσεις, δεν έχει άλλο ούτε «αλλά». Είναι απλή η εξίσωση αυτή, μα αποδεικνύεται δύσκολη στην πράξη, γιατί μπλέκεται με δεύτερες και τρίτες σκέψεις προεγκατεστημένων προκαταλήψεων.

Περισσότερα Θέματα: Νεκταρία Καραντζή


Το προσωπικό μου δέος

Papathanasiou Athanasios

Δέος...

Νιώθω το δέος ως είσοδο στο μυστήριο. Όχι ως μούδιασμα που σε παραλύει, αλλά ως την στοχαστική περισυλλογή που διανοίγει την ύπαρξή σου σε απείρως περισσότερα από έναν μονοεπίπεδο, flat και αβαθή κόσμο. Το μυστήριο είναι έγκατα της ζωής. Όχι προσπέρασή της.
Δέος για την απίστευτη οδύνη των Τούρκων και των Σύρων. Δέος μπροστά στην φρικώδη επαλήθευση της ανθρώπινης ευαλωτότητας. Ακόμα και ενός ανθρώπου ο σκοτωμός είναι πρόβλημα (αν ήμασταν πνευματικώς ασκημένοι, θα το καταλαβαίναμε αυτό).

Το σκάνδαλο των χιλιάδων σκοτωμένων είναι βαρύ, όχι λόγω της αριθμητικής από μόνης της, αλλά γιατί με το σαρωτικό θανατικό χάνονται γύρω από κάθε αναγκεμένο αυτοί που θα μπορούσαν να τον συνδράμουν. Ο θάνατος έχει βαλθεί να ξεκάνει και τους ανθρώπους και την ανθρωπιά... Και φυσικά το δρεπάνι του το ακόνιζε καιρό πριν, πάνω στα μπετά φτηνών και επικερδών οικοδομών...

Το προσωπικό μου δέος έχει να κάνει όχι μόνο με ρήγμα πολλών χιλιομέτρων, αλλά και με έναν ομφάλιο λώρο πολλών χιλιομέτρων. Από τα μυστήρια της ζωής! Το χωριό όπου είχε γεννηθεί η γιαγιά μου Μαρία, μάνα της μάνας μου, απείχε μια ώρα από το Ακ Σεχήρ του Ικονίου. Σχεδόν 10 ετών η Μαρία άφησε το σπίτι της, πρόσφυγας με τη μικρασιατική καταστροφή. Βόρεια του Ικονίου είναι το επίκεντρο ενός από τους χθεσινούς σεισμούς. Από το Ακ Σεχήρ η μικρή Μαρία βρέθηκε στο Χαλέπι, κι έμειναν εκεί 40 μέρες, περιθαλπόμενοι από ανθρώπους που συμ-πονούν. Στο Χαλέπι που προχθές τσακίστηκε από τον σεισμό.

Δεν αλλάζει κάτι μ’ αυτό τον ομφάλιο λώρο. Εννοώ ότι δεν κάνει μεγαλύτερη την οδύνη μας η αίσθηση αυτής της συγγένειας με τα μέρη εκείνα. Η οδύνη μας είναι οδύνη επειδή αφορά ανθρώπους – εικόνες του Χριστού έναν κι έναν. Αυτό που εντείνει ο ομφάλιος λώρος είναι το δέος μπροστά στην παράδοξη διαπίστωση, πόσο πανανθρώπινα είναι τα ουσιώδη του ανθρώπου: ο πόνος, η απώλεια, η αγάπη, η αλληλεγγύη. Η βίωση της πανανθρωπινότητας είναι το πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση της απανθρωπιάς.

Πριν από 40 σχεδόν χρόνια, τον χειμώνα του 1983, είχαμε καταγράψει μια συζήτηση με την γιαγιά Μαρία. Ήταν τότε 75 ετών. Βλακωδώς ποιούντες δεν καταγράψαμε περισσότερα, δεν ονοματίσαμε περισσότερα. Ας είναι... Τη μαρτυρία της εκείνη τη δημοσιεύσαμε τέτοιον μήνα (Φεβρουάριο) λίγο αργότερα, στο τότε δυναμικό περιοδικό «Σημάδια». Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τη διαβάσουν εδώ:

Θ.Ν.Π. / 7-2-2023 (facebook, Papathanasiou Athanasios)

• Ο κ. Θανάσης Παπαθανασίου είναι Διδάκτωρ Θεολογίας,
Αναπλ. Καθ. της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθήνας
πτυχιούχος Νομικής και Αρχισυντάκτης του Περιοδικού «Σύναξη»


Περισσότερα ΘέματαΘανάσης Παπαθανασίου

Το ρεπορτάζ της φρίκης


Στο Καχραμανμαράς, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, στοιβαγμένες σοροί, αυτοσχέδιοι τάφοι, μαζικές κηδείες έχουν τοποθετηθεί στο γήπεδο, όπου οι κάτοικοι πηγαίνουν για αναγνώριση. Μια γυναίκα έπεσε στα γόνατα, κλαίγοντας. Εντός του αγωνιστικού χώρου και κάτω από σειρές άδειων καθισμάτων για θεατές, κείτονταν τα νεκρά σώματα τριών μικρών παιδιών καλυμμένα με σεντόνια.

Μία σταυρωμένη κραυγή ως διαχρονική έκφραση 
της ανθρώπινης αγωνίας, σκίζει τον αέρα.
 «Ηλί Ηλί λαμά σαβαχθανί».

Ένα μοιρολόι ανατολίτικο, 
ένας αμανές, ένα παρατεταμένο αχ!,
από την Εκάβη που ψάχνει ανάμεσά μας.

Αίτιος; Ο Εγκέλαδος μόνο, ή το ετοιμόρροπο
γκέτο που στέγαζε ένα λαό «δεύτερης διαλογής»;

Ας είναι η αλληλεγγύη μας να 
μπορεί να απαλύνει τις πληγές τους.


Εκατομμύρια άνθρωποι άστεγοι, μέσα στις κακουχίες, μετά
τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία / Φωτογραφίες: AP

Τελευταίες Ειδήσεις 15/02/2023

Πάνω από 41.000 νεκροί από τον σεισμό στην Τουρκία
Εκατομμύρια άστεγοι ξαφνικά, η δεύτερη τραγωδία. 
efsyn.gr

Ο καταστροφικός σεισμός που σημειώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 41.000 ανθρώπους, σε Τουρκία και Συρία.

Οι σεισμοί 7,8 και 7,7 της Κλίμακας Ρίχτερ έχουν καταστρέψει ολόκληρες πόλεις, αφήνοντας πολλούς επιζώντες άστεγους, σε θερμοκρασίες αρκετά χαμηλές, λόγω του χειμώνα. Οι διασώστες δεν σταματούν λεπτό να ψάχνουν για ανθρώπους στα ερείπια και οι προσπάθειές τους έχουν αποδώσει καρπούς, καθώς συνεχίζουν και διασώζουν ανθρώπους ακόμη και την 9η ημέρα του σεισμού.

Όμως, όπως αναφέρει το Reuters, οι προσπάθειες πλέον επικεντρώνονται στο να βρεθεί καταφύγιο και τροφή για τους εκατομμύρια ανθρώπους που επιβίωσαν του σεισμού αλλά δεν έχουν σπίτι να μείνουν, ενώ το κρύο δυσχεραίνει την κατάσταση.

Για μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές
της ανθρωπότητας κάνει λόγο ο Ερντογάν


Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναγνώρισε προβλήματα στην αρχική αντίδραση του κρατικού μηχανισμού στον σεισμό των 7,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, αλλά δήλωσε ότι η κατάσταση είναι πλέον υπό έλεγχο.

«Αντιμετωπίζουμε μια από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στην ιστορία της ανθρωπότητας», δήλωσε ο Ερντογάν σε τηλεοπτικό διάγγελμά του στην Άγκυρα.

Η β' φάση του σεισμού στην Τουρκία

Μεταξύ των διασωθέντων την Τρίτη (14/2) -9η ημέρα από τον σεισμό- περιλαμβάνονται δύο αδέλφια, ηλικίας 17 και 21 ετών, που ανασύρθηκαν από μια πολυκατοικία στην επαρχία Καχραμανμαράς, και ένας Σύρος άνδρας και μια νεαρή γυναίκα με λεοπάρ μαντήλα στην Αντάκκεια, που διασώθηκαν μετά από πάνω από 200 ώρες στα ερείπια. Θα μπορούσαν να βρεθούν και άλλοι ζωντανοί άνθρωποι, δήλωσε ένας διασώστης. Ωστόσο, οι Αρχές του ΟΗΕ δήλωσαν πως η φάση της διάσωσης πλησιάζει στο τέλος της, με τις προσπάθειες πλέον να στρέφονται στη στέγαση, στην τροφή και στη σχολική εκπαίδευση.

«Οι άνθρωποι υποφέρουν πολύ. Κάναμε αίτηση για να λάβουμε μια σκηνή, βοήθεια ή κάτι άλλο, αλλά μέχρι τώρα δεν λάβαμε τίποτα», δήλωσε ο Hassan Saimoua, πρόσφυγας που μένει με την οικογένειά του σε παιδική χαρά στην πόλη Γκαζιαντέπ της Νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Ο Saimoua και άλλοι Σύροι που είχαν βρει καταφύγιο στην Γκαζιαντέπ από τον πόλεμο στην πατρίδα τους αλλά έμειναν άστεγοι από τον σεισμό χρησιμοποίησαν πλαστικά φύλλα, κουβέρτες και χαρτόνια για να στήσουν πρόχειρες σκηνές σε παιδική χαρά.

«Οι ανάγκες είναι τεράστιες και αυξάνονται κάθε ώρα», δήλωσε ο Hans Henri P. Kluge, διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη. «Περίπου 26 εκατομμύρια άνθρωποι και στις δύο χώρες χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια. Υπάρχουν επίσης αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τα αναδυόμενα ζητήματα υγείας που συνδέονται με τον κρύο καιρό, την υγιεινή, την αποχέτευση και την εξάπλωση των μολυσματικών ασθενειών - με τα ευάλωτα άτομα να διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο», επισήμανε ο κ. Kluge.

Οι ψυχολογικές συνέπειες του σεισμού

Σε ένα τουρκικό νοσοκομείο στο νότιο τμήμα της πόλης Ισκεντερούν, ταγματάρχης του ινδικού στρατού δήλωσε ότι οι ασθενείς έφταναν αρχικά με σωματικά τραύματα, αλλά αυτό άλλαζε μέρα με τη μέρα. «Τώρα, περισσότεροι από τους ασθενείς έρχονται με διαταραχή μετατραυματικού στρες, μετά από όλο το σοκ που πέρασαν κατά τη διάρκεια του σεισμού», τόνισε ο ταγματάρχης.

Οικογένειες τόσο στην Τουρκία όσο και στη Συρία δήλωσαν ότι οι ίδιοι και τα παιδιά τους αντιμετωπίζουν τις ψυχολογικές συνέπειες του σεισμού. «Κάθε φορά που ξεχνάει τι συνέβη με τον σεισμό, ακούει έναν δυνατό ήχο και μετά θυμάται ξανά», δήλωσε ο Hassan Moaz για τον 9χρονο γιο του στο Χαλέπι της Συρίας. «Όταν κοιμάται τη νύχτα και ακούει έναν ήχο, ξυπνάει και μου λέει: "Μπαμπά, μετασεισμός!"».

Ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία

Ένα πρώτο κονβόι με βοήθεια του ΟΗΕ εισήλθε στην ελεγχόμενη από τους αντάρτες Βορειοδυτική Συρία από την Τουρκία μέσω του νέου περάσματος Bab al-Salam.

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ συμφώνησε τη Δευτέρα (13/2) να επιτρέψει την είσοδο βοήθειας του ΟΗΕ από την Τουρκία μέσω δύο ακόμη συνοριακών διαβάσεων, σηματοδοτώντας μια αλλαγή για τη Δαμασκό, η οποία αντιτίθεται εδώ και καιρό στις διασυνοριακές παραδόσεις βοήθειας στον θύλακα των ανταρτών.

Σχεδόν 9 εκατομμύρια άνθρωποι στη Συρία επλήγησαν από τον σεισμό, δήλωσαν τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς απηύθυναν έκκληση χρηματοδότησης ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων για πρώτες ανάγκες όπως στέγαση, τροφή και περίθαλψη.

Τελειώνουν οι έρευνες για επιζώντες στη Συρία

Οι έρευνες για επιζώντες κοντεύουν να ολοκληρωθούν στη Βορειοδυτική Συρία, δήλωσε ο επικεφαλής της κύριας ομάδας διάσωσης, Raed al Saleh. Η Ρωσία δήλωσε, επίσης, ότι ολοκληρώνει το έργο έρευνας και διάσωσης στην Τουρκία και στη Συρία και ετοιμάζεται να αποχωρήσει.

Ο τουρκικός απολογισμός ήταν 35.3418 νεκροί, δήλωσε χθες ο Ερντογάν (14/2).

Περισσότεροι από 5.814 έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία, σύμφωνα με τον απολογισμό του Reuters από αναφορές των συριακών κρατικών μέσων ενημέρωσης και μιας Υπηρεσίας του ΟΗΕ.

Μαζική έξοδος από τις σεισμόπληκτες περιοχές

Οι επιζώντες πραγματοποίησαν μαζική έξοδο από τις σεισμόπληκτες ζώνες, εγκαταλείποντας τα σπίτια τους και μη γνωρίζοντας αν θα μπορέσουν ποτέ να επιστρέψουν. «Είναι πολύ δύσκολο. Θα ξεκινήσουμε από το μηδέν, χωρίς υπάρχοντα, χωρίς δουλειά», δήλωσε ο 22χρονος Hamza Bekry, ένας Σύρος με καταγωγή από την Ιντλίμπ, ο οποίος ζει στην Αντιόχεια, στη νότια Τουρκία, εδώ και 12 χρόνια, αλλά είναι έτοιμος να ακολουθήσει την οικογένειά του στην Ισπάρτα της νότιας Τουρκίας.

Περισσότεροι από 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει τις χειρότερα πληγείσες περιοχές, δήλωσε ο Ερντογάν, και εκατοντάδες χιλιάδες κτίρια έχουν καταστεί μη κατοικήσιμα.


Περισσότερα ΘέματαΕπικαιρότηταΘ. ΡηγινιώτηςΚόσμος

Video σχετικά με τους σεισμούς













ΒΙΝΤΕΟ: Οι Έλληνες διασώστες της ΕΜΑΚ στην Τουρκία













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.