Σελίδες

Η απελευθέρωση της Καλαμάτας (23 Μαρτίου 1821) video drone η Καλαμάτα από ψηλά

Liberation of Kalamata
Liberation of Kalamata / Η απελευθέρωση της Καλαμάτας
Αναπαράσταση της δοξολογίας της 23ης Μαρτίου στην Καλαμάτα 
από το ζωγράφο Ευάγγελο Δράκο (Καλαμάτα, Μπενάκειο Μουσείο)

Επανάσταση 1821 και Απελευθέρωση

Η απελευθέρωση της Καλαμάτας (23 Μαρτίου 1821) ήταν ένα από τα πρώτα επεισόδια της Επανάστασης του 1821. Μετά από τέχνασμα των Ελλήνων επαναστατών, οι Τούρκοι τους παρέδωσαν την πόλη χωρίς να προβάλλουν αντίσταση.

Στα μέσα Μαρτίου 1821 οι Μικρασιάτες Φιλικοί της Σμύρνης έστειλαν στη Μεσσηνία ένα πλοίο γεμάτο μπαρούτι και πολεμοφόδια για τους Επαναστάτες. Το πολύτιμο φορτίο μεταφέρθηκε από τη Σμύρνη με καπετάνιο τον Χριστόφορο Μέξη.

Το πλοίο κατάφερε και πέρασε όλα τα θαλάσσια μπλόκα και αγκυροβόλησε στη Μεσσηνία, στο λιμανάκι Αλμυρού της Βέργας. Το μπαρούτι κατέφτασε μέσα στη νύχτα και μετά πάνω σε μουλάρια, από τον Αλμυρό της Βέργας στη Μονή Μαρδακίου στη Νέδουσα, για να ετοιμάσουν τα φυσέκια για τον Αγώνα.

Στις 23 Μαρτίου, έχοντας πλέον πολεμοφόδια, ο Κολοκοτρώνης, ο Νικηταράς, ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, ο Παπαφλέσσας και άλλοι μπήκαν μέσα στην πόλη της Καλαμάτας ως απελευθερωτές. Συμμετείχαν στην πανηγυρική δοξολογία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων (μικρή βυζαντινή εκκλησία των μέσων του 11ου-12ου αι. που σώζεται μέχρι σήμερα και αποτελεί σύμβολο της πόλης).

Από την Καλαμάτα η Μεσσηνιακή Γερουσία συνέταξε την Προειδοποίηση προς τας Ευρωπαϊκάς αυλάς. Έτσι, η 23η Μαρτίου αποτελεί την ημέρα απελευθέρωσης της Καλαμάτας από τους Τούρκους.

Βιβλιογραφία

• Ν. Παπαχατζής 2002, σελ.92-96
• Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Εκδοτική Αθηνών, 1975, τόμος ΙΑ΄, σελ. 88


Καλαμάτα, η γενέτειρα πόλη της μεγάλης ποιήτριας Μαρίας Πολυδούρη (Καλαμάτα, 1 Απριλίου 1902 - 29 Απριλίου 1930). Ποιήτρια της νεορομομαντικής σχολής, γνωστή και από το δεσμό της με τον ομότεχνό της Κώστα Καρυωτάκη.

Η Καλαμάτα, παλαιότερα Καλάμαι ή, κατά την εποχή του Ομήρου, Φαρές είναι πόλη της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, πρωτεύουσα του Νομού Μεσσηνίας και λιμάνι της νότιας ηπειρωτικής Ελλάδας.

Η Καλαμάτα έχει πληθυσμό 54.100 κατοίκους, ενώ o Δήμος Καλαμάτας έχει πληθυσμό 69.849 κατοίκους, σύμφωνα με την Απογραφή του 2011. Η πόλη είναι κτισμένη στους πρόποδες του όρους Καλάθι (παρυφή του Ταϋγέτου), στην καρδιά του Μεσσηνιακού κόλπου.

Απέχει 223 χιλιόμετρα από την Αθήνα, 215 χλμ. από την Πάτρα και 715 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Έχει εύκρατο μεσογειακό κλίμα, με ήπιους χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια. Καθημερινά στο ευρύτερο αστικό κέντρο της Καλαμάτας έρχονται και εργάζονται πάνω από 50.000 άνθρωποι από τις διπλανές πόλεις Μεσσήνη, Θουρία, Μελιγαλά, Άρι κ.α.

Η ιστορία της Καλαμάτας ξεκινάει από τον Όμηρο, ο οποίος αναφέρει τις Φαρές, αρχαία πόλη χτισμένη περίπου εκεί που βρίσκεται σήμερα το Φράγκικο κάστρο της πόλης. Συγκεκριμένα, στη ραψωδία γ' της Οδύσσειας, ο Όμηρος αναφέρει πως ο Τηλέμαχος διανυκτερεύει στις Φηρές και φιλοξενείται στο αρχοντικό του Διοκλή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του σε Πύλο και Σπάρτη, όπου αναζητεί πληροφορίες για την τύχη του Οδυσσέα. Επίσης, στη ραψωδία Ι της Ιλιάδας, οι Φηραί ήταν μία από τις επτά πόλεις που πρόσφερε ο Αγαμέμνονας στον Αχιλλέα για να επιστρέψει στη μάχη.

Η Καλαμάτα με την βραβευμένη με γαλάζια σημαία παραλία

Η Καλαμάτα είναι μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Πελοποννήσου και μεταξύ των ωραιότερων όλης της Ελλάδας.

Αυτό που θα συναντήσετε πρώτα φτάνοντας στην Καλαμάτα λίγα χλμ προτού μπείτε στον περιφερειακό της πόλης είναι η εντυπωσιακή, τοξωτή Γέφυρα Τσακώνας. Ένα θαύμα μηχανικής που αποτελεί και το σήμα κατατεθέν του νέου αυτοκινητόδρομου.

Μια μεγαλούπολη «εξωτική» θα μπορούσε να πει κάποιος αφού δεν είναι και συνηθισμένο πράγμα το παραλιακό μέτωπο μιας τόσο μεγάλης πόλης να είναι βραβευμένο για ακόμη μια χρονιά με γαλάζια σημαία. Εντυπωσιάζουν οι εικόνες του παρακάτω βίντεο Up Stories.

Η Καλαμάτα και η Μεσσηνία γενικότερα θεωρούνται οι ανερχόμενες δυνάμεις του Ελληνικού τουρισμού. Ο νέος υπερσύγχρονος αυτοκινητόδρομος που έχει κατασκευαστεί φέρνει την πόλη της Καλαμάτας σε χρονική απόσταση μόλις 2,5 ωρών από την Αθήνα. Η Μεσσηνία σας περιμένει για να σας καταπλήξει με τις ομορφιές της και τα αξιοθέατα της, όπως: Στούπα, Καρδαμύλη, Αρχαία Μεσσήνη, Κορώνη, Μεθώνη και Βοϊδοκοιλιά κ.ά.

by Αέναη επΑνάσταση

Δείτε το βίντεο


Περισσότερα: Ταξιδεύοντας
Ταξίδι με Μοτοσυκλέτα στα Χρώματα του Φθινοπώρου (βίντεο) 
Κυκλαδική Κοινωνία, 5000 Χρόνια Πριν: Cycladic Society, a Video Poem - Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης 
Santorini: Ιστορία και η Αναπαράσταση της έκρηξης του Ηφαιστείου της Σαντορίνης (Βιντεο/αφιέρωμα)



Βίντεο με την Καλαμάτα




Μπαίνοντας στην Καλαμάτα
εναέρια πλάνα με drone


«Γυρίσματα στην Ελλάδα»
Καλαμάτα / Kalamata


Πετώντας από το Αλμυρό έως
την Παραλία της Καλαμάτας


Βίντεο 23η Μαρτίου (2018): Αναπαράσταση της απελευθέρωσης της Καλαμάτας - Η απελευθέρωση της Καλαμάτας (23 Μαρτίου 1821) ήταν ένα από τα πρώτα επεισόδια της Επανάστασης του 1821. Μετά από τέχνασμα των Ελλήνων επαναστατών, οι Τούρκοι τους παρέδωσαν την πόλη χωρίς να προβάλλουν αντίσταση.


Βίντεο Γαμπρός απ' το Λονδίνο του 1967











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.