Νυχτερινή βόλτα στη λίμνη Παμβώτιδα ή λίμνη των Ιωαννίνων από ψηλά σ' ένα εκπληκτικό βίντεο πάνω από τα σύννεφα


Η λίμνη Παμβώτιδα, γνωστή και ως λίμνη των Ιωαννίνων, βρίσκεται σε υψόμετρο 483 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Είναι μια από τις πιο όμορφες στην Ευρώπη.

Στο κέντρο της υπάρχει ένα μικρό νησάκι που θεωρείται το μοναδικό κατοικημένο νησί λίμνης. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν πευκόφυτο βράχο, που η έκτασή του δεν ξεπερνά τα 200 στρέμματα, με έναν παραδοσιακό ηπειρώτικο οικισμό, καμωμένο από πέτρα, στη λιμανίσια κόγχη του.

Συνδέεται με τους θρύλους της Κυρά – Φροσύνης (εδώ αφιέρωμα)

Στη λιλιπούτεια ενδοχώρα και στις ακτές του, χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο σχεδόν, επτά βυζαντινά και μεταβυζαντινά μοναστήρια σχηματίζουν μια μοναστική πολιτεία αιώνων, που είναι και η τρίτη μεγαλύτερη στην Ελλάδα, μετά το Άγιον Όρος και τα Μετέωρα. Όνομα δεν έχει, οι κάτοικοι το αποκαλούν το νησί της Κυρά Φροσύνης από την όμορφη κυρά που ερωτεύτηκε ο Αλή Πασάς και ο γιος του. 

Βίντεο: Εκθαμβωτική Νυχτερινή βόλτα στη Λίμνη Ιωαννίνων
μέσα από ένα εκπληκτικό βίντεο πάνω από τα σύννεφα
που παρουσιάζει με μοναδικό τρόπο την ομορφιά της.

Night at the Lake of Ioannina: Timelapse of clouds covering Lake Pamvotida at Ioannina in Epirus, northern Greece. Excerpt from the HUMΛΝ | NATURE project.

Παμβώτιδα είναι το αρχαίο όνομα της γνωστής σε όλους λίμνης των Ιωαννίνων που στολίζει με τη σπάνια ομορφιά της το ομώνυμο λεκανοπέδιο. Εκτείνεται σε επιφάνεια 23 τετ. χιλιομέτρων, 470 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Μιτσικέλι και αποτελεί μια από τις αρχαιότερες λίμνες παγκοσμίως (περίπου 7 εκ. ετών). Στο κέντρο της λίμνης βρίσκεται το νησί των Ιωαννίνων, λέγεται Νησί ή Νήσος και είναι το μοναδικό κατοικημένο νησί χωρίς όνομα.

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι τα πυκνά σύννεφα που σχηματίζονται συχνά πάνω από τη λίμνη κρύβοντας εντελώς την πόλη των Ιωαννίνων και αυτό ακριβώς το φαινόμενο αποτύπωσε στο παραπάνω timelapse (Ο αγγλικός όρος Time-lapse αναφέρεται στα Συστήματα Φωτογραφικής Αποτύπωσης τεχνικών έργων μεγάλης διάρκειας) ο σκηνοθέτης και φωτογράφος Αλέξανδρος Μαραγκός.

Το video αποτελείται από 2.000 φωτογραφίες και τραβήχτηκε στις 8 Μαΐου 2016 από την περιοχή Λιγκιάδες σε υψόμετρο 1000 μέτρων. Είναι το πρώτο timelapse που καταγράφει την έναρξη του εντυπωσιακού φαινομένου κατά την διάρκεια της νύχτας πάνω από τη λίμνη των Ιωαννίνων και αποτελεί μέρος του project «HUMΛΝ NATURE» του Αλέξανδρου Μαραγκού. (εδώ)



Βίντεο Yiannis Chaldoupis, I support Ioannina

Δύσκολα παντρεύεται το Πωγώνι με τη Νέα Ορλεάνη. Ο Γιάννης Χαλδούπης βαπτισμένος στην ηπειρώτικη πεντατονία, προσπάθησε να προσεγγίσει τη νέγρικη τζαζ με την ανεπιτήδευτη αθωότητα ενός Ηπειρώτη. Το Ακούστε το ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: