Σελίδες

Ο ψυχίατρος και θεολόγος π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης με επιστημονική δράση και εκκλησιαστικό όραμα

από την εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ι. Αρχιεπισκοπής
Αθηνών στις 29 Μαρτίου 2014 με αφιέρωμα στον μεγάλο ποιητή
Οδυσσέα Ελύτη με κεντρικό θέμα: Η ιερότητα στον Ελύτη.

Το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών έχασε τον πρωτεργάτη και Διευθυντή του, τον π. Αδαμάντιο Αυγουστίδη

Έναν σπουδαίο Άνθρωπο, έναν πραγματικό Ποιμένα, έναν σημαντικό Επιστήμονα, έναν ξεχωριστό και ακούραστο συμπαραστάτη και αρωγό σε οποιαδήποτε δράση του, που συμπύκνωνε σε όλη του τη ζωή την επιστημονική γνώση, το ήθος, την ανιδιοτέλεια, την κοινωνική ευαισθησία και προσφορά. Έναν κληρικό που αφοσιώθηκε με όλες του τις δυνάμεις στις αξίες και στα διδάγματα που πηγάζουν από τον ευαγγελικό και πατερικό λόγο της Εκκλησίας και της Θεολογίας, αλλά και από την Επιστήμη γενικότερα, και που διακονούν τον άνθρωπο.

Ο πρωτοπρεσβύτερος Αδαμάντιος Αυγουστίδης είναι ψυχίατρος, καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. 


Τα τελευταία χρόνια διεύθυνε το «Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως» της Ιεράς Αρχιεπισκοπικής Αθηνών, το οποίο προσφέρει στους κληρικούς και τα στελέχη του ποιμαντικού έργου δια βίου εκπαίδευση και κατάρτιση.

Έχει διατελέσει Πρόεδρος του European Council of Pastoral Care and Counseling, μέλος του Δ.Σ. του European Network of Healthcare Chaplaincy, μέλος πολλών Συνοδικών Επιτροπών, ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Προληπτικής Ψυχιατρικής, μέλος της επιτροπής "Ιατρικής και Θρησκείας" της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρείας, Εκπρόσωπος της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), κ.ά.

Αναλυτική βιογραφία από το IPE – Ίδρυμα Ποιμαντικής
Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών


Ο π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης γεννήθηκε το 1957 στον Πειραιά. Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Ελληνογαλλικό Κολλέγιο Πειραιά και έπειτα εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου αποφοίτησε το 1981 και όλα έδειχναν ότι θα μπορούσε να γίνει ένας επιφανής χειρουργός. Η προσωπική του επαφή όμως με τον τότε Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας και νυν Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β΄, υπήρξε καταλυτική για τον ίδιο.

Ήταν εκείνα τα χρόνια που ο ίδιος ο Μακαριώτατος τον προέτρεψε να ειδικευτεί στην Ψυχιατρική, για να μπορέσει να βοηθήσει τους ανθρώπους που χρήζουν βοήθειας και που πολλές φορές έβλεπε να αντιμετωπίζονται με άσχημο τρόπο από την κοινωνία. Ο π. Αδαμάντιος με την υιική αγάπη που έδειχνε πάντοτε προς τον ποιμενάρχη του, ακολούθησε την πατρική συμβουλή του και έγινε ένας διακεκριμένος ψυχίατρος, ο οποίος προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες στον πάσχοντα άνθρωπο. Πρότυπη πράξη αγάπης ήταν η αποασυλοποίηση των νοσούντων του ψυχιατρικού νοσοκομείου της Λέρου και η ίδρυση αντίστοιχων μονάδων στην Ι. Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας για την αξιοπρεπή διαβίωσή τους.

Οι προτροπές και οι πατρικές συμβουλές του Μακαριωτάτου δεν περιορίστηκαν μόνο στο επίπεδο της ακαδημαϊκής του πορείας, αλλά τον συνόδεψαν και στην απόφασή του να εισαχθεί στις τάξεις του κλήρου, λαμβάνοντας την ιερωσύνη από τα χέρια του. Ο π. Αδαμάντιος ως κληρικός ήταν πάντοτε πιστός διάκονος του ιερού θυσιαστηρίου δείχνοντας ιδιαίτερη φροντίδα προς το ποίμνιό του και παρέχοντας τις φωτισμένες συμβουλές του, οι οποίες προέρχονταν από την αγάπη του προς τον άνθρωπο και συνδυάζονταν με την επιστημονική του κατάρτιση.

Με την δυναμική που τον διέκρινε, παράλληλα με την ψυχιατρική ειδικότητα σπούδασε την θεολογική επιστήμη και σε σύντομο χρονικό διάστημα ανακηρύχθηκε διδάκτωρ Θεολογίας στον κλάδο της Ποιμαντικής Ψυχολογίας. Ακολούθησαν τα χρόνια της ακαδημαϊκής του πορείας, στα οποία υπηρέτησε με συνέπεια την Ποιμαντική Θεολογία και Ψυχολογία στην Θεολογική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α., φτάνοντας μέχρι την θέση του Καθηγητή.

Ο π. Αδαμάντιος δεν έπαψε ποτέ να είναι στενός συνεργάτης του Μακαριωτάτου. Διετέλεσε επί σειρά ετών Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, συμβάλλοντας στην αρμονική λειτουργία των ενοριών αυτής, και Γενικός Διευθυντής στη Διεύθυνση Ποιμαντικής Μερίμνης Πολιτισμού και Επικοινωνίας. Υπήρξε ο πρωτεργάτης στην ίδρυση του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, καθώς ανέλαβε με μεγάλη προθυμία και ιδιαίτερο ζήλο να κάνει πράξη το όραμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου για την μέριμνα και στήριξη των ποιμένων, την λεγόμενη «ποιμαντική των ποιμένων», υπηρετώντας το από την θέση του Διευθυντή του Ιδρύματος από το 2010 μέχρι τον θάνατό του.

Μέσα σε μία δύσκολη χρονικά περίοδο ο π. Αδαμάντιος κατάφερε παρά τις πολλές υποχρεώσεις του και το βεβαρυμμένο του προγράμματός του, να κάνει πράξη αυτό που έλειπε από την Εκκλησία. Έναν επίσημο εκπαιδευτικό οργανισμό, ο οποίος θα αναλάβει να ενισχύσει τους κληρικούς στο πολύτιμο έργο τους, παρέχοντάς τους σύγχρονη επιμόρφωση βασιζόμενη από τη μία στην μακραίωνη αγιογραφική και πατερική παράδοση της Εκκλησίας και από την άλλη στα πιο σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα. Κοντά στους κληρικούς το Ι.Π.Ε. έβαλε και βάζει τις οικογένειες των κληρικών, τους συνεργάτες τους, τους εκκλησιαστικούς υπάλληλους, τους εθελοντές, αλλά και όλα τα μέλη της Εκκλησίας, τα οποία επιμορφώνει και τους παρέχει κάθε δυνατή στήριξη για να ανταπεξέλθουν στην διακονία που έχουν αναλάβει.

Το συγγραφικό έργο του π. Αδαμαντίου είναι πλούσιο και πολύπλευρο. Έγραψε βιβλία, ένα πολύ μεγάλο αριθμό επιστημονικών άρθρων και δημοσιευμάτων, ενώ είχε πλήθος εισηγήσεων σε επιστημονικά συνέδρια, διδάσκοντας επί σειρά ετών μαθήματα που αφορούσαν την Ποιμαντική Θεολογία και την Ψυχολογία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Υπήρξε εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος από το 1997 στο European Council for Pastoral Care and Counseling (ECPCC), του οποίου διετέλεσε Πρόεδρος, Μέλος της ομάδας εργασίας του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, πολύτιμος Συνεργάτης του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής (σε πανελλαδική κλίμακα), Ιδρυτικό Μέλος της Παγκόσμιας και Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας κ.α.

Το Δ.Σ. του Ι.Π.Ε. και όλο το προσωπικό του, τιμώντας την προσωπικότητα, το παράδειγμα και την παρακαταθήκη του π. Αδαμαντίου, συνεχίζει το έργο του και μεριμνά για την επιμόρφωση και την στήριξη του κλήρου και του λαού της Εκκλησίας μας, καταθέτοντας την μαρτυρία του Χριστού στις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου.

Καταθέτουμε την τιμή, τον σεβασμό, την προσευχή μας μαζί με τα θερμά συλλυπητήριά μας προς την οικογένεια του π. Αδαμαντίου. Για όλους εμάς ο π. Αδαμάντιος ήταν, είναι και θα είναι δίπλα μας.


Από το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του
Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών


ΠΡΩΤΟΠ. Π. ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΔΗΣ

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

Επιστημονική και Επαγγελματική κατάσταση:

Καθηγητής στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του
Ε.Κ.Π.Α. με γνωστικό αντικείμενο: «Ποιμαντική Θεολογία και Ψυχολογία»
Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
Διευθυντής του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Ψυχίατρος

2. Σπουδές

Διδακτορικό Δίπλωμα, Θεολογική Σχολή Ε.Κ.Π.Α. («άριστα»).
Πτυχίο Θεολογίας, Ε.Κ.Π.Α., («Λίαν καλώς»).Πτυχίο Ιατρικής, Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α. («Λίαν καλώς»). [προπτυχιακή εκπαίδευση στην Αγγλία με υποτροφία -Δίπλωμα εξαιρέτου επιδόσεως, Α΄ Χειρουργική Κλινική Ε.Κ.Π.Α.].

Τίτλος Ψυχιατρικής ΕιδικότηταςΜεταπτυχιακού επιπέδου σεμινάρια και Μετεκπαιδεύσεις: Α. στην Αμερική (Harvard University: Ιατρική Βιοηθική, Boston University: Έρευνα της Ψυχολογίας της Οικογένειας), στο Βέλγιο (Cours Intensif Erasmus d᾿

anthropologie clinique), και στη Γερμανία. Β. Στο Ε.Κ.Π.Α. (Ψυχαναλυτικά, Ψυχοθεραπευτικά, Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας, Γνωσιακής Ψυχοθεραπείας, Βιολογίας της συμπεριφοράς κ.α.)

3. Γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά

4. Συγγραφικό-ερευνητικό έργο –δημοσιεύσεις:

Α. Βιβλία – Μονογραφίες: 7 (6 Μονογραφίες, 1 ανθολόγιο)Β. Επιμέλεια εκδόσεων – μεταφράσεις: 8 (5 εγχειρίδια, 1 μετάφραση, 1 συλλογικό έργο, περιοδικές εκδόσεις)
Γ. Κεφάλαια ή άρθρα σε εκπαιδευτικά συγγράμματα ή συλλογικούς τόμους: 27

(20 ελληνικές, 7 ξενόγλωσσες) Δ. Δημοσιεύσεις: 32 (29 ελληνικές, 9 ξενόγλωσσες)Ε. Επιστημονικός Σύμβουλος - Κριτής επιστημονικών εργασιών προς δημοσίευση.

5. Διδακτικό έργο:

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ)Διατμηματικό Πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών (2003-2007). Τμήμα Κοινωνιολογίας Παντείου Πανεπιστημίου – Τμήμα Θεολογίας Ε.Κ.Π.Α./ Γνωστικό αντικείμενο: «Φύλο και Θρησκεία».

Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α/ Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Προληπτικής και Κοινωνικής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 2ο Σεμινάριο Μεταπτυχιακού

Προγράμματος σπουδών στην Κοινωνική Ψυχιατρική. Katholieke Universiteit Leuven (KU Leuven)/ «Faculteit Theologie en

Religiewetenschappen / Faculty of Theology and Religious Studies». Προγράμματα «Δια Βίου Μάθησης»/Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως:
Μετεκπαιδευτικά Σεμινάρια Ιατρών και άλλων επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας
Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Ι.Μ. Κυδωνίας και Αποκορώνου.

7. Ιατρική Επιστημονική Προϋπηρεσία:

α) Υπεύθυνος σε Πανελλαδική Κλίμακα για τη «Μονάδα Αναδόχων Οικογενειών» του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής (Κ.Ψ.Υ.), β) Μέλος της Ομάδας Εργασίας του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, γ) Διοικητικός και Επιστημονικός Υπεύθυνος της «Υπηρεσίας Ψυχιατρικής και Ποιμαντικής Μέριμνας» του Κ.Ψ.Υ., Επιστημονικός Υπεύθυνος της «Μονάδας Οικοτροφείου Λιβαδειάς» του Κ.Ψ.Υ.

8. Διοικητική Επιστημονική Προϋπηρεσία:

α) Τακτικό Μέλος στην «Επιτροπή Ψυχικής Υγείας» του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, β) Μέλος της Επιτροπή Ψυχικής Υγείας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, με θέμα «Ανασυγκρότηση της Επιτροπής Ψυχικής Υγείας», γ) Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών (Ε.ΚΕ.Ψ.Υ.Ε.).

9. Επιστημονικές Εταιρείες:

α) Πρώην Πρόεδρος και Μέλος του European Council for Pastoral Care and

Counseling (ECPCC), β) Ιδρυτικό Μέλος και μέλος του Δ.Σ. και Μέλος του κλάδου

«Προληπτικής Ψυχιατρικής», της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας γ) Ιδρυτικό Μέλος, Μέλος του Δ.Σ. και νυν Πρόεδρος του κλάδου «Ψυχιατρικής και Θρησκείας» της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, δ) Ιδρυτικό Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Προληπτικής Ψυχιατρικής, ε) Μέλος στην Παγκόσμια Ψυχιατρική Εταιρία (WPA, Word Psychiatric Association). - Consultant to the Board στον κλάδο Religion and Psychiatry, στ) Μέλος στην Association Ιnternationale d᾿ Έtudes Medico-Psychologiques et Religieuses, (A.I.E.M.P.R), ζ) Μέλος στην World Federation for Mental Health (W.F.M.H.), η) Μέλος του ΔΣ και τακτικό Μέλος του European Network for Health Care Chaplaincy, θ) Μέλος στην Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία (Ε.Ψ.Ε).

10. Διαλέξεις, επιστημονικές ομιλίες, ανακοινώσεις και εισηγήσεις σε συνέδρια και επιστημονικές εκδηλώσεις: Σύνολο 141

11. Οργανωτική–επιστημονική ευθύνη: 34 Συνέδρια και άλλες επιστημονικές εκδηλώσεις.

12. Συμμετοχή σε Συνέδρια, Διεθνείς Οργανισμούς ή άλλες Επιστημονικές

Εκδηλώσεις ως Εκκλησιαστικός ή Εθνικός Εκπρόσωπος: Σύνολο 20

13. Παρακολούθηση Συνεδρίων και άλλων Επιστημονικών διοργανώσεων: Σύνολο 185

14. Συνοδικές και άλλες Ελληνικές και Διεθνείς Επιτροπές: α) Συνοδική Επιτροπή

Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης του Εφημεριακού Κλήρου, β) Αναπληρωματικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), γ) Συνοδική Επιτροπή Θείας Λατρείας και Ποιμαντικού Έργου, δ) Αναπληρωματικό Μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ε) Αναπληρωματικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος, στ) Ειδική Συνοδική Επιτροπή Ειδικών Ποιμαντικών Υποθέσεων και Καταστάσεων, κ.ά.

15. Ευρύτερο Ποιμαντικό και Κοινωνικό έργο, όπως: Ομιλίες σε Ιερατικά σεμινάρια, ποιμαντικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ευρύτερη ποιμαντική διακονία, συμμετοχή σε μεγάλο αριθμό σχολών γονέων κ.ά.


Βλ. βίντεο με τις ομιλίες του ►►►












Βίντεο: «Η Συμβολή της Εκκλησίας στην προαγωγή 
της Ψυχικής Υγείας». Η Ομιλία του Ψυχιάτρου και 
Λέκτορα της Θεολογικής Σχολής Αθηνών,13/5/2009
π. Αδαμαντίου Αυγουστίδη στον Μορφωτικό Σύλλογο Πατρών























1 σχόλιο:

  1. Ο ΘΕΟΣ να τον αναπαύει και να παρηγορεί τους οικείους του.
    Ο ΜΕΓΑΣ ΑΡΧΙΕΡΕΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ πάτερ Αδαμάντιε και ευχόμαστε να σε έχει κοντά ΤΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.