Σελίδες

Το γκράφιτι για τον Άγιο Παΐσιο και η ιστορία του από τον δημιουργό με εικόνες και βίντεο

Το γκράφιτι για τον Άγιο Παΐσιο

Επιμέλεια: Σοφία Ντρέκου

Ακόμη και τις καρδιές των street artists κερδίζει ο άγιος Παΐσιος αφού, μετά τη Σάμο (Βλ. παρακάτω), δημιουργήθηκε και στα Μετέωρα της Πολίχνης στη Θεσσαλονίκη μια νέα τοιχογραφία του, σε δρόμο που φέρει το όνομά του. 

Φτάνοντας στην κεντρική πλατεία της περιοχής Μετεώρων στη Θεσσαλονίκη, το μάτι του επισκέπτη πέφτει σε ένα πολύχρωμο, ολοζώντανο γκράφιτι μεγάλων διαστάσεων στην αρχή ενός μικρού ανηφορικού δρόμου. 

Η τοιχογραφία του αγίου Παϊσίου, που δείχνει ότι χρειάστηκε αρκετές ώρες εργασίας από τον καλλιτέχνη, είναι άκρως ρεαλιστική και με απόλυτο σεβασμό στον άγιο, ο οποίος απεικονίζεται με το γνωστό σκουφάκι του.

Θεσσαλονίκη: Το άγνωστο γκράφιτι 
για τον Άγιο Παΐσιο και η ιστορία του

Θεσσαλονίκη: Το άγνωστο γκράφιτι για τον Άγιο Παΐσιο και η ιστορία του

Η τοιχογραφία φιλοτεχνήθηκε το 2005 από έναν νεαρό καλλιτέχνη - Δεκατρία χρόνια μετά, ο ίδιος αποφάσισε να αναδιαμορφώσει το δημιούργημά του. 

Σε ένα μικρό στενό, από αυτά που περιβάλλουν την κεντρική πλατεία των Μετεώρων στην Πολίχνη της Θεσσαλονίκης, δεσπόζει ένα διαφορετικό από τα συνηθισμένα γκράφιτι, η επιβλητική μορφή του Αγίου Παϊσίου.

Το καλλιτέχνημα με το - αντιπροσωπευτικό - μελαγχολικό και σκεπτικό βλέμμα του Αγίου, βρίσκεται επί της ομώνυμης οδού Παϊσίου Ιερομονάχου για περίπου 14 χρόνια, ωστόσο λίγοι, εκτός των κατοίκων της περιοχής, γνώριζαν την ύπαρξή του.

Το γκράφιτι φιλοτεχνήθηκε από τον καλλιτέχνη του το 2005, απεικονίζοντας μόνον το πρόσωπο του γέροντα και δίπλα τη φράση «Πίστευε και μή, ερεύνα». Με τον καιρό, παιδιά και επίδοξοι γκραφιτάδες το μουτζούρωσαν και έτσι, πριν από περίπου έναν χρόνο, ο δημιουργός αποφάσισε να επέμβει ξανά.

πηγή φώτο: www.sophia-ntrekou.gr
πηγή φώτο: www.sophia-ntrekou.gr

Ένα πρωί της άνοιξης του 2018, οι κάτοικοι των Μετεώρων ξύπνησαν και είδαν ένα νέο αριστούργημα, με τη μορφή του Ιερομονάχου αυτή τη φορά να περιτριγυρίζεται από κήπο, ψωμί και σταφύλια.

Ο δημιουργός και το σκεπτικό του γκράφιτι

Φωτογραφίες: Γιάννης Παπανίκος/Intimenews

Η ιδέα του γκράφιτι γεννήθηκε ήδη από τα εφηβικά χρόνια του δημιουργού. Ο άσπρος τοίχος της οικοδομής έδινε στον νεαρό τότε Δημήτρη Ματσαρίδη το ερέθισμα να τον επιμεληθεί, να τον ομορφύνει. «Ο λόγος που έκανα τη μορφή του γέροντα είναι αποκλειστικά και μόνο η ονομασία της οδού» σημειώνει στην Voria.gr ο 37χρονος πλέον καλλιτέχνης, που φέρει το ψευδώνυμο Mad. Με το μικρόβιο της ζωγραφικής να έχει διεισδύσει μέσα του από την παιδική ηλικία, δεν άντεχε, όπως λέει ο ίδιος, να παίζει στη γειτονιά της περιοχής και να βλέπει τον τοίχο άδειο.
  • «Όταν πήγα να κάνω το γκράφιτι, βγήκε ο ιδιοκτήτης ενός καφέ παραδίπλα και μου φώναζε. "Μην μουτζουρώνεις τον τοίχο" έλεγε, "λερώνεις το ντουβάρι". Όταν του έδειξα το σχέδιο, ανακουφίστηκε. Μου έδωσε συγχαρητήρια και με άφησε να συνεχίσω. Έκανα την προσευχή μου κι εγώ και ξεκίνησα», διηγείται.
Όπως εξηγεί, ο λόγος που αποφάσισε να γράψει τη φράση «Πίστευε και μή, ερεύνα» στο αρχικό σχέδιο δεν απέχει πολύ από τα δικά του πιστεύω. «Είναι πολύ σωστή κουβέντα» υπογραμμίζει ο Δημήτρης, εκτιμώντας πως κάθετι πρέπει να το αναζητάμε.

Λίγα χρόνια αργότερα, βλέποντας τις μουτζούρες και τα συνθήματα δίπλα από το γκράφιτι, ο Δημήτρης ενοχλήθηκε. «Το βεβήλωσαν. Έσβησαν λέξεις από τη φράση. Σίγουρα δεν την έγραψα για να τσιγκλίσω κάποιον, είναι προσωπικά πιστεύω». Με το πέρασμα του χρόνου και την εμπειρία που κουβαλούσε πλέον στα χέρια του, αποφάσισε να το φιλοτεχνήσει εκ νέου.

«Ήθελα να κάνω ένα γρήγορο τοπίο» λέει ο ίδιος και εξηγεί το πλαίσιο στο οποίο ενέταξε τη μορφή του Αγίου. «Είχα ακούσει μία από τις πολλές ιστορίες του γέροντα. Κάποτε είχε πει ότι θα πέθαινε από την πείνα και τότε εμφανίστηκε μπροστά του μία γυναίκα. Του πρόσφερε ένα πάρα πολύ ωραίο ψωμί, αφράτο - αφράτο, και σταφύλια, με έντονο ροδοκόκκινο χρώμα. Στη συνέχεια ο Παΐσιος συνάντησε έναν άνθρωπο και τον φίλεψε με αυτά που του είχε δώσει εκείνη. Λίγο αργότερα, ο γέροντας αντιλήφθηκε ότι η μορφή της γυναίκας ήταν η Παναγία» (βλ. Επίσκεψη της Παναγίας στον Άγιο Παΐσιο), αναφέρει ο Δημήτρης και εύχεται αυτή τη φορά να μην αλλοιώσουν το νέο του δημιούργημα.

Λίγα λόγια για τον «Mad» 

Ο Δημήτρης Ματσαρίδης ασχολήθηκε από μικρός με την τέχνη της τοιχογραφίας. Ξεκίνησε μαθαίνοντας ζωγραφική, πέρασε στο γκράφιτι, συνέχισε με τατουάζ, ωστόσο η πρώτη του αγάπη για τα σπρέι ήταν και αυτή που καθόρισε την πορεία του. Αυτοδίδακτος, με πολλές δουλειές στο ενεργητικό του, αποφάσισε να κάνει το χόμπι του επάγγελμα. «Εργάζομαι επαγγελματικά επάνω σε αυτή την τέχνη. Είτε σε μαγαζιά, είτε σε φεστιβάλ, είτε σε σπίτια, είτε σε εξωτερικούς χώρους». Βέβαια, δεν ξεχνάει την προσωπική ευχαρίστηση που του δίνει το άρωμα των χρωμάτων και το αποτέλεσμα της δημιουργίας. «Ξύνεται το χέρι μου, όταν έχω καιρό να καλλιτεχνήσω» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τον ρωτάω που αλλού υπάρχουν τα γκράφιτί του. «Σε όλη την Ελλάδα» μου απαντάει. «Ταξιδεύω αρκετά και όταν η μέρα μού χαμογελάει βγαίνω μόνος μου ή με την παρέα μου και αποτυπώνω τα συναισθήματά μου στον τοίχο. Έχω ζωγραφίσει με ό,τι μέσο υπάρχει, κάνω πίνακες, έχω κάνει και δύο εκθέσεις» συμπληρώνει. «Ίσως κάνω ακόμα μία σε λίγο καιρό».

Οι μορφές που δίνει στις τοιχογραφίες του είναι κυρίως ψυχεδελικές, ενώ αυτό που του αρέσει είναι να μπερδεύει τα τοπία και τις προσωπογραφίες. «Δεν θέλω να περάσω κάποιο συγκεκριμένο νόημα με τα έργα μου» τονίζει ο Δημήτρης και καταλήγει «αυτό που μου αρέσει είναι η φαντασία και αυτό αποτυπώνω».

Για περισσότερες δημιουργίες του Δημήτρη Ματσαρίδη/Mad μπορείτε να επισκεφθείτε τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook εδώ και στο Instagram: @madimitris81.

Διαβάστε επίσης:

Βίντεο Star Ειδησεις: Σε ένα μικρό στενό, από αυτά που περιβάλλουν την κεντρική πλατεία των Μετεώρων στην Πολίχνη της Θεσσαλονίκης, δεσπόζει ένα διαφορετικό από τα συνηθισμένα γκράφιτι, η επιβλητική μορφή του Αγίου Παϊσίου. Το καλλιτέχνημα με το -αντιπροσωπευτικό- μελαγχολικό και σκεπτικό βλέμμα του Αγίου, βρίσκεται επί της ομώνυμης οδού Παϊσίου Ιερομονάχου για περίπου 14 χρόνια, ωστόσο λίγοι, εκτός των κατοίκων της περιοχής, γνώριζαν την ύπαρξή του. Το γκράφιτι φιλοτεχνήθηκε από τον καλλιτέχνη του το 2005, απεικονίζοντας μόνον το πρόσωπο του γέροντα και δίπλα τη φράση «Πίστευε και μή, ερεύνα». Με τον καιρό, παιδιά και επίδοξοι γκραφιτάδες το μουτζούρωσαν και έτσι, πριν από περίπου έναν χρόνο, ο δημιουργός αποφάσισε να επέμβει ξανά.


Ένα γκράφιτι για τον Άγιο Παΐσιο κοσμεί τοίχο στο νησί της Σάμου το καλοκαίρι του 2016. Το νησί τις Σάμου παρουσίασε για πρώτη χρονιά ένα τεραστίων διαστάσεων −για τα ελληνικά δεδομένα− φεστιβάλ το οποίο έχει σκοπό να αλλάξει τα δεδομένα της μοντέρνας street τέχνης.

Saint Paisios in the Youth Culture of Greece

Saint Paisios of Mount Athos, Greece (+1994)

On a wall on the island of Samos, there has been designed an unusual graffiti image, depicting the figure of the Holy Elder Paisios, whose memory is celebrated on July 12th.

Although this artistic trend is to some extent linked with rap and hip hop music, we should remember the song by the Greek rapper Artemis titled "Max (Passions and Virtues)" from his album Wolves in Sheep's Clothing (Λυκόσχημος Αμνός), which speaks of the true story of the conversion of a young junkie named Max to Christianity after reading the book Counsels of Saint Paisios: Passions and Virtues in prison.

Saint Paisios, both before and after his recent canonization, is very popular in Greece in all demographics, including the youth. Of course, there have been excesses, which is common with such popularity, and this existed even when the Saint was alive, which made him very unhappy. Many of his words have been misinterpreted and distorted, and things are attributed to him that he never told.

Despite this, he has brought much benefit and is beloved. The above two examples of youthful artistic culture, shows there are many beautiful, original and different ways to express this love. 

Περισσότερα: Γκράφιτιαγίου Παϊσίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.