Σελίδες

Αυτήν την ωραία εξιστόρηση και ζωγραφιά μπορείτε να την πείτε ειδωλολατρία; (Άγιος Ιωάννης Δαμασκηνός)

Αυτήν την ωραία εξιστόρηση και την ωφέλιμη ζωγραφιά πως μπορείτε να την πείτε ειδωλολατρία;

της Σοφίας Ντρέκου

Όταν το 1911 ο Αμερικανός εκδότης Άρθουρ Μπρίσμπεϊν είπε τη γνωστή φράση «μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις» κατάφερε να σφραγίσει το μέλλον της φωτογραφίας. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για εξιστόρηση αγιογραφίας. Δεν είναι υπερβολή ότι μια εικόνα μπορεί με μεγαλύτερη λεπτομέρεια και γλαφυρότητα να διηγηθεί ένα μεγάλο ιστορικό γεγονός από οποιοδήποτε έγγραφο, όποιος και αν είναι ο συγγραφέας.

Αυτήν την ωραία εξιστόρηση και την ωφέλιμη ζωγραφιά 
πως μπορείτε να την πείτε ειδωλολατρία; 
Γιατί η ζωγραφική είναι σύντομη και ωραία
όπως είπε ο πατέρας μας Χρυσόστομος·

«Εγώ και την κηρόχυτη ζωγραφική την αγάπησα, γιατί είναι γεμάτη ευσέβεια». Και ο άγιος Βασίλειος, ο μεγάλος πατέρας μας, εγκωμιάζοντας τους αγίους Τεσσαράκοντα λέγει· «Επειδή και οι λογογράφοι πολλές φορές και οι ζωγράφοι τα περιγράφουν, οι πρώτοι στολίζοντάς τα με το λόγο και οι άλλοι χαράσσοντάς τα σε πίνακες».

Και βέβαια ο λογογράφος έγραψε το Ευαγγέλιο. Και τι έγραψε στο Ευαγγέλιο; Όλη την ένσαρκη οικονομία του Χριστού και την παρέδωσε στην Εκκλησία. Το ίδιο κάνει και ο ζωγράφος.Ζωγραφίζει στον πίνακα της Εκκλησίας την ευπρέπεια, από τον πρώτο Αδάμ μέχρι τη γέννηση του Χριστού, και τις μαρτυρίες των αγίων και τις παρέδωσε και αυτός στην Εκκλησία. Έτσι μάλλον και οι δύο την ίδια ιστορία περιέγραψαν και μας τη διδάσκουν».

Απόσπασμα από το 3ο κεφάλαιο, Αμφιβαλλόμενο αγ. Ιωάννη Δαμασκηνού, ΕΠΕ 3, Λόγος αποδεικτικός περί των αγίων και σεπτών εικόνων.
Πηγή: Αέναη επΑνάσταση | Sophia Ntrekou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.