Σελίδες

Καύσωνας: Γιατί έχει τόση ζέστη στην Αθήνα; Πώς θα είναι η Ελλάδα το 2050 με την κλιματική αλλαγή; (video)

Ολόκληρη η ενημέρωση με τις οδηγίες παρακάτω

Γιατί έχει τόση ζέστη στην Αθήνα;

Τι σημαίνει η «αστική θερμική νησίδα» και
σε ποιο βαθμό εντοπίζεται στην πρωτεύουσα.


Άλλο ένα καλοκαίρι στην Αθήνα που η θερμοκρασία θα φτάσει ή θα ξεπεράσει τα προηγούμενα ρεκόρ της. Αν έχετε παρατηρήσει ότι στο κέντρο της πόλης έχει περισσότερη ζέστη απ’ ότι στα προάστια, δεν είναι ιδέα σας.

Συμβαίνει πράγματι και οφείλεται στο φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας. Τι ακριβώς είναι η αστική θερμονησίδα και σε τι βαθμό εντοπίζεται στην Αθήνα; Ή με άλλα λόγια γιατί έχει περισσότερη ζέστη στους Αμπελόκηπους σε σχέση με τα Άνω Λιόσια και τα Σπάτα;


Καύσωνας

Ο καύσωνας είναι παρατεταμένη περίοδος πολύ ζεστού καιρού, με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες για μια ορισμένη περιοχή, και μπορεί να συνοδεύεται από υψηλή υγρασία, ιδιαίτερα στις περιοχές με ωκεάνιο κλίμα.

Ορισμοί

Ο καύσωνας έχει ποικίλους ορισμούς. Ο εκάστοτε ορισμός του διαφοροποιείται ανάλογα με την περιοχή και το κλίμα της, και είναι σε σχέση με τις φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες. Κάποιες τιμές που σε θερμά κλίματα θεωρούνται φυσιολογικές, μπορεί να θεωρηθούν καύσωνας σε ψυχρότερες περιοχές αν δεν είναι φυσιολογικές σε σχέση με τα κλιματικά μοτίβα της περιοχής.

Ο όρος χρησιμοποιείται τόσο σε συχνές εναλλαγές του καιρού, όσο και σε μεγάλα κύματα ζέστης που μπορεί να συμβαίνουν μία φορά τον αιώνα. Έντονοι καύσωνες έχουν προκαλέσει καταστροφικές ζημιές στις σοδειές, χιλιάδες θανάτους από υπερθερμία και γενικευμένη χρήση ενέργειας, εξαιτίας της αυξημένης χρήσης κλιματιστικών.

Ο καύσωνας θεωρείται ακραίο καιρικό φαινόμενο και επικίνδυνος για τη ζωή, επειδή η θερμότητα και το φως του Ήλιου μπορούν να υπερθερμάνουν το ανθρώπινο σώμα. Το χειρότερο κύμα καύσωνα στην πρόσφατη ιστορία ήταν το Ευρωπαϊκό Κύμα Καύσωνα του 2003, με πάνω από 70.000 θύματα.

Καύσωνες στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, καύσωνας υπάρχει όταν η μέγιστη θερμοκρασία αγγίζει ή ξεπερνάει τους 39°C, η ελάχιστη είναι πάνω από 26°C, το θερμοκρασιακό εύρος είναι μικρό, οι άνεμοι ασθενείς και οι υψηλές θερμοκρασίες επικρατούν για τουλάχιστον 3 μέρες σε ευρεία γεωγραφική έκταση.

Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο καύσωνας στην Ελλάδα συνδέεται με τη μεγάλης κλίμακας μεταφορά θερμών αερίων μαζών από τη βόρεια Αφρική (και, σπανιότερα, από τις περιοχές του τριγώνου ανατολικής Τουρκίας-Ιράκ-Συρίας) προς τη χώρα και συνήθως παρατηρείται σε περιόδους διακοπής των μελτεμιών. Επεισόδια καύσωνα παρατηρούνται ουσιαστικά από το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου έως το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

σε Ισπανία, Πορτογαλία λόγω καύσωνα

Ο φονικός καύσωνας του 2022 που «βασάνισε» Ισπανία, Πορτογαλία και Γαλλία, Ελλάδα, με σαφώς χαμηλότερες θερμοκρασίες, αλλά και τάση ενίσχυσης από τα τέλη Ιουλίου έως και το πρώτο 5νθήμερο του Αυγούστου.

Το αμερικανικό καιρικό προγνωστικό μοντέλο GFS καταγράφει την έλευση πολύ θερμών αερίων μαζών και στην Ελλάδα ακόμη και της τάξεως των 44 βαθμών Κελσίου.

Η τάση, πάντως, διατηρείται για ένα ιδιαίτερα θερμό 15νθήμερο και στη χώρα μας, όταν κάνουν την εμφάνισή τους στην Ελλάδα τα πρώτα 40άρια.

Η Ευρώπη φλέγεται – Πάνω από 1.000 νεκροί
σε Ισπανία, Πορτογαλία λόγω καύσωνα

Δείτε στο βίντεο καρέ καρέ την κίνηση των αερίων μαζών πανευρωπαϊκά και δώστε έμφαση στο πώς σκουραίνουν τα χρώματα από τα τέλη του μήνα και έως τις 4 Αυγούστου. Και στον τελευταίο προγνωστικό χάρτη καταγραφής των μέγιστων θερμοκρασιών στη χώρα μας, πώς αντίστοιχα ο υδράργυρος χτυπά κόκκινο με πολλά 40άρια και έως 44 βαθμούς Κελσίου στη Θεσσαλία, στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Καύσωνας διαρκείας με 40άρια plus
έως 5 Αυγούστου - Καρέ καρέ η τάση

Βλ. Δείτε τα βίντεο ►►►►►►►











Η Αθήνα φλέγεται. Το ωραιότερο μνημείο του κόσμου
και το ιστορικό της κέντρο παραδομένα στον καύσωνα

Κλιματική Αλλαγή 2022: Ιστορικό ρεκόρ
«καύσωνα» στην Ανταρκτική. Καταγράφηκε
η υψηλότερη θερμοκρασία στην ανατολική
Ανταρκτική τα τελευταία 66 χρόνια.











Πώς θα είναι η Ελλάδα το 2050;

Μέσα στο 2021, ζήσαμε πυρκαγιές, πλημμύρες, ισχυρούς ανέμους και καύσωνα. Ζήσαμε δηλαδή το αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης που είναι πια μια απτή πραγματικότητα κι όχι ένα δυστοπικό ενδεχόμενο.

Επισκεφθήκαμε το ελληνικό γραφείο της @GreenpeaceGreece και ζητήσαμε από τον Κωστή Γριμάνη, Υπεύθυνο για θέματα Ενέργειας και Κλίματος, να μας εξηγήσει πώς θα μοιάζει η Ελλάδα το 2050 αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις π.χ. για άνοδο της μέσης θερμοκρασίας.

Και περάσαμε κι από την πλατεία Συντάγματος, εκεί που τα νέα παιδιά ενώνουν τις φωνές τους για ένα καλύτερο κλιματικό αύριο στα "Fridays for Future”











Πηγές

• Θεόδωρος Κολυδάς (29 Ιουνίου 2003). «Πότε υπάρχει καύσωνας». Το Βήμα.
• Ζιακόπουλος, Δημήτρης (2009). Καιρός: Ο γιος της Γης και του Ήλιου. Αθήνα: Ιδιωτική Έκδοση. http://www.hnms.gr/emy/el/pdf/heat_summer_2017.pdf
• Καύσωνας στην Ευρώπη: 48 βαθμοί, βράζει η γη, ο Έλβας "βγάζει" χειροβομβίδες
• Μαρκατάς, Γιώργος (2014). «Καύσωνας». Στο: Βαμβακάς, Βασίλης· Παναγιωτόπουλος, Παναγής. Η Ελλάδα στη δεκαετία του '80: Κοινωνικό, πολιτικό και πολιτισμικό λεξικό. Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο. σελ. 259.
• Πέτρου, Τζον «meteo.gr: 6 ερωτήσεις για τον καύσωνα των 11 ημερών». Προγνώσεις καιρού για όλη την Ελλάδα.
• Το οπτικοακουστικό υλικό (Βίντεο) από www.YouTube, εταιρεία της Google.


Περισσότερα Θέματα: ΑΘΗΝΑΚοινωνία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.