Μήνυμα Ιερώνυμου για τον κορωνοϊό «Προστατεύστε τη ζωή σας»: Μένουμε σπίτι από αγάπη όχι από φόβο και κάνουμε κάθε σπίτι και μία μικρή εκκλησία


Μήνυμα Ιερώνυμου για τον κορωνοϊό 
«Προστατεύστε τη ζωή σας»: 27/03/20

Ο Αρχιεπίσκοπος, στο μήνυμά του απευθύνει έκκληση στους πιστούς να αποφύγουν τον κοινό εκκλησιασμό και να περιοριστούν στην κατ’ οίκον Εκκλησία. Να «προστατεύσουν την ιερότητα και την συνέχεια όχι μόνο της δικής τους ζωής, αλλά και της ζωής των συνανθρώπων τους, ιδιαίτερα, δε, των συμπαθών και ευπαθών ομάδων», απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε μήνυμά του προς τους πιστούς, σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού.
«Όλοι γνωρίζουμε ότι η ζωή του ανθρώπου και του κόσμου είναι το ύψιστο δώρο Του Δημιουργού.(…) Όλοι γνωρίζουμε ότι η ιδιαίτερη ευθύνη του χριστιανού ανθρώπου, για την προστασία του Θείου δώρου της ζωής στον πλανήτη μας, είναι όχι βεβαίως μια ελεύθερη και αλαζονική επιλογή του, αλλά μια δέσμια και υπεύθυνη υποχρέωσή του, τόσο προς τον Δημιουργό του όσο προς την Θεία Δημιουργία. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο ευλαβής, μεν, αλλά αλαζονικός, δε, άνθρωπος της εποχής μας, κρατάει τα χέρια του την συνέχει της ζωής στον μικρό αυτόν πλανήτη, η οποία απειλείται σήμερα, σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά και με τραγικές συνέπειες για τη δική του ζωή. Όλοι γνωρίζουμε ότι η συγκληθείσα, εκτάκτως, διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέφρασε ήδη, προληπτικώς, την οφειλετική πρόνοιά της για την ανακούφιση της κοινής αγωνίας, του δοκιμαζόμενου ελληνικού λαού από την απρόβλεπτη και επικίνδυνη αόρατη απειλή. Υπό το πνεύμα αυτό, αποφάσισε, ήδη, να απευθύνει έκκληση στους ευλαβείς πιστούς να αποφύγουν τον κοινό εκκλησιασμό στους Ιερούς Ναούς, και τους προέτρεψε να περιοριστούν στην κατ’ οίκον Εκκλησία. Υπό το πνεύμα, λοιπόν, αυτό, απευθύνουμε και πάλι μια έκκληση προς όλους τους ευλαβείς πιστούς να προστατεύσουν την ιερότητα και την συνέχεια όχι μόνο της δικής τους ζωής, αλλά και της ζωής των συνανθρώπων τους, ιδιαίτερα, δε, των συμπαθών και ευπαθών ομάδων. Η κοινή προσευχή της Εκκλησίας αναφέρεται πάντοτε, με ιδιαίτερη, μάλιστα, έμφαση, στους μη δυναμένους να παραστούν ή να συμμετάσχουν σε αυτήν, για σοβαρούς λόγους υγείας ή οποιασδήποτε άλλης εύλογης αιτίας. Παρακολουθώ με αγωνία και συγκίνηση τις θυσιαστικές προσπάθειες των γιατρών μας και του νοσηλευτικού προσωπικού, και τους εύχομαι, μέσα από την καρδιά μου, δύναμη και υγεία. Και στο πλήρωμα της Εκκλησίας, κουράγιο»
Ακούστε τον στο Βίντεο:
Αρχιεπ. Αθηνών Ιερώνυμος: Έχουμε υποχρέωση να 
προσαρμοστούμε στη νέα κατάσταση 27/03/20 ΕΡΤΜένουμε σπίτι από αγάπη όχι από φόβο και 
κάνουμε κάθε σπίτι και μία μικρή εκκλησία
20 Μαρτίου 2020

«Μένω σπίτι επειδή αγαπώ τον άλλο. Τον κάθε άλλο. 
Δεν μένω επειδή φοβάμαι, αλλά επειδή αγαπώ. 


«Φόβος οὐκ ἔστιν ἐν τῇ ἀγάπῃ, ἀλλ' ἡ τελεία ἀγάπη 
ἔξω βάλλει τόν φόβον» Επιστολή Α' Ιωάννου, 4, 18-21
Σοφία Ντρέκου: Αυτός που φοβάται δεν είσαι εσύ...


τονίζει σε μήνυμά του με αφορμή τον κορωνοϊό ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος.

Επιπλέον, σημειώνει επισημαίνει ότι «κάνουμε κάθε σπίτι και μία μικρή εκκλησία. Γιατί αγαπάμε τον Θεό και ας μην μπορούμε να τον συναντήσουμε στον οίκο Του. Γιατί αγαπάμε τον πλησίον μας. Ο Θεός είναι παντού. Τον συναντούμε παντού με την προσευχή μας».

Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι «μπορούμε όλοι οι πιστοί να μετατρέψουμε τα σπίτια μας σε Εκκλησίες και να προσευχηθούμε, να ενώσουμε τις καρδιές μας ζητώντας την άμετρο χάρι και το έλεος του Θεού στην ανθρωπότητα. Να αισθανθούμε και απόψε και κάθε ημέρα, πως γινόμαστε μια ενωμένη γροθιά προσευχής προς την Παναγία μας. Για όλους, ασθενείς και ιατρούς. Για όλους όσοι στερούμαστε την κοινωνία των αγίων μέσα στην ευχαριστιακή κοινότητα. Να δακρύσουμε μπροστά στην εικόνα Της και να την παρακαλέσουμε για τις μεσιτείες Της στον Υιό της».

Αναλυτικά, το μήνυμα του αρχιεπισκόπου έχει ως εξής:

«Αγαπητοί μου αδελφοί, παιδιά μου αγαπημένα!

Από την πρώτη στιγμή που χτύπησε την πόρτα της χώρας μας αυτή η ασύμμετρη παγκόσμια απειλή της πανδημίας του κορωνοϊού, η Ιερά Σύνοδος αλλά και όλοι οι Επίσκοποι της Εκκλησίας της Ελλάδος και όλοι οι Κληρικοί μας, αναλογιστήκαμε την ευθύνη που μας αναλογεί και την φροντίδα που οφείλουμε ως ποιμένες και αδελφοί σας να επιδείξουμε προς όλους εσάς και τον καθένα χωριστά.

Ιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και υπηρετούντες στην δημόσια υγεία, οι οποίοι δίνουν, με αυταπάρνηση και αυτοθυσία, έναν υπεράνθρωπο αγώνα για όλους τους συνανθρώπους μας που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, εκθέτοντας συνειδητά και χάριν του λειτουργήματός τους τούς εαυτούς τους σε κίνδυνο. Επιστήμονες και ερευνητές, που εργάζονται νυχθημερόν αναζητώντας αποτελεσματικές θεραπείες για το εμβόλιο που θα λυτρώσει την ανθρωπότητα από τον ιό. Ασθενείς που δίνουν με τη βοήθεια των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού τον δικό τους αγώνα και τους οποίους συνοδεύουν περισσότερο από τον οποιονδήποτε αυτή τη στιγμή οι ευχές και οι προσευχές της Εκκλησίας μας, για να εξέλθουν δυνατοί και υγιείς από τη μεγάλη δοκιμασία που βιώνουν.

Πήραμε τις απαραίτητες αποφάσεις ακολουθώντας πιστά τις υποδείξεις και τις οδηγίες των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών που σχεδιάζουν, συντονίζουν και υλοποιούν τις πολιτικές εκείνες που είναι κομβικές για την διαχείριση και αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτής της κρίσης. Με αίσθηση ευθύνης απέναντι στο ποίμνιό μας.

Από την πρώτη στιγμή στείλαμε με διάκριση το μήνυμα προς όλους όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, αλλά και προς όλους όσοι ανησυχούν και φοβούνται να μείνετε στα σπίτια σας για το κοινό καλόΓια την πρόληψη και αναχαίτιση της εξάπλωσης αυτής της πανδημίας.

Η Εκκλησία μας είναι κοντά σας. Μαζί σας, δίπλα σας. Όλους σας αγαπά και για όλους σας προσεύχεται.

Σήμερα που ψάλλουμε την Γ' Στάση των Χαιρετισμών προς την Παναγία μας διαβάζουμε για την καινή κτίση που προσέφερε η Υπεραγία Θεοτόκος προς την Οικουμένη με την σάρκωση και γέννηση του Υιού και Λόγου του Θεού. («Νέαν έδειξε κτίσιν, εμφανίσας ο Κτίστης») Αυτή την ελπίδα για ανανέωση και θεραπεία θέλω όλοι να κρατήσετε μέσα σας.
οι Χαιρετισμοί της Θεοτόκου (Πρωτότυπο, Μετάφραση, Ιστορία)

Μπορούμε όλοι οι πιστοί να μετατρέψουμε τα σπίτια μας σε Εκκλησίες και να προσευχηθούμε, να ενώσουμε τις καρδιές μας ζητώντας την άμετρο χάρι και το έλεος του Θεού στην ανθρωπότητα. Να αισθανθούμε και απόψε και κάθε ημέρα, πως γινόμαστε μια ενωμένη γροθιά προσευχής προς την Παναγία μας. Για όλους, ασθενείς και ιατρούς. Για όλους όσοι στερούμαστε την κοινωνία των αγίων μέσα στην ευχαριστιακή κοινότητα. Να δακρύσουμε μπροστά στην εικόνα Της και να την παρακαλέσουμε για τις μεσιτείες Της στον Υιό της.

Να ζητήσουμε από τον Θεό την συγχώρηση που όλοι έχουμε ανάγκη. Να ξεπλύνουν τα δάκρυα μας τον εγωισμό και την ατομικότητα που μας διακρίνει, να αναβαπτιστούμε προετοιμαζόμενοι για το Άγιον Πάσχα. Και να θυμόμαστε πάντοτε πως η Χριστιανική αγάπη είναι το κίνητρο για την προφύλαξη των αδελφών μας. Μένω σπίτι επειδή αγαπώ τον άλλο. Τον κάθε άλλο. Δεν μένω επειδή φοβάμαι, αλλά επειδή αγαπώ. Η αγάπη έξω βάλλει τον φόβο!
Κάνουμε κάθε σπίτι και μία μικρή εκκλησία. Γιατί αγαπάμε τον Θεό και ας μην μπορούμε να τον συναντήσουμε στον οίκο Του. Γιατί αγαπάμε τον πλησίον μας. Ο Θεός είναι παντού. Τον συναντούμε παντού με την προσευχή μας.
Και να θυμάστε την φράση του Γρηγορίου του Θεολόγου, του μεγάλου αυτού Αγίου της Εκκλησίας μας. «Νεφύδριον εστί και θάττον παρελεύσεται». Ένα συννεφάκι είναι και γρήγορα θα περάσει! Σας μιλώ λοιπόν ως ο πνευματικός σας πατέρας και σας παρακαλώ να το έχετε καλά αυτό μέσα στο νου σας. Γρήγορα θα παρέλθει κάθε δοκιμασία. Δείχνουμε υπευθυνότητα επειδή αγαπάμε και όχι επειδή ο φόβος χτυπά την πόρτα μας. Κρατάμε την καινούρια κτίση που μας χάρισε η Παναγία μας και αναμένουμε προσευχητικά το Άγιον Πάσχα. Θα έρθει! Δεν θα αργήσει. Και τότε θα λάμψει όλη η κτίσις από το φως της Ανάστασης, της χαράς, της ελπίδας. Θαρσείτε αδελφοί μου, παιδιά μου αγαπημένα! Ο Κύριος εγγύς».

20 Μαρτίου 2020
Εκ της Ιεράς Συνόδου
της Εκκλησίας Ελλάδος

by Αέναη επΑνάσταση | Sophia Ntrekou.gr


Περισσότερα: Κορωνοϊός

«Φόβος οὐκ ἔστιν ἐν τῇ ἀγάπῃ, ἀλλ' ἡ τελεία ἀγάπη
ἔξω βάλλει τόν φόβον» Επιστολή Α' Ιωάννου, 4, 18-21
Σοφία Ντρέκου: Αυτός που φοβάται δεν είσαι εσύ...


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πεθαίνουν άνθρωποι χωρίς να εξομολογηθούν και να κοινωνήσουν!
Είμαι ενάντια στην απόφαση του Αρχιεπισκόπου και θλίβομαι βαθύτατα!

Δεν μπορεί να σταματούμε την Ιερά Εξομολόγηση και την Θεία Κοινωνία και να μην ζητούμε μέτρα σαν αυτά που πήραμε για την κοιλιά μας στα σούπερ μάρκετ!
Βεβαίως να μην συνωστιζόμαστε, αλλά να μείνει ο κόσμος χωρίς Εξομολόγηση και Θεία Κοινωνία, ποιος είναι ο λόγος;
Ποιος είναι ο λόγος που ο ετοιμοθάνατος δεν εξομολογείται και δεν κοινωνεί;
Τι θα πείτε στον Θεό, για αυτήν την απόφασή σας, Ιερείς και λαϊκοί που δεν αντιδράτε;
Άλλο πειρασμός, άλλο κανόνας και άλλο υπακοή.
Να υπακούσω στην κατάργηση των Μυστηρίων του Θεού, δεν υπακούω!
Πρώτη φορά κάνετε ότι ο διάβολος θέλει!

Την Θεία Κοινωνία φοβάται διάβολος, μήπως νομίζετε ότι η Θεία Κοινωνία θα μας μολύνει;
Ο Χριστός είναι μέσα στο Άγιο Δισκοπότηρο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, για αυτό δεν αρρωστήσατε ποτέ όταν καταλύεται οι παπάδες, μετά από κοινωνία ετοιμοθάνατων αρρώστων.

Αποφασίστε, ένας-ένας να μπαίνει στην Εκκλησία, με βάση τα τετραγωνικά του εσωτερικού της και να εξομολογείται με μάσκα και να κοινωνεί και να φεύγει, όπως όταν εσείς τώρα μπαίνετε στα σούπερ μάρκετ και στα φαρμακεία σας.
Είναι το ανώτερο Φάρμακο του σώματος και της ψυχής μας η Θεία Κοινωνία.
Είναι ο Ίδιος ο Χριστός που εσείς με την απόφασή σας ή την σιωπηρή σας συγκατάβαση, βάλατε σε καραντίνα.

Ναι, τον Χριστό βάλατε σε καραντίνα από τον λαό που θέλει να φάει το Σώμα και Αίμα Του.
Εσείς μας τα μάθατε αυτά, όπως και για τις λιτανείες, που γίνονται με έναν παπά και ένα ψάλτη σε περίπτωση συμφοράς.

Που κρυφτήκατε μωρέ;
Κλειδώσατε τα Οστά των Αγίων μας;
Στο διαδίκτυο και στην τηλεόραση θα κάνετε το έργο σας; Σαν τον φοβισμένο πάπα στο γυάλινο κλουβί;

Εάν διαβάσετε του κ.Αρχιεπισκόπου μας την απάντηση που πρόσφατα έδωσε, θα δείτε ότι ύπνος μεγάλος έχει πέσει στην Ιεραρχία της Εκκλησίας μας.
Και μην μου πει κάποιος περί υπακοής, γιατί ας βγει και ας θέσει Κανόνα στους Έλληνες να το δεχτούμε όλοι μας με χαρά και μετάνοια, όχι όμως να κάμει τα σχέδια των άθεων.
Πως θα σηκώσουμε το βάρος των αμαρτιών μας; Αυτό τον Σταυρό έχει ο Χριστιανός και ελαφρύνεται με την Θεία Εξομολόγηση και παίρνουμε δύναμη με την Θεία Κοινωνία.
Τι θα πούνε οι Ιερείς αν αποκάμουν αδερφοί μας;
Τι θα πουν ιδιαιτέρως που ιστορικώς απαγορεύσανε στους κεκοιμημένους να φύγουν εξομολογούμενοι και κοινωνημένοι;!

Περιμένουμε όλοι μας μία απάντηση έως την 30/03/20 που πρέπει να αποφασίσετε τι θα γίνει το Πάσχα.
Ελπίζουμε να φανείτε άξιοι τον Προγόνων και Αγίων μας και πλήρεις εκφραστές της Ορθόδοξης Πίστεως.

Με εκτίμηση,
ένας αμαρτωλός Ορθόδοξος Χριστιανός.
(Τα στοιχεία μου στην διάθεσή σας)
(Κοινοποιείστε αντιγράψτε το όποιος συμφωνεί)