1912-13 Η Μεγάλη Εξόρμηση - Ο Διπλασιασμός της Ελλάδας με πλάνα του 1915 από το National Geographic (Βίντεο)


National Geographic: 1912-13, η μεγάλη
εξόρμηση, Ο διπλασιασμός της Ελλάδας
Πρωτότυπα πλάνα του 1905 έως 1915.

Ιστορικό υλικό εποχής και κινηματογραφικά ντοκουμέντα. To ντοκιμαντέρ στηρίζεται στο πρωτότυπο αρχειακό υλικό του National Geographic της δεκαετίας 1905 - 1915.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ 1912-1913
Ο ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ

Με την πρόσκληση του Ελευθερίου Βενιζέλου από την Κρήτη και το κίνημα του 1909 στο Γουδί άρχισε στην Ελλάδα μια περίοδος αναδιοργάνωσης που είχε ως αποτέλεσμα την ισχυροποίηση τόσο των θεσμών όσο και του στρατιωτικού τομέα. 

Ο Ελληνοτουρκικός Πόλεμος του 1897, ο οποίος έληξε με συντριπτική ήττα των Ελλήνων, δημιούργησε τα χρόνια που ακολούθησαν τη γενικότερη αίσθηση ότι ο ελληνικός στρατός ήταν αμελητέος, κάτι που, όπως αποδείχθηκε, άλλαξε γρήγορα στη συνέχεια.

Οι πράξεις και το λάθος του Ελευθερίου Βενιζέλου - Ν. Λυγερός

Επιστολή του Ελευθερίου Βενιζέλου για βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στον Μουσταφά Κεμάλ

Την εποχή εκείνη το National Geographic δημοσίευσε μια σειρά από εκτενή άρθρα για τα Βαλκάνια, καταγράφοντας με λεπτομέρεια τις εθνότητες και τις ομάδες που ζούσαν στις περιοχές αυτές κάτω από τον τουρκικό ζυγό (αξιοσημείωτη είναι η απουσία αναφοράς σε οποιαδήποτε «μακεδονική» εθνότητα). 

Οι ανταποκρίσεις του National Geographic συνεχίστηκαν με περιγραφές, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν αυτές που αφορούσαν το Κίνημα των Νεότουρκων και τις πολιτικές αναταράξεις στην Ελλάδα εκείνης της εποχής, καθώς και η παρουσίαση των ικανοτήτων του Βενιζέλου και της συμμετοχής του στη σύναψη της Βαλκανικής Συμμαχίας του 1912 - συμμάχησαν οι Βούλγαροι, οι Σέρβοι, οι Μαυροβούνιοι και οι Έλληνες ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. 

Το αποτέλεσμα όλων αυτών των διεργασιών ήταν οι Βαλκανικοί Πόλεμοι στο πλαίσιο των οποίων διαμορφώθηκε το μετα-οθωμανικό τοπίο των Βαλκανίων.

Το ντοκιμαντέρ του National Geographic για την περίοδο 1912-1913 και τους Βαλκανικούς Πολέμους, όπου παρακολουθούμε την εκπληκτική πορεία του Ελληνικού Στρατού και την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, Μακεδονίας, Ηπείρου και νησιών του Αιγαίου.

Δείτε το βίντεο:
Α' Βαλκανικός Πόλεμος (τουρκικά: Birinci Balkan Savaşı, σερβικά: Prvi Balkanski rat‎, βουλγαρικά: Балканска война‎, επονομαζόμενος και «τουρκικός πόλεμος») ονομάζεται ο πόλεμος που ξέσπασε στα Βαλκάνια μεταξύ των συνασπισμένων χωρών της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ο πόλεμος διήρκεσε από τον Οκτώβριο του 1912 έως τον Μάιο του 1913.

Ο Α' Βαλκανικός Πόλεμος έληξε με την υπογραφή της Συνθήκης Λονδίνου (1913) που συνομολογήθηκε μεταξύ των νικητών συμμάχων, (Ελλάδας-Βουλγαρίας, Μαυροβουνίου και Σερβίας) αφενός και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αφετέρου.

Αποτελέσματα του Α' Βαλκανικού πολέμου ήταν η εκδίωξη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από όλη σχεδόν την Βαλκανική χερσόνησο, αφού η συμμαχία των βαλκανικών κρατών της απέσπασε το Κοσσυφοπέδιο, την Μακεδονία και το μεγαλύτερο μέρος της Θράκης και η αφύπνιση των Αλβανών που θα οδηγήσει στην δημιουργία του κράτους της Αλβανίας.

Βιβλιογραφία
Γιανουλόπουλος, Γιάννης (2003). Η ευγενής μας τύφλωσις...», εξωτερική πολιτική και «εθνικά θέματα» από την ήττα του 1897 έως τη Μικρασιατική Καταστροφή. Αθήνα: Βιβλιόραμα. σελ. 216. [...] τόσο ό «τουρκικός» όσο και ο «βουλγαρικός» πόλεμος - οι ονομασίες Πρώτος και Δεύτερος Βαλκανικός είναι, φυσικά, μεταγενέστερες [..]
Ελευθέριος Βενιζέλος: Μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: