Η διεθνής γλώσσα της καλοσύνης είναι ένα ζεστό χαμόγελο.
Το χαμόγελο επηρεάζει τη γενική υγεία και κρατώντας
τα δόντια μας σε καλή κατάσταση, μπορούμε να χαρούμε
τη ζωή με αυτοπεποίθηση χαμογελώντας.
Γράφει ο Δρ. Μάριος Σμυρλής*
Χειρουργός – Οδοντίατρος
Ιπποκράτους 209, Αθήνα
Τηλέφωνο: 693 76 86 533Γενικά νοσήματα που επηρεάζονται από τη στοματική υγεία
Η 20η Μαρτίου έχει οριστεί από την Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία ως ημέρα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας, με σκοπό να αποτελεί έναυσμα για ενημέρωση του κοινού και των κυβερνήσεων, για τα προβλήματα της στοματικής κοιλότητας και τη σημασία της στοματικής υγιεινής, για ένα κόσμο με υγιέστερα στόματα.
Η στοματική κοιλότητα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του σώματός μας.
Η υγεία της, επηρεάζει και επηρεάζεται από αυτό.
Μάλιστα και ο πατέρας της Ιατρικής, ο Ιπποκράτης, είχε συσχετίσει τη στοματική υγεία με τη γενική υγεία, αναφέροντας ότι άτομα που ζουν πολλά χρόνια έχουν περισσότερα δόντια.
Γενικά νοσήματα που οι περισσότερες μελέτες τα παρουσιάζουν να επηρεάζονται από τη στοματική υγεία είναι:
• σακχαρώδης διαβήτης
• καρδιαγγειακές νόσοι
• επιπλοκές τις εγκυμοσύνης
Γενικά νοσήματα που πιθανώς να επηρεάζονται από τη στοματική υγεία είναι:
• χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
• χρόνια νεφροπάθεια
• ρευματοειδής αρθρίτιδα
• νοητική βλάβη
• παχυσαρκία
• μεταβολικό σύνδρομο
• καρκίνος
Γενικά νοσήματα-καταστάσεις που επηρεάζουν την υγεία της στοματικής κοιλότητας είναι:
• AIDS
• λευχαιμία
• αναιμία
• σακχαρώδης διαβήτης
• εγκυμοσύνη
• βουλιμία
• χρόνιο στρες
• χημειοθεραπεία
• ακτινοθεραπεία
• πολυφαρμακία
• καρκίνος
Η επίδραση της στοματικής κοιλότητας στην γενική υγεία ασκείται μέσω της περιοδοντικής νόσου, η οποία είναι εξέλιξη της ουλίτιδος, είναι χρόνια νόσος και οδηγεί τελικά στην απώλεια δοντιών που κατά τα άλλα μπορεί να είναι ακέραια.
Η τερηδόνα αποτελεί τη συχνότερη παιδική ασθένεια σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας. Στην Ελλάδα υπολογίστηκε ότι προσβάλλει ένα στα δύο παιδιά 12 ετών (47%) σύμφωνα με στοιχεία του 2011. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι πρόληψη της τερηδόνας μπορεί να γίνει με:
• βούρτσισμα δύο φόρες την ημέρα με φθοριούχο οδοντόκρεμα
• χρήση οδοντικού νήματος
• υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών διατροφής με μειωμένη πρόσληψη ζάχαρης
• μάσηση τσίχλας με ξυλιτόλη
Ο καρκίνος του στόματος είναι ο 8ος πιο συχνός καρκίνος και αποτελεί το 6% των καρκίνων του ανθρώπινου σώματος. Μεγάλη σημασία έχει εδώ να αναφέρουμε ότι ξεκινάει στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων όντας επιφανειακός (επιθήλιο του στόματος) , μπορεί να διαγνωστεί με μια απλή κλινική εξέταση από τον οδοντίατρο και σε αυτές τις περιπτώσεις που θα γίνει έγκαιρη διάγνωση είναι πλήρως ιάσιμος.
Οι παθήσεις του στόματος είναι οι τέταρτες πιο δαπανηρές παθήσεις στη θεραπεία τους και στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι ετήσιες δαπάνες εκτιμήθηκαν σε 79 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι δαπάνες αυτές θα ήταν πολύ μικρότερες αν γινόταν καλύτερη ενημέρωση του κοινού και των κυβερνήσεων για τις δυνατότητες πρόληψης των προβλημάτων της στοματικής κοιλότητας.
Οι παγκόσμιες ημέρες είναι για να μας θυμίζουν αυτά που ήδη ξέρουμε και να μαθαίνουμε και κάτι περισσότερο για θέματα που μας αφορούν.
Το στόμα, τα δόντια και το χαμόγελό μας είναι αναπόσπαστα τμήματα του σώματός μας, επηρεάζουν και επηρεάζονται από τη γενική υγεία μας και κρατώντας τα σε καλή υγεία, μπορούμε να χαρούμε τη ζωή με αυτοπεποίθηση χαμογελώντας.
Πρόληψη Τερηδόνας
Τα στοιχεία δείχνουν ότι στην προσχολική ηλικία: · Το 36% των παιδιών έχει ήδη βλάβες από τερηδόνα · Τα παιδιά δεν πηγαίνουν συχνά στον οδοντίατρο και όσα έχουν πάει, ξεκίνησαν αργά σε ηλικία 3,5 ετών, τη στιγμή που η επίσημη οδηγία είναι η πρώτη επίσκεψη να γίνεται το πρώτο έτος της ζωής τους.
♦ 7 στα 10 παιδιά ξεκινούν το βούρτσισμα μετά την ηλικία των 2 ετών, ενώ λιγότερα από 3 στα 10 παιδιά βουρτσίζουν τα δόντια τους 2 φορές την ημέρα.
Σύμφωνα με έρευνες τα παιδιά που πάσχουν από σοβαρή μορφή τερηδόνας έχουν χαμηλότερο δείκτη σωματικής ανάπτυξης και βάρους σε σχέση με υγιή παιδιά της ίδιας ηλικίας.
Το φθόριο αποτελεί σήμερα το πλέον αποτελεσματικό μέσο που διαθέτουμε για την πρόληψη της τερηδόνας. Ενσωμάτωση του φθορίου στο σμάλτο γίνεται κυρίως με την προσθήκη του σε οδοντόπαστες, στοματικά διαλύματα και σε μεγαλύτερο βαθμό με την τοπική εφαρμογή σκευασμάτων υψηλής συγκέντρωσης φθορίου στο οδοντιατρείο.
Η πρόληψη είναι εξίσου σημαντική για τα νεογιλά όσο και για τα μόνιμα δόντια, γιατί εκτός της λειτουργίας της μάσησης, τα πρώτα μας δόντια διατηρούν τους χώρους για τη σωστή ανατολή των μονίμων δοντιών. Για την ποσότητα της οδοντόπαστας, τη συγκέντρωσή της σε φθόριο και τη συχνότητα βουρτσίσματος στα παιδιά η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιατρικής (EAPD) συστήνει:
Προσοχή πρέπει να δίνεται μέχρι τα 6 έτη από τους γονείς, στην αποφυγή κατά το δυνατό κατάποσης της οδοντόπαστας, οπότε και αρχίζουν τα παιδιά και ελέγχουν πλήρως την κατάποσή τους.
Πρόληψη της τερηδόνας μπορεί να γίνει και με την τοποθέτηση εμφρακτικού υλικού στις περιοχές των δοντιών που τερηδονίζονται συχνότερα, χωρίς να τροχιστεί το δόντι, με ειδικά υλικά επικάλυψης οπών και σχισμών (sealants).Έμφαση πρέπει να δίνεται και στον καθαρισμό των μεσοδόντιων περιοχών με νήμα (ή μεσοδόντια βουρτσάκια για μεγαλύτερες ηλικίες.
Πρόληψη γίνεται και με τροποποίηση των διαιτητικών συνηθειών. Έτσι η αποφυγή σνακ και γλυκών μεταξύ των γευμάτων και ο καθαρισμός των δοντιών ή η χρήση φθοριούχου στοματικού διαλύματος εντός είκοσι λεπτών από το γεύμα είναι απλές συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε τα δόντια μας γερά. Κολλώδεις τροφές ή αναψυκτικά με ζάχαρη και ανθρακικό καλό είναι να αποφεύγονται.
Σημαντικό είναι επίσης να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν γλυκαντικές ουσίες, χωρίς τερηδονογόνο δράση (καθώς δεν μεταβολίζονται από τα βακτήρια που είναι υπεύθυνα για την τερηδόνα) όπως η σορβιτόλη, η μαννιτόλη, το υδρογονωμένο σιρόπι γλυκόζης, η ξυλιτόλη, η ζαχαρίνη, η στέβια και η ασπαρτάμη.
Τέλος θα πρέπει να τονίσουμε ότι η πρόληψη στην οδοντιατρική δεν αφορά μόνο την τερηδόνα ούτε μόνο τα παιδιά, αλλά το σύνολο των παθήσεων της στοματικής κοιλότητας (ορθοδοντικά προβλήματα, τις νόσους των ούλων, τον καρκίνο του στόματος, κ.α.) και όλες τις ηλικίες.
Σχέση περιοδοντίτιδας και στεφανιαίας νόσου
Η περιοδοντίτιδα είναι µια βακτηριακή λοίμωξη των στηρικτικών ιστών του δοντιού, που οδηγεί σε χρόνια τοπική λοίμωξη, καταστροφή του συνδετικού ιστού και του οστού και τελικά στην απώλεια του δοντιού. Όλο και περισσότερα ερευνητικά δεδομένα εμπλέκουν την περιοδοντική νόσο ως ένα πιθανό παράγοντα κινδύνου αυξημένης νοσηρότητας για αρκετές συστηματικές παθήσεις μεταξύ των οποίων καρδιαγγειακές νόσοι (αρτηριοσκλήρυνση, έμφραγμα του μυοκαρδίου), εγκεφαλικό επεισόδιο, επιπλοκές εγκυμοσύνης (πρόωρα και ελλειποβαρή νεογνά) και απορρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη.
Η γνώση, ότι µια συστηματική φλεγμονή μπορεί να συμβάλλει στην παθογένεια της αρτηριοσκλήρυνσης, έστρεψε το ενδιαφέρον στη σχέση της περιοδοντικής νόσου µε τις καρδιαγγειακές νόσους, δεδομένου του γεγονότος, ότι ασθενείς πάσχοντες από περιοδοντική νόσο υφίστανται συχνά παροδική μικροβιαιμία (μικρόβια στην κυκλοφορία) ή ενδοτοξαιμία (τοξίνες των μικροβίων στην κυκλοφορία), χωρίς κλινικά συμπτώματα.
Έρευνες έχουν συνδέσει την περιοδοντική νόσο µε 1,2 – 2,8 μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Παρά το γεγονός, ότι η στατιστική αυτή σχέση χαρακτηρίζεται μέτρια, για τη σύγκριση νοσημάτων που ο αιτιολογικός παράγων δεν είναι µόνο ένας αλλά πολλοί και μάλιστα όταν τα δύο αυτά νοσήματα μοιράζονται κοινούς παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία, το φύλο, το κάπνισμα και η κοινωνικο/οικονομική στάθμη, η συσχέτισή τους ενισχύεται από τα σταθερά ευρήματα πολλών μελετών που είχαν διαφορετικό σχεδιασμό, κριτήρια και παραμέτρους. Τη συσχέτιση των δύο νοσημάτων ενίσχυσε πρόσφατα η εύρεση μικροοργανισμών υπεύθυνων για την πρόκληση περιοδοντίτιδας σε αθηροματικές πλάκες.
Ο μηχανισμός όμως µε τον οποίο η περιοδοντική νόσος πιθανώς επηρεάζει την εμφάνιση και εξέλιξη της στεφανιαίας νόσου δεν έχει διευκρινισθεί πλήρως, ενώ θέμα περαιτέρω διερεύνησης είναι η επίδραση της περιοδοντικής θεραπείας στην πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου.
Σε κάθε περίπτωση η περιοδοντική νόσος σίγουρα συμβάλει τη συνολική λοιμογόνο επιβάρυνση του οργανισμού και µε βάση τα σημερινά δεδομένα μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία και εξέλιξη στεφανιαίας νόσου σε ευπαθή άτομα, στα οποία συνυπάρχουν και γενετικοί παράγοντες κινδύνου.
Συμπερασματικά λοιπόν, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου στοματικής υγείας δεν συμβάλλει πλέον µόνο στη διατήρηση των δοντιών, αλλά και στη διαφύλαξη της γενικής υγείας.
Ειδικότητα: Χειρουργός Οδοντίατρος
Σπούδασε Phd in maternal periodontal disease
and incidence of preeclampsia, preterm birth and
low bith weight στο Medical School - National &
Kapodistrian University of Athens, Greece.
Διεύθυνση: Ιπποκράτους 209
Αθήνα [Δήμος], Αττική, 11472
Τηλέφωνα Επικοινωνίας
Σταθερό: 210 64 24 581
Κινητό: 693 76 86 533
Facebook: Marios Smirlis
by Sophia-Ntrekou.gr | Αέναη επΑνάσταση
Τηλέφωνα Επικοινωνίας
Σταθερό: 210 64 24 581
Κινητό: 693 76 86 533
Facebook: Marios Smirlis
by Sophia-Ntrekou.gr | Αέναη επΑνάσταση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.