Σελίδες

Ελεύθερη κατάδυση στην μπλε τρύπα, από τις βαθύτερες υποβρύχιες τρύπες του κόσμου ~ videos blue holes ~ Τί είναι οι Μπλε Τρύπες;

Guillaume Néry (born 11 July 1982) is a French free diver

Όταν ο Guillaume Nery πήδηξε στην
βαθύτερη μπλε τρύπα του κόσμου


της Σοφίας Ντρέκου

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής ελεύθερης κατάδυσης Γκιγιόμ Νερί (Guillaume Nery) του 2006 (με 109 μέτρα), έχει στο ενεργητικό του εκπληκτικές καταδύσεις στα βάθη των ωκεανών. Βούτηξε στη Dean’s Blue Hole το 2010, κρατάει την αναπνοή του και βουτάει στη 2η βαθύτερη υποβρύχια τρύπα του κόσμου! Κατέγραψε την προσπάθεια του σε ένα πραγματικά εντυπωσιακό βίντεο, που δίνει την εντύπωση ότι κάποιος, πραγματοποιεί ελεύθερη πτώση σε μια απόκοσμη άβυσσο.

Η μπλε τρύπα του Ντιν (Dean's Blue Hole) βρίσκεται στις Μπαχάμες, σε έναν κόλπο δυτικά της πόλης Clarence στο Long Island, και είναι η δεύτερη βαθύτερη στον κόσμο με βάθος 202 μέτρα (663 ft-πόδια), μετά την Dragon Hole στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, με βάθος 300,89 μέτρα.

Στην μπλε τρύπα του Ντιν, κανείς ελεύθερος δύτης δεν έχει καταφέρει να φτάσει μέχρι τον πυθμένα της. Είναι αδύνατον χωρίς μπουκάλες και βατραχοπέδιλα, ωστόσο αποτελεί μια πρόκληση για κάθε τολμηρό να βουτήξει για να δει μέχρι που θα φτάσει. Κάτι που έχει στοιχίσει τη ζωή σε αρκετούς δύτες, με πιο πρόσφατο τον Νίκολας Μεβόλι (Nicolas Mevolli, 1981-17 Νοεμβρίου 2013) που έχασε τη ζωή του προσπαθώντας να σπάσει το ρεκόρ Αμερικής στο Blue Hole των Dean στις Μπαχάμες.

Η μπλε τρύπα του Ντιν (Dean's Blue Hole)

Η βαθύτερη μπλε τρύπα με θαλασσινό νερό στον κόσμο βρίσκεται κοντά στην πόλη Clarence στην ακτή του Long Island, τις Μπαχάμες.

Μια μπλε τρύπα είναι ένα υποβρύχιο σπήλαιο και μερικές φορές ονομάζεται επίσης καταβόθρα.

Δεν υπάρχει έλλειψη μπλε τρυπών στον πλανήτη, αλλά η μπλε τρύπα του Dean είναι η πιο βαθιά και θεωρείται και μία από τις πιο όμορφες.

Θεωρείται ευρέως ως ένας από τους καλύτερους χώρους καταδύσεων και κολύμβησης με αναπνευστήρα στον κόσμο.

Το νερό είναι πολύ καθαρό καθώς η ορατότητά του φτάνει τα 30 μέτρα. Το βαθύτερο σημείο της μπλε τρύπας είναι 202 μέτρα (663 πόδια), αλλά αν περάσετε την τρύπα και κολυμπήσετε, το βάθος του νερού θα είναι μόνο σε βάθος μέσης. Λόγω της κλειστής φύσης του, ο άνεμος δεν φτάνει και δεν υπάρχουν μεγάλα κύματα, καθιστώντας το ιδανικό μέρος ακόμη και για αρχάριους κολυμβητές.

Συνήθως, οι μπλε τρύπες μοιάζουν με λίμνες, αλλά η μπλε τρύπα του Dean είναι διαφορετική από πολλές απόψεις. Συνδέεται με τον Ατλαντικό μέσω ενός κολπίσκου από τη μία πλευρά και πλαισιώνεται από γκρεμούς και παραλίες με λευκή άμμο από την άλλη.

Η διάμετρος της τρύπας είναι μεταξύ 25 και 35 μέτρων, επομένως είναι εύκολο να κολυμπήσετε πέρα ​​από αυτήν. Μόλις φτάσετε 20 μέτρα κάτω από το νερό, η διάμετρος της μπλε τρύπας εκτείνεται σε περίπου 100 μέτρα πλάτος.

Εκτός από το ότι είναι ένα από τα καλύτερα σημεία στον κόσμο για καταδύσεις και κολύμπι, είναι επίσης ένα θαυμάσιο αξιοθέατο. Οι παραλίες γύρω από τη γαλάζια τρύπα είναι επίσης καθαρές και εξαιρετικά σημεία για να μαυρίσετε στον ήλιο.

Σχηματισμός

Αν και οι επιστήμονες συζητούν ακόμη πώς ακριβώς σχηματίστηκε η μπλε τρύπα του Dean, οι περισσότεροι γεωλόγοι πιστεύουν ότι σχηματίστηκε λόγω υποβρύχιας διάβρωσης. ένας συνδυασμός διάλυσης ασβεστόλιθου και χημικής αντίδρασης που συμβαίνει όταν συναντώνται γλυκό νερό και αλμυρό νερό.

Πανίδα

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία θαλάσσιων ζώων που βρίσκονται μέσα στην μπλε τρύπα του Dean. Οι κολυμβητές με αναπνευστήρα και οι δύτες θα μπορούν να εντοπίζουν ψάρια, χελώνες και πολλά πολύχρωμα τροπικά ψάρια.

Dean'sBlueHole.org / Υπουργείο Τουρισμού Μπαχαμών
Translation by Sophia Ntrekou.gr | Αέναη επΑνάσταση

Οι μπλε τρύπες (blue holes)

blue-hole-bay-bahamas

Οι μπλε τρύπες (blue holes) είναι ένα ιδιαίτερο γεωλογικό φαινόμενο που προέρχεται από την καρστική διάβρωση ασβεστολιθικών πετρωμάτων. Όταν η στάθμη της θάλασσας ήταν πολύ χαμηλότερη από σήμερα (σε εποχές παγετώνων), οι ασβεστόλιθοι αυτοί βρίσκονταν εκτεθειμένοι στην επιφάνεια. Σε μερικές περιπτώσεις, η διάβρωση αυτή προκάλεσε τη διάλυση των πετρωμάτων και τη δημιουργία καταβοθρών, κατακόρυφων δηλαδή «πηγαδιών» που κατέληγαν σε υπόγεια κοιλώματα. Όταν η στάθμη της θάλασσας ξανανέβηκε, οι καταβόθρες αυτές βρέθηκαν κάτω από την επιφάνειά της και έτσι παρουσιάζουν αυτό το εντυπωσιακό θέαμα.

Το τεύχος Αυγούστου του 2010 του περιοδικού National Geographic είχε ένα αφιέρωμα στις υποθαλάσσιες σπηλιές των νήσων Μπαχάμες. Τις φωτογραφίες μπορείτε να τις δείτε εδώ

Το 2010 ο Néry και ο συνεργάτης του Julie Gautier σκηνοθέτησαν μια ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Free Fall», η οποία έχει πάνω από 30 εκατομμύρια θεάσεις. 

Εξαιτίας του βάθους των 202 μέτρων, το σκοτάδι που επικρατεί είναι ...τρομακτικό! Ο Guillaume Nery πραγματοποίησε τη βουτιά του και οι εικόνες που ακολουθούν προκαλούν δέος!!!

Guillaume Nery base jumping at Dean's Blue Hole,
filmed on breath hold by Julie Gautier (more Video

Δείτε το βίντεό του με μουσική υπόκρουση από
το συγκρότημα, Archive «You make me feel»




On a single breath of air, Guillaume Néry explores the deepest pool in the world in Italy: Y40. The action is filmed on breath hold by his wife Julie Gautier. This video is exclusively managed by Caters News.

Ο Guillaume Nery αποφάσισε να πάει την κατάδυση πολλά βήματα παραπέρα. Τι σημαίνει αυτό; Στη βαθύτερη πισίνα του κόσμου, που βρίσκεται στην Ιταλία, καταδύθηκε χωρίς εξοπλισμό, στην κυριολεξία με μια ανάσα, φτάνοντας μέχρι το βυθό των 40 μέτρων. Η πισίνα Υ-40 (ή The Deep Joy) βρίσκεται κοντά στη Βενετία και δημιουργήθηκε με σκοπό την εκπαίδευση των δυτών, ενώ μπορούν να βουτήξουν σε αυτήν όσοι το επιθυμούν αρκεί να τηρούν τις προδιαγραφές. Ο νεαρός βούτηξε χωρίς οξυγόνο και έφτασε μέχρι τον βυθό  το Ιούλιο του 2017, ενώ η σύζυγός του Julie Gautier κινηματογραφούσε το εγχείρημα.

Δείτε τα βίντεο με κλικ στην εικόνα:












οι 3 θάνατοι δυτών που γράφτηκαν σε βίντεο
Ατύχημα δύτη & αυτοδύτη που κατέγραψε η κάμερα
Audrey Mestre / David Shaw /Yuri Lipski











Η πιο μεγάλη γαλάζια τρύπα βρέθηκε στη Νότια
Θάλασσα της Κίνας με βάθος 300,89 μέτρα
ξεπερνώντας τα 202 μέτρα που είχαν καταγραφεί
στη γαλάζια τρύπα στις Μπαχάμες.












Μπλε τρύπα του Ντιν παραλία (Dean's Blue Hole beach)

Αυτό το φαινόμενο, το οποίο οι επιστήμονες δεν μπορούν ακόμη να λύσουν, είναι πολύ ελκυστικό για τους λάτρεις των καταδύσεων. Ένα φαινόμενο που ονομάζεται Dean's Blue Hole είναι μια τρύπα ωκεανού βάθους 663 πόδια. Σήμερα είναι ο παράδεισος για εκπαίδευση και διαγωνισμό. Από τον Απρίλιο του 2008, είναι ο τόπος διεξαγωγής του Vertical Blue, του ετήσιου διεθνούς διαγωνισμού ελεύθερης κατάδυσης που διοργανώνει ο William Trubridge.

Ένα ανάγλυφο εδάφους που αντιπροσωπεύεται από ένα αμφιθέατρο από φυσική πέτρα, που το περιβάλλει στις τρεις πλευρές, καθώς και μια τυρκουάζ λιμνοθάλασσα και μια χιονισμένη παραλία στην τέταρτη πλευρά, αξίζει ιδιαίτερη προσοχή γύρω από αυτό.

Περιγραφή παραλίας

Αυτό το μέρος βρίσκεται δυτικά του Clarence στο Long Island και είναι η δεύτερη βαθύτερη υποβρύχια καταβόθρα στον κόσμο (η πρώτη είναι στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας). Είναι ελκυστικό κυρίως για επαγγελματίες δύτες, αλλά οι οικογένειες με παιδιά ή «όχι πολλοί» κολυμβητές ενδιαφέρονται μόνο από την άποψη ενός σπάνιου φυσικού θαύματος. Δεν συνιστάται για τους μη εκπαιδευμένους ανθρώπους να κολυμπούν εδώ, καθώς η υποβρύχια ανακούφιση είναι μια μορφή νεροχύτη αποστράγγισης. Το να κατεβείτε από την αμμώδη παραλία είναι εξαιρετικά απότομο - πριν το καταλάβετε, θα σας απορροφήσει. Και χωρίς ειδικό εξοπλισμό, ένα τέτοιο γεγονός μπορεί να θεωρηθεί αμέσως θάνατο.

Γύρω από την τρύπα, το βάθος του νερού είναι ακριβώς η μέση ενός ενήλικα. Είναι βολικό να κολυμπάτε με αναπνευστήρα σε αυτό το βάθος. Λόγω της δομής του θαλάμου, χαρακτηρίζεται από ήρεμα νερά και έλλειψη κυμάτων. Ο άνεμος δεν μπορεί να μπει σε αυτήν την περιοχή λόγω των γκρεμών που τον περιβάλλουν. Πιο κοντά στη χοάνη (καθώς και στη χοάνη) η θερμοκρασία του νερού είναι πολύ χαμηλότερη από το μέσο όρο στις Μπαχάμες.

Η τρύπα είναι προσβάσιμη μέσω του Turtle Cove. Βρείτε έναν μπλε πέτρινο τοίχο στην ανατολική πλευρά της εθνικής οδού. Περπατήστε το μακρύ δρόμο μέχρι το τέλος, στρίψτε δεξιά και ακολουθήστε το στενό, στρογγυλό χωματόδρομο μέχρι το τέλος. Μεταβείτε από το πάρκινγκ στην παραλία με τα πόδια. Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να πάει; 1001beach.com

Η Βουλιαγμένη είναι ένα από τα νότια παραθαλάσσια
προάστια της Αθήνας στον Σαρωνικό κόλπο.

Η περιοχή σχηματίζεται από βραχώδη εδάφη που βυθίζονται σχετικά απότομα στα νερά της θάλασσας και σχηματίζουν όμορφους γραφικούς μικρούς κολπίσκους. Σε γενικές γραμμές η περιοχή παρουσιάζει ιδιόμορφα γεωλογικά χαρακτηριστικά.












Λιμανάκια Βουλιαγμένης: Κατάδυση στο "Πηγάδι του Διαβόλου"

Η γνωστή για τα ιαματικά λουτρά της, λίμνη της Βουλιαγμένης, είναι σε απόσταση 50 μέτρων από την θάλασσα έχει όμως γλυκό νερό το οποίο αναβλύζει από υπόγειες θερμές πηγές. Τα βάθη στην λίμνη της Βουλιαγμένης είναι πάρα πολύ μεγάλα και η περιοχή των πηγών δεν είναι πλήρως εξερευνημένη λόγω του βάθους και του δαιδαλώδους των υποβρύχιων σπηλαίων εκεί.

Το πηγάδι της Βουλιαγμένης βρίσκεται σε ένα από τους κόλπους που σχηματίζονται στην περιοχή και συγκεκριμένα στο ονομαζόμενο «Β! Λιμανάκι της Βουλιαγμένης.» Είναι ένα μικρό κολπάκι, φυσικό, απόλυτα προστατευμένο από όλες τις πλευρές εκτός της νότιας πλευράς του που είναι ανοιχτή στον Σαρωνικό.

Η περιοχή ανήκει στους απελευθερωμένους για κατάδυση χώρους και εκεί δραστηριοποιούνται οι περισσότερες σχολές εκμάθησης καταδύσεως στην Αθήνα. Το λιμανάκι γίνεται το καλοκαίρι κυρίως τόπος συγκέντρωσης εκατοντάδων κολυμβητών, δυτών και ψαροντουφεκάδων.Εκτός από το πολύ μικρό τελείωμα του κόλπου, όπου τα νερά είναι ρηχά, γενικά τα νερά είναι βαθιά στις άκρες των βράχων και απότομα.
Το πηγάδι (τρύπα) στο 2ο λιμανάκι της Βουλιαγμένης προκαλεί δέος σε κάθε αυτοδύτη μιας και είναι κάτι μοναδικό που υπάρχει στην Ελλάδα.
Είναι μια τρύπα διαμέτρου 3 μέτρων και το συναντάμε στα 11 μέτρα βάθος. Στο τέλος του πηγαδιού υπάρχουν τα προστατευτικά κάγκελα που απαγορεύουν την είσοδο των δυτών στο υποβρύχιο σπήλαιο. Δείτε σε βίντεο μια ελεύθερη κατάδυση μέχρι την είσοδο της σπηλιάς

Never be Nery freediving in Vouliagmeni 24 Αυγ 2010. The
Greek version of Guillaumes original idea with a funny twist.












Λιμανάκια Βουλιαγμένης - Drone footage 1 Δεκ 2020: Μια σειρά από πολλές μικρές παραλίες σε μικρούς φυσικούς κόλπους με βράχια που εντυπωσιάζουν με την φυσική ομορφιά τους και την άγρια γοητεία του τοπίου απλώνεται στη Βουλιαγμένη, στο δρόμο προς Βάρκιζα. Τα γαλαζοπράσινα δροσερά νερά είναι προσβάσιμα με κατάβαση από μονοπάτια ανάμεσα στα βράχια. Οι παραλίες δεν είναι οργανωμένες και κατακλύζονται από λουόμενους τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού.













Περισσότερα: Ταξιδεύοντας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.