Σελίδες

Βυζαντινά και Παραδοσιακά Κάλαντα του Λαζάρου (Videos)


της Σοφίας Ντρέκου

Το Σάββατο του Λαζάρου (το Σάββατο πριν από την Κυριακή των Βαΐων) τα παιδιά γυρίζουν τα σπίτια και τραγουδούν τα ειδικά κάλαντα (Λαζαρικά) σε διάφορες παραλλαγές, που εξιστορούν την «εκ νεκρών έγερση» του Λαζάρου

Τελειώνοντας το τραγούδι τους τα λαζαράκια, όπως αποκαλούνται οι καλαντιστές της ημέρας, συνεχίζουν με ευχετικούς και επαινετικούς στίχους για το σπίτι και δέχονται ως φιλοδώρημα αυγά που τα τοποθετούν σ’ ένα στολισμένο καλαθάκι (σε κάποιες περιοχές φρούτα ή χρήματα).

Τον Λάζαρο τραγουδούν κυρίως κορίτσια σχολικής ηλικίας, τα οποία αποκαλούνται λαζαρίνες, λαζαρίτσες, λαζαρούδισσες κ.α.

Γενικότερα, το Σάββατο του Λαζάρου λαμβάνει χαρούμενο χαρακτήρα, καθώς η έγερση του Λαζάρου προαναγγέλλει την Ανάσταση του Χριστού. (βλ. εδώ)

Σώζονται πολλές παραλλαγές από κάλαντα, άλλα σε δημοτική γλώσσα και άλλα σε μισοκαθαρεύουσα. Ανάλογα με τον τόπο και τις εποχές, τα παιδιά που ψάλλουν τα κάλαντα κρατούν συνήθως πολύχρωμα φαναράκια, καράβια ή εκκλησίες φωτισμένες εσωτερικά, σιδερένια τρίγωνα ή ραβδιά στολισμένα με λουλούδια σαν τους αρχαίους θύρσους.

Οι μεγάλοι συνοδεύουν με μουσική υπόκρουση το τραγούδι τους και έχουν μαζί τους και καλάθια, όπου βάζουν τα δώρα που τους φιλεύουν. Τα όργανα που κυριαρχούν είναι η φυσαρμόνικα, το τύμπανο, το τουμπελέκι, η τσαμπούνα και άλλα πνευστά όργανα. Ο λαός δέχεται με συμπάθεια τους καλαντιστές, που προσδίδουν στις γιορτές ιδιαίτερη χάρη και ευθυμία.

Αντιθέτως, τα Κάλαντα της Μεγάλης Παρασκευής έχουν θρηνητικό χαρακτήρα και αναφέρονται στη Σταύρωση του Χριστού. Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής ομάδες παιδιών γυρνούν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούν το μοιρολόι «Σήμερα μαύρος ουρανός», γνωστό και ως «Μοιρολόι της Παναγίας». 

Σε πολλές περιοχές της χώρας τα κορίτσια της ομάδας κρατούν ένα στεφάνι, πλεγμένο με λουλούδια εποχής, το οποίο στη συνέχεια το εναποθέτουν είτε στον Επιτάφιο, είτε στον τάφο του προσφάτως αποβιώσαντος ενορίτη. Τα Κάλαντα της Μεγάλης Παρασκευής τείνουν σήμερα να εκλείψουν.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Λάζαρος ήταν τότε 30 χρονών και έζησε άλλα 30 χρόνια. Έγινε επίσκοπος Κιτίου στην Κύπρο και πέθανε σε ηλικία 60 ετών. Τον Οκτώβριο του 890 μ.Χ. ο βυζαντινός αυτοκράτορας Λέων ΣΤ' ο Σοφός βρήκε στην Κύπρο το λείψανο του Λαζάρου και το μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη. Το τοποθέτησε σε αργυρή θήκη στον ομώνυμο ναό που κτίσθηκε στη βασιλεύουσα. Η ανακομιδή των λειψάνων του εορτάζεται στις 17 Οκτωβρίου (βλ. εδώ). Ο τάφος του Λαζάρου έχει υποδειχθεί μέσα σε βράχο (διαστάσεων 3x3μ.) στο Όρος των Ελαιών στην Ιερουσαλήμ.

Η ανάσταση του Λαζάρου θεωρείται η «πρώτη Λαμπρή» αφού η εκ νεκρών έγερση του αγαπημένου φίλου του Χριστού θεωρείται προικονομία της δικής του Ανάστασης.
Ωστόσο η γιορτή έχει και την ψυχολογική της ερμηνεία, αφού ο λαός δεν θα μπορούσε να αφήσει στο περιθώριο την περιέργεια για το τι είδε ο Λάζαρος κατά την τριήμερή του ταφή, κάτι που αποτυπώνεται πλήρως στα κάλαντα.

«Πες μας Λάζαρε τι είδες εις τον Άδη που επήγες. Είδα φόβους, είδα τρόμους, είδα βάσανα και πόνους, δώστε μου λίγο νεράκι να ξεπλύνω το φαρμάκι, της καρδούλας μου το λέω και μοιρολογώ και κλαίω. Του χρόνου πάλι να ‘ρθουμε, με υγεία να σας βρούμε, και ο νοικοκύρης του σπιτιού χρόνια πολλά να ζήσει, να ζήσει χρόνια εκατό και να τα ξεπεράσει.»

 

Δείτε: Σάββατο του Λαζάρου: Τα ήθη και τα έθιμα στην Κύπρο με το τραούδιν του

Λάζαρος, ο «αγέλαστος»

Άλλωστε η ελληνική Παράδοση θέλει τον φίλο του Χριστού να είναι σοκαρισμένος από αυτά που αντίκρυσε στον Άδη με αποτέλεσμα να γελάσει μόνο μια φορά μετά την ανάστασή του.

Κάποτε λέγεται πως ο «αγέλαστος» Λάζαρος είδε κάποιον χωρικό στο παζάρι να κλέβει μια στάμνα και να φεύγει. Τότε χαμογέλασε λέγοντας «Βρε τον ταλαίπωρο. Για ιδές τον πώς φεύγει με το κλεμμένο σταμνί. Ξεχνάει ότι κι αυτός είναι ένα κομμάτι χώμα, όπως και το σταμνί. Το ‘να χώμα κλέβει τ’ άλλο. Μα δεν είναι να γελούν οι πικραμένοι;»

Στο παρακάτω βίντεο θα τ' ακούσουμε τα κάλαντα του Λαζάρου σε μια διαφορετική παραλλαγή στο Ελληνικό (Λοζέτσι) Ιωαννίνων. Γίνεται αναφορά στον τρόπο που συντηρείται το έθιμο του Λαζάρου στο χωριό. Μας τραγουδούν με τον χαρακτηριστικό τρόπο του τόπου κάτοικοι του χωριού. Πρόκειται για καταγραφή της τηλεοπτικής παραγωγής «Εν Χορώ» των Ηλία και Δημήτρη Γκαρτζονίκα το 2004 που «γυρίστηκε» στο πανέμορφο μοναστήρι της Τσούκας.


Βυζαντινά Κάλαντα του Λαζάρου

«Που 'σουν Λάζαρε, που ναι η φωνή σου 
Σ΄ έκλαιγαν οι αδερφοί σου. 

Ήμουνα στη γη παραχωμένος 
Και με τους νεκρούς ανταμωμένος. 

Τα χεράκια μου σταυρό δεν είχαν, 
Τα ποδάρια μου αγναντισμένα. 

Τα ματάκια μου γιομάτα δάκρυ 
Και το στόμα μου πικρό φαρμάκι. 

Ήρθεν ο Χριστός και ξύπνησέ με 
Κι απ΄ το μνήμα μου εσήκωσέ με. 

Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια 
Ήρθε η Κυριακή που τρων τα ψάρια.»

Βίντεο: Τα παιδιά από το Νεανικό Τμήμα της Χορωδίας της Ορχήστρας των Κυκλάδων, τραγουδούν τα Κάλαντα του Λαζάρου (εκδοχή Σύρου).

Κάλαντα του Λαζάρου (Σύρου)

Ήρθε ο Λάζαρος ήρθαν τα Βάγια,
Ήρθε η Κυριακή που τρων' τα ψάρια
- Που ’σουν Λάζαρε που ειν' η φωνή σου
Που σε γύρευε η μάνα κι η αδελφή σου
- Ήμουνα στη γη, στη γη χωμένος
Κι από τους νεκρούς, νεκρούς αναστημένος.
Δώστε μου νερό, νερό λιγάκι
να ξεπλύνω της καρδιάς μου το φαρμάκι
Βάγια βάγια των βαγιών, τρώνε ψάρι και κολιό
και την άλλη Κυριακή, τρώνε το παχύ αρνί.

♫ Παιδική Νεανική Χορωδία της Ορχήστρας των Κυκλάδων 2022 ♫Βίντεο: Η Βυζαντινή Χορωδία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Μηνά Ηρακλείου παρουσιάζει τα Βυζαντινά Κάλαντα του Λαζάρου. Την χορωδία διευθύνει ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ιωάννης Δαμαρλάκης.

Περισσότερα: Λαζάρου-Βαΐων Τα παιδιά του Προπαρασκευαστικού Τμήματος της
Χορωδίας μας (Τάξεων Α’ & Β’ Δημοτικού), μπήκαν
για πρώτη φορά στο studio, ένωσαν τις φωνές τους
και τραγουδούν τα κάλαντα του Λαζάρου!
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου