Σελίδες

Της Παναγιάς: Εις την Κοίμησιν της Θεοτόκου - Νίκος Λυγερός


Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου

Καλή Παναγιά
μας ευχήθηκες
δίχως να ξέρεις
πόση σημασία
δίνουμε σ' αυτή
την ιερή έκφραση
κι έτσι η αθωότητα
άγγιξε τη δικαιοσύνη
που νιώθει έτσι
ότι δεν παλεύει
άδικα για τους άλλους
γιατί υπάρχει
πάντα η συνέχεια
ακόμα κι αν
δεν είναι συνειδητή
για όλους μας
αλλά παραμένει
το υπόβαθρο
που επιτρέπει
την ανάπτυξη
της σκέψης
για τη θρησκεία
που έχει επιλέξει
τη δικαιοσύνη
για να προστατεύει
την αθωότητα.

Της Παναγιάς - Ν. Λυγερός

Σήμερα δεν είναι μόνο της Παναγιάς, με την απλή και παραδοσιακή έννοια της πίστης μας. Η διαφορά προέρχεται από το γεγονός ότι πολλοί πιστεύουν, ενώ οι πιστοί είναι σπάνιοι, αλλιώς θα ήμασταν όλοι Άγιοι.

Διότι η πίστη θέλει κι εμπιστοσύνη στο Έργο του Χριστού και αυτό δεν γίνεται απλώς με μια προσευχή γι’ αυτό το λόγο υπάρχει και η διακονία. Για να ακολουθείς πραγματικά πρέπει και να παρακολουθείς.

Δεν μπορείς να πιστεύεις σ’ ένα βιβλίο που δεν έχεις διαβάσει καν. Η Καινή Διαθήκη είναι Έργο για την Ανθρωπότητα. Θέλει ανάγνωση και μελέτη για να αναγνωρίσεις και το βάθος της πίστης στο Έργο Του.

Αλλιώς είναι εντελώς μια παράδοση, μια συνήθεια δίχως βάθος και αυτή ξέρουμε ότι σκοτώνει τη σκέψη και οδηγεί και στον φανατισμό λόγω δογματισμού, αφού δεν μπορεί ν’ αναγνωρίσει το έργο της αγάπης και της αμισείας.

Αμισεία: Το μίσος του μίσους και από την συγχώρεση στην αμισεία - Ν. Λυγερός

Διότι ο Χριστός δεν είναι μια αντιπαράθεση μεταξύ πιστών και μη, αφού θέλει να σώσει τους πάντες. Μπορεί αυτό να ξαφνιάζει αλλόθρησκους που θεωρούν ότι μια κατηγορία ανθρώπων πρέπει να εξοντωθούν, αλλά αυτό δεν ισχύει με τον Χριστό. Και αυτό κατάλαβε η Παναγιά από την αρχή και τα πρώτα βήματά του.

Και το πιο σημαντικό είναι ότι παρέμεινε πάντα στο πλάι του σ’ όλη την διάρκεια της πρώτης του ζωής από την αρχή έως το τέλος, από τη γέννηση έως τη σταύρωση και μετά.

Γι’ αυτό το λόγο δίνουμε και τόση μεγάλη σημασία στην Κοίμηση της Θεοτόκου που έχει στοιχεία Πάσχα καλοκαιριού. Η προσευχή στο όρος των Ελαιών, η προετοιμασία των Αποστόλων, το μήνυμα της Γεσθημανής είναι θεμέλια πίστης που οδηγούν στη συνέχεια μετά από τρεις ημέρες.

Ο Τάφος της Παναγίας στην Γεθσημανή (Αφιέρωμα)

Και δεν είναι τυχαίο που στην εικονογραφία είναι ο ίδιος ο Χριστός που έρχεται να πάρει την ψυχή της Παναγίας, διότι οι Απόστολοι προσέχουν το σώμα της αλλά το πνεύμα της το δέχονται ο Χριστός και ο Θεός.

Δεν είναι λοιπόν μια απλή ημερομηνία ο Δεκαπενταύγουστος, αλλά μια ιερή αναφορά που εξηγεί περισσότερα από όσα νομίζει η παράδοση και είναι κρίμα να εκφυλίζεται σε απλή αργία.

Έχει μεγάλη αξία για μας και λόγω συνέχειας, αφού είναι μία από τις παλαιότερες γιορτές που διέσχισαν τους αιώνες ακόμα και εθιμοτυπικά για να τη ζήσουμε κι εμείς. Είναι μια αξία διαχρονική για τον Ελληνισμό.


Εις την κοίμησιν της Θεοτόκου

Εις την κοίμησιν της Θεοτόκου
μπορείς ήχο του Πέτρου
του λαμπαδαρίου
και να νιώσεις μέσα σου
την ομορφιά του ήχου
που ακολουθεί
τα ιερά λόγια
και τότε η θεολογία
που φαίνεται
τόσο αφαιρετική
θα σου φανεί
να έρχεται
της ουράνιας ιεραρχίας
όπως θα έλεγε
λόγω αρμονίας
για ν’ αλλάξει
την πραγματικότητα
της συνείδησής σου
μέσω της πίστης.

1901 - 1950 - N. Lygeros Εις την κοίμησιν της Θεοτόκου
N. Lygeros Εις την κοίμησιν της Θεοτόκου (17835)

Ο Νίκος Λυγερός είναι μαθηματικός, 
στρατηγικός αναλυτής και γεννήθηκε...

Σημείωση. Σ. Ντρέκου:

*Ο Άγιος Ιερομάρτυρας Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης, είναι ο πολιούχος άγιος των Αθηνών. Η μνήμη του εορτάζεται στις 3 Οκτωβρίου. Είναι προστάτης των Δικαστικών και του Δικαστικού Σώματος. Γεννήθηκε στην Αθήνα το ένατο έτος μετά από την γέννηση του Χριστού. Διετέλεσε μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου του Αρείου Πάγου. Διετέλεσε Επίσκοπος της πόλεως των Αθηνών και έλαβε μαρτυρικό τέλος δια της πυράς. Στην Αθήνα υπάρχουν δυο μεγάλοι ναοί που φέρουν το όνομά του, ο ένας στο Κολωνάκι επί της οδού Σκουφά, ενώ ο άλλος είναι η Καθολική Μητρόπολη της Αθήνας, επί της οδού Πανεπιστημίου. Το όνομά του φέρει επίσης ο πεζόδρομος περιμετρικά της Ακρόπολης, που περνά από το βράχο του Αρείου Πάγου.

Αναφορές:

Κείμενα Νίκος Λυγερός από το Opus of N. Lygeros: 20966) Της Παναγιάς. Perfection 16 7 7/2015. It. Il giorno dell'Assunta. 17835) Εις την κοίμησιν της Θεοτόκου. (ποίημα). Perfection 15 10 11/2014. En. At the Koimisis of Theotokos. (poem). 12993 - Καλή Παναγιά - Ν. Λυγερός August 13, 2013 Poems.

12993) Καλή Παναγιά - Published: August 13, 2013 Poems
20966) Της Παναγιάς - Ν. Λυγερός August 15, 2015 Articles
17835) Εις την κοίμησιν της Θεοτόκου - Ν. Λυγερός 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.