To Νεφέλωμα του Αετού - Τα πιο όμορφα αντικείμενα του νυχτερινού ουρανού - video the Eagle Nebula - Μέγας εί, Κύριε, και θαυμαστά τα έργα Σου

The Eagle Nebula

Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου, Αρθρογράφος
(Sophia Drekou, BSc in Psychology)


Όταν ήμουν μικρή, μα ακόμη και σήμερα, χάζευα τον ουρανό... το κάλλος που μάς περιβάλλει με είχε συνεπάρει... κάλλος ανέκφραστο, και ακόμα περισσότερο αδιανόητο.


Σχολιάζει μάλιστα ο καθηγητής φιλοσοφίας κ. Χρήστος Γιανναράς στο βιβλίο του, «Το πρόβλημα του Κακού», πως αυτό το κάλλος ήταν πρόξενος αναζητήσεων στους αρχαίους Έλληνες. Δεν θαύμαζαν απλά τη φύση, αναζητούσαν και τον ποιητή της.

«14 · τίς Θεὸς μέγας ὡς ὁ Θεὸς ἡμῶν; 15 σὺ εἶ ὁ Θεὸς ὁ ποιῶν θαυμάσια». Μτφ: Συ είσαι ο Θεός μας, ο οποίος έκαμες και κάμνεις τόσον θαυμαστά έργα. Από τους 150 Ψαλμούς του Δαυίδ 76,14-15

Μέγας εἶ, Κύριε, καὶ θαυμαστὰ τὰ ἔργα σου, καὶ οὐδεὶς λόγος ἐξαρκέσει πρὸς ὕμνον τῶν θαυμασίων σου. Σὺ γὰρ βουλήσει ἐξ οὐκ ὄντων εἰς τὸ εἶναι παραγαγὼν τὰ σύμπαντα τῷ σῷ κράτει συνέχεις τὴν κτίσιν, καὶ τῇ σῇ προνοίᾳ διοικεῖς τὸν κόσμον.

Μτφ: Μέγας εἶσαι, Κύριε, καί θαυμαστά τά ἔργα Σου· καί κανενός εἴδους λόγια δέν ἀρκοῦν πρός ὕμνον τῶν θαυμασίων Σου. Σύ, μόνο πού τό θέλησες, – χωρίς καθόλου νά κοπιάσεις, – ἔφερες τά πάντα, ἀπό τό μηδέν στήν ὕπαρξη. Σύ, μέ τήν δύναμή Σου, συγκρατεῖς τήν κτίση· καί, μέ τήν πρόνοιά Σου κυβερνᾶς τόν κόσμο.

Η φωτογραφία θρύλος της NASA

Οι Πυλώνες της Δημιουργίας, μια από τις διασημότερες φωτογραφίες της NASA επαναδημιουργείται, στα πλαίσια του εορτασμού της 20 επετείου (Pics). Στα πλαίσια του εορτασμού της 20ης επετείου από τη λήψη της, η NASA αποφάσισε να ξαναδημιουργήσει μια από τις διασημότερες φωτογραφίες του διαστήματος που έχει κυκλοφορήσει ποτέ.

Πρόκειται για τη φωτογραφία των Πυλώνων της Δημιουργίας. Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble Space τράβηξε μια νέα, μεγαλύτερη φωτογραφία των Πυλώνων που προβάλλει το μοναδικής ομορφιάς φαινόμενο με κάθε δυνατή λεπτομέρεια.

Η πρωτότυπη φωτογραφία τραβήχτηκε το 1995 από την κάμερα του τηλεσκοπίου Hubble, ωστόσο η τεχνολογία δεν ευνοούσε τη μεγάλη ανάλυση για αυτό και η ποιότητά της χαρακτηρίζεται πολύ χαμηλότερη από αυτή της νέας φωτογραφίας.

Οι Πυλώνες της Δημιουργίας βρίσκονται κοντά στο Νεφέλωμα του Αετού και απέχουν από τη Γη 6.500 έτη φωτός. Ειδικοί της NASA αναφέρουν ότι «Στους Πυλώνες της Δημιουργίας γεννιούνται νέα αστέρια, που αποτελούνται από υδρογόνο αναμειγμένο με σκόνη. Η φωτογραφία είναι η ίδια με την προηγούμενη μόνο που αυτή η εκδοχή της είναι μεγαλύτερη και καλύτερη».

Η φωτογραφία έχει χρωματιστεί από τους ειδικούς της NASA με τέτοιον τρόπο ώστε να δείχνει με όσο γίνεται μεγαλύτερη λεπτομέρεια τη δημιουργία των αστεριών.

Eagle Nebula
Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 6 Ιανουαρίου 2015.
Πρόκειται για μία από τις καλύτερες φωτογραφίες
του Hubble και δείχνει το νεφέλωμα του αετού*
(Eagle Nebula) στους πυλώνες της δημιουργίας.

Οι Πυλώνες της Δημιουργίας

Ο όρος αναφέρεται σε μια φωτογραφία που λήφθηκε την 1η Απριλίου του 1995 από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και απεικονίζει διαστρικά αέρια και σκόνη στο Νεφέλωμα του Αετού.

Το νεφέλωμα βρίσκεται 7.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη στον αστερισμό του Όφεως και τα νέφη αερίων και σκόνης των Πυλώνων εκτείνονται για περίπου 5 έτη φωτός.

Το 2007, αστρονόμοι ανακοίνωσαν ότι οι Πυλώνες της Δημιουργίας καταστράφηκαν από το εκρηκτικό κύμα ενός υπερκαινοφανή αστέρα (supernova) πριν από περίπου 6.000 χρόνια με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πια. Λόγω της πεπερασμένης ταχύτητας του φωτός, αυτή τη στιγμή από τη Γη μπορεί να παρατηρηθεί η προσέγγιση του εκρηκτικού κύματος στους Πυλώνες. Για να γίνει ορατή η πλήρης καταστροφή τους, θα χρειαστεί τουλάχιστον μια χιλιετία.

NASA 1 April 1995, ESA and the Hubble Heritage Team (STScI/AURA)

Η παραπάνω φωτογραφία δημιουργήθηκε με το φως που εκπέμπεται από τα διαφορετικά χημικά στοιχεία από τα οποία αποτελείται το νεφέλωμα. Κάθε στοιχείο εμφανίζεται με διαφορετικό χρώμα στην τελική εικόνα: πράσινο για το υδρογόνο, κόκκινο για το απλά ιονισμένο θείο, και μπλε για το διπλά ιονισμένο οξυγόνο.

Το Νεφέλωμα του Αετού ανακαλύφθηκε το 1745 από τον Ελβετό αστρονόμο Jean-Philippe Loys de Chéseaux.

*Νεφέλωμα του Αετού (Eagle Nebula)

Το νεφέλωμα του Αετού (γνωστό και ως Μεσιέ16, M16, NGC 6611 και IC 4703) είναι ένα ανοικτό αστρικό σμήνος και μέσα σε ένα νεφέλωμα εκπομπής σε απόσταση περίπου 7.000 ετών φωτός στον αστερισμό Όφις. Οφείλει το όνομά του στο σχήμα του, που μοιάζει με αετό με ανοιχτά φτερά. Ήταν θέμα μίας από τις γνωστότερες φωτογραφίες που τράβηξε το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Χαμπλ (ΔΤΧ), η οποία απεικονίζει πυλώνες αερίου και σκόνης δημιουργίας μέσα στο νεφέλωμα.

Κατά πάσα πιθανότητα το νεφέλωμα φωτογραφήθηκε πρώτη φορά από τον E.E. Barnard το 1895 και τον Ισαάκ Ρόμπερτς το 1897 και πιθανότατα αυτές οι φωτογραφίες ήταν η αιτία που το νεφέλωμα συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο IC.

Ανακάλυψη και προσδιορισμοί

Το Μεσιέ 16 αποτελείται από δύο αντικείμενα, ένα νεφέλωμα και ένα ανοικτό σμήνος. Ο Φιλίπ ντε Σεζώ, που ανακάλυψε το αντικείμενο το 1745 με 1746, περιγράφει μόνο το ανοικτό σμήνος. Ο Σαρλ Μεσιέ είναι πιθανότατα ο πρώτος που παρατήρησε ότι το ανοικτό σμήνος βρίσκεται μέσα σε ένα νεφέλωμα το 1764. Οι Χέρσελ δεν παρατήρησαν το νεφέλωμα, γι´αυτό το λόγο δεν έχει το νεφέλωμα αριθμό NGC, αλλά μόνο το ανοικτό σμήνος. Το νεφέλωμα συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο IC II το 1908 και του δίνει τον αριθμό IC 4703.

Ιστορικό παρατηρήσεων

Κατά πάσα πιθανότητα το νεφέλωμα φωτογραφήθηκε πρώτη φορά από τον E.E. Barnard το 1895 και τον Ισαάκ Ρόμπερτς το 1897 και πιθανότατα αυτές οι φωτογραφίες ήταν η αιτία που το νεφέλωμα συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο IC.

Χαρακτηριστικά

Το νεφέλωμα του αετού είναι μέρος ενός διάχυτου νεφελώματος εκπομπής ή περιοχή ΗΙΙ, που έχει τον αριθμό καταλόγου IC 4703. Ο πύργος αερίου που φαίνεται έχει ύψος σχεδόν 10 έτη φωτός. Το νεφέλωμα έχει διάμετρο περίπου 55 με 70 έτη φωτός και μέσα σε αυτή την περιοχή γεννώνται ακόμη άστρα. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 7.000 ετών φωτός, στον βραχίονα του Τοξότη ή Τοξότη-Τρόπιδος. Το κοντινό νεφέλωμα Ωμέγα βρίσκεται περίπου στην ίδια απόσταση και μπορεί να ανήκουν και τα δύο στο ίδιο γιγάντιο σύμπλεγμα αερίων.

Το ανοικτό σμήνος έχει διάμετρο περίπου 15 έτη φωτός και ηλικία μόλις 5,5 εκατομμυρίων ετών, με τα λαμπρότερα μέλη να είναι άστρα φασματικού τύπου Ο6. Είναι ένα από τα φωτεινότερα ανοικτά σμήνη. Το λαμπρότερο άστρο του ανοικτό σμήνους έχει μέγεθος +8,24 και είναι ορατό με καλά κυάλια.

Εικόνες

Video: Τα πιο όμορφα αντικείμενα του νυχτερινού ουρανού

Στο βίντεο μερικά από τα πιο εντυπωσιακά αντικείμενα του διαστήματος που συγκεντρώνουν συχνά το ενδιαφέρον των αστροφωτογράφων.

Τα αντικείμενα που παρουσιάζονται συνοπτικά είναι:
1) Το Νεφέλωμα του Ωρίωνα (Orion Nebula - M42)
2) To Νεφέλωμα του Αετού (Eagle Nebula - M16)
3) Ο γαλαξίας της Δίνης (Whirlpool Galaxy - M51)
4) Ο γαλαξίας Sombrero (Sombrero Galaxy - M104)
5) Το δακτυλιοειδές Νεφέλωμα (Ring Nebula - M57)
6) Το Νεφέλωμα του Καρκίνου (Crab Nebula - M1)


Αν μπορούσες απόψε να πας οπουδήποτε στο
αχανές Σύμπαν, πού θα πήγαινες και τι θα έκανες;

Ρώτησα ένα σωρό φίλους μου στο Facebook,
και πήρα πολύ ενδιαφέρουσες απαντήσεις...

Sci Fi, Planet Rise

Αν ήξερα πως μέχρι το βράδυ θα ήμουν και πάλι ασφαλής στο σπιτάκι μου, προσωπικά θα επέλεγα να περάσω μέσα από μια μαύρη τρύπα, για να ζήσω την εμπειρία.

Να δούμε τι λένε οι άλλοι όμως.

«Αν μπορούσες απόψε να πας οπουδήποτε στο
αχανές Σύμπαν, πού θα πήγαινες και τι θα έκανες;»


Panagiotis Bozèlos (υπ. διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, μπλόγκερ στο LIFO.gr): Αν είχα αυτή τη δυνατότητα, θα επέλεγα να ταξιδέψω στο μέρος εκείνο του σύμπαντος όπου η τέταρτη διάσταση, αυτή του χρόνου, είναι προσπελάσιμη από την ανθρώπινη ύπαρξη. Εκεί θα επισκεπτόμουν όλες τις όμορφες στιγμές που έζησα, προσπαθώντας να συμπυκνώσω τον υποκειμενισμό μου σε ένα βιωματικό ταξίδι ανασκόπησης. Βέβαια, αυτό το ταξίδι είναι εφικτό απ’ όλους μας και λέγεται μνήμη! Εναλλακτικά, θα επέλεγα ένα τουρ στα πιο fancy αξιοθέατα του σύμπαντος: τα νεφελώματα. Πρόκειται για έργα τέχνης σε κοσμική κλίμακα, εκεί όπου το χάος και η ομορφιά συναντιούνται, χωρίς να παρεμβαίνει η οποιαδήποτε biased καλλιτεχνική αντίληψη. Πιο συγκεκριμένα, θα έδινα τα πάντα για μια βόλτα στο Helix και το Eagle Nebula!

Eagle nebula.

Antonis Papatheodoulou (συγγραφέας παιδικών βιβλίων): Θα 'θελα να βρεθώ 10 έτη φωτός μακριά από τη γη, μετά 100, μετά 1000. Να κοιτάζω τη γη με τηλεσκόπιο να δω live λίγο παρελθόν! Επίσης θα 'θελα να πάω στο Μπουένος Άιρες. Κι ας είναι κοντά για τα αστρονομικά δεδομένα.

Τίποτα Στα Σοβαρά (μπλόγκερ): Στον πλανήτη Κόμπολ, λίγο πριν εγκαταλειφθεί για τις 12 αποικίες. Τι θα έκανα: θα τους έλεγα 'έι που πάτε;'

H θέση του Κομπόλ (του επινοημένου πλανήτη της τηλεοπτικής
σειράς Battlestar Galactica) στον χάρτη του γαλαξία μας.

Michalis Michael (διευθυντής LIFO): Θα πήγαινα στον Άρη! Από όλες τις ιστορίες για το διάστημα αυτή της κατάκτησης του Κόκκινου Πλανήτη πάντα μου κινούσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Θυμάμαι κάτι παλιές ταινίες επιστημονικής φαντασίας όπου οι αστροναύτες κατέβαιναν με χίλια ζόρια στον αφιλόξενο πλανήτη και μάλιστα κατάφερναN να κάνουν τη θεωρία πράξη και να φυτέψουν ένα φασόλι που θα φύτρωνε και έτσι θα ξεκινούσε η παραγωγή οξυγόνου στον Άρη για να μετοικήσουν οι κατοικοι της κατεστραμμένης πλέον γης. Θα ήθελα λοιπόν μια βόλτα στον πλανήτη που έχουμε εναποθέσει όλες μας τις ελπίδες!

O πλανήτης Άρης

Mikaela Zormpa (viral sensation): Θα πήγαινα με τον κουμπάρο μου στην τρύπα του όζοντος και θα την έκλεινα. Πρέπει να 'χω και έναν μάρτυρα.

Γιώργος- Ίκαρος Μπαμπασάκης (λογοτέχνης): Θα πήγαινα στο Φεγγάρι να στήσω μια αποικία με γλεντζέδες και μποέμ παλιοχαρακτήρες, όλο καταγώγια με έργα τέχνης στους τοίχους (Βαν Γκογκ και Ακριθάκη, πρωτίστως), με κάπελα/οινοχόο τον Μάικλ Κέιν και γκαρσόνες την Τερέζα Ράσσελ, την Μάρθα Καραγιάννη, και τη Μαριόν Κοτιγιάρ.

To φεγγάρι

Christos Chomenidis (συγγραφέας): Ως αχανές και άπειρο το σύμπαν περιέχει προφανώς όλες τις πιθανές εκδοχές των ζωών μας. Δηλαδή κάπου ζει ένας πανομοιότυπος με εσένα με πανομοιότυπη ζωή. Κάπου ένας με απειροελάχιστα διαφορετική και κάπου αλλού ένας άλλος με δραματικά διαφορετική ζωή...

Έτσι λοιπόν, θα ταξίδευα στο σύμπαν και θα παρακολουθούσα τις διαφορετικές εκδοχές του εαυτού και της ζωής μου.

Leon Veremis (τραγουδοποιός): Θα διέσχιζα τον ουρανό πηδώντας από πλανήτη σε πλανήτη και μέσα στη καταιγίδα της βροχής των αστεριών θα κολυμπούσα πάνω από τα ηφαίστεια στα γαλάζια κάστρα γλιστρώντας ανάμεσα στους καπνούς και τις λάμψεις συγχρονισμένος στο παλμό της υπόκωφης μουσικής των γιγάντιων εκρήξεων που γεννήσαν τους ήλιους δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Θα προσπερνούσα γρήγορα σαν φως τους γαλαξίες μέχρι να φτάσω την άκρη του σύμπαντος να ξαναδώ στα μάτια ενός ανθρώπου μόνο την αντανάκλαση όλου του κόσμου.


Antonis Bosko (δημοσιογράφος, κινηματογραφιστής): Το αχανές διάστημα, όπως και η αχανής θάλασσα, με τρομάζουν και με αγριεύουν. Νομίζω πως αν ήθελε κάποιος να με βασανίσει μέχρι θανάτου θα έπρεπε να με κλείσει σε διαστημόπλοιο ή υποβρύχιο...Ακούω για ανθρώπους που ήδη έχουν αγοράσει έναντι μυθικού ποσού το εισιτήριο τους προς το διάστημα και λέω μέσα μου πως είναι θεόμουρλοι για δέσιμο. Είναι κι αυτό το λατρεμένο τραγούδι του Bowie, το ''Space Oddity'', που σαν έμαθα τι σήμαιναν οι στίχοι του, τι διηγιόταν με λίγα λόγια, έπαθα την πλάκα μου.

Εδώ ένα ταξίδι κάνω στο εξωτερικό, μία στο τόσο πλέον, και αναγκάζομαι να χαπακώνομαι για να αποβάλλω το στρες της απογείωσης, των κενών αέρος και της προσγείωσης. Σκέψου δηλαδή πως νιώθω απέναντι στο ερώτημα που μου βάζεις. Γι' αυτό σου λέω, άσε με εδώ στο Παγκράτι, να πετάγομαι μέχρι το περίπτερο να παίρνω τα τσιγαράκια μου, να κατεβαίνω και καμιά βόλτα στο κέντρο – μέχρι εκεί. Άλλωστε κι ο Σωκράτης όταν του είπαν ή να πάει στη Λάρισα ή να πιεί το κώνειο, προτίμησε το δεύτερο. Χαζός ήταν κοτζάμ Σωκράτης; Κάτι παραπάνω θά 'ξερε.

Thanassis Chimonas (συγγραφέας): Στον Σείριο. Θέλω πολύ να συναντήσω την προ -προ -προγιαγια μου.

Γραφιστική απεικόνιση: Η πιθανή θέα που θα έχεις
αν σταθείς στην επιφάνεια του Kepler-186f.

Thomas Tsinaforniotis (δημοσιογράφος): Μου έκανε μεγάλη εντύπωση η πρόσφατη ανακάλυψη ενός πλανήτη που θα μπορούσε να θεωρηθεί κατοικήσιμος, Ο Κέπλερ 186f. Αν και μου θυμίζει συρτάρι φαρμακευτικής εταιρίας το όνομα, μοιάζει αρκετά φουτουριστικό για να επινοήσει κανείς έναν νέο εαυτό. Έχει ωστόσο ένα απαραίτητο συστατικό: Το νερό. Αρκεί για να δώσει νέα ζωή σε πράγματα, ενώ το δεύτερο θα το συμπλήρωνα εγώ: Την φαντασία. Μπορεί κανείς να δώσει ζωή εξίσου με αυτήν. Ακόμα και αν μια νέα αυτή ζωή φαντάζει σαν ένα καρφίτσωμα στο "μηδέν", αν μου επιτρέπονταν, θα έπαιρνα φίλους μαζί. Με αυτούς, οι αριθμοί είναι πάντα αυξητικοί. Θα ζούσα λοιπόν, μια ζωή με φίλους μονάχα, και ανάμεσα μας όλα αυτά τα σύμπαντα που μας χωρίζουν ή μας δένουν, μουσικά, αισθητικά, πρακτικά, ερωτικά. Εξάλλου κάθε "νέα γη", πρέπει να είναι φτιαγμένη από αγάπη.


Manolis Vamvounis (δημοσιογράφος): Ξέρεις τι έχω πεθυμήσει περισσότερο από ο,τιδήποτε στο σύμπαν, Άρη; Φτηνό κινέζικο μπουφέ στο Μάντσεστερ. Σοβαρoλογώ, είναι πόνος και καημός. Θέλω να κάτσω μισή μέρα και να γεμίζω τα μούτρα μου (αγγλ. stuff my face) με φτηνά, τηγανισμένα, αμυδρά κινέζικα πράγματα. Και dim sum. Και καβουροτέτοια. Και σάλτσες, σάλτσες, σάλτσες. Και μετά να πάω να γεμίσω και πεντακόσια μπολ με κέικ και παγωτό μηχανής, το οποίο θα αφήσω να λιώσει να τα παπαριάσει. Μπανάλ, ξεμπανάλ, τι να το κάνω το «οπουδήποτε στο σύμπαν» όταν δεν έρχεται με free refills; It's the truth.

Αν θα το αντάλλαζα με ταξίδι κάπου αλλού στο (εξωγήινο) σύμπαν; Αν μου εγγυόταν κάποιος πως θα υπήρχε intelligent life εκεί, και πως θα μπορούσα να δοκιμάσω ντόπιους εξωγήινους μεζέδες -κατά προτίμηση σε διάταξη μπουφέ-, γιατί όχι...

Γενικά πάντως... δεν έχω πρεμούρα. Υπάρχουν τόσες άγνωστες κουλτούρες στη Γη που είναι εξίσου "εξωγήινες" σε εμάς όσο οποιοδήποτε φανταστικό άλφα του κενταύρου, και τοπία αντίστοιχα αλλόκοσμης ομορφιάς. Για να παραφράσω τις μανάδες μας, εκεί δεν έχουμε γυρίσει καλά καλά την Ελλάδα, θες να τρέχω και σε άλλες χώρες;

Nikolas Damon Papadimitriou (τουρκολόγος - συντάκτης): Στον τελευταίο όροφο του ουρανοξύστη Χαλίφα στο Ντουμπάι. Να δω την Ανατολή από ψηλά. Κι απ' το υπόλοιπο σύμπαν; Στον Πλανήτη Αφροδίτη. Όπου και να πάω, τις όμορφες γυναίκες, κυνηγώ.

O πλανήτης Αφροδίτη

Κυριάκος Αθανασιάδης (συγγραφέας, συνιδρυτής του AmagiRadio): Διαβάζω Επιστημονική Φαντασία κάποιες δεκαετίες τώρα, αλλά δεν έχω αγαπήσει το Διάστημα. Οπότε δεν θα πήγαινα πουθενά, ο ξενέρωτος, θα κρυβόμουν στην ασφάλεια, στη σιγουριά και στη συνήθεια της μικρής Γης...

Εσείς;

Πηγή: Sophia-Ntrekou.gr | Αέναη επΑνάσταση

Βιβλιογραφία

• «τίς Θεὸς μέγας ὡς ὁ Θεὸς ἡμῶν; Απόσπασμα από την Ευχή του Μεγάλου Αγιασμού Αγίου Σωφρονίου Πατριάρχου Ιεροσολύμων. (560 - 638 μ.Χ.)

• Η φωτογραφία θρύλος της NASAQ How NASA’S JWST photos get their iconic look - The Verge » https://www.theverge.com

• Οι Πυλώνες της Δημιουργίας - Εικόνα: NASA, ESA and the Hubble Heritage Team (STScI/AURA). el.wikipedia.org, nasa.gov, Facebook Cosmic Facts

• Νεφέλωμα του Αετού (Eagle Nebula): Δεδομένα για το NGC 6611, SIMBAD, NASA Extragalactic Database, SEDS και VizieR Service. Εικόνες του NGC 6611 στο Aladin και στο SkyView. el.wikipedia.org

• Αν μπορούσες απόψε να πας οπουδήποτε στο αχανές Σύμπαν, πού θα πήγαινες και τι θα έκανες; Άρης Δημοκίδης 23.11.2014 | 16:46 LiFO - LIFOLAND - Mικροπράγματα

• Τα πιο όμορφα αντικείμενα του νυχτερινού ουρανού | Astronio (#15) H ζωή των άστρων | Astronio (#13)

• Το οπτικοακουστικό υλικό (Βίντεο) από www.YouTube, εταιρεία της Google

Περισσότερα θέματα: Βίντεο, Εκπαίδευση, ΕπιστήμηFacebook

Video Hubblecast 82: Μία νέα ματιά στους Πυλώνες της Δημιουργίας

To Διαστημικό Τηλεσκόπιο Χαμπλ των NASA/ESA παρατήρησε ξανά μία περιοχή στην οποία είχε λάβει μία από τις πλέον χαρακτηριστικές εικόνες του: τους Πυλώνες της Δημιουργίας στο νεφέλωμα του Αετού. Αυτή τη φορά το Χαμπλ δεν έλαβε μόνο μία, αλλά δύο εικόνες: μαζί με την νέα εικόνα της περιοχής στο ορατό, το τηλεσκόπιο έλαβε και μία δεύτερη εντυπωσιακή εικόνα στο υπέρυθρο. Αυτές οι δύο εικόνες εμφανίζουν τους πυλώνες με ανεπανάληπτη λεπτομέρεια.














Δεν υπάρχουν σχόλια: