Σελίδες

Ώρα Μνήμης για Όσους έχασαν τη ζωή τους στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ~ αφιέρωμα Video World War II

1 Σεπ 1939 – 2 Σεπ 1945

Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου, Αρθρογράφος
(Sophia Drekou, BSc in Psychology)


Με παρελάσεις, με ηρώα, με στεφάνια…
– Τι πένθος: να θυμόμαστε πάλι...
πόσο οι νεκροί είναι ξεχασμένοι. Ρίτσος

Ώρα Μνήμης και Συμφιλίωσης για όσους έχασαν την
ζωή τους κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου


2 Σεπ 1945 το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, VE Day (Victory in Europe Day). Η τελευταία ημέρα του καταστροφικότερου και πιο απεχθή πολέμου που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα και ο οποίος τελείωσε με την άνευ όρων συνθηκολόγηση της Ναζιστικής Γερμανίας στους Σοβιετικούς στρατιώτες (με την επωνυμία Κόκκινος στρατός) και ο κόσμος σώθηκε. Ο εφιάλτης λάμβανε τέλος και ο κόσμος μπορούσε επιτέλους να ατενίσει την επόμενη μέρα με αισιοδοξία. 

«Κάθε άνθρωπος που αγαπά την ελευθερία,
χρωστάει στον Κόκκινο Στρατό περισσότερα
απ’ ό,τι μπορεί ποτέ να ξεπληρώσει.»
Έρνεστ Χέμινγουεϊ, Αμερικανός συγγραφέας

Κάθε χρόνο στις 8 και 9 Μαΐου ο ΟΗΕ τιμά την «Ώρα Μνήμης και Συμφιλίωσης για όσους έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου» (Time of Remembrance and Reconciliation for Those Who Lost Their Lives during the Second World War), ένα διήμερο μνήμης για τα θύματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Ο διεθνής οργανισμός προτρέπει τα κράτη-μέλη του να
διοργανώσουν εκδηλώσεις αφιερωμένες στο νόημα του διημέρου.

Στάλιν, Joseph Vissarionovich Tzougasvili Stalin 1879-1953
Αρχηγός τής Σοβιετικής Ενώσεως από το 1924 έως 1953

«Λυπάμαι διότι γηράσκω και δεν θα ζήσω επί μακρόν διά να ευγνωμονώ τον Ελληνικόν Λαόν, τού οποίου η αντίστασις έκρινε τον 2ον Παγκόσμιον Πόλεμον.»

(Από ομιλία του πού μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός Μόσχας την 31 Ιανουαρίου 1943 μετά την νίκη τού Στάλινγκραντ και την συνθηκολόγηση τού στρατάρχου Paulus.)

Μόσχα, Ραδιοφωνικός Σταθμός

«Επολεμήσατε άοπλοι και ενικήσατε, μικροί εναντίον μεγάλων. Σας οφείλουμε ευγνωμοσύνη, διότι εκερδίσαμε χρόνο για να αμυνθούμε. Ως Ρώσοι και ως άνθρωποι σας ευχαριστούμε».

(Όταν ο Χίτλερ επετέθη κατά τής Ε.Σ.Σ.Δ)

Ημέρα της Νίκης (9 Μαΐου)

Η Ημέρα της Νίκης είναι αργία που εορτάζεται στη Ρωσία και άλλες χώρες του κόσμου. Ξεκίνησε να εορτάζεται στις 15 δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης, μετά την υπογραφή του γερμανικού συμφώνου παράδοσης τη νύχτα της 8ης Μαΐου 1945 (στην ώρα Μόσχας ήταν μετά τα μεσάνυχτα, στις 9 Μαΐου). Η Σοβιετική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη νίκη στα ξημερώματα της 9ης Μαΐου, μετά τη τελετή υπογραφής στο Βερολίνο. Ενώ η αργία ξεκίνησε να εορτάζεται το 1945, η αργία έγινε μη-εργατική αργία μόνο το 1965, και αυτό επηρέαζε μόνο ορισμένες σοβιετικές δημοκρατίες.

Στην Ανατολική Γερμανία, η 8η Μαΐου εορταζόταν ως Ημέρα της Απελευθέρωσης από το 1950 έως το 1966, καθώς και στην 40ή επέτειο το 1985. 

Το 1975, εορτάστηκε μια Ημέρα της Νίκης σοβιετικού στυλ, στις 9 Μαΐου. 

Από το 2002, το γερμανικό κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Πομερανία εορτάζει την 9η Μαΐου ως μέρα ανάμνησης, γνωστή με την ονομασία Ημέρα της Απελευθέρωσης από τον Εθνικοσοσιαλισμό και το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. [Χώρες που εορτάζουν την 9η Μαΐου]


Βίντεο: Στις 23 Αυγούστου του 1942, οι Ναζί εξαπέλυσαν καταιγιστικής αγριότητας επίθεση στην πόλη από αέρος και εδάφους. Επρόκειτο για ένα εξάμηνο μαχών πρωτοφανούς αγριότητας και με αβάσταχτα βαρύ τίμημα εκατέρωθεν: Μέχρι τις αρχές του Φεβρουαρίου του 1943, υπολογίζεται πως πάνω από 1,5 εκατ. άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σε μία από τις φονικότερες μάχες της παγκόσμιας ιστορίας. 

Η Μάχη του Στάλινγκραντ, καταφέρνοντας στρατιωτικό και ψυχολογικό πλήγμα στο Χίτλερ και τη φονική πολεμική μηχανή του, σηματοδότησε την πρώτη μεγάλη νίκη των Συμμάχων επί των δυνάμεων του Άξονα, αποτελώντας κρίσιμο σημείο καμπής για το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στις 23:01 της 8ης Μαΐου 1945 έληξε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος στην Ευρώπη με την άνευ όρων παράδοση της Ναζιστικής Γερμανίας (00:01 της 9ης Μαΐου στη Σοβιετική Ένωση).

Βίντεο: Στάλινγκραντ Ιανουάριος 1943 το Τέλος των Γερμανών
Συγκλονιστικό βίντεο της εποχής με τα γεγονότα ►

 

Η Μάχη του Βερολίνου

Η μάχη του Βερολίνου γνωστή ως Επιχείρηση Στρατηγικής Επίθεσης στο Βερολίνο από την Σοβιετική Ένωση, καθώς και ως Πτώση του Βερολίνου, ήταν μια από τις τελευταίες μεγάλες επιθέσεις του ευρωπαϊκού θεάτρου του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Μετά την Επιχείρηση Βίστουλα-Όντερ τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 1945, ο Κόκκινος Στρατός είχε κολλήσει προσωρινά σε μια γραμμή 60 χιλιόμετρα ανατολικά του Βερολίνου. Στις 9 Μαρτίου, οι Γερμανοί ανακοίνωσαν την επιχείρηση υπεράσπισης της πόλης με τίτλο επιχείρηση Κλάουζεβιτς. Οι πρώτες αμυντικές προετοιμασίες στα περίχωρα του Βερολίνου έγιναν στις 20 Μαρτίου, υπό τον νεοδιορισθέντα διοικητή της Στρατιωτικής Ομάδας Βιστούλας, στρατηγό Γκόταρντ Χάινριτσι.

Όταν η σοβιετική επίθεση συνέχισε από τις 16 Απριλίου, δύο Σοβιετικά μέτωπα (στρατιωτικές ομάδες) επιτέθηκαν στο Βερολίνο από τα ανατολικά και από τα νότια, ενώ ένα τρίτο διαπέρασε τις γερμανικές δυνάμεις που είχαν σταθμεύσει στα βόρεια του Βερολίνου. Πριν ξεκινήσει η κύρια μάχη στο Βερολίνο, ο Κόκκινος Στρατός περικύκλωσε την πόλη με τις επιτυχημένες μάχες των Υψωμάτων Ζέελοφ και του Χάλμπε. 

Στις 20 Απριλίου 1945, ημέρα των 56ων γενεθλίων του Χίτλερ, το 1ο Λευκορωσικό Μέτωπο υπό τον στρατάρχη Γκεόργκι Ζούκοφ, το οποίο προχωρούσε από ανατολικά και νότια, άρχισε να βομβαρδίζει το κέντρο του Βερολίνου, ενώ το 1ο Ουκρανικό Μέτωπο του στρατάρχη Ιβάν Κόνεφ πέρασε την Στρατιωτική Ομάδα Κέντρου και προχώρησε προς τα νότια προάστια του Βερολίνου.


Στις 23 Απριλίου ο στρατηγός Χέλμουτ Βάιντλινγκ ανέλαβε την στρατηγία των δυνάμεων στο Βερολίνο. Το φυλάκιο αποτελούνταν από διάφορες ανοργάνωτες και κατώτερες μεραρχίες της Βέρμαχτ και των Βάφφεν-ΣΣ, μαζί με ελλειπώς εκπαιδευμένες μονάδες των Φόλκστουρμ και της Νεολαίας του Χίτλερ. Εντός της επόμενης εβδομάδας ο Κόκκινος Στρατός κατέλαβε την υπόλοιπη πόλη.

Στις 30 Απριλίου, ο Χίτλερ αυτοκτόνησε (ενώ αρκετοί αξιωματούχοι του αυτοκτόνησαν λίγο αργότερα). Το φυλάκιο της πόλης παραδόθηκε στις 2 Μαΐου αλλά οι μάχες συνέχισαν στα βορειοδυτικά, τα δυτικά και τα νοτιοδυτικά της πόλης μέχρι το τέλος του πολέμου στην Ευρώπη στις 8 Μαΐου (ή στις 9 Μαΐου με βάση την ώρα Μόσχας στην ΕΣΣΔ) καθώς μερικές γερμανικές μονάδες πολεμούσαν στα δυτικά για να έχουν την δυνατότητα παράδοσης στους Δυτικούς Συμμάχους και όχι στους Σοβιετικούς. (Beevor 2002, σελίδες 400–405. wikipedia.org)

Στο βίντεο απόσπασμα από την είσοδο και κατάληψη του Βερολίνου από
τον Κόκκινο Στρατό της Σοβιετικής Ένωσης. Έτσι έληξε και ο πόλεμος.


Βίντεο με το χρονικό από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο
Τραγούδι: Heart of Courage and Protectors of the Earth
Καλλιτέχνης: Thomas Bergersen / Nick Phoenix (ASCAP)

 

Δείτε την ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ (The Day When)
Tην ημέρα που… κάποιοι έγραψαν Ιστορία
Επεισόδιο 1ο: «Την ημέρα που… ο Στάλιν κέρδισε
τον πόλεμο» (The Day When… Stalin Won the War)

Βίντεο: «Την ημέρα που… ο Χίτλερ έχασε τον πόλεμο»

Τον Φεβρουάριο του 1945 ήταν γνωστό ότι η ναζιστική Γερμανία έχασε τον πόλεμο. Όμως, ποιος ήταν ο πραγματικός νικητής; Στη Γιάλτα, Αμερικανοί, Βρετανοί και Σοβιετικοί μάχονται για την κυριαρχία της Ευρώπης. Δύο εναντίον ενός. Τελικά, θα κυριαρχήσουν Αμερικανοί και Άγγλοι. Όμως οι χειρισμοί του Στάλιν, αριστούργημα μαεστρίας, του χαρίζουν την κυριαρχία της Σοβιετικής Ένωσης σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, παρά την αντίθεση του Τσόρτσιλ και του Ρούζβελτ.











ΔΕΙΤΕ το Βιντεο/αφιέρωμα στο Β.Π.Π.


Ο πόλεμος αλλάζει όταν ο Χίτλερ στις 22 Ιουνίου 1941 εξαπολύει την επιχείρηση «Μπαρμπαρόσα». Τέσσερα εκατομμύρια στρατιώτες, 600.000 οχήματα, 750.000 άλογα σε ένα μέτωπο 3.000 χιλιομέτρων είναι έτοιμοι για την εισβολή στη Ρωσία.

ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ - THE PRICE OF EMPIRE
Σκηνοθεσία: Oliver Waghorn. Παραγωγή: Michael Tear. Αυστραλία, 2015













1. Η επερχόμενη καταιγίδα: https://youtu.be/HDZG5LykC-w​
2. Ο ψευτοπόλεμος: https://youtu.be/yNkdt1BArzU​
3. Ο πόλεμος-αστραπή : https://youtu.be/V5LdKd-kUn0​
4. Η Βρετανία μόνη: https://youtu.be/TNP9GmhY7Co​
5. Επιχείρηση ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣΑ : https://youtu.be/3yUm-BgbXO0​













6. Ημέρα Ντροπής: https://youtu.be/gfAZjYkn6Zc​
7. Το σημείο καμπής: https://youtu.be/YKE-4rVB3hA​
8. Το τέλος της αρχής: https://youtu.be/Kq2ceb-YxrA​
9. Η αρχή του τέλους: https://youtu.be/B7PWJSmDklU​
10. Επιχείρηση 'Επικυρίαρχος': https://youtu.be/H-XkSChzPvQ​
11. Η κόλαση είναι πάνω μας: https://youtu.be/MNSNSPBpo6Q​
12. Άνευ όρων παράδοση: https://youtu.be/XGT-tjQAfC0​
13. Χίλιοι ήλιοι: https://youtu.be/ljgG5sMphtk

▶ 21 βίντεο ντοκιμαντέρ «Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα» - Ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος. ▶▶ «Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα» Επ.18: Η Μάχη του Βερολίνου.

• Παραγωγή: Κεντρικά Στούντιο Ντοκιμαντέρ Ε.Σ.Σ.Δ. & Air Time International Inc U.S.A. (ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ - ALL COPYRIGHTS).
• Η διανομή των DVD της σειράς άρχισε την Κυριακή, 11/9/2005 από την Κυριακάτικη έκδοση του "Ριζοσπάστη" (ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ).
• Αφήγηση: Μπαρτ Λάνκαστερ (Ελληνικοί Υπότιτλοι).
• Περιγραφή: Ελληνικά.
• Επεισόδια: 20, Διάρκεια επεισοδίου: 50' - Approx.

• Πρόκειται για μια σημαντική προσφορά, όχι μόνο γιατί η συγκεκριμένη σειρά αποτελεί ένα διαχρονικό τεκμήριο μνήμης, γνώσης και αλήθειας για τον πρωτεύοντα και αναντικατάστατο ρόλο της ΕΣΣΔ στη νίκη επί του φασισμού, που δεν πρέπει να λείψει από κανένα λαϊκό σπίτι, αλλά και γιατί η συγκυρία - 60 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη - προσδίδει σε αυτό το ντοκουμέντο και ένα ακόμη χρέος: Τη συμβολή στον αγώνα ενάντια στην παραχάραξη και διαστρέβλωση της Ιστορίας από τον ιμπεριαλισμό και τους κάθε είδους απολογητές του. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνά κανείς πως το Ανατολικό Μέτωπο δεν ήταν ένα «επεισόδιο» του πολέμου, αλλά ο αντικειμενικός σκοπός του: Η εξαφάνιση του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους στον κόσμο.

• Η σειρά «Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα» αναβιώνει, μέσα από επίκαιρα της εποχής, σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό, συνεντεύξεις κλπ., το Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο των λαών της ΕΣΣΔ ενάντια στο χιτλερικό φασισμό, ο οποίος ξεκίνησε την επίθεσή του με μια ισχυρότατη πολεμική μηχανή στις 22 Ιούνη 1941, καθώς και τις πολεμικές επιχειρήσεις στο Ανατολικό Μέτωπο. Ήταν η μέρα που ξεκινούσε ουσιαστικά η αρχή του τέλους του ναζισμού, το οποίο θα ερχόταν στις 5 Μάη του 1945. Μέχρι τότε, δεκάδες εκατομμύρια Σοβιετικών στρατιωτών και πολιτών θα θυσιαστούν για την υπεράσπιση της σοσιαλιστικής πατρίδας και την απελευθέρωση της Ευρώπης.

• Η σειρά γυρίστηκε τη 10ετία του '70 από τα κεντρικά στούντιο ντοκιμαντέρ της ΕΣΣΔ, σε συνεργασία με την αμερικανική εταιρία παραγωγής «Air time International Inc.», με αφηγητή τον γνωστό Αμερικανό ηθοποιό, Μπαρτ Λάνκαστερ.

Η «Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα» ήταν, αφ' ενός, μια ευκαιρία να γνωρίσει και το κοινό της Δύσης, κυρίως των ΗΠΑ, αυτόν τον αγώνα, ο οποίος ήταν «εξαφανισμένος» για τις νεότερες γενιές και, αφ' ετέρου, να «απαντήσει» στην άλλη ανάλογη σειρά, αγγλο-αμερικανικής παραγωγής, με τίτλο «Ο κόσμος στον πόλεμο», η οποία ουσιαστικά παραμόρφωνε την Ιστορία και υπερκάλυπτε το ρόλο των ΗΠΑ. Ηταν, μάλιστα, τόσο κραυγαλέα η διαστρέβλωση, που οι σοβιετικές αρχές αρνήθηκαν τελικά να συνεργαστούν στην παραγωγή της.

• Στην «ακμή», λοιπόν, του «Ψυχρού Πολέμου», με τον ιμπεριαλισμό να έχει ήδη «φορτώσει», σε μεγάλα τμήματα της συλλογικής μνήμης της Δύσης, 30 χρόνια συκοφαντίας και ψεύδους για το σοσιαλισμό, ξεκινά η συνεργασία του Κεντρικού Στούντιο Ντοκιμαντέρ της Μόσχας με την ομάδα κινηματογραφικών παραγωγών και σκηνοθετών των ΗΠΑ, για τη δημιουργία της σειράς.

Επικεφαλής των 13 Σοβιετικών σκηνοθετών και ο παραγωγός της σειράς από τη σοβιετική πλευρά ήταν ο Ρομάν Καρμέν και από αμερικανικής πλευράς, ο παραγωγός και σκηνοθέτης, Ισαάκ Κλέινερμαν. Στο σενάριο θα συνεργαστεί ως σύμβουλος ο βραβευμένος Αμερικανός δημοσιογράφος, Χάρισον Σάλισμπουρι.

Αξίζει να σημειωθεί πως το οπτικοακουστικό υλικό της σειράς, όχι μόνον είναι πρωτογενές, στην «καρδιά» των μαχών, αλλά στοίχισε ακριβά σε ανθρώπινες ζωές: Μόνο το Κεντρικό Στούντιο Ντοκιμαντέρ της Μόσχας είχε 250 μάχιμους κάμεραμαν στο μέτωπο, οι 50 από τους οποίους δεν επέστρεψαν ποτέ.

21 βίντεο «Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα» Ο
Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος [Ντοκιμαντέρ]












ΒΙΝΤΕΟ: Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ (The Unknown War) 

Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ του ΡΑΤΖΑΝΙ ΠΑΛΜΕ ΝΤΑΤ (1896-1974) 
ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ (1934) ΣΕΛ.116-6

Ο Πόλεμος Ως Ύστατη Λύση. Το αποκορύφωμα και η τελική έκβαση όλων των νέων πολιτικών του καπιταλισμού, υπό την πίεση της παγκόσμιας κρίσης, είναι η πορεία προς τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Καθώς η παγκόσμια κρίση βαθαίνει και εκτείνεται, γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο στους ηγέτες του καπιταλισμού ότι δεν είναι δυνατή η ειρηνική εποικοδομητική λύση της.

Η μια μετά την άλλη οι διεθνείς διασκέψεις διακόπτονται έχει αρχίσει, τώρα να διατυπώνεται όλο και πιο φανερά στους καπιταλιστικούς κύκλους ότι η μόνη οριστική «λύση» στην κρίση είναι ο πόλεμος.

Στο βιβλίο «Τα μέσα για την ευημερία», έκδοση του 1933, ο Κέϊνς σημειώνει την εν λόγω τάση: «Οι κυνικοί καταλήγουν ότι τίποτε άλλο εκτός του πολέμου δεν μπορεί να βάλει τέλος σε μια μεγάλη κρίση».

Η οικονομική εφημερίδα της Νέας Υόρκης, Αναλυτής, γράφει την άνοιξη του 1933:
«το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ξεσπάσει πόλεμος στο πολύ άμεσο μέλλον δύσκολα αρνείται κανείς να το αναγνωρίσει… βγήκαμε από την επιχειρηματική κρίση του 1914 με το ξέσπασμα του μεγάλου πολέμου. Θα αποτελούσε περίεργη επαναλαμβανόμενη λειτουργία, αν ακόμα ένας πόλεμος σπεύσει εκ νέου να σώσει τη βιομηχανία μας» ( Νέα Υόρκη, Αναλυτής, 17 Μάρτη 1933). Για τους λύκους και τα τσακάλια του χρηματιστικού κεφαλαίου, ο πόλεμος αντιπροσωπεύει τη «διάσωση της βιομηχανίας μας»

...όπως γράφει ο Καρλάϊλ, στο οποίον αναγνωρίζει κανείς πολλούς προγόνους του φασισμού, στο έργο του Sartor Resartus:
«παντού, οι κατώτεροι άνθρωποι επιθυμούν τον πόλεμο. Κι αυτό δεν είναι τόσο απερίσκεπτο, υπάρχει εκτός των άλλων αίτημα οι κατώτεροι άνθρωποι να σκοτωθούν», ότι η δολοφονία είναι ο μόνος τρόπος για να έχουν άντρες και γυναίκες δουλειά τα προς το ζην. Όλες οι πολιτικές της καπιταλιστικής αναδιοργάνωσης, όλες οι πολιτικές του φασισμού, μπορούν απλώς να επιταχύνουν την έλευση του πολέμου. Αυτό είναι εξίσου αληθές τόσο για την πολιτική γραμμή του Ρούσβελτ ή του Μακ Ντόναλντ όσο και για εκείνη του Χίτλερ.

Ο πόλεμος δεν αποτελεί ξαφνική έκρηξη ενός καινούργιου εξωγενούς παράγοντα, μιας ασαφούς μελλοντικής απειλής την οποία καλείται να εξορκίσει ένας ειδικός μηχανισμός, αντιθέτως είναι ήδη στην ουσία σύμφυτος με τους υπάρχοντες παράγοντες, με τις κινητήριες δυνάμεις και τις πολιτικές του καπιταλισμού... Αντιθέτως, ο πόλεμος, ‘όπως και ο φασισμός, αποτελεί σήμερα απόρροια των εντεινόμενων αντιθέσεων της παρακμάζουσας καπιταλιστικής κοινωνίας, κανένας, όμως, εκ των δύο δεν λύνει αυτές τις αντιθέσεις. (γραμμένα το 1934).

«Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα» Επεισόδιο 18:
Η Μάχη του Βερολίνου (Ντοκιμαντέρ) Βίντεο





Περισσότερα: Β' Παγκόσμιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.