27 Οκτ 2020

Την ημέρα που… Ο Χίτλερ έχασε τον πόλεμο (βίντεο)

The Day When

Εξαιρετικό ντοκιμαντέρ «Tην ημέρα που…» 
(The Day When…), παραγωγής Γαλλίας 2016

• Σκηνοθεσία: Laurent Joffrin & Laurent Portes.

Οι άντρες που έγραψαν Ιστορία. Σε εποχές μεγάλης κρίσης ή πολέμου, μία προσωπική απόφαση ενός εθνικού ηγέτη μπορεί να αλλάξει τα πάντα. Σαν να βλέπουμε θρίλερ που εκτυλίσσεται μέσα σε 24 ώρες, μέσα από αρχεία και ιστορικές αναπαραστάσεις θα ζήσουμε την ημέρα όπου κορυφαίας σημασίας προσωπικές επιλογές θα προκαλέσουν μεγάλες αλλαγές στην τελική έκβαση της μάχης.

Η γαλλική σειρά ντοκιμαντέρ παρουσιάζει μέσα από αρχεία και ιστορικές αναπαραστάσεις την πτώση του Χίτλερ, η οποία ξεκίνησε πολύ πριν από το επίσημο τέλος του πολέμου το 1945. Στις 22 Ιουνίου 1941 ο Χίτλερ εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη στρατιωτική επίθεση στην Ιστορία εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης: την Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα.

Με το άνοιγμα του ανατολικού μετώπου ο Φύρερ, τυφλωμένος από το πολεμικό του μένος, υπέγραψε την καταδίκη του. Μέσα από αρχεία και ιστορικά ντοκουμέντα παρουσιάζεται αυτή η μοιραία για τον Χίτλερ ημέρα, το χρονικό σημείο που έγειρε τη ζυγαριά και έσωσε τον κόσμο από τα νύχια των ναζί.

Γιατί ο Χίτλερ άνοιξε και δεύτερο μέτωπο υπογράφοντας έτσι την τελική του ήττα; 
Γιατί επιτέθηκε ξαφνικά στη Σοβιετική Ένωση παρά την απροθυμία των στρατηγών του; 
Ποιοι ήταν οι δισταγμοί του τον χειμώνα του 1940-1941; 
Πώς πείστηκε ότι μπορούσε να νικήσει; 
Γιατί ο Στάλιν δεν προέβλεψε τίποτα και πώς συνήλθε από το τρομερό αυτό σοκ;


«Την ημέρα που… ο Χίτλερ έχασε τον πόλεμο»
(The Day When… Hitler Lost the War)

• Τον Φεβρουάριο του 1945 ήταν γνωστό ότι η ναζιστική Γερμανία έχασε τον πόλεμο. Όμως, ποιος ήταν ο πραγματικός νικητής; Στη Γιάλτα Αμερικανοί, Βρετανοί και Σοβιετικοί μάχονται για την κυριαρχία επί της Ευρώπης. Δύο εναντίον ενός. Τελικά θα κυριαρχήσουν Αμερικανοί και Άγγλοι. Όμως οι χειρισμοί του Στάλιν, αριστούργημα μαεστρίας, του χαρίζουν την κυριαρχία της Σοβιετικής Ένωσης σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, παρά την αντίθεση του Τσόρτσιλ και του Ρούζβελτ.

• Η πτώση του Χίτλερ ξεκίνησε πολύ πριν από το επίσημο τέλος του πολέμου το 1945.

• Ήταν ακριβώς στις 22 Ιουνίου 1941, όταν ο Χίτλερ ξεκίνησε τη μεγαλύτερη στρατιωτική επίθεση στην Ιστορία, εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης: η επιχείρηση Barbarossa. Ανοίγοντας αυτό το ανατολικό μέτωπο, ο Furher, τυφλωμένος από την πολεμική του δύναμη, υπέγραψε τη θανατική καταδίκη του.
Δείτε: Η ζωή και η αυτοκτονία του Αδόλφου Χίτλερ και της Εύα Μπράουν
• Η ημέρα που … Ο Χίτλερ έχασε τον πόλεμο θα συνδέσει, μέσω αρχείων και δραματοποιημένων σκηνών από ιστορικά έγγραφα, αυτή τη μοιραία ημέρα για τον Χίτλερ, το σημείο αυτό που ανατράπηκε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος και σώθηκε ο κόσμος από τα χέρια των Γερμανών.

Περισσότερα: Β' Παγκόσμιος

Βίντεο: Την ημέρα που… Ο Χίτλερ έχασε τον πόλεμο - Ντοκιμαντέρ ΕΡΤ1


Δεν υπάρχουν σχόλια: