Κυκλαδική Κοινωνία, 5000 Χρόνια Πριν. Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης - Cycladic Society, a Video Poem (αφιέρωμα)

Photo taken by Evgenia Bourzoukou
Photo taken by Evgenia Bourzoukou
 
...Και ο βράχος από Άδηλος
έγινε Δήλος και γύρω του
τα άλλα νησιά σε κύκλο... 

Έρευνα Σοφία Ντρέκου

Cycladic Society | A Video Poem
Museum Of Cycladic Art, Athens

Στο βίντεο ο διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, καθηγητής Ν. Χρ. Σταμπολίδης αφηγείται την ανάδυση και τον πολιτισμό της πρωτοκυκλαδικής κοινωνίας (3.200 έως 2.000 π.Χ.) με οδηγό το κυκλαδικό ειδώλιο, το σύμβολο που χάρη στην καθαρή φόρμα και διαχρονική απλότητά του καθόρισε την παγκόσμια ιστορία της Τέχνης, από την Προϊστορία έως τον 21ο αιώνα.

Η μικρού μήκους ταινία παρουσιάστηκε το 2016 με αφορμή τα 30 χρόνια δημιουργικής παρουσίας του Μουσείου στο πλαίσιο της έκθεσης «Κυκλαδική Κοινωνία, 5000 Χρόνια Πριν». Για την δημιουργία της ταινίας έχουν χρησιμοποιηθεί πλάνα και υλικό από την ταινία «C», μία παραγωγή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και της HAOS Films σε σκηνοθεσία Τζώρτζη Γρηγοράκη, C NOPSIS, Music – Marilena Orfanou.

The Director of the Museum of Cycladic Art, Professor N. Chr. Stampolidis narrates the rise of the Early Cycladic society (3200 to 2000 B.C.) and its civilization through the prism of the cycladic figurune, the symbol that defined globally the history of Art from the Prehistoric Age up until the 21st century because of its clean form and iconic simplicity. Τhe video is an adaptation of the original film "C" which was produced by the Museum of Cycladic Art and HAOS film, directed by Georgis Grigorakis. Photos taken by Evgenia Bourzoukou.


Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης είναι μουσείο στην Αθήνα το οποίο ασχολείται με τη στέγαση αντικειμένων και προβολή των αρχαίων πολιτισμών των Κυκλάδων και της Κύπρου.

Τα σημαντικότερα εκθέματά του είναι τέχνεργα του Κυκλαδίτικου πολιτισμού από την 3η χιλιετία π.Χ. Το μουσείο ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1986, ώστε να στεγάσει τη συλλογή κυκλαδικής και αρχαίας ελληνικής τέχνης του Νικόλαου Γουλανδρή και της Ντόλλης Γουλανδρή, οι οποίοι άρχισαν να αποκτούν τα τέχνεργα με την άδεια των αρχών από τη δεκαετία του 1960. 

Η συλλογή αυτή συμπεριελάμβανε πολλά σπάνια αντικείμενα κυκλαδικής τέχνης. Μετά την ίδρυση του μουσείου, η συλλογή αυξάνει από δωρεές και αγορές τέχνεργων. Το 2002 ο Θάνος Ζιντίλης δώρησε την μεγάλη συλλογή του κυπριακών αρχαιοτήτων, μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές. 

Σήμερα στο μουσείο εκθέτονται περίπου 350 σημαντικά έργα κυκλαδικής τέχνης. Το μουσείο στεγάζεται σε ειδικά σχεδιασμένο κτίριο στην οδό Νεόφυτου Δούκα και μια πτέρυγα του μουσείου στεγάζεται στο Μέγαρο Σταθάτου από το 1991.


ΒΙΝΤΕΟ: ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
CYCLADIC SOCIETY 5000 years ago

Πώς ήταν η χλωρίδα και η πανίδα των Κυκλάδων 5000 χρόνια πριν; Ποιοι ήταν οι πυρήνες της κοινωνίας τους; Ποια ήταν η κοινωνική διαστρωμάτωση; Πώς κάλυπταν τις ανάγκες διαβίωσης οι κάτοικοι των νησιών; (κτηνοτραφία, κυνήγι, αλιεία, γεωργία;). Yπήρχαν γνώσεις ναυπηγικής, υφαντικής ακόμη και καλαθοπλεκτικής; Με ποιον τρόπο ψυχαγωγούνταν; Tί ρόλο είχε η μουσική, το ποτό και ο χορός στη ζωή τους; Ποιες ήταν οι τελετουργίες και οι λατρείες τους; Γνωρίζουμε στοιχεία για την πίστη και τις δοξασίες τους;

Έως σήμερα δεν υπάρχουν τεκμήρια γραφής της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου, η έκθεση επιχειρεί να «αναγνώσει» με απλό και εύληπτο τρόπο τη δομή της κοινωνίας των Κυκλάδων κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (3200 έως 2000 π.Χ.), τις ασχολίες των κατοίκων, το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ζούσαν, τις πίστεις και τις δοξασίες τους, μέσα από τα δημιουργήματα του ίδιου του Πρωτοκυκλαδικού Πολιτισμού.


Οι Κυκλάδες είναι ένα πυκνό νησιωτικό σύμπλεγμα, το οποίο εντοπίζεται στο κεντρικό και νότιο τμήμα του Αιγαίου και αποτελείται από 35 μεγάλα νησιά και πολυάριθμα μικρότερα. Μία από τις ερμηνείες της ονομασίας τους δόθηκε από τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς, επειδή πίστευαν ότι τα νησιά δημιουργούσαν έναν νοητό κύκλο γύρω από το ιερό νησί του Απόλλωνα, την Δήλο.

Τα νησιά έχουν βραχώδες ανάγλυφο με απόκρημνες ακτές, μικρούς όρμους και άνυδρο έδαφος. Το κλίμα είναι ήπιο με μεγάλες περιόδους ηλιοφάνειας, λίγες βροχοπτώσεις και πολύ δυνατούς ανέμους. Εν τούτοις, οι Κυκλάδες λόγω της γεωλογίας τους έχουν μεγάλη ποικιλία πετρωμάτων και μεταλλοφόρων κοιτασμάτων, όπως το μάρμαρο, η ελαφρόπετρα, ο οψιανός, η σμύριδα και ο χαλκός.

Τόσον η στρατηγική γεωγραφική θέση των Κυκλάδων ανάμεσα στην ηπειρωτική Ελλάδα, τη Μικρά Ασία, το βόρειο Αιγαίο και την Κρήτη, όσον και ο σημαντικός ορυκτός πλούτος των νησιών ευνόησαν τη συστηματική κατοίκησή τους ήδη από τη Νεώτερη Νεολιθική περίοδο (5300-3200 π.Χ.). Νεολιθικές ενδείξεις κατοίκησης έχουν εντοπισθεί στη νησίδα Σάλιαγκος, τη Μύκονο, την Κέα, την Άνδρο και τη Νάξο.

Cycladic Society 5000 years ago | Museum of Cycladic Art
Εξερευνήστε την κοινωνία στα νησιά των Κυκλάδων πριν από 5000 χρόνια

Το Μουσείο στεγάζεται

Μέγαρο Σταθάτου, Νεοφύτου Δούκα 4
Το Μέγαρο Σταθάτου, το νεοκλασικό δημιούργημα του Ernst Ziller, χτισμένο το 1895 με σκοπό να αποτελέσει την οικία του Όθωνα και της Αθηνάς Σταθάτου, στεγάζει από το 1991 τη νέα πτέρυγα του Μουσείου. Από τότε φιλοξενεί στο ισόγειο τη Συλλογή Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης της Ακαδημίας Αθηνών, η οποία έχει παραχωρηθεί προς το Ίδρυμα με τη μορφή δανείου. 

Οι ισόγειοι χώροι του Μεγάρου, με το καλαίσθητο κυκλικό θερμοκήπιο, τυπικό χαρακτηριστικό αυτού του τύπου Αθηναϊκής οικίας, διατηρούνται στην αρχική τους μορφή. Ο πρώτος όροφος του κτιρίου έχει διαμορφωθεί σε εκθεσιακό χώρο, όπου φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου. 

Η είσοδος του Μεγάρου βρίσκεται στη συμβολή των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Ηροδότου, αλλά πρόσβαση υπάρχει και από το κεντρικό κτίριο του Μουσείου, μέσω ενός ειδικά σχεδιασμένου διαδρόμου που ενώνει το αίθριο του κεντρικού κτιρίου με το ισόγειο του Μεγάρου.

Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα (Κολωνάκι)
Τηλέφωνο: +30 210 7228321-3
Email: info@cycladic-m.gr

ΠληροφορίεςΊδρυμα Νικολάου Π. Γουλανδρή - Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού - Ιστορία Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης - Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, el.wikipedia.org - ΕΚΘΕΣΗ Κυκλαδική Κοινωνία 5000 χρόνια πριν - ΤΑΙΝΙΑ: C NOPSIS - Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Photos taken by Evgenia Bourzoukou

Πηγή: Αέναη επΑνάσταση

Περισσότερα εδώ: Μουσεία
Αρχαιολογικές ξεναγήσεις Επ.23
Η Συλλογή Σταθάτου του Εθνικού
Μουσείου Αθηνών | Ντοκιμαντέρ


Δεν υπάρχουν σχόλια: