2017 «Διαζύγιο και οι οικογένειες μετά»
2016 «Μιλώντας στα παιδιά για την αρρώστια και την απώλεια»
2015 «Μύθοι και πραγματικότητες για την εξάρτηση»
- 1η συνάντηση: «Χριστιανική κοινότητα, αλληλοβοήθεια και εξαρτήσεις»
- 2η συνάντηση: «Από την εξάρτηση στην ελευθερία»
- 1η συνάντηση: «Δέσμιοι της ανάγκης για έλεγχο»
- 2η συνάντηση: «Δέσμιοι της ροπής στη θλίψη»
- 1η συνάντηση: «Ο πόνος, υπαρξιακός και κοινωνικός ως ευκαιρία αλλαγής»
- 2η συνάντηση: Από την Οργή στη Βία
2017 Διάλογοι Θεολογίας και Ψυχολογίας
«Διαζύγιο και οι οικογένειες μετά»
Με μεγάλη επιτυχία και αθρόα προσέλευση κοινού πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017, στην κατάμεστη αίθουσα Forum (Δεληγιώργη 9, κοντά στο ξενοδοχείο Park) η δεύτερη διπλή ομιλία της φετινής διοργάνωσης ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, με θέμα «Διαζύγιο και οι οικογένειες μετά». Ο υψηλός αριθμός παρευρισκόμενων, παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, παρακολούθησε τις ομιλίες των προσκεκλημένων ομιλητών, του π. Αντωνίου Καλλιγέρη, πρωτοπρεσβυτέρου του Ι. Ναού Αγίας Φιλοθέης στη Φιλοθέη Αττικής, Διευθυντή Ποιμαντικής Γάμου και Οικογένειας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της διαπρεπούς ψυχοθεραπεύτριας Χάρις Κατάκη, προέδρου του Εργαστηρίου Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων.
Ο π. Αντώνιος Καλλιγέρης έκανε αναφορά στην ανάγκη να δούμε το διαζύγιο όχι ως το τέλος της ζωής αλλά ως μια ευκαιρία να αναδείξουμε προσωπικά ελλείμματα, να θεραπεύσουμε πνευματικές πληγές και να αποπειραθούμε έναν περισσότερο πλήρη δεύτερο γάμο. Συμφώνησε πως ο πρώτος γάμος πρέπει να τιμάται ως μια πλεύση για κοινή ζωή, αλλά, αν ένα ζευγάρι επιλέξει το διαζύγιο, οι πρώην σύζυγοι οφείλουν να αντιμετωπίσουν πια ξεχωριστά τους δεύτερους γάμους τους ως δυνατότητα για καινή ζωή. Με την πολύχρονη ποιμαντική του εμπειρία σε θέματα γάμου και οικογένειας, ανέφερε πως πολλοί απογοητεύονται απ' το γάμο, καθώς τον προσδοκούν ως καταφύγιο και λιμάνι. Όμως ο γάμος είναι ταξίδι σε ανοιχτή θάλασσα και με αυτή τη δημιουργική πνοή και την επιφυλακή του φρέσκου ναυτικού συμφέρει να τον ξεκινάμε.
Η κ. Χάρις Κατάκη επεσήμανε πως πολλά αλλάζουν αν αντιμετωπίζουμε το διαζύγιο όχι ως αδιέξοδη ανάγκη αλλά ως επιλογή. Με διάθεση απενοχοποίησης, η συστημική θεραπεύτρια και συγγραφέας τόνισε πως τα παιδιά μιας οικογένειας που βιώνει διαζύγιο ή τα παιδιά μιας μεικτής οικογένειας που έχει προέλθει από διαζύγιο, συνηθέστερα αναπτύσσουν προσαρμοστικότητα και διαβιούν με ψυχική υγεία. Αν βλέπουμε παιδιά διαζευγμένων γονέων να αντιμετωπίζουν προβλήματα συμπεριφοράς, δεν είναι ο ίδιος ο χωρισμός που φταίει, αλλά οι κρυμμένες ανεπίλυτες συγκρούσεις των γονέων, που οδήγησαν άλλωστε και στον χωρισμό. Οι δυο ομιλητές συμφώνησαν ότι σε κάθε περίπτωση και όποιο κι αν είναι το σημείο μηδέν όπου στέκεται ο καθένας μας, όσο περίπλοκη κι αν φαίνεται η ερώτηση, η απάντηση είναι η αποδοχή και η αγάπη.
Οι «Διάλογοι Θεολογίας και Ψυχολογίας» που διοργανώνονται για πέμπτη συνεχή χρονιά, αποτελούν σειρά ετήσιων διπλών ομιλιών, ανοιχτών στο ευρύ κοινό, που αναδεικνύουν ένα μείζον ψυχοκοινωνικό ζήτημα. Η καινοτομία τους συνίσταται στην προσέγγιση του ίδιου θέματος τόσο από από την πλευρά των θεολόγων κληρικών ή λαϊκών, όσο και από την πλευρά των ειδικών ψυχικής υγείας. Κατά τη φετινή χρονιά η προσοχή δόθηκε στο γάμο και τα προβλήματα της σύγχρονης οικογένειας, καθώς αυτά επηρεάζουν όχι μόνο τη ζωή των ενηλίκων αλλά και την ψυχοσυναισθηματική ισορροπία και συμπεριφορά των παιδιών και εφήβων.
Ο σκοπός αυτής της σειράς διαλόγων είναι η έγκυρη ενημέρωση του κοινού για θέματα που απασχολούν και προβληματίζουν την καθημερινότητα, αλλά και η διατύπωση λόγου από την πλευρά της θεολογίας, της ποιμαντικής και της ψυχολογίας για τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Και φυσικά η προσδοκία, αυτοί οι δυο παράλληλοι διαφορετικοί λόγοι θεολογίας και ψυχολογίας να συνομιλήσουν, να συντεθούν, να γίνουν διά-λογος.
Παρακολουθήστε το Α' μέρος της 1ης συνάντησης της σειράς ομιλιών, υπό τον τίτλο «Διάλογοι Θεολογίας Ψυχολογίας». Η πρώτη συνάντηση με θέμα «Γάμος ή έρωτας; Γάμος και Έρωτας!» πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017, και ώρα 18.30 στην αίθουσα Forum (Δεληγιώργη 9, κοντά στο ξενοδοχείο Park). Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν: ο π. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος (π. Λίβυος) εφημέριος Ι.Ν. Αγίας Ειρήνης Πύργου, συγγραφέας και ο κ. Ιάκωβος Μαρτίδης, ψυχίατρος, ψυχοθεραπευτής, συγγραφέας.
το Β' μέρος (ερωτήσεις και τοποθετήσεις) της 1ης συνάντησης
2016 Διάλογοι Θεολογίας και Ψυχολογίας
Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών σε συνεργασία με το Κέντρο Υποστήριξης «Πορεία Υγείας» και με τον Σύνδεσμο Νέων της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος διοργανώνουν για τέταρτη συνεχή χρονιά, σειρά συναντήσεων, υπό την κεφαλίδα «Διάλογοι Θεολογίας Ψυχολογίας». Με αυτή την προσπάθεια η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών επιχειρεί να απευθυνθεί στο «πρόσωπο» που πάσχει στην καθημερινότητα και να απαντήσει στα ερωτήματα των γονέων, με τη συνδρομή της ψυχολογίας.
Η επικείμενη συνάντηση που αφορά τη διαχείριση του άγχους και της θλίψης που προκαλεί η αρρώστια και η απώλεια στις ψυχές των παιδιών θα πραγματοποιηθεί, το Σάββατο 9 Απριλίου 2016, και ώρα 18.30 στην αίθουσα του Δημαρχείου Βόλου. Ο τίτλος της συνάντησης είναι: «Μιλώντας στα παιδιά για την αρρώστια και την απώλεια» με προσκεκλημένους ομιλητές τον π. Σταύρο Κοφινά, Θεολόγο, Ψυχοθεραπευτή, Υπεύθυνο του Δικτύου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική στο χώρο της Υγείας, και τον κ. Κυριάκο Βλασσόπουλο, Ψυχοθεραπευτή, Ομαδικό αναλυτή.
«Μιλώντας στα παιδιά για την αρρώστια και την απώλεια»
2015: Διάλογοι Θεολογίας και Ψυχολογίας
Χριστιανική κοινότητα, αλληλοβοήθεια και εξαρτήσεις
Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών σε συνεργασία με την «Πορεία Υγείας» και με τον Σύνδεσμο νέων της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος διοργάνωσαν για τρίτη συνεχή χρονιά σειρά συναντήσεων, υπό την κεφαλίδα «Διάλογοι Θεολογίας Ψυχολογίας». Με αυτή την προσπάθεια η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών επιχειρεί να αναδείξει μύθους και πραγματικότητες για το πρόβλημα της εξάρτησης. Προσπάθεια προσέγγισης σύγχρονων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων, θέμα: "Μύθοι και πραγματικότητες για την εξάρτηση". Η είσοδος ήταν ελεύθερη για όλους.
1η συνάντηση το Σάββατο 14 Μαρτίου 2015 και ώρα 18:30 μ.μ. στο Δημαρχείο Βόλου με θέμα "Χριστιανική κοινότητα, αλληλοβοήθεια και εξαρτήσεις".
Ομιλητές:
1. ο κύριος Αλέξανδρος Κατσιάρας, θεολόγος, διευθυντής του ρ/σ Εκκλησίας της Ελλάδος, με θέμα "Η πρόληψη των εξαρτήσεων από την πλευρά της ορθόδοξης εκκλησίας",
Στη συνάντηση θα παραβρεθεί επίσης μέλος του προγράμματος αυτοβοήθειας "Ανώνυμες Οικογένειες" ("Families Anonymous") καταθέτοντας τη δική του εμπειρία από την πληγή της εξάρτησης. Η είσοδος ήταν ελεύθερη.
Η εξάρτηση δεν είναι αλλού: σκέψεις μιας κοινωνικής κλινική ψυχολόγου
Πολλά έχουν ειπωθεί για την εξάρτηση, και ακόμη περισσότερα θα συνεχίσουν να λέγονται. Τίποτα όμως δεν μπορεί να χαρακτηρίσει τόσο λιτά και εύστοχα το κοινωνικό φαινόμενο και το προσωπικό βίωμα της εξάρτησης, όσο η ακόλουθη πρόταση: Η εξάρτηση είναι η συνάντηση μιας κοινωνίας που νοσεί, ενός ατόμου που πάσχει και μιας ουσίας.
Γιατί πραγματικά, η εξάρτηση είναι μια κατάσταση κοινωνική όσο και προσωπική, μια πληγή συλλογική όσο και ατομική. Χτίζουμε καθημερινά με τα χέρια μας μια κοινωνία αποξένωσης και αποκλεισμού, μια κοινωνία στην οποία όλα πωλούνται και αγοράζονται, που όλες οι αξίες εμπορευματοποιούνται και μετά αφήνονται να εκπνεύσουν.
Πολύ βολικό θα ήταν αν ο εξαρτημένος ήταν μόνο αυτός ο ταλαιπωρημένος και ισχνός τύπος που περιμένει στο παγκάκι μέχρι να έρθει η «άκρη του» που θα του εξασφαλίσει τη μικροποσότητα που επιθυμεί. Και βολικό θα ήταν ακόμα ακόμα αν η οικονομία της εξάρτησης ήταν μόνο η ναρκο-οικονομία. Γιατί θα ήταν βολικά αυτά τα δυσάρεστα; Επειδή αυτό θα σήμαινε ότι η εξάρτηση είναι αλλού, ότι αποτελεί ένα τέρας μακριά από μένα και από σένα. Ένα τέρας που αρκεί κάθε τόσο να του προσφέρουμε κάποιον για θυσία και να το ξορκίζουμε.
Όμως η εξάρτηση δεν αφορά μόνο τα λεγόμενα ναρκωτικά, ή για να το πούμε καλύτερα τις «ψυχοτρόπες ουσίες». Δεν αφορά μόνο το, νόμιμο κατά τα άλλα, αλκοόλ. Η εξάρτηση εκδηλώνεται και σε σχέση με άλλες πηγές, όπως:
• Ο τζόγος
• Η χρήση του internet και των διαδικτυακών παιχνιδιών
• Το φαγητό (ιδίως το junk food)
• Τα καταναλωτικά αγαθά
• Άτομα που λειτουργούν ως αλάθητοι καθοδηγητές και γκουρού, καταργώντας την αυτονομία και την ελεύθερη βούληση των «οπαδών» τους.
• Διαπροσωπικές σχέσεις που αντί να απελευθερώνουν, συρρικνώνουν και προκαλούν δυστυχία.
Και, για να μη βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος, η εξάρτηση δεν είναι ΤΟ πρόβλημα. Είναι απλά ένα σύμπτωμα. Όσο και αν ακούγεται περίεργο, η εξάρτηση είναι ένα από τα πολλά συμπτώματα ενός σύνθετου προβλήματος που μαστίζει την κοινωνία και είναι η απώλεια της σχέσης, της αλληλεγγύης και της αποδοχής του άλλου. Είναι αυτό το ίδιο πρόβλημα που άλλοτε προκαλεί συμπτώματα όπως η κατάθλιψη, άλλοτε καλλιεργεί την ενδοοικογενειακή βία, άλλοτε συντηρεί τον ενδοσχολικό εκφοβισμό, και άλλοτε εκδηλώνεται με το σύμπτωμα της εξάρτησης.
Πρόκειται για μια ομιλία διπλή και συνεργατική, για μια προσπάθεια που στηρίζεται σε κοινές αγωνίες και σχέσεις προσώπων, κόντρα στον ατομοκεντρισμό και τη μοναχικότητα.
Το Σάββατο 28 Μαρτίου 2015 και ώρα 18:30 μ.μ. στο Δημαρχείο Βόλου, ένας κληρικός και ένας επιστήμονας ψυχικής υγείας θα συνομιλήσουν για το πνευματικό έλλειμμα που αποδεδειγμένα πια γνωρίζουμε ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη του φαινομένου της εξάρτησης.
Πιο συγκεκριμένα, ομιλητές θα είναι ο π. Χριστόδουλος Μπίθας, πρωτοπρεσβύτερος Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μοσχάτου Αττικής, με θέμα "Η ορθόδοξη πνευματικότητα και ζωή ως προοπτική θεραπείας από τις εξαρτήσεις", και ο κύριος Φαίδων Καλοτεράκης, ειδικός βοηθός διευθυντή ΚΕ.Θ.Ε.Α., με θέμα "Από την εξάρτηση στη ελευθερία: Η πρόταση του ΚΕ.Θ.Ε.Α.".
Η είσοδος στις ομιλίες θα είναι φυσικά ελεύθερη, ώστε όλοι να μπορούμε να παραστούμε. Άλλωστε, ακόμη και αν δεν κάνω καταχρήσεις, ακόμη και αν νομίζω ότι το κακό συμβαίνει μόνο στους άλλους, ας μη γελιέμαι, η εξάρτηση είναι και εδώ.
Γεωργιάδου Ιωάννα, Κοινωνική κλινική ψυχολόγος εξαρτήσεων και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων, Υπεύθυνη Κέντρου "Πορεία Υγείας".
2015 «Μύθοι και Πραγματικότητες για την Εξάρτηση»
Σειρά Συναντήσεων Θεολογίας και Ψυχολογίας Σάββατο 16 Φεβρουαρίου, 7.00 μμ. 2013 στο Δημαρχείο Βόλου. Η συνάντηση αυτή επικεντρώθηκε στο θέμα του πόνου, του υπαρξιακού και κοινωνικού, ως ευκαιρίας αλλαγής, και εντάσσεται στο πλαίσιο των διαλόγων θεολογίας και ψυχολογίας.
Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών σε συνεργασία με την Κοινωφελή Εταιρεία Ψυχοκοινωνικών Παρεμβάσεων «Πορεία Υγείας» και με τον Σύνδεσμο Νέων της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος διοργανώνουν σειρά συναντήσεων, με το γενικό θέμα «διάλογοι θεολογίας και ψυχολογίας». Με την παρουσία διακεκριμένων θεολόγων, ψυχολόγων και ψυχιάτρων / ψυχοθεραπευτών θα επιχειρηθεί μια γόνιμη συζήτηση και ένας γενικότερος προβληματισμός στο μεθόριο της συνάντησης θεολογίας και ψυχολογίας.
Στην πρώτη συνάντηση που θα έχει θέμα «Ο πόνος, υπαρξιακός και κοινωνικός ως ευκαιρία αλλαγής», θα μιλήσει ο Ιάκωβος Μαρτίδης αριστούχος ψυχίατρος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που δραστηριοποιείται επαγγελματικά τη Δράμα και στη Θεσσαλονίκη. Ασχολείται με την ατομική ψυχοθεραπεία, την ομαδική ψυχοθεραπεία, την συμβουλευτική ζεύγους, την συμβουλευτική γονέων, την οικογενειακή θεραπεία και τον επαγγελματικό προσανατολισμό. Είναι ο συγγραφέας του επιστημονικού δοκιμίου «Η ΑΓΑΠΗ ΣΤΗΝ ΠΡΙΖΑ» (Εκδ. Αρμός), όπου περιγράφεται το ψυχολογικό ταξίδι των σχέσεων στον έρωτα, τον γάμο και το διαζύγιο με έναν απλό, εύληπτο και χρηστικό για τον αναγνώστη τρόπο.
Ο δεύτερος ομιλητής θα είναι ο π. Βαρνάβας Γιάγκου, απόφοιτος της Φιλοσοφικής και της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εφημέριος στον Ιερό Ναό Παναγίας Λαοδηγήτριας και υπεύθυνος Γραφείου Νεότητος Ι. Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.
Με αυτή την προσπάθεια η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών αναζητά τρόπο να απευθυνθεί στο «πρόσωπο» και με την συνδρομή της ψυχολογίας να βοηθήσει όλους μας να προσεγγίσουμε βαθύτερα, ουσιαστικότερα και με μεγαλύτερη ειλικρίνεια τα κοινά μας προβλήματα.
Η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στα πλαίσια του φετινού προγράμματος της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών με γενικό τίτλο «Θεολογία Διαλεγόμενη» που θα περιλαμβάνει μια σειρά από εκδηλώσεις, συνέδρια, σεμινάρια, τράπεζες λόγου και διαλέξεις που σκοπό έχουν να φέρουν την θεολογία σε ανοικτό και ουσιαστικό διάλογο με την κοινωνία και τις σύγχρονες προκλήσεις. Εκδοτική Δημητριάδος-Volos Academy Publications
Δείτε:
1 σχόλιο:
Ψυχολογικές προσεγγίσεις για την υπέρβαση της κατάθλιψης." Μεγάλης σπουδαιότητας θέμα με πολύπλευρες και πολυποίκιλες προσεγγίσεις στην προσπάθεια των ειδικών να αποκόψουν τα τρομερά και δύσμορφα κεφάλια του δεσμευτικού αυτού θηρίου που ως άλλη Λερναία Υδρα η αποκοπή του ενός προετοιμάζει την παρουσία ενός άλλου.
Δημοσίευση σχολίου