Σελίδες

Φώφη Γεννηματά ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Έτσι Θα ήθελα να με θυμούνται (Αφιέρωμα και Videos)


«Αν ζεις με τον φόβο, αυτή δεν είναι ζωή,
έχεις νικηθεί στην καθημερινότητά σου. 
Εγώ δεν έζησα ποτέ έτσι» Φώφη Γεννηματά

της Σοφίας Ντρέκου

Με ήθος και αξιοπρέπεια έφυγες για την αιωνιότητα.

Μια γενναία γυναίκα, μια από τις ελάχιστες γυναίκες
-μαζί με την Αλέκα Παπαρήγα, τη Μαρία Δαμανάκη και
την Ζωή Κωνσταντοπούλου- που κατάφεραν να αναλάβουν
-έστω- τα ηνία ενός κόμματος, σ' αυτή τη χώρα τη δύσβατη
και ανδροκρατούμενη για κάθε γυναίκα του κόσμου με όραμα.

Την αποχαιρετούμε με σεβασμό για την 
γενναιότητα με την οποία έδωσε τη μάχη για τη ζωή.

✟ Καλό Κατευόδιο στη Φώφη Γεννηματά ✟ ༉‧₊˚🕯️

«Θα ήθελα να θυμούνται αυτά που έχω κάνει,
θα ήθελα να υπάρχει ο χώρος μας πιο δυνατός
απ' ότι τον παρέλαβα και θα ήθελα να μπορώ
να κοιτάζω και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ
αλλά και τους Έλληνες πολίτες στα μάτια,
να κοιτάζω κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα
και να ξέρω ότι αυτούς υπηρέτησα».

Από συνέντευξη της Φώφης Γεννηματά στο Star
στην ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς θα
ήθελε να τη θυμούνται όταν θα φύγει από τη ζωή.


Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής & του ΠΑΣΟΚ απεβίωσε στις 12:04 μεσημέρι Δευτέρας της 25ης Οκτωβρίου στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Το 2008, διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού. Τραγική ειρωνεία είναι ότι έφυγε την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Μαστού (25 Οκτωβρίου).

Η πολιτικός Φ. Γεννηματά είχε εισαχθεί με συμπτώματα ατελούς ειλεού** στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» από τις 11 Οκτωβρίου το βράδυ με συμπτώματα ατελούς ειλεού. Μετά από εκτενείς εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση οφείλεται σε υποτροπή της βασικής της νόσου», ανέφερε το πρώτο ανακοινωθέν του νοσοκομείου όταν το απόγευμα της 12ης Οκτωβρίου γινόταν γνωστή η εισαγωγή της.

Αυτός ήταν και ο λόγος που αποφάσισε να αποσυρθεί από την κούρσα για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Η κατάστασή της επιδεινώθηκε από το βράδυ της Κυριακής.

Μαχήτρια στη ζωή, δυναμική γυναίκα και μητέρα, πολιτικός με όραμα, αυτοί οι τρεις χαρακτηρισμοί, θα μπορούσαν να «φωτογραφίσουν» τη Φώφη Γεννηματά, που κατάφερε να αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στην πολιτική ζωή της χώρας.

Το γραφείο Τύπου του ΚΙΝΑΛ γνωστοποίησε ότι η οικογένεια της Φώφης Γεννηματά επιθυμεί να δοθούν χρήματα στην «Κιβωτό του Κόσμου» και το «Χαμόγελο του Παιδιού» αντί στεφάνων.

Φώφη Γεννηματά 
ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ  Η Πορεία Μου

Η Πορεία Μου


Γεννήθηκα στην Αθήνα στις 17 Νοεμβρίου του 1964. Ως κόρη του Γιώργου Γεννηματά και της Κάκιας Βέργου, η πολιτική αποτέλεσε βίωμα της καθημερινότητας μου από τα παιδικά μου χρόνια.

Σπούδασα στο τμήμα Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου αποφοίτησα το 1987 και στη συνέχεια δούλεψα ως στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας.

Είμαι παντρεμένη με τον οδοντίατρο Ανδρέα Τσούνη και μητέρα 3 παιδιών της Αιμιλίας, του Γιώργου και της Κατερίνας.

Από τα φοιτητικά μου χρόνια υπήρξα ενεργά πολιτικοποιημένη στην ΠΑΣΠ, ενώ παράλληλα ανέπτυξα πολλές δράσεις στην Ένωση Γυναικών Ελλάδας.

Το 2000 εκλέχθηκα για πρώτη φορά βουλευτής στην Α’ Αθήνας με το ΠΑΣΟΚ. Ένα χρόνο αργότερα στο 6ο συνέδριο του Κινήματος στην Κεντρική Επιτροπή ανέλαβα Γραμματέας του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ.

Το 2002 εκλέχθηκα Υπέρ – Νομάρχης Αθηνών-Πειραιά ως επικεφαλής του συνδυασμού «Νομαρχία Πολιτών», θέση στην οποία επανεκλέχθηκα και το 2006.

Παράλληλα το 2003 εκλέχθηκα πρόεδρος της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (Ε.Ν.Α.Ε).

Στις εθνικές εκλογές του 2009 επανεκλέχτηκα βουλευτής και διετέλεσα Υφυπουργός Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στη συνέχεια Αναπληρώτρια Υπουργός Εσωτερικών, μέχρι και το 2012.

Τον Μάρτιο του 2012 ανέλαβα καθήκοντα ως Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Από τον Ιούνιο του 2013 ως τον Ιανουάριο του 2015 διετέλεσα Αναπληρώτρια Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Στις Εθνικές εκλογές του 2015 εκλέχθηκα βουλευτής Β' Αθήνας.

Στις 14 Ιουνίου του 2015 σε ανοιχτή διαδικασία εκλογής από τη βάση, εκλέχθηκα Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Αμέσως μετά ανέλαβα την πρωτοβουλία για την ενοποίηση του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς και ως πρώτο βήμα συγκροτήθηκε η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΔΗΣΥ) με την ΔΗΜΑΡ και τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία και αργότερα με την συμμετοχή του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και της ΕΔΕΜ.

Τον Ιανουάριο του 2016 απηύθυνα ανοιχτό κάλεσμα για την ενότητα όλου του ευρύτερου χώρου της Προοδευτικής Παράταξης που με την συμμετοχή και του Κινήματος ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, οδήγησα στην ανοιχτή διαδικασία εκλογής επικεφαλής του νέου ενιαίου φορέα, του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, κατά την οποία εκλέχθηκα Πρόεδρος τον Νοέμβριο του 2018 με ανοιχτή διαδικασία στην οποία συμμετείχαν 212.000 πολίτες και 9 συνολικά υποψήφιοι.


Φώφη Γεννηματά: «Αν ζεις με τον φόβο, αυτή δεν είναι ζωή»

Η Φώφη Γεννηματά έδινε εδώ και χρόνια μάχη με τον καρκίνο, ενώ είχε μιλήσει για το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε. Ανήκε στην κατηγορία των γυναικών που μιλούσαν συχνά για την περιπέτεια της υγείας της με τον καρκίνο, θέλοντας έτσι να δώσει δύναμη και κουράγιο σε όσους ανθρώπους έδιναν τη δική τους μάχη.

Τον Ιούνιο του 2020, η Φώφη Γεννηματά είχε βρεθεί καλεσμένη στην εκπομπή «Μεσάνυχτα» και είχε μιλήσει στην Ελεονώρα Μελέτη για τη μάχη της με τον καρκίνο, δήλωσε χαρακτηριστικά πως: 
«Δεν μπορούσα να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς παιδιά. Υπάρχουν γυναίκες που δεν θέλουν και το σέβομαι. Εγώ δεν είμαι έτσι. Ήμουν μόλις 22 ετών όταν μου το είπαν. Δεν έγινε εύκολα. Προσπαθούσα δέκα χρόνια να μείνω έγκυος. Με πολλές αποτυχίες και αναποδιές. Αλλά πάντα στη ζωή αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα. Σήμερα έχω τρία παιδιά και χαίρομαι που ήρθαν έτσι τα πράγματα. Δυστυχώς οι γονείς μου δεν πρόλαβαν να τα γνωρίσουν. Έφυγαν και με αυτόν τον καημό».

Για την απώλεια των γονιών της, οι οποίοι έφυγαν από τη ζωή με 7 μήνες διαφορά, η Φώφη Γεννηματά είχε πει: 

«Παλεύαμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Με επτά μήνες διαφορά έφυγαν οι γονείς μου από τη ζωή. Πρώτα η μητέρα μου και μετά ο πατέρας μου. Μόνο αυτό μπορούσε να συμβεί με αυτούς τους ανθρώπους. Ήταν μαζί από δεκατριών χρονών. Μια ζωή μαζί. Το 1984, όταν αρρώστησε η μητέρα μου, πολύ δύσκολα μπορούσε να πει κανείς τη λέξη καρκίνος. Είχε καρκίνο στο μαστό. Ήταν ένα στίγμα για όλη την οικογένεια. Ένας από τους λόγους που επέλεξα να μιλήσω στη συνέχεια εγώ ήταν γιατί έπρεπε αυτό το πράγμα να το σπάσουμε. Δεν τελειώνει η ζωή. Δεν σταματάς να είσαι γυναίκα και πρέπει να συνεχίσεις να ζεις. Δεν νιώσαμε ποτέ στο σπίτι ότι είχαμε έναν άρρωστο άνθρωπο. Η μητέρα μου είχε μια δίψα για τη ζωή που μας τη μετέδωσε. Χόρευε μέχρι την τελευταία στιγμή ακόμα και όταν της ήταν πολύ δύσκολο. Κανένας όμως δεν καταλάβαινε πόσο δύσκολο της ήταν. Όλα αυτά είναι πράγματα που εμένα με έχουν στιγματίσει. Ήταν εξαιρετικά δύσκολο αυτό που βιώσαμε. Ειδικά για εμένα γιατί δεν είχα αποκτήσει τα δικά μου παιδιά. Βυθίζεσαι. Είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσεις τον θάνατο και την οργή που φέρνει για την απώλεια».

Αναφερόμενη στις σκέψεις που έκανε όταν απέκτησε τα δικά της παιδιά, η Φώφη Γεννηματά τόνισε πως: 
«είναι εξαιρετικά δύσκολο να σκέφτεσαι ότι τα παιδιά σου μπορεί να μεγαλώσουν χωρίς εσένα, να σκέφτεσαι ότι μπορεί η μικρή σου να μην σε θυμάται καν πώς είσαι, να μην θυμάται τη φωνή σου, να μην θυμάται τη μορφή σου, να μη γνωρίσει το χάδι σου. Εμείς ήμασταν πολύ μεγαλύτερες όταν χάσαμε τους γονείς μας, είχαμε προλάβει να ζήσουμε μαζί τους κι έχουμε έντονες αναμνήσεις από εκείνους. Με έπιανε τρόμος όταν σκεφτόμουν ότι τα παιδιά μου, που με τόσο κόπο και προσπάθεια απέκτησα, θα τα άφηνα ξαφνικά μόνα τους. Είναι πολύ οδυνηρό».

Στο ίδιο θέμα είχε τοποθετηθεί και σε συνέντευξή της στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Πρωϊνό» το καλοκαίρι του 2019. 
«Όταν ήμουν 22 χρονών στον πρώτο μου γάμο, μας είπαν ότι δεν θα κάνουμε παιδιά, μας το απέκλεισαν. Είπα ότι δεν το βάζω κάτω, δεν υπάρχει περίπτωση, δεν μπορώ να σκεφτώ τη ζωή μου χωρίς παιδιά και ξεκίνησα έναν πάρα πολύ μεγάλο αγώνα που κράτησε 10 χρόνια και τελικά ήρθε η Αιμιλία στη ζωή μας και τα άλλαξε όλα. Αποφασίσαμε να υιοθετήσουμε ένα παιδάκι, αρχίσαμε να ψάχνουμε την διαδικασία και τότε έμεινα έγκυος στην Αιμιλία. Ήταν η τελευταία προσπάθεια εξωσωματικής που κάναμε. Μετά, τα άλλα δύο μου παιδιά ήρθαν φυσιολογικά. Είναι από τα περίεργα που συμβαίνουν στη ζωή».


Είναι εντυπωσιακό πώς η Γεννηματά δεν άφησε να την καθορίσει η πολυετής μάχη της με τον καρκίνο. Τέσσερις φορές, αυτή η «βασική νόσος» ήρθε, έφυγε και με ανελέητο πείσμα ήρθε ξανά. Αμέτρητες μέρες και ταξίδια στις Βρυξέλλες για θεραπεία. Μάχη αυστηρά ιδιωτική, που γινόταν δημόσια μόνο για να σπάσει ταμπού, για να δώσει κουράγιο.

«Για αρκετά χρόνια ζούσα με το σκεπτικό ότι κάποια στιγμή ο καρκίνος θα χτυπήσει και τη δική μου πόρτα. Μετά η καθημερινότητα μας ξεπέρασε, αρχίσαμε να ζούμε φυσιολογικά και το ξεχάσαμε, το βγάλαμε από τη ζωή μας. Αλλά επανήλθε και αφού επανήλθε, μάθαμε να ζούμε με αυτό. Το Σάββατο το διαπίστωσα, τη Δευτέρα χειρουργήθηκα και το επόμενο Σάββατο ήμουν σε ένα συνέδριο και μιλούσα από το βήμα». Αυτή ήταν Φώφη Γεννηματά και αυτή ήταν η αρρώστια με την οποία πολέμησε σχεδόν σε όλη της τη ζωή.

Όλη της τη ζωή. Διότι η νόσος –η «βασική νόσος» όπως έλεγε εκείνο το ανησυχητικό ανακοινωθέν του «Ευαγγελισμού» πριν από 13 μέρες– δεν ήρθε στη ζωή της Γεννηματά το 2008, όταν η πρώτη διάγνωση έδειξε καρκίνο του μαστού. Ο καρκίνος ήταν πάντα στην οικογένειά της. Η μητέρα της, η Κάκια, έφυγε από τη ζωή στα 54 της –η Φώφη ήταν τότε 29 ετών. Η Κάκια είχε προσβληθεί από καρκίνο του μαστού του 1984 –το πάλεψε 10 χρόνια. Επτά μήνες μετά πέθανε και ο πατέρας της, ο αείμνηστος Γιώργος Γεννηματάς, και αυτός χτυπημένος από τον καρκίνο, λίγο προτού κλείσει τα 55 του χρόνια. Η Φώφη «έφυγε» στα 56 της.

«Το θέμα είναι να μπορείς να ζεις, να μη ζεις συνέχεια κάτω από τη σκιά και την αγωνία και τον φόβο. Αν ζεις με τον φόβο, αυτή δεν είναι ζωή, έχεις νικηθεί στην πραγματικότητα, στην καθημερινότητά σου. Εγώ δεν έζησα ποτέ έτσι», έλεγε η Φώφη.

Και είναι εντυπωσιακό πώς όλα αυτά –τη σκληρή γονιδιακή κληρονομιά, τις βασανιστικές εμπειρίες στην Εντατική με τους δύο γονείς της, τον καρκίνο που ερχόταν, έφευγε και επανερχόταν με ανελέητο πείσμα, την αγωνία αν θα μπορέσει να κάνει παιδιά– η Φώφη Γεννηματά όχι μόνο τα αντιμετώπισε, αλλά δεν τα άφησε και να την ετεροκαθορίσουν. Ούτε οίκτος ούτε αυτολύπηση, μόνο μάχη.

Είναι εντυπωσιακό πώς σε αυτό το παζάρι της πολιτικής, όπου όλα φαίνονται να είναι προς πώληση, η Γεννηματά προτίμησε να μην πουλήσει το δράμα της, να εκβιάσει το συναίσθημα. Αλλά ούτε και το έκρυψε. Όταν έπρεπε να το πει, το έλεγε, σπάζοντας ταμπού, δίνοντάς του την υπόσταση και το όνομα που πρέπει να έχει –ούτε «επάρατη νόσος» ούτε «η “κακιά” αρρώστια», σκέτο καρκίνος.

«Το 1984, όταν αρρώστησε η μητέρα μου, πολύ δύσκολα μπορούσε να πει κανείς τη λέξη “καρκίνος”. Είχε καρκίνο στον μαστό. Ήταν περίπου ένα στίγμα για όλη την οικογένεια. Το έκρυβαν οι γυναίκες, δεν μιλούσαν. Ένας από τους λόγους που επέλεξα να μιλήσω στη συνέχεια εγώ, ήταν γιατί έπρεπε αυτό το πράγμα να το σπάσουμε. Μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε, να συνεχίσουμε με αγώνα, με προσπάθεια, γιατί ποτέ δεν ξεφεύγεις πράγματι από αυτήν την ιστορία, αλλά δεν τελειώνει η ζωή», είχε πει.

Και όταν έπρεπε να το κρατήσει με καρτερία δικό της, το κρατούσε έτσι. Η Φώφη χτυπήθηκε από τον καρκίνο περισσότερες φορές από όσες θα μπορούσε κανείς να αντέξει. Το 2008 ήταν στον μαστό, μετά τα οστά, μετά το συκώτι, μετά η κοιλιά. Τα τελευταία χρόνια πήγαινε τακτικά και για λίγες ημέρες στις Βρυξέλλες, όπου υποβαλλόταν σε ειδική θεραπευτική αγωγή. Ελάχιστοι το γνώριζαν και αυτοί δεν έλεγαν τίποτα. Ήταν η δική της ιδιωτική μάχη και μετά επέστρεφε για να δώσει τις δημόσιες πολιτικές μάχες.

Την τελευταία μάχη την έχασε. Τη μία μέρα έδινε ομιλίες και έσφιγγε χέρια, την άλλη ήταν στον 10ο όροφο του «Ευαγγελισμού» να χαροπαλεύει, νέα γυναίκα.

Η Γεννηματά «έφυγε». Αλλά αυτό το κουράγιο της, το χαμόγελο, ακόμα και απέναντι στον θάνατο, θα μείνει για καιρό μαζί μας, μια ζεστασιά, μια αγκαλιά.


Τι όμως είναι ο ειλεός και τι, ο ατελής (Αποφρακτικός) ειλεός;
Ileus - Ειλεός / ποια τα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζεται

Ειλεός είναι μια παθολογική κατάσταση κυρίως του λεπτού αλλά και του παχέος εντέρου, η οποία πήρε το όνομά της από το ομώνυμο τελικό τμήμα του λεπτού εντέρου.

Χαρακτηρίζεται από διαταραχές στη διάταξη των εντερικών ελίκων, τον περισταλτισμό, την αιμάτωση, την κινητικότητα της τροφής εντός του εντερικού αυλού οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν ναυτία, εμετό, δυσκοιλιότητα και έντονο κοιλιακό άλγος.

Σε προχωρημένα στάδια παρουσιάζεται εντερική νέκρωση και οξεία κοιλία, μια κατάσταση όπου απαιτείται επείγουσα χειρουργική αντιμετώπιση και εάν δε θεραπευθεί ο ασθενής καταλήγει νεκρός. 

Ο ειλεός διακρίνεται σε δυο κατηγορίες, 
τον αποφρακτικό και τον παραλυτικό ειλεό.


Ο ειλεός ή απόφραξη του εντέρου είναι η κατάσταση κατά την οποία η προώθηση του εντερικού περιεχομένου μειώνεται ή φράζει πλήρως. Η απόφραξη μπορεί να οφείλεται σε κάποιο εμπόδιο (μηχανικός ειλεός) ή στην ελάττωση της κινητικότητας του εντέρου (παραλυτικός ειλεός).

Όταν το έντερο φράξει, σταματά η μεταφορά των κοπράνων προς τον πρωκτό, τα οποία συσσωρεύονται στο σημείο της απόφραξης. Έτσι, δεν αποβάλλονται ούτε κόπρανα ούτε εντερικά αέρια και η κατάσταση γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη και επώδυνη.

«Ατελής ονομάζεται ο ειλεός που δεν είναι πλήρης. Δηλαδή επιτρέπει την κένωση, αλλά τη δυσκολεύει.

Τα βασικά συμπτώματα της πάθησης είναι έντονοι πόνοι στην περιοχή της κοιλιάς και έμετοι»,

Ο ειλεός είναι η πιο συνηθισμένη πάθηση του λεπτού εντέρου, η αποκατάσταση της οποίας όμως απαιτεί άμεσα χειρουργείο. Μόνο το 15% των αποφράξεων αφορά το παχύ έντερο.

Η πάθηση μπορεί να εκδηλωθεί σε όλες τις ηλικίες, στα βρέφη, τα παιδιά και τους ενήλικες.

Οι πιο συχνές αιτίες στους ενήλικες είναι οι κοίλες, οι συμφύσεις, ο καρκίνος, οι πολύποδες, τα ξένα σώματα, η νόσος του Crohn και άλλες σπάνιες συγγενείς ανωμαλίες.

Επιπλέον, μπορεί να προκληθεί και από περίσφιξη βουβωνοκήλης ή από συστροφή του εντέρου.

Συμπτώματα

Στο αρχικό στάδιο του ειλεού εκδηλώνονται έντονοι ή σταδιακά κλιμακούμενοι πόνοι στην κοιλιά με πρήξιμο, αναγούλα και εμετό.

Παράλληλα, υπάρχει μόνιμη αποβολή αερίων του γαστρεντερικού από το στόμα (ρέψιμο) και, μερικές φορές, κοπρανώδης εμετός. Για να καταλήξει σε μια ασφαλή διάγνωση, ο γιατρός πραγματοποιεί ακτινογραφία ή υπερηχογράφημα της κοιλιακής χώρας, προκειμένου να διαπιστώσει την παρουσία αέρα και υγρών στο έντερο πάνω από τη θέση της απόφραξης.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση του ειλεού θα πρέπει να γίνεται αμέσως μετά τη διάγνωση και συνήθως είναι απαραίτητο το χειρουργείο. Εάν η αιτία του ειλεού είναι η εντερική παράλυση, μπορεί να καταστεί απαραίτητη η τοποθέτηση για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μιας τεχνητής εντερικής εξόδου. Ορισμένες φορές τα καθαρτικά ή οι εντερικές πλύσεις από το ορθό δρουν αποτελεσματικά.

Φώφη Γεννηματά (1964 - 25 Οκτωβρίου 2021)
Πρόεδρος Κινήματος Αλλαγής & Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ


Η Φωτεινή (Φώφη) Γεννηματά (Αμπελόκηποι Αθηνών, 17 Νοεμβρίου 1964 - Αθήνα, 25 Οκτωβρίου 2021) ήταν Ελληνίδα πολιτικός. Ήταν πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής από το 2018 έως το 2021 και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2015 - 2021. Ήταν βουλευτής της Β3 Αθηνών το 2015 με 2021. Επίσης, ήταν επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (2015-2019) και της Ελιάς - Δημοκρατικής Παράταξης (2014-2019).

Επιπλέον, είχε χρηματίσει υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς (2003-2007), υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (2009-2010) στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών (2011-2012) στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ του Λουκά Παπαδήμου, καθώς και αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας (2013-2015), στην κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ του Αντώνη Σαμαρά.

Γεννήθηκε στους Αμπελόκηπους της Αθήνας το 1964 και ήταν κόρη του Γιώργου Γεννηματά, ιδρυτικού μέλους και υπουργού του ΠΑΣΟΚ.

Φοίτησε στα Εκπαιδευτήρια Κωστέα Γείτονα και στη συνέχεια σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών απ' όπου αποφοίτησε το 1987, ενώ το 1986, προτού αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο, διορίστηκε υπάλληλος στην Εθνική Τράπεζα. Σε ηλικία 51 ετών ήταν ήδη πρόωρα συνταξιούχος τραπεζικός υπάλληλος, κάτι για το οποίο έχει δεχτεί κριτική. Η σύνταξη αυτή ήταν σε αναστολή γιατί είχε την ιδιότητα της βουλευτή.

Είχε παντρευτεί δύο φορές και είχε τρία παιδιά. Πρώτος σύζυγος της Φώφης Γεννηματά ήταν ο Αλέξανδρος Ντέκας η εταιρεία του οποίου το 1994 ανέλαβε από την Κτηματολόγιο Α.Ε. να υλοποιήσει το για πρώτη φορά συντασσόμενο ελληνικό κτηματολόγιο. Παντρεύτηκαν όταν η Γεννηματά ήταν 22 ετών και απέκτησαν μαζί μία κόρη. Ο δεύτερος σύζυγός της ήταν ο Ανδρέας Τσούνης τον οποίο παντρεύτηκε το 2003. Ο Α. Τσούνης είναι οδοντίατρος και εργαζόταν στο νοσοκομείο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ερρίκος Ντυνάν, από το οποίο παραιτήθηκε το 2014, τη χρονιά που αυτό πέρασε στα χέρια της Τράπεζας Πειραιώς. Μαζί απέκτησαν μια κόρη και έναν γιό.

Το 2008, διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού. Στις 12 Οκτωβρίου 2021, εισήχθη στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός καθώς παρουσίασε υποτροπή η βασική της νόσος. Αυτή η είδηση είχε ως αποτέλεσμα να προκαλέσει κύμα συμπαράστασης από τον πολιτικό περίγυρο της χώρας προς το πρόσωπό της, όπως επίσης την υποχρέωση να μην συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής.

Απεβίωσε μετά από χρόνια μάχη με την νόσο στις 25 Οκτωβρίου 2021 στις 12:04 μ.μ, έπειτα από επιπλοκές της νόσου. Η είδηση του θανάτου της σχολιάστηκε από πολιτικούς όλων των κομμάτων, ενώ η Βουλή των Ελλήνων ανακοίνωσε την παύση της λειτουργίας της προς ένδειξη πένθους, ενώ τοποθετήθηκαν λουλούδια στο έδρανο της.


«Μια αληθινή αγωνίστρια της ζωής, μια γυναίκα που δεν λύγισε ποτέ μπροστά στις δυσκολίες, έχασε τη μάχη με τον καρκίνο παλεύοντας μέχρι την τελευταία στιγμή και παραδίδοντας μαθήματα αξιοπρέπειας, γενναιότητας, δύναμης και ήθους. Όπως άλλωστε και σε ολόκληρη την πολιτική της διαδρομή, που διήνυσε, ταυτόχρονα, με ακλόνητη πίστη σε αρχές και αξίες και στις ιδέες της για μια πιο δίκαιη, ελεύθερη και ισότιμη κοινωνία. Το αποτύπωμά της θα παραμείνει ανεξίτηλο στην πολιτική ζωή της πατρίδας μας. Εύχομαι και προσεύχομαι ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή της και να χαρίζει παρηγορία στους οικείους της».

Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος


by Sophia-Ntrekou.gr | Αέναη επΑνάσταση

Πηγές: Βιογραφικά - Φωτεινή Γεωργίου Γεννηματά»,
η Βουλή των Ελλήνων - www.hellenicparliament.gr.
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Protagon.gr, ekloges.ypes.gr, pasok.gr,
Ιστοσελίδα της Φώφης Γεννηματά gennimatafofi.gr
Ειλεός / Παπαδημητρίου, Ιωάννης (2000). Σύγχρονη
Γενική Χειρουργική. Αθήνα: Παρισιάνος. - Γιώργος
Παπαθεοδωρίδης, καθηγητής Γαστρεντερολογίας
στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος του Εθνικού
Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.
Τα Βίντεο από www.YouTube, εταιρεία της Google.

Κοινοποιήστε και Κάντε like στη σελίδα
«Αέναη επΑνάσταση» στο Facebook


Βίντεο στην μνήμη της Γενναίας Γυναίκας Φώφης

Συνέντευξη της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής,
Φώφης Γεννηματά, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑLPHA»
και στην εκπομπή «Μεσάνυχτα» Ιούνιο του 2020.



































Georgios Papadopoulos: Αποφοίτησε το 1987, αλλά από το 1986 (ένα χρόνο πριν τελειώσει τις σπουδές της) διορίστηκε μόνιμη στην Εθνική Τράπεζα. Το 1986 ήταν 22 ετών, αλλά ήδη διορισμένη μόνιμη στην Εθνική Τράπεζα. Βγήκε στην σύνταξη στα 51της, δηλαδή μετά από 29 έτη εργασίας. Σεβασμός στο θάνατο της γυναίκας, αλλά μην ξεχνάμε το παρελθόν της. 26 Οκτωβρίου 2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.