Σελίδες

Το Γενέθλιο της Θεοτόκου ένωσε τον Θεό με τον Άνθρωπο

Η γέννηση της Θεοτόκου του Pietro Cavallini

της Σοφίας Ντρέκου

Το γενέθλιον της Θεοτόκου, άνευ του οποίου θα ήταν αδύνατος η ενανθρώπηση του Ιησού Χριστού, αφού μόνο έτσι ο Ιησούς έγινε τέλειος άνθρωπος προσλαμβάνοντας την ανθρώπινη φύση, που ενώνοντάς την με τη Θεία ασυγχύτως, ατρέπτως, αδιαιρέτως και αχωρίστως, ένωσε ουσιαστικά και κυριολεκτικά τον Θεό με τον Άνθρωπο.

Είναι ακριβώς τούτη η υποστατική ένωση των δύο Φύσεων σε ένα πρόσωπο (Ιησούς - Χριστός) αυτή που χαρίζει την αθανασία δια της Θείας ευχαριστίας όπου ενωνόμαστε με το Χριστό ως μέτοχοι της κοινής ανθρώπινης φύσης και της πρόσληψης του σώματος και του αίματος του Θεανθρώπου. Ενούμενοι με τον Χριστό, ενωνόμαστε ουσιαστικά με το Θεό και επειδή είναι αθάνατος, γευόμαστε την αθάνατο πηγή της Ζωής.

Ουσιαστικά με την Γέννηση της Θεοτόκου, αίρεται οντολογικά η ανθρώπινη πτώση και τη θέση της παίρνει δυνάμει, η δυνατότητα σωτηρίας για κάθε άνθρωπο που ενώνεται με τον Ιησού Χριστό μέσω των μυστηρίων. Αυτή η μυστηριακή ένωση με το Χριστό οδηγεί σε οντολογική μεταβολή του ανθρώπου αφού από φύσει θνητός, (λόγω της πτώσης) μεταβάλλεται σε θέσει αθάνατος, με την ένωσή του με την Πηγή της Αθανασίας που είναι ο σαρκωμένος Θεός.

Λαμβανομένου υπόψιν του οργανικού συνδέσμου της Θεομήτορος με τον Σαρκωθέντα Θεό, είναι σαν να λέμε ότι ουσιαστικά η Θεοτόκος είναι ο πρώτος Άνθρωπος που έρχεται σε υποστατική ένωση με το Θεό από την σύλληψή του στα σπλάχνα της και εν συνεχεία τον γεννά, εξ ου και Θεομήτωρ.

εικ.: Pietro Cavallini: Natività della Vergine, Basilica di Santa Maria in Trastevere, Roma. sophia-ntrekou.gr / Αέναη επΑνάσταση


Σχετικά Θέματα:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.