Στον Ευαγγελισμό με κορωναϊό ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος – Εισήχθη σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας


Ο Αρχιεπίσκοπος διεγνώσθη με κορωναϊό 
τη Δευτέρα και έχει ήπια συμπτωματολογία

in.gr 19 Νοεμβρίου 2020, 09:22

Σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) μεταφέρεται για προληπτικούς λόγους ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ο οποίος εισήχθη νωρίς το πρωί με κορωναϊό στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

Ο Αρχιεπίσκοπος διεγνώσθη με κορωναϊό τη Δευτέρα και έχει ήπια συμπτωματολογία. Ωστόσο κρίθηκε σκόπιμο να μεταφερθεί προληπτικά σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας στο νοσοκομείο.

Όπως έγινε γνωστό, υπεύθυνη ιατρός για τον Αρχιεπίσκοπο είναι η Αναστασία Κοτανίδου ενώ από στιγμή σε στιγμή θα φτάσει στο νοσοκομείο και ο Σωτήρης Τσιόδρας ο οποίος είχε επισκεφθεί τον κ. Ιερώνυμο στο σπίτι του.

Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου

«Μετέχω και προσωπικά ως ποιμένας στη δοκιμασία που αφορά σε χιλιάδες αδελφούς μας στην πατρίδα μας και σε εκατομμύρια σε ολόκληρη την Οικουμένη. Μετέχω στην αγωνία και στον πόνο και στον φόβο όλων, που με την Πίστη μας στον Θεό όλοι θα υπερνικήσουμε», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος στους στενούς του συνεργάτες λίγο πριν από την εισαγωγή του στο νοσοκομείο, υπογραμμίζοντας την ιερή υποχρέωση όλων μας να τηρούμε ευλαβικά τους κανόνες και τα μέτρα των αρμόδιων υγειονομικών αρχών της Πολιτείας για να προστατεύουμε το υπέρτατο αγαθό της ανθρώπινης υγείας και ζωής.

Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Νοεμβρίου ο Αρχιεπίσκοπος και όλοι οι μητροπολίτες τέθηκαν σε καραντίνα καθώς επιβεβαιώθηκε κρούσμα μεταξύ των Ιεραρχών.

Λόγω του κρούσματος στον Ιεράρχη ακολουθήθηκε το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και έτσι ο Αρχιεπίσκοπος όπως και η Ιερά Σύνοδος τέθηκαν σε καραντίνα.

Διεγνώσθη θετικός το βράδυ της Δευτέρας

Ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος είχε διαγνωσθεί αρνητικός τόσο στις ταχείες εξετάσεις, όσο και στις μοριακές εξετάσεις, στις οποίες υποβλήθηκε και μετά το πέρας των εργασιών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και πριν από την συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, διαγνώσθηκε θετικός στην προγραμματισμένη μοριακή εξέταση στην οποία υποβλήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 16/11.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος ανέβασε πυρετό και είχε ήπια συμπτώματα.


«Δεν ξέρουμε πως κόλλησε»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχιεπισκόπου Χάρης Κονιδάρης μίλησε το πρωί στο MEGA σχετικά με την κατάσταση της υγείας του κ. Ιερώνυμου.

«Τα πράγματα είναι πολύ καλά. Αποφασίστηκε από τους θεράποντες ιατρούς του αρχιεπισκόπου με τη συνδρομή του κ. Τσιόδρα, να εισαχθεί ο αρχιεπίσκοπος σήμερα το πρωί στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», για καθαρά προληπτικούς λόγους. Τα συμπτώματα που έχει παρουσιάσει είναι πολύ ήπια και η κατάστασή του είναι πολύ καλή», ανέφερε ο κ. Κονιδάρης.

«Υπεβλήθη στις τρίτες μοριακές εξετάσεις το βράδυ της Δευτέρας, πήρε τα αποτελέσματα την Τρίτη και αποφασίστηκε εχθές η εισαγωγή του καθώς παρουσίασε ένα πυρετό 37,7. Εκρίθη σκόπιμο να κινηθούμε προληπτικά για αυτό και έγινε η εισαγωγή σήμερα το πρωί.

Δεν είχε συμπτώματα τη Δευτέρα, έκανε τις προγραμματισμένες μοριακές εξετάσεις, το απόγευμα αισθάνθηκε μια κόπωση. Πριν δει τον πρωθυπουργό είχε υποβληθεί και σε ταχείες και σε μοριακές εξετάσεις και είχε βρεθεί αρνητικός. Όσοι έχουν έρθει σε επαφή μαζί του το τελευταίο 48ωρο θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Δεν ξέρουμε πώς κόλλησε. Στις πρώτες ταχείες και μοριακές εξετάσεις στις οποίες υπεβλήθη μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, είχε βρεθεί αρνητικός. Ομοίως αρνητικός είχε βρεθεί και στις ταχείες και μοριακές εξετάσεις πριν βρεθεί με τον πρωθυπουργό. Ενδεχομένως να ήρθε σε επαφή με κάποιο κρούσμα μέσα στο σαββατοκύριακο. Προφανώς έχουν γίνει τα πάντα που πρέπει να γίνουν σε όλες τις επαφές του. Βεβαίως φορούσαν μάσκες στην Ιερά Σύνοδο», κατέληξε ο κ. Κονιδάρης

Είχε συναντηθεί με τον Μητσοτάκη το Σάββατο


Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες, και συγκεκριμένα το Σάββατο, ο Αρχιεπίσκοπος είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κοινή συνισταμένη στις τοποθετήσεις τόσο του πρωθυπουργού, όσο και του Αρχιεπισκόπου, ήταν η αδήριτη ανάγκη να συμβάλουμε όλοι, με όλες μας τις δυνάμεις, στην υλοποίηση των μέτρων, τηρώντας πιστά και απαρέγκλιτα τους υγειονομικούς κανόνες, όπως έγινε από την αρχή της πανδημίας.

Είχε εκφραστεί επίσης η αισιοδοξία ότι η τήρηση των υγειονομικών κανόνων και η συνακόλουθη βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων θα μας επιτρέψουν να κάνουμε Χριστούγεννα σε ένα διαφορετικό περιβάλλον.

«Είναι στο χέρι μας να τηρήσουμε τα μέτρα και να κάνουμε Χριστούγεννα με τις Εκκλησίες μας ανοιχτές», είχε τονίσει ο κ. Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας σημείωσε μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ότι «έχουμε όλοι ευθύνη να προστατεύσουμε με τη στάση μας το ανθρώπινο πρόσωπο και την δημόσια υγεία, ώστε να μπορέσουμε να εορτάσουμε τα Χριστούγεννα στους Ναούς μας».

Δεν μπαίνει σε καραντίνα ο Μητσοτάκης

Μόλις έγινε γνωστή η είδηση ότι ο Αρχιεπίσκοπος μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό με κοροναϊό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας – αφού ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στον κ. Ιερώνυμο – τόνισε πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πριν τη συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο είχε κάνει τεστ το οποίο βγήκε αρνητικό, ενώ αρνητικό ήταν και το τεστ στο οποίο υπεβλήθη πριν την αναχώρησή του για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. 

Πριν λίγες ημέρες πέθανε από κοροναϊό ο μητροπολίτης Λαγκαδά


Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες νοσηλεύτηκε με κοροναϊό και τελικά έχασε τη ζωή του ο μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης.

O μητροπολίτης ήταν μάλιστα από τους ιεράρχες που τηρούσαν ευλαβικά τα μέτρα προστασίας για τον κοροναϊό, ήταν όμως και μεταξύ εκείνων που είχαν πάρει μέρος στη Δοξολογία του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, στις 26 Οκτωβρίου

Στον Ευαγγελισμό και ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας


Σημειώνεται ότι στον Ευαγγελισμό νοσηλεύεται από τις 12 Νοεμβρίου ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, ο οποίος είχε διαγνωσθεί θετικός στον κοροναϊό.

Ο Αρχιεπίσκοπος είχε μεταφερθεί στην Αθήνα με αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, μέσα σε ειδική κάψουλα.

«Βρίσκουμε ένα μονοπάτι και ανεβαίνουμε πάλι στο ξέφωτο»

Ο ίδιος, μιλώντας αποκλειστικά στο MEGA, είχε αναφέρει για την περιπέτεια με την υγεία του: «Κοιτάξτε, στην Αλβανία υπάρχουν πολλές χαράδρες και εγώ έχω συνηθίσει και κατεβαίνω σε χαράδρες αρκετά χρόνια τώρα, 30 χρόνια…

Βρίσκουμε ένα μονοπάτι και ανεβαίνουμε πάλι στο ξέφωτο.

Νομίζω το να συμμετέχει κανείς, έστω με αυτόν τον τρόπο στον κοινό πόνο είναι δώρο του Θεού. Μην το βλέπουμε πάντα δύσκολο. Υπάρχουν ελαφρά συμπτώματα. Εχθές είχαμε μια μεγαλύτερη δυσκολία. Εγώ έχω μια ευαισθησία με τους πνεύμονες, έχω ένα άσθμα πολύ καιρό. Νομίζω θα το ξεπεράσουμε.

Έγιναν τα δέκατα ναι, αλλά σήμερα είμαστε καλά. Σήμερα το μεσημέρι, φαντάζομαι το απόγευμα, θα είμαι στον Ευαγγελισμό. Άλλωστε ο Ευαγγελισμός είναι γνώριμο νοσοκομείο για εμένα και άλλοτε είχαμε ορισμένες δυσκολίες, τις ξεπεράσαμε.

Και μην στεναχωριέστε. Θα περάσουμε. «Είτε ζώμεν είτε αποθνήσκομεν του Κυρίου εσμέν». Είναι μεγάλη παρηγοριά αυτά τα πράγματα για εμάς».


Δεν υπάρχουν σχόλια: