Καύσωνας: Γιατί έχει τόση ζέστη στην Αθήνα; Πώς θα είναι η Ελλάδα το 2050 με την κλιματική αλλαγή; (video)


Γιατί έχει τόση ζέστη στην Αθήνα;

Τι σημαίνει η «αστική θερμική νησίδα» και
σε ποιο βαθμό εντοπίζεται στην πρωτεύουσα.Άλλο ένα καλοκαίρι στην Αθήνα που η θερμοκρασία θα φτάσει ή θα ξεπεράσει τα προηγούμενα ρεκόρ της. Αν έχετε παρατηρήσει ότι στο κέντρο της πόλης έχει περισσότερη ζέστη απ’ ότι στα προάστια, δεν είναι ιδέα σας.

Συμβαίνει πράγματι και οφείλεται στο φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας. Τι ακριβώς είναι η αστική θερμονησίδα και σε τι βαθμό εντοπίζεται στην Αθήνα; Ή με άλλα λόγια γιατί έχει περισσότερη ζέστη στους Αμπελόκηπους σε σχέση με τα Άνω Λιόσια και τα Σπάτα;


Καύσωνας: Έρχεται για να μείνει 
στην Ελλάδα έως αρχές Αυγούστου;

Ο φονικός καύσωνας που «βασανίζει» Ισπανία, Πορτογαλία και Γαλλία, δείχνει διάθεση μετακίνησης και προς την Ελλάδα, με σαφώς χαμηλότερες θερμοκρασίες, αλλά και τάση ενίσχυσης από τα τέλη Ιουλίου έως και το πρώτο 5νθήμερο του Αυγούστου.

Το αμερικανικό καιρικό προγνωστικό μοντέλο GFS καταγράφει την έλευση πολύ θερμών αερίων μαζών και στην Ελλάδα στο τέλος του μήνα και τις πρώτες μέρες του Αυγούστου, δείχνοντας μάλιστα θερμοκρασίες στη Θεσσαλία, ακόμη και της τάξεως των 44 βαθμών Κελσίου.

Είναι, ωστόσο, πολύ μακριά αυτή η προοπτική και σαφώς μπορεί τα προγνωστικά δεδομένα να αλλάξουν. Η τάση, πάντως, διατηρείται για ένα ιδιαίτερα θερμό 15νθήμερο και στη χώρα μας, αρχής γενομένης από το Σαββατοκύριακο, όταν και θα κάνουν την εμφάνισή τους στην Ελλάδα τα πρώτα 40άρια.

Δείτε στο βίντεο καρέ καρέ την κίνηση των αερίων μαζών πανευρωπαϊκά και δώστε έμφαση στο πώς σκουραίνουν τα χρώματα από τα τέλη του μήνα και έως τις 4 Αυγούστου. Και στον τελευταίο προγνωστικό χάρτη καταγραφής των μέγιστων θερμοκρασιών στη χώρα μας, πώς αντίστοιχα ο υδράργυρος χτυπά κόκκινο με πολλά 40άρια και έως 44 βαθμούς Κελσίου στη Θεσσαλία, στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Καύσωνας διαρκείας με 40άρια plus
έως 5 Αυγούστου - Καρέ καρέ η τάση

Βλ. Δείτε τα βίντεο ►►►►►►►
Η Ευρώπη φλέγεται – Πάνω από 1.000 νεκροί
σε Ισπανία, Πορτογαλία λόγω καύσωνα
Κλιματική Αλλαγή 2022: Ιστορικό ρεκόρ
«καύσωνα» στην Ανταρκτική. Καταγράφηκε
η υψηλότερη θερμοκρασία στην ανατολική
Ανταρκτική τα τελευταία 66 χρόνια.
Πώς θα είναι η Ελλάδα το 2050;

Μέσα στο 2021, ζήσαμε πυρκαγιές, πλημμύρες, ισχυρούς ανέμους και καύσωνα. Ζήσαμε δηλαδή το αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης που είναι πια μια απτή πραγματικότητα κι όχι ένα δυστοπικό ενδεχόμενο.

Επισκεφθήκαμε το ελληνικό γραφείο της @GreenpeaceGreece και ζητήσαμε από τον Κωστή Γριμάνη, Υπεύθυνο για θέματα Ενέργειας και Κλίματος, να μας εξηγήσει πώς θα μοιάζει η Ελλάδα το 2050 αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις π.χ. για άνοδο της μέσης θερμοκρασίας.

Και περάσαμε κι από την πλατεία Συντάγματος, εκεί που τα νέα παιδιά ενώνουν τις φωνές τους για ένα καλύτερο κλιματικό αύριο στα "Fridays for Future”
by Αέναη επΑνάσταση | Sophia-Ntrekou.gr


Ο μήνας Ιούλιος στη λαογραφία, Αγιολογία,
Λογοτεχνία, Τέχνη, Μουσική και Επιστήμη

Δεν υπάρχουν σχόλια: