8 Μαΐ 2020

Ώρα Μνήμης για όσους έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (βίντεο)

Με παρελάσεις, με ηρώα, με στεφάνια…
– Τι πένθος: να θυμόμαστε πάλι 
πόσο οι νεκροί είναι ξεχασμένοι.


75 χρόνια από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, VE Day (Victory in Europe Day) εν μέσω πανδημίας: η τελευταία ημέρα του καταστροφικότερου και πιο απεχθή πολέμου που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα και ο οποίος τελείωσε με την άνευ όρων συνθηκολόγηση της Ναζιστικής Γερμανίας. Ακριβώς 75 χρόνια πριν, ο εφιάλτης λάμβανε τέλος και ο κόσμος μας μπορούσε επιτέλους να ατενίσει την επόμενη μέρα με αισιοδοξία.

Κάθε χρόνο στις 8 και 9 Μαΐου ο ΟΗΕ τιμά την «Ώρα Μνήμης και Συμφιλίωσης για όσους έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου» (Time of Remembrance and Reconciliation for Those Who Lost Their Lives during the Second World War), ένα διήμερο μνήμης για τα θύματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο διεθνής οργανισμός προτρέπει τα κράτη-μέλη του να 
διοργανώσουν εκδηλώσεις αφιερωμένες στο νόημα του διημέρου.

Βίντεο: Στις 23 Αυγούστου του 1942, οι Ναζί εξαπέλυσαν καταιγιστικής αγριότητας επίθεση στην πόλη από αέρος και εδάφους. Επρόκειτο για ένα εξάμηνο μαχών πρωτοφανούς αγριότητας και με αβάσταχτα βαρύ τίμημα εκατέρωθεν: Μέχρι τις αρχές του Φεβρουαρίου του 1943, υπολογίζεται πως πάνω από 1,5 εκατ. άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σε μία από τις φονικότερες μάχες της παγκόσμιας ιστορίας. Η Μάχη του Στάλινγκραντ, καταφέροντας στρατιωτικό και ψυχολογικό πλήγμα στο Χίτλερ και τη φονική πολεμική μηχανή του, σηματοδότησε την πρώτη μεγάλη νίκη των Συμμάχων επί των δυνάμεων του Άξονα, αποτελώντας κρίσιμο σημείο καμπής για το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στις 23:01 της 8ης Μαΐου 1945 έληξε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος στην Ευρώπη με την άνευ όρων παράδοση της Ναζιστικής Γερμανίας (00:01 της 9ης Μαΐου στη Σοβιετική Ένωση).

Βίντεο: Στάλινγκραντ Ιανουάριος 1943 το Τέλος των Γερμανών

 


15λεπτο υποτιτλισμένο βίντεο για τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο
Τραγούδι: HEART OF COURAGE - PROTECTORS OF THE EARTH
Καλλιτέχνης: NICK PHOENIX, ASCAP|THOMAS BERGERSEN, ASCAP

 

Περισσότερα: Β' Παγκόσμιος

Σχετικά θέματα:Δεν υπάρχουν σχόλια: