Τύχων Αγιορείτης: η χειρόγραφη προσευχή του παπα-Τύχωνα του Καρουλιώτη, ο γέροντας του Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου


Την είχε γράψει με πόνο και πολλά δάκρυα.
Την έστελνε στις πονεμένες ψυχές της Ρωσίας

σαν βάλσαμο από το Περιβόλι της Παναγίας,
μάς γράφει ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης
στο βιβλίο του «Άγιορείται Πατέρες καί Αγιορείτικα»
Γέροντας Τύχων ο Αγιορείτης (1884 - 23 Σεπ 1968)

«Άγιε Γολγοθά, θείε Γολγοθά,

Παρακαλώ πες μου πόσες χιλιάδες, εκατομμύρια αμαρτωλούς ανθρώπους καθάρισες και έστειλες και γιόμισες τον γλυκό Παράδεισο. Θεμέλιο για τον γλυκό Παράδεισο είναι ο άγιος Γολγοθάς.

Αμαρτωλοί ελάτε εδώ, να μην αργήσετε.


Ο άγιος Γολγοθάς ανοικτός. Η σταύρωσις. Ο Χριστός Ελεήμων. Μας περιμένει να του λούσουμε τα πόδια.


Μακάριοι εμείς, αν μας αξιώσει ο Χριστός, με ταπείνωση, με φόβο Θεού, με ζεστή καρδιά, με ζεστά δάκρυα να πλύνουμε τα άγια πόδια του Χριστού και, αν θελήσουμε πολλές φορές. Ύστερα ο Χριστός θα πλύνη τις αμαρτίες μας και θα γίνη καθαρή η ψυχή μας και θ' ανοίξει τον γλυκό Παράδεισο.


Ύστερα εμείς μετά χαράς θα πάμε στον γλυκό Παράδεισο, γιατί ο Χριστός και η Παναγία και οι άγιοι Πάντες μας περιμένουν. Μαζί με Αρχαγγέλους και Αγγέλους, Χερουβείμ και Σεραφείμ θα δοξολογούμε την Αγία Τριάδα εις τους αιώνες των αιώνων. Αμήν.


αμαρτωλός Τύχων

Κλειδί του Παραδείσου
τα καυτά δάκρυα».

φώτο η Χειρόγραφη προσευχή 
του παπα-Τύχωνα του Καρουλιώτη

Διαβάστε: Ο βίος του Γέροντα Τύχωνα από τον Άγιο Παΐσιο

Αφήγηση Ηγουμένου, τελευταίο πνευματικοπαίδι του Φιλάρετου ηγούμενου
της μονής Κωνσταμονίτου (1890 - 28 Ιανουαρίου/10 Φεβρουαρίου 1963)

Όταν ήμουν νεαρός μοναχός με την ευλογία του γέροντος μου Φιλάρετου, πήγα να εξομολογηθώ στον παπα Τύχωνα τον Ρώσο (τον γέροντα του π. Παϊσίου). Αφού μας δέχθηκε, του είπαμε γιατί πήγαμε και ξεκίνησα την εξομολόγηση. Έλεγα με σκυμμένο κεφάλι τις αμαρτίες μου και όσο περνούσε η ώρα ένοιωθα τον αυχένα μου να μουσκεύει... δεν ήξερα τι συμβαίνει. Μόλις τελείωσα την εξομολόγηση και σήκωσα το κεφάλι, είδα τον παπα Τύχωνα να κλαίει με πολλά δάκρυα, τα οποία έπεφταν πάνω στο κεφάλι μου όση ωρα έκανα την εξομολόγηση!!!

Ο παπα Τυχών ήταν Ρώσος και μιλούσε μόνο σπαστά ελληνικά. Όταν όμως άρχιζε να μας συμβουλεύει μετά την εξομολόγηση, εμείς ακούγαμε τα λόγια του στην καθαρεύουσα, σε γλώσσα όμοια με αυτή που μιλούσε ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος!!!

Δεν ήμουν ο μόνος στον οποίο συνέβαινε αυτό. Ο π. Αγαθάγγελος που πηγαίναμε μαζί για εξομολόγηση, μου έλεγε πως άκουγε τα ίδια!


Επίσκεψη του Πατρός Αγαθαγγέλου του Ιβηρίτη
στον Γέροντα Τύχωνα τον Αγιορείτη


Κάποτε τον είχε επισκεφθεί ο Πατήρ Αγαθάγγελος ο Ιβηρίτης,
ως Διάκος. Όταν έφευγε, ήταν σκοτάδι, δεν είχε φωτίσει ακόμη.

Ό Παπά - Τυχών προείδε τον κίνδυνο, πού θα διέτρεχε ο Διάκος, και ανέβηκε αυτή την φορά στο τοιχάκι της μάνδρας και ευλογούσε συνέχεια. Όταν έφθασε ο Διάκος στη ράχη και είδε τον Γέροντα να εύλογη ακόμη, τον λυπήθηκε και του φώναξε να μη κουράζεται, να μπή στο κελλί του.

Αυτός όμως ατάραχος με υψωμένα τα χέρια, σαν τον Μωυσή, προσευχόταν και ευλογούσε. Ενώ λοιπόν βάδιζε ξένοιαστος ο Διάκος, ξαφνικά, πέφτει πάνω σε καρτέρι κυνηγών, πού περίμεναν αγριόχοιρους.

Ένας κυνηγός τράβηξε να ρίξη, αλλά οι ευχές του Γέροντα έσωσαν τον Διάκο από τον θάνατο και τον κυνηγό από την φυλακή. Γι' αυτό μου έλεγε πάντα ο Γέροντας:

- Παιδί μου, να μην έρχεσαι ποτέ την νύχτα, γιατί την νύχτα τα θηρία περπατούν, και οι κυνηγοί τα περιμένουν κρυμμένοι...

Ακόμη και για την Θεία Λειτουργία έλεγε στον Μοναχό, πού θα τον βοηθούσε και θα έκανε τον ψάλτη, να έρχεται το πρωί με το φώτισμα.

Την ώρα δε της Θείας Λειτουργίας του έλεγε να μένη στον μικρό διάδρομο, έξω από τον Ναό, και από εκεί να λέη το Κύριε, ελέησαν, για να νιώθη τελείως μόνος του και να κινήται άνετα στην προσευχή του.

Όταν έφθανε στο Χερουβικό, ο Παπά-Τυχών ηρπάζετο είκοσι έως τριάντα λεπτά, και ο ψάλτης θα έπρεπε να επαναλάβη πολλές φορές το Χερουβικό, μέχρι να ακούση τις περπατησιές του στην Μεγάλη Είσοδο.

Όταν τον ρωτούσα μετά στο τέλος «τι βλέπεις, Γέροντα», εκείνος μου απαντούσε:

- Τα Χερουβείμ και Σεραφείμ δοξολογούν τον Θεό. Έμενα μετά από μισή ώρα με κατεβάζει ο φύλακας μου Άγγελος και τότε συνεχίζω την Θεία Λειτουργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: