Σελίδες

Ηλιοβασίλεμα στο Βόρειο Πόλο: Ένα έργο τέχνης με τον Ήλιο και τη Σελήνη

polar-bears

Η μέση ετήσια θερμοκρασία στο Βόρειο Πόλο είναι -40 βαθμοί Κελσίου το χειμώνα και 0 βαθμούς Κελσίου, το καλοκαίρι. Στο Νότιο Πόλο η μέση ετήσια θερμοκρασία το χειμώνα είναι -60 C και το καλοκαίρι -28.2 C.

Ένα έργο τέχνης: Μια καταπληκτική εικόνα
του Ήλιου και της Σελήνης στο Βόρειο Πόλο

Αυτή τη καταπληκτική εικόνα παρουσιάζει το ηλιοβασίλεμα στο Βόρειο Πόλο μαζί με το φεγγάρι στο πλησιέστερο τους σημείο. Η εικόνα είναι πράγματι ένα έργο τέχνης της Inga Nielsen (που κάνει τέχνη με εικόνες), η οποία είναι και φοιτήτρια της αστροφυσικής. Πληροφοριακά η εικόνα δημιουργήθηκε με το πρόγραμμα Hideaway. 

Sun_Moon_Pole Inga Nielsen Artist impression of the early Moon
Sun Moon Pole Inga Nielsen Artist impression of the early Moon
Φεγγάρι και ηλιοβασίλεμα στον Βόρειο Πόλο by Nielsen

Η φωτογραφία αυτή έχει κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο και μπόρεσε να περάσει περίπου ως πραγματική φωτογραφία. Σύμφωνα με τη Nielsen, «Κάποιος έβγαλε το όνομά μου από την εικόνα και την ονόμασε ''Ηλιοβασίλεμα στο Βόρειο Πόλο'' και πίστεψαν οι πάντες ότι ήταν φωτογραφία».

Η καλλιτέχνης Inga Nielsen
Η καλλιτέχνης Inga Nielsen

Η εικόνα δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα γεννήτρια σκηνικών, το Terragen. Προτού κάτι γίνει γνωστό για αυτή την εικόνα, υπήρξαν μεγάλες συζητήσεις σχετικά με αυτήν την εικόνα. Πολλοί βέβαια κατάλαβαν ότι η εικόνα δεν δείχνει την πραγματικότητα. Γιατί σε όλα τα μέρη της Γης, η Σελήνη και ο Ήλιος έχουν σχεδόν πάντα το ίδιο γωνιακό μέγεθος, πράγμα που εξηγεί γιατί μπορούν να συμβούν οι ηλιακές εκλείψεις.

UniverseToDay / Φυσική για όλους

Περίπατο στο υπερπέραν πρέπει να ζήσεις
μέσω των αισθήσεων που δεν καταλαβαίνεις
κοντά στο Βόρειο Πόλο για να σ’ αγγίξουν
τα στίγματα της ανθρωπιάς
εκεί που δεν υπάρχει ούτε ένα ίχνος
μέσα στο χιόνι που πατάς για πρώτη φορά
για να δώσεις το σημάδι σου στη γη σου
που δεν αναγνωρίζεις αν δεν την έχεις
γνωρίσει στο παρελθόν
κάνε λοιπόν την πρώτη κίνηση για να δεις
πώς ανοίγει η σκακιέρα και το πεδίο δράσης.


Βόρειος Πόλος: Θερμοκρασία πάνω
από το μηδέν / Euronews 30/12/2015

Έκπληκτοι είναι οι επιστήμονες, μετεωρολόγοι και περιβαλλοντολόγοι από τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, που καταγράφονται σε όλη την Ευρώπη την χειμερινή περίοδο.
Ενδεικτικά στον Βόρειο Πόλο ο υδράργυρος έχει σκαρφαλώσει κατά 23 βαθμούς πάνω από το φυσιολογικό.

«Οι θερμές μάζες μετακινούνται προς τα βόρεια. Μετά δεν μπορούν να πάνε σε άλλα μέρη εκτός του Σβάλμπαρντ και στην συνέχεια προς την βόρεια Γροιλανδία και τον Βόρειο Πόλο», λέει ο ο Γιέσπερ Τεϊλγκάαρντ.

Οι μελετητές στην Δανία αποφάσισαν να κάνουν έρευνα στον πυρήνα των πάγων με ειδικές ράβδους για να μπορέσουν να καταλήξουν σε κάποια ασφαλή συμπεράσματα.

Ο ήλιος στην αποκαλούμενη και σκεπή του πλανήτη μπορεί να έχει να εμφανιστεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο αλλά το κλίμα επηρεάζεται από συστήματα στις Αζόρες, αλλά και ασυνήθιστα χαμηλές πιέσεις στην Ισλανδία.

«Όταν επικρατεί ζέστη στην επιφάνεια και παράγεται νερό, τότε ψύχεται και πάλι. Στην συνέχεια όλο το στρώμα θερμαίνεται κι αποτρέπει να γίνει πολύ λεπτό στην διάρκεια του χειμώνα ακόμη κι αν ξαναγίνει κρύο και πάλι. Κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορεί να ζεσταθεί ακόμη περισσότερο και να υπάρχει λιγότερος πάγος την επομένη χρονιά», αναφέρει η ίδια.

Κάποιες ώρες της ημέρας η θερμοκρασία βρίσκεται ακόμη και πάνω από το μηδέν, κάτι που συμβαίνει για μόλις δεύτερη φορά από τότε, που υπάρχουν καταγεγραμμένα δεδομένα.











Πως φαίνεται ο Ήλιος από τον Νότιο Πόλο
Από Robert Schwarz Αστρονομία 14 Ιαν 2019

Νότια, αν ήταν ο ήλιος βόρεια, θα πήγαινε από αριστερά προς τα δεξιά

«Μόνο στο Πόλο - ο Ήλιος περιβάλει τον ορίζοντα σε 24 ώρες, εδώ είναι παρέλευση χρόνου περίπου 5 ημερών από τις 08-13 Μαρτίου 2017.

Έτσι, μόνο λίγες μέρες μέχρι το ηλιοβασίλεμα, κατά τη διάρκεια των 360°, ο ήλιος κινείται λίγο πιο κοντά στον ορίζοντα.»

Ο Νότιος Πόλος είναι το νοτιότερο σημείο της Γης. Βρίσκεται στο αντιδιαμετρικό σημείο του Βόρειου Πόλου.

Γεωγραφικός νότιος πόλος

Ο γεωγραφικός νότιος πόλος είναι το σημείο όπου ο άξονας περιστροφής της γης τέμνει την επιφάνειά της. Είναι το νοτιότερο σημείο της γης και βρίσκεται στην ήπειρο της ανταρκτικής.

Μαγνητικός νότιος πόλος

Ο μαγνητικός νότιος πόλος είναι το σημείο της επιφάνειας της Γης που οι γραμμές του μαγνητικού πεδίου της γης είναι κάθετες και με προσανατολισμό προς τα πάνω. Ο νότιος μαγνητικός πόλος συνεχώς μεταβάλλεται λόγω των αλλαγών του μαγνητικού πεδίου της γης. Ο μαγνητικός νότιος πόλος δεν ταυτίζεται απόλυτα με το γεωγραφικό νότιο πόλο. https://el.wikipedia.org Νότιος Πόλος

Νότιος Πόλος, Ανταρκτική - «Ανατολή», «Ηλιοβασίλεμα» και Μήκος Ημέρας, Ιανουάριος 2019 timeanddate.com/Sunrise and sunset times in South Pole

Ώρες ηλιοφάνειας

Πόσο φως της ημέρας υπάρχει στην Ανταρκτική το καλοκαίρι και το χειμώνα;
http://www.antarctica.gov.au/.../weather/sunlight-hours

«Στην ακτή της Ανταρκτικής, όπου βρίσκονται οι σταθμοί μας, υπάρχουν συνήθως μερικές εβδομάδες στα μέσα του χειμώνα (περίπου στις 21 Ιουνίου), όταν ο ήλιος δεν "ανατέλλει", και μερικές εβδομάδες το καλοκαίρι γύρω στα Χριστούγεννα όταν υπάρχει ηλιοφάνεια 24 ωρών.

Οι πολικοί κύκλοι (και ο Κύκλος της Ανταρκτικής στις 66° 34 'Β και ο Αρκτικός Κύκλος στις 66 ° 34' Β), σηματοδοτούν το γεωγραφικό πλάτος πέρα από τον οποίο ο ήλιος παραμένει εντελώς κάτω από τον ορίζοντα καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας στο μεσοχείμωνο και εντελώς πάνω από τον ορίζοντα την Ημέρα του μεσοκαλόκαιρου. Καθώς πλησιάζετε στους πόλους, οι περίοδοι του χειμερινού σκοταδιού και του θερινού φωτός, αυξάνονται.

Συγκρίνετε τα παρακάτω γραφήματα (στον σύνδεσμο) για τους σταθμούς Mawson και Davis. Ο Davis βρίσκεται πιο νότια από τον Mawson και επομένως ο ήλιος δεν "ανατέλλει" εδώ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Στους ίδιους τους πόλους, οι εποχιακές αλλαγές είναι ακόμη πιο έντονες: 24 ώρες φυσικού φωτισμού, συμβαίνουν για αρκετούς μήνες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ υπάρχει πλήρες σκοτάδι για αρκετούς μήνες κατά τη διάρκεια του χειμώνα.»

Από http://www.antarctica.gov.au/.../weather/sunlight-hours

http://www.antarctica.gov.au/living-and-working/stations

Εποχές στην Ανταρκτική
https://seasonsyear.com/Antarctica

Πως φαίνεται ο Ήλιος από τον Νότιο Πόλο;
What does the Sun do at the South Pole












ΔΕΙΤΕ το εκπληκτικό ντοκιμαντέρ του Εξάντα49 Λέξεις για το Χιόνι χρησιμοποιούν οι Εσκιμώοι για να το περιγράψουν στη Γροιλανδία. Περίπου το 81% της έκτασής της καλύπτεται με πάγο.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.