Τα πιο επικίνδυνα μέρη για κολύμπι στον κόσμο - video που θα σας προβληματίσει

Η απαγορευτική παραλία Πενσακόλα, στη Φλόριντα, ΗΠΑ
Pensacola Beach, in the Florida, USA

Υπάρχουν θάλασσες και λίμνες που κρύβουν κινδύνους που δεν φαντάζεστε. Πριν αποφασίσετε να βουτήξετε, δείτε ποια μέρη θεωρούνται θανατηφόρα.

Η θάλασσα και οι λίμνες μπορεί να μοιάζουν γαλήνιες, όμως σε ορισμένα σημεία του πλανήτη κρύβουν κινδύνους που δεν υποψιάζεται κανείς...

Δείτε βίντεο με τα πιο επικίνδυνα μέρη για κολύμπι στον κόσμο. Από φονικά ρεύματα μέχρι μολυσμένα νερά, μάθετε πού δεν πρέπει να ρισκάρετε ποτέ τη ζωή σας.

Που απαγορεύονται

Απαγορεύεται η κολύμβηση σε μέρη με ισχυρά ρεύματα, όπως σε σημεία όπου υπάρχουν μεγάλα κύματα που σπάνε στην ακτή ή σε στενά περάσματα μεταξύ βράχων. Επίσης, δεν πρέπει να κολυμπάτε κοντά σε λιμάνια, προβλήτες ή άλλα σημεία με έντονη θαλάσσια κυκλοφορία, καθώς και σε περιοχές με απότομες κλίσεις στον βυθό. Επιπλέον, αποφύγετε την κολύμβηση σε περιοχές με ακάθαρτα νερά, όπως κοντά σε εκβολές ποταμών ή σε σημεία με έντονη μόλυνση.

Αναλυτικότερα:

Ισχυρά ρεύματα:
Μην πλησιάζετε σε σημεία όπου υπάρχουν ισχυρά ρεύματα, καθώς μπορεί να σας παρασύρουν μακριά από την ακτή. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε σημεία όπου τα κύματα σπάνε κοντά στην ακτή, όπως σε παραλίες με απότομη κλίση.

Κοντά σε λιμάνια και προβλήτες:
Τα λιμάνια και οι προβλήτες είναι πολυσύχναστα μέρη για τη θαλάσσια κυκλοφορία. Τα σκάφη και τα πλοία μπορεί να κινούνται με ταχύτητα και να μην σας δουν εύκολα, καθιστώντας την κολύμβηση σε αυτά τα σημεία επικίνδυνη.

Στενά περάσματα:
Περιοχές όπως στενά περάσματα μεταξύ βράχων ή μεταξύ νησιών μπορεί να έχουν ισχυρά ρεύματα και απότομες μεταβολές στην κατεύθυνση του νερού.

Απότομες κλίσεις:
Μην κολυμπάτε σε σημεία με απότομες κλίσεις στον βυθό, καθώς μπορεί να βρεθείτε ξαφνικά σε βαθιά νερά χωρίς να το περιμένετε.

Ακάθαρτα νερά:
Αποφύγετε την κολύμβηση σε περιοχές όπου τα νερά είναι μολυσμένα, καθώς μπορεί να προκαλέσουν δερματικές μολύνσεις ή άλλες ασθένειες.

Απαγορευμένες περιοχές:
Να τηρείτε τις απαγορεύσεις κολύμβησης σε συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες μπορεί να είναι λόγω επικινδυνότητας (όπως τα παρακάτω βίντεο) ή προστασίας του περιβάλλοντος.

Είναι σημαντικό να ελέγχετε πάντα τις συνθήκες της θάλασσας πριν κολυμπήσετε και να τηρείτε τις οδηγίες των ναυαγοσώστων και των αρχών.

Όσο και αν ζεσταίνεστε υπάρχουν κάποια μέρη στον κόσμο που δεν πρέπει με τίποτα να κολυμπήσετε. Μέρη που μπορούν να χαρακτηριστούν ως επικίνδυνα. Για παράδειγμα στην φωτογραφία, είναι η «Παραλία του Μοναστηριού» (Monastery Beach).

Monastery Beach, Carmel by Don Smith
Παραλία Μοναστηρίου, Κάρμελ, Καλιφόρνια, φωτό: Ντον Σμιθ
Photograph Monastery Beach, Carmel by Don Smith [Images]

Υπάρχει ένα μοναστήρι στην άλλη πλευρά του αυτοκινητόδρομου, απ' όπου πήρε και την ονομασία. Έχει το ψευδώνυμο «Νεκροτομείο» και βρίσκεται στην Κάρμελ της Καλιφόρνια (Carmel of California) των ΗΠΑ. Στο βίντεο εξηγεί το γιατί στο Νο 3...


Drone από Νότο προς Βορρά της Παραλίας Μοναστήρι
(Aerial Views from South to North of Monastery Beach)


Υπάρχουν σημεία στον πλανήτη που κρύβουν μεγάλη επικινδυνότητα, εξαιτίας των φυσικών φαινομένων αλλά και της χλωρίδας και πανίδας.

Μπλε Λίμνη, Αγγλία


Το pH της συγκεκριμένης λίμνης είναι 11,3 με αποτέλεσμα να κάνει το νερό άκρως επικίνδυνο για τον άνθρωπο, αφού θα είναι σαν να κολυμπάει κανείς μέσα σε χλωρίνη. Εκτός από αυτό, μέσα στη συγκεκριμένη λίμνη, υπάρχουν νεκρά ζώα, ανθρώπινα απόβλητα, μέχρι και αυτοκίνητα.

Ποταμός Γάγγης, Ινδία

Βαρανάσι: Η ιερή πόλη στις όχθες του Γάγγη

Η ρύπανση, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και η εκβιομηχάνιση ο ποταμός Γάγγης στην Ινδία έχει γίνει από τις πιο επικίνδυνες περιοχές στις οποίες μπορεί να κολυμπήσει κανείς.

Ο Γάγγης είναι ένα από τα μεγαλύτερα ποτάμια της Ινδικής Χερσονήσου. Το συνολικό μήκος του ποταμού είναι 2.510 χιλιόμετρα και διασχίζει την Ινδία και το Μπανγκλαντές. Θεωρείται ο πιο ιερός ποταμός των Ινδουιστών, ενώ έχει χαρακτηριστεί από την Ινδία ως «Εθνικός Ποταμός».

Λίμνη Βικτορία, Αφρική

Ένα από τα πιο επικίνδυνα σημεία για να κολυμπήσει κανείς είναι η Λίμνη Βικτορία (Lake Victoria) στην Αφρική. Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, 5.000 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους κάθε χρόνο στην Βικτώρια, θύματα των επικίνδυνων καιρικών συνθηκών, της κακής επικοινωνίας και της έλλειψης πόρων για την πολιτική προστασία. Ο λόγος είναι ο απρόβλεπτος καιρός, ο οποίος μπορεί να αλλάξει μέσα σε μόλις λίγα λεπτά.


Η λίμνη Βικτώρια ή Βικτόρια, γνωστή τοπικά και ως Ουκερέουε (Ukerewe) και Ναλουμπάαλε (Nalubaale), είναι η μεγαλύτερη σε έκταση λίμνη της Αφρικής. Εκτός αυτού, είναι η μεγαλύτερη τροπική λίμνη της Γης και η δεύτερη σε έκταση λίμνη γλυκού νερού της Γης. Είναι επίσης γνωστή ως μία από τις πηγές του Νείλου (για την ακρίβεια του Λευκού Νείλου, ενώ ο ποταμός που εκβάλλει σε αυτή ονομάζεται Καγκέρα).

Καταρράκτες Κίπου (Kipu Falls), Χαβάη

Οι καταρράκτες Κίπου (Kipu Falls) βρίσκονται στο νησί Καουάι (Kauai) κοντά στην πόλη Λιχούε (Lihue, Hawaii) της Χαβάης, έχουν σημειωθεί πολλοί τραυματισμοί και θάνατοι. Την ώρα που μπορεί κανείς να κολυμπάει μέσα στο νερό, ξαφνικά αρχίζει και βουλιάζει μέχρι που μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Βίντεο: Ενα παιχνίδι με το νερό λίγο έλειψε να στοιχίσει τη ζωή σε τρεις νεαρούς στη Χαβάη. Σε ένα σημείο στους καταρράκτες Kipu, το οποίο μοιάζει με λίμνη, τα νερά έγιναν ξαφνικά τόσο επικίνδυνα όπου τα τρία αγόρια χρειάστηκε να δώσουν έντονη μάχη με τα κύματα μέχρι να καταφέρουν να πιαστούν από τα βράχια και να βγουν στη στεριά.


Εάν σχεδιάζετε να επισκεφθείτε τους καταρράκτες Kipu, καλό είναι να ελέγξετε τις πιο πρόσφατες οδηγίες και πληροφορίες για την πρόσβαση και την ασφάλεια στην περιοχή.

Παραλία Hanakapiai, Χαβάη


Οι παραλίες της Χαβάης είναι αναμφισβήτητα πανέμορφες. Αμμώδεις παραλίες, κοραλλιογενείς ύφαλοι που πολλές φορές όμως συνοδεύονται από… ισχυρές παλίρροιες. Εξαιτίας αυτών έχουν χαθεί μέχρι τώρα γύρω στα 80 άτομα.

Το Χανακαπιάι είναι ένα μέρος στο νησί του Kauai στην Χαβάη, γνωστό για την παραλία και τους καταρράκτες του, στην ακτή Να Πάλι. Η παραλία Χανακαπιάι είναι δημοφιλής προορισμός αλλά επικίνδυνη λόγω των ισχυρών ρευμάτων και των ψηλών κυμάτων αναφέρει το Wikipedia. Οι καταρράκτες Χανακαπιάι, ύψους 300 ποδιών, είναι προσβάσιμοι μέσω ενός μονοπατιού από την παραλία.

Νείλος, Αφρική


Ο ποταμός του Νείλου, παρά τη φήμη του ως λίκνο της ανθρωπότητας, είναι ένα από εκείνα τα μέρη που πρέπει να αποφύγετε αν θέλετε να κολυμπήσετε καθώς είναι γεμάτη από κροκόδειλους.

Ο Νείλος είναι ποταμός στην Αφρική και ένας από τους δύο μεγαλύτερους του κόσμου. Ο ποταμός έπαιξε βασικό ρόλο στην ανάπτυξη της αρχαίας Αιγύπτου με τον πολιτισμό της να ωφελείται ιδιαίτερα από τον ποταμό. Έτσι, ο Ηρόδοτος αποκάλεσε την Αίγυπτο Δώρο του Νείλου.

Jacob's Well: Το επικίνδυνo πηγάδι του Ιακώβ στο Τέξας


Στο συγκεκριμένο πηγάδι τα νερά είναι κρυστάλλινα και μπορεί κανείς να δει καθαρά τον βυθό, ωστόσο υπάρχει ένα σύστημα από περίπλοκα τούνελ σε ένα σημείο με αποτέλεσμα να χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός για να εξερευνήσει κανείς το σπήλαιο που υπάρχει.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποβρύχια σπηλιά που αποτελεί μία ασταμάτητη πηγή νερού εδώ και χιλιάδες χρόνια. Βουτώντας μέσα φαίνεται σαν να πρόκειται να πέσετε σε μία ατελείωτη τρύπα, ωστόσο υπάρχουν πολλά τμήματα σε διάφορα βάθη.

Το βαθύτερο σημείο στον πλανήτη είναι το λεγόμενο «πηγάδι του Ιακώβ» στο Τέξας και αποτελεί το αγαπημένο αλλά και πιο επικίνδυνο σημείο καταδύσεων παγκοσμίως, έχοντας την ανατριχιαστική φήμη ότι «καταπίνει ανθρώπους».

Η «Λίμνη που Βράζει» (Boiling Lake), Δομινίκα

The Boiling Lake, Dominica

Το νερό στη «Λίμνη που βράζει» φτάνει μέχρι και τους 92 βαθμούς Κελσίου, αφού θερμαίνεται από το μάγμα της γης.

Η Μπόιλινγκ Λέικ (Boiling Lake) (στα ελληνικά μεταφράζεται: «Λίμνη που βράζει») βρίσκεται στη Δομινίκα, στο Εθνικό Πάρκο Πάρκο Μορν Τρουά Πιτόν (Morne Trois Pitons), ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη που βράζει στον κόσμο και φημίζεται για τα νερά της που κυριολεκτικά βράζουν λόγω της γεωθερμικής δραστηριότητας. Ανήκει στον τύπο λιμνών πλημμυρισμένης Φουμαρόλης και βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Δομινικανής Δημοκρατίας, Ροζό.

by Sophia Drekou

Περισσότερα Θέματα: ΚόσμοςΤαξιδεύοντας