Σελίδες

Τιμής Ένεκεν στους Ήρωες και Ηρωίδες του 1940 με Video Μοιρολόι Ηπειρώτικο που ταιριάζει μόνο σε παλικάρια και λεβέντισσες

Έλληνες στρατιώτες χορεύουν γύρω από ένα πυροβόλο. Φωτογραφία Λάζαρος Ακερμανίδης στο μέτωπο της Αλβανίας
Ὁμὰς πυροβολητῶν χορεύουν γύρω από ένα πυροβόλο.
Φωτογραφία Λάζαρος Ακερμανίδης στο μέτωπο της Αλβανίας.

της Σοφίας Ντρέκου

Χαίρε λαέ της θάλασσας και των ΟΧΙ. Αθάνατοι/ες οι 
ήρωες και οι ηρωΐδες του «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου

Με την απόρριψη του φασιστικού τελεσίγραφου στις 28 Οκτωβρίου 1940, συμπύκνωσε σε μια λέξη την ομοψυχία και αγωνιστικότητα που στήριξαν, πέρα από κάθε ελπίδα και απελπισία, τον αγώνα στα βουνά της Αλβανίας, στις πόλεις και την ύπαιθρο της κατεχόμενης Ελλάδας.

Αναπαυμένες οι ψυχές των Πεσόντων Αγωνιστών 
και των Ηρωϊκών Γυναικών της Κατοχής.

Όλες οι ψυχές που έχασαν την ζωή τους 
κάτω από την Ναζιστική μπότα, 
ας έχουν ανάπαυση στην Πύλη Του Παραδείσου
με τις Πρεσβείες της Εορταζομένης 
Αγίας Σκέπης της Κυρίας Θεοτόκου


Βίντεο: Μοιρολόι Ηπειρώτικο 
28η Οκτωβρίου 1940 - Τιμής Ένεκεν

Το ΟΧΙ του 1940, που τόσο αβίαστα το προφέρουμε σήμερα, δεν υπήρξε πραγματικά. Δεν είπε μόνο ο Μεταξάς το ΟΧΙ. Αλλά κι ο Ελληνικός λαός, μην υπολογίζοντας ζωή, περιουσία, υλικά αγαθά, ρίχθηκε στον Αγώνα για την σωτηρία ενός ιδανικού που υπερβαίνει κάθε άλλου... της Ελευθερίας.

Και πίσω από τους στρατιώτες, οι Ηπειρώτισσες γυναίκες, εξαθλιωμένες από τη φτώχεια και τις αγροτικές εργασίες, απελπισμένες από τους άντρες, τους γιους και τους πατεράδες τους, που έφυγαν να πολεμήσουν στα απάτητα Ηπειρώτικα και Βορειοηπειρώτικα βουνά, δεν δίστασαν, αλλά παρακάμπτοντας κάθε εμπόδιο, κάθε περιορισμό του φύλου τους πολέμησαν στο πλευρό των ανδρών, μεταφέροντας πολεμοφόδια και σε μερικές περιπτώσεις, πολεμώντας κιόλας.

Διαβάστε: Ο Ανθυπολοχαγός Οδυσσέας Ελύτης στο Αλβανικό Μέτωπο το 1941: Έζησα το θαύμα της Αλβανίας

Εκεί, στην Πίνδο, στην σημερινή Αλβανία, οι Έλληνες Βορειοηπειρώτες, λίγο σκάβουν και ανακαλύπτουν ακόμη τα κόκκαλα των Ελλήνων, όσων δεν είχαν κανέναν μαζί τους να τους θάψει με τις τιμές ηρώων, όπως τους άξιζε. Και εδώ, το μοιρολόι αυτό, ο επικήδειος θρήνος, ας ταξιδέψει στους ουρανούς να αποδώσει Τιμής Ένεκεν ένα τελευταίο αντίο και ένα μεγάλο Ευχαριστώ. 

Δείτε: Ο Άγιος Παΐσιος για Βόρειο Ήπειρο, Τσάμηδες και Αλβανία

Το μοιρολόι φέρνει θύμησες, από αυτές που μόνο οι παππούδες γνωρίζουν. Σαν βγαλμένα από μια άλλη εποχή, έρχονται το ένα μετά το άλλο να σε στοιχειώσουν τα φαντάσματα εκείνα. Τα άταφα σώματα Ελλήνων στρατιωτών, οι υπέρτατες θυσίες των Ηπειρωτισσών, η χαρά της απελευθέρωσης και ξανά η απόγνωση και το κλάμα της σκλαβιάς των Βορειοηπειρωτών.

Ας γίνει το παράδειγμα των προγόνων μας, φωτεινό σημάδι στο σκοτεινό τούνελ των εποχών που διανύουμε. Αν ποτέ βρεθούμε σε τρομερές δυσκολίες, τότε όλοι μας θα ξέρουμε ποιος είναι ο δρόμος. Δύσκολος, απάτητος όσο σε ένα βουνό, αλλά ένδοξος, ηρωικός δρόμος που ταιριάζει μόνο σε παλικάρια και λεβέντισσες.

Βλέπουμε το βίντεο γιατί Η ψυχή της Ρωμιοσύνης είναι στον ήχο του Κλαρίνου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.