Σελίδες

Εις Μνήμη Αθανασίου Λιπορδέζη στον πιστό του Καραθεoδωρή και ιδρυτή του Μουσείου


.✟. Αθανάσιος Λιπορδέζης (1955 - 2023) Εις Μνήμη .✟.

Μαθηματικός και ιδρυτής του Μουσείου Κ. Καραθεοδωρή

Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου, Αρθρογράφος

Με συγκίνηση η Ελλάδα κι ο απανταχού ελληνισμός αποχαιρέτησαν έναν μεγάλο επιστήμονα του τόπου κι έναν πάνω απ’ όλα άνθρωπο. Ο Αθανάσιος Λιπορδέζης νίκησε πάρα πολλά εμπόδια στη ζωή του, πάλευε με χρόνια προβλήματα υγείας, αλλά ποτέ δεν έχασε το χαμόγελο, την ευστροφία, την όρεξή του για τις επιστήμες, για τη ζωή, για τα γράμματα. Έφυγε την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023 σε ηλικία 68 ετών, αλλά μένει η σπουδαία ιστορική παρακαταθήκη του.

Η κηδεία του έγινε στο Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και αντί στεφάνων η οικογένεια ζήτησε την ενίσχυση του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ροδόπης.

Ο Αθανάσιος Λιπορδέζης γεννήθηκε το 1955 στην Κομοτηνή, σπούδασε στο Τμήμα Μαθηματικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Από φοιτητής ακόμη ασχολήθηκε με την εκπαίδευση μαθητών, καθώς και με την συγγραφή μαθηματικών φυλλαδίων. Μετά την Φυσικομαθηματική Σχολή σπούδασε Δημοσιογραφία, Κοινωνιολογία και Ψυχολογία στο ΚΕΦΚΣ (Κέντρο Ελεύθερων Φιλοσοφικών Κοινωνικών Σπουδών) του London European College.

Το 2005 ίδρυσε τον Σύνδεσμο Φίλων Καραθεοδωρή και ανέλαβε δυναμική δράση για την ανάδειξη του μεγάλου μαθηματικού. Ήδη από το 2001 έως και σήμερα είναι εκδότης της εφημερίδας «Καραθεοδωρή» στην οποία αποτυπώνεται η έρευνα γύρω από τη ζωή και το έργο του γένους Καραθεοδωρή.

Σε συνεργασία με τον Δήμο Κομοτηνής και τον Ν. Λυγερό έθεσαν τις βάσεις για την ίδρυση και λειτουργία Μουσείου Καραθεοδωρή στην Κομοτηνή, μετά από δεκαπενταετή έρευνα στην Ελλάδα, το Ισραήλ, Πολωνία, Γαλλία, Αμερική και τη Γερμανία. Έτσι, από το 2009 λειτουργεί το Μουσείο Καραθεοδωρή με μεγάλη επισκεψιμότητα. Σήμερα ο σύνδεσμος έχει πάνω από 1.000 μέλη μεταξύ των οποίων διακεκριμένοι επιστήμονες από όλη την οικουμένη.

Δείτε τον Σάκη Λιπορδέζη στο τάφο του Καραθεοδωρή, (Κοιμητήριο Waldfriedhof) του Μονάχου μαζί με τον Νίκο Λυγερό

Ανέπτυξε πλούσια και επιτυχή συγγραφική δράση με φροντιστηριακά βιβλία για το Γυμνάσιο και το Λύκειο και για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο, καθώς και βιβλία για την ανάπτυξη της μαθηματικής σκέψης, όπως οι «Μαθηματικές Προκλήσεις» που συνέγραψε μαζί με τους Ν. Λυγερό και Ν. Φωτιάδη. Επίσης έγραψε πλήθος άρθρων πάνω στην ιστορία των μαθηματικών, και ιστορικά βιβλία για τη ζωή και το έργο του μεγάλου μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή.

Αφιέρωμα στην μαθηματική ιδιοφυΐα Καραθεοδωρή, αντάξιου των καλυτέρων (Konstantin Carathéodory)

Διετέλεσε πρόεδρος του παραρτήματος Ροδόπης της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ανέλαβε τη διοργάνωση του 19ου πανελλήνιου συνεδρίου μαθηματικών της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας, του οποίου την έναρξη κήρυξε η κόρη του μεγάλου Μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή.

Η ονοματοδοσία - Ν. Λυγερός

Είναι πια επίκαιρο να υπάρχει
στην Κομοτηνή οδός Λιπορδέζη
για να θυμούνται όλοι οι κάτοικοι
κι όχι μόνο το έργο που τους άφησε
με το Μουσείο Καραθεοδωρή
και το πνεύμα που του χρωστούν.

Βίντεο Χαιρετισμός Αθανασίου Λιπορδέζη στο 12ο Masterclass Τοποστρατηγικής - Χρονοστρατηγικής. Μουσείο Καραθεοδωρή, Κομοτηνή, 11/09/2022. PLAYLIST


Ο πιστός του Καραθεoδωρή

Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή γεννήθηκε το 1873 και πέθανε το 1950. Πέντε χρόνια αργότερα, γεννήθηκε ο πιστός Αθανάσιος Λιπορδέζης. Βέβαια πολλά χρόνια της ζωής του, τα πέρασε αγνοώντας παντελώς την ύπαρξη του μεγάλου μαθηματικού, ακόμα κι αν είχε τελειώσει το Μαθηματικό στο ΑΠΘ. Δεν ήξερε καν ότι ήταν Θρακιώτης σαν αυτόν.

Η αποκάλυψη ενός ανύπαρκτου λαού ήρθε μετά από δεκαετίες κι ήταν βέβαια για τον φίλο μας ένα νοητικό σοκ. Είχε αρχίσει μια νέα διακλάδωση μετά από την οποία, τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά. Γιατί κάθε λεπτομέρεια που μάθαινε για την ζωή και το έργο του Καραθεοδωρή, ήταν ένα αστέρι μέσα στην νύχτα. Μα τότε δεν ήξερε για τον γαλαξία.

Η ανακάλυψή του ήρθε μετά από χρόνια μάχης και πάλης ενάντια στην αδιαφορία και τη λήθη. Στη συνέχεια ο πιστός αποφάσισε να δημιουργήσει ένα Μουσείο αφιερωμένο στους Καραθεοδωρή γιατί στο ενδιάμεσο είχε καταλάβει ότι το γένος Καραθεοδωρή ήταν ένας εθνικός θησαυρός για την πατρίδα μας.

Έτσι άρχισε ένας μεγαλύτερος αγώνας για να αναγνωρισθεί το μεγαλείο των Καραθεοδωρή και να συγκεντρωθούν εκεί επιστολές, βιβλία, φωτογραφίες. Γι’ αυτό χαιρόμαστε που ζούμε την ίδια εποχή με τον πιστό.


Ο μαθηματικός της Κομοτηνής

Τον γνωρίσαμε το 2004 χάρη στην πρωτοβουλία της Μελαχροινή Μαρτίδου κι από την αρχή αυτό που μας άγγιξε είναι το αθώο και γενναιόδωρό του βλέμμα πάνω στο οποίο πολύ συχνά ζωγραφιζόταν το γέλιο ενός μικρού πρίγκιπα που ανακαλύπτει τον κόσμο. Κι ενώ είχε τόσο μεγάλη εμπειρία στα Μαθηματικά, μιλούσε για τον εαυτό του με τα λόγια του τεχνίτη. Κι όμως ήταν μία παπαρούνα μέσα σε ένα απέραντο κάμπο με μαργαρίτες.

Έτσι όποιος τον πλησίαζε έβλεπε αμέσως ότι είχε μέσα του κάτι το διαφορετικό μόνο που αυτό ήθελε μελέτη. Κι όταν μας ομολόγησε ότι έχει αφιερώσει πολλά από τα χρόνια για να μελετήσει και να αναδείξει το έργο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, κατανοήσαμε το βάθος της ψυχής του, αφού ήθελε να βοηθήσει την πατρίδα του, τη Θράκη και ταυτόχρονα να αποδείξει σε όλους όσους είχαν ξεχάσει τον μεγάλο μαθηματικό ότι έχουν διαπράξει ένα έγκλημα μνήμης ενάντια στην τιμή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Δεν προσπαθούσε να φανεί, ήταν αυτός που ήταν και μόνο: ένας άνθρωπος γνήσιος χωρίς συμπλέγματα που είναι τόσο άξιος που επέλεξε να δείξει σε όλους τη μεγαλοσύνη του Καραθεοδωρή. Κι αυτό ήταν μόνο η αρχή μιας περιπέτειας στον άγνωστο κόσμο κι ανύπαρκτο.

Όλα αυτά έγιναν χάρη στην καρδιά του Αθανάσιου Λιπορδέζη, του Σάκη μας.


Η καινοτομία του Μουσείου Καραθεοδωρή

Η καινοτομία του Μουσείου Καραθεοδωρή οφείλεται στον Σάκη Λιπορδέζη και στην αγανάκτησή του όταν έμαθε για το έργο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, ενώ κανείς δεν του είχε πει απολύτως τίποτα για αυτό σε όλες του τις σπουδές στο μαθηματικό. Έτσι αποφάσισε να υπάρξει στη Θράκη το Μουσείο Καραθεοδωρή.

Στην συνέχεια όταν αντιλήφθηκε ότι η οικογένεια Καραθεοδωρή αποτελεί ένα θησαυρό για την Ελλάδα, διεύρυνε το πλαίσιο του Μουσείου για να εντάξει τον Στέφανο, πατέρα του Κωνσταντίνου και τον Αλέξανδρο, θείο του Κωνσταντίνου. Τώρα το μουσείο βασίζεται πάνω σε αυτό το τρίπτυχο και έχει ήδη τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην Θράκη και είναι ένας πόλος έλξης.

Αν σκεφτούμε ορθολογικά ότι όλο αυτό το πεδίο δράσης, οφείλεται αποκλειστικά και μόνο σε έναν άνθρωπο, μπορούμε να αντιληφθούμε όχι μόνο πόσα του χρωστά η Κομοτηνή και η Θράκη μας, αλλά ολόκληρη η πατρίδα μας αφού δεν υπάρχει τίποτα το ανάλογο.

Πρέπει λοιπόν να ενισχύσουμε αυτήν την ατομική προσπάθεια.

Πρέπει να φέρουμε κι άλλες επιστολές του Καραθεοδωρή, όπως το κάναμε με την αλληλογραφία του με τον Einstein, τον Kneser και τον Rosenthal.

Πρέπει να φέρουμε άλλα βιβλία των τριών διανοούμενων.

Πρέπει να καθιερωθεί ένα βραβείο Καραθεοδωρή, υποτροφίες Καραθεοδωρή, για ταλαντούχους ερευνητές και προικισμένα παιδιά.

Πρέπει να εντάξουμε το πνεύμα του Καραθεοδωρή στα βιβλία μας γιατί με το ύφος του και το επίπεδό του, είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση.

Πρέπει να γίνει ένα ντοκιμαντέρ που να παρουσιάζει την εμβέλεια του έργου του και των εφαρμογών του στους τομείς της Σχετικότητας και της Θερμοδυναμικής.

Αν όλα αυτά φαίνονται πολλά για μας, πρέπει να σκεφτούμε πόσα έκανε ο φίλος μας ο Σάκης ο Λιπορδέζης μόνος του μόνο με τις δυνάμεις του.

Αυτό το παράδειγμα να έχουμε στο μυαλό μας και θα καταφέρουμε να προσφέρουμε περισσότερα ακόμα στην καινοτομία του.

by Αenai.epΑnastasi - Sophia.Ntrekou.gr

Πληροφορίες: 2001.gr φροντιστήριο Orosimo Lab
20928 - Ο πιστός του Καραθεoδωρή - Ν. Λυγερός
81988 - Η ονοματοδοσία - Ν. Λυγερός February 17, 2023
20927 - Ο μαθηματικός της Κομοτηνής. Ν. Λυγερός. August 10, 2015
14248 - Η καινοτομία του Μουσείου Καραθεοδωρή. Ν. Λυγερός January 4, 2014












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.