Τιμή και δόξα στις αγωνίστριες της Εθνικής Αντίστασης
Γυναίκες στην Αντίσταση ✊🏿 H ζωή τους
και η δράση από την «Μηχανή του Χρόνου»
Γυναίκες στην αντίσταση Α΄ Μέρος: Λέλα
Καραγιάννη - Ηρώ Κωνσταντοπούλου
Τη ζωή της Λέλας Καραγιάννη και της Ηρώς Κωνσταντοπούλου, των γυναικών που με τη δράση και το ηρωικό τέλος τους σημάδεψαν την αντίσταση.
Η Λέλα Καραγιάννη δημιούργησε την αντιστασιακή οργάνωση «Μπουμπουλίνα», από το όνομα της ηρωίδας προγιαγιάς της. Επιδόθηκε σε φυγαδεύσεις, κυρίως Βρετανών συμμάχων, κατασκοπεία, ακόμα και σαμποτάζ σε γερμανικές αποθήκες.
Στις μυστικές δράσεις συμμετείχαν και τα παιδιά, αλλά και ορισμένοι Γερμανοί αντιναζί και Ιταλοί αντιφασίστες που μύησε στον αγώνα κατά του Άξονα. Η Καραγιάννη συνελήφθη δύο φορές. Στο τέλος προδόθηκε και οδηγήθηκε για ανάκριση και βασανιστήρια στη Μέρλιν. Στη συνέχεια φυλακίστηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Χαϊδαρίου. Η εκπομπή έκανε αυτοψία στις πτέρυγες του θανάτου και παρουσιάζει το δραματικό 24ωρο των μελλοθάνατων στο ιστορικό «Μπλοκ 15».
Δείτε: Μόνο Μυρίζοντας Γιασεμί ταινία για τα κρατητήρια της γερμανικής Κομαντατούρ στο κέντρο της Αθήνας 1941-1944 (Video)
Στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου η Καραγιάννη συναντήθηκε με την Ηρώ Κωνσταντοπούλου. Οι δύο γυναίκες ανέπτυξαν σχέση μάνας και κόρης. Η Ηρώ ήταν μόλις 17 ετών και η Καραγιάννη 46, μητέρα επτά παιδιών. Η νεαρή μαθήτρια που καταγόταν από εύπορη οικογένεια, οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και συνελήφθη δύο φορές, όπως η Καραγιάννη.
Καμία από τις δύο δεν λύγισε στα βασανιστήρια. Και οι δύο στήθηκαν στο απόσπασμα και μάλιστα με διαφορά τριών ημερών και περίπου έναν μήνα πριν από την απελευθέρωση. Η εκπομπή φωτίζει τις ιστορίες των δύο γυναικών οι οποίες δεν ήταν οι μόνες που αγωνίστηκαν κατά των κατακτητών.
Δείτε: Ηρώ Κωνσταντοπούλου, την εκτέλεσαν 17 ετών με 17 σφαίρες το 1944 στην Καισαριανή (αφιέρωμα)
Δείτε: 17 Σφαίρες για έναν Άγγελο, ταινία η αληθινή ιστορία της Ηρώς Κωνσταντοπούλου, ηρωΐδα της εθνικής αντίστασης (video)
Στην εκπομπή που παρουσιάζει η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο στο Cosmote History, μιλούν: Περικλής Καπετανόπουλος -ιστορικός- δημοσιογράφος, Τίτος Αθανασιάδης- δημοσιογράφος, Γιάννης Γιαννάκενας- μέλος ΔΣ συνδέσμου Λέλας Καραγιάννη, Μενέλαος Χαραλαμπίδης- Δρ. Ιστορίας, Ελίνα Μαστέλλου Γιαννάκενα- επιμελήτρια βιβλίου Λέλας Καραγιάννη, Νίκος Γιαννόπουλος- ιστορικός, Κώστας Γαβριλάκης- Γ.Γ ΠΕΑΕΑ Καισαριανής και η ηθοποιός Μαίρη Βιδάλη που ενσάρκωσε και τις δύο ηρωίδες. (βλ. εδώ)
Α΄ Μέρος: Λέλα Καραγιάννη και Ηρώ Κωνσταντοπούλου
Γυναίκες στην αντίσταση, Β μέρος:
Μαρία Δημάδη - Ηλέκτρα Αποστόλου
ΗΛΕΚΤΡΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ - Μια ηρωίδα του λαού μας
ΗΛΕΚΤΡΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ - Μια ηρωίδα του λαού μας
Το όνομα της Ηλέκτρας Αποστόλου είναι γραμμένο στο πάνθεον των λαϊκών ηρώων της νεότερης ιστορίας. Και για τη δράση της, αλλά και για τη στάση της στην Ειδική Ασφάλεια, όταν τη συνέλαβε, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής της Ελλάδας, στις 25 Ιουλίου του 1944. Βασανίστηκε απάνθρωπα και δολοφονήθηκε. Τ' όνομά της έφτασε πέρα απ' τα σύνορα της πατρίδας μας. Έγινε σύμβολο των αγωνιζόμενων γυναικών όλου του κόσμου σαν ηρωίδα του παγκόσμιου γυναικείου κινήματος. Και έγινε λαϊκή ηρωίδα, σύμβολο του αγώνα, της απελευθέρωσης από την εκμετάλλευση.
«Ηλέκτρα μας. Η ώρα της λευτεριάς έφτασε, μα συ δε λείπεις. Είναι τ' όνομά σου γραμμένο πλάι - πλάι στ' όνομα της λευτεριάς το αίμα σου μέσα στις φλέβες μας η καρδιά σου, στην καρδιά μας». Γιάννης Ρίτσος
Τις άγνωστες ιστορίες της Μαρίας Δημάδη και της Ηλέκτρας Αποστόλου, δύο γυναικών που θυσίασαν τη ζωή τους στον αγώνα εναντίον των κατακτητών, παρουσιάζει η Μηχανή του Χρόνου.
Τόσο η Δημάδη από το Αγρίνιο, όσο και η Αποστόλου από την Αθήνα προέρχονταν από εύπορες οικογένειες και δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα επιβίωσης με την πείνα και την εξαθλίωση της κατοχής. Και οι δύο όμως επέλεξαν να αγωνιστούν κατά των Γερμανών, η καθεμία με τον τρόπο της. Η μία έγινε κατάσκοπος και η άλλη ήταν υπεύθυνη για τον παράνομο τύπο στην κατοχή.
Η Δημάδη από εύπορη οικογένεια, με σπουδές στο Αμβούργο, θα βρεθεί στην Αιτωλοακαρνανία όταν ξεσπάσει ο πόλεμος. Θα γίνει διερμηνέας των Γερμανών στο Φρουραρχείο Αγρινίου, με μόνο σκοπό να δίνει πληροφορίες στο ΕΑΜ. Η Ελληνίδα κατάσκοπος θα πληρώσει με τη ζωή της, τις ιδέες της και τον αγώνα της, για να δει την Ελλάδα ελεύθερη.
Η εκπομπή παρουσιάζει μαρτυρίες και ντοκουμέντα που περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο η Δημάδη μετέφερε μηνύματα στο βουνό, αλλά και τον θάνατό της στα χέρια των ταγμασφαλιτών της περιοχής. Την εκτέλεση περιγράφει μια αυτόπτης μάρτυρας που δεν ξέχασε ποτέ τα όσα είδε.
Ανάλογο τέλος είχε και η Ηλέκτρα Αποστόλου καθώς δολοφονήθηκε και αυτή από Έλληνες. Τους άντρες της Ειδικής Ασφάλειας* Αθηνών οι οποίοι τη βασάνισαν μέχρι θανάτου. Η εκπομπή παρουσιάζει άγνωστες πτυχές της ζωής της ηρωίδας, όπως τη γέννηση της κόρης της μέσα στη φυλακή, αλλά και το διαζύγιο από τον σύζυγό της, φυλακισμένος κι αυτός, παρά τις προσπάθειες της Ηλέκτρας, λύγισε και υπέγραψε δήλωση. Τότε, εκείνη του έγραψε:
«(…) οι δρόμοι μας χωρίστηκαν εντελώς. Η αγάπη η δική μας, η μεγάλη μας φιλία, στηρίζονταν προπαντός πάνω στο γεγονός ότι τραβούσαμε τον ίδιο δρόμο στη ζωή. Σήμερα εσύ άλλαξες τον δρόμο σου, ενώ εγώ περισσότερο από κάθε άλλη φορά είμαι αποφασισμένη να συνεχίσω τον παλιό. (…)»
Η Ηλέκτρα Αποστόλου, έκανε δυο «εγκλήματα» στα 32 χρόνια της ζωής της. Το πρώτο ήταν πως η Ηλέκτρα ήταν αντιστασιακή. Δεν ανεχόταν δηλαδή τους ναζί κατακτητές στη χώρα και με κάθε τρόπο επιχειρούσε να τους διώξει. Αυτό ήταν ασυγχώρητο από τους Γερμανούς.
Το δεύτερο και πιο σημαντικό «έγκλημα» της, ήταν πως η Ηλέκτρα ήταν αριστερή. Αυτό το «έγκλημα» ήταν ασυγχώρητο από τους Έλληνες συνεργάτες των κατακτητών οι οποίοι τρομοκρατούσαν τους πάντες.
Έδρασε αδιάκοπα για 18 ολόκληρα χρόνια σε δύσκολες συνθήκες παρανομίας και διώξεων, επιδιώκοντας να ανοίγει δρόμους, να δίνει νέο περιεχόμενο στη σχέση της δραστήριας κομμουνίστριας με τις εργάτριες, αλλά και στις σχέσεις της στην οικογένεια, με τον άντρα της και το παιδί της. «Από τότε που κατάλαβα πως πρέπει να αγωνιστώ για έναν καλύτερο κόσμο, τραβώ ίσια, ολόισια στον σκοπό μου. Ό,τι βλάφτει αυτόν, βλάφτει κι εμένα έλεγε», καλλιεργώντας ένα ανυπότακτο πνεύμα να υπερνικά κάθε δυσκολία».
Στην εκπομπή μιλούν: Γεωργιάννα Μωραΐτου – εγγονή Μαρίας Δημάδη, Σίσσυ Παναγοπούλου- ανιψιά Μ. Δημάδη, Χαράλαμπος Δημάδης – συγγενής, Περικλής Καπετανόπουλος- ιστορικός, δημοσιογράφος, Γιώργος Σαγώνας συγγραφέας- κάτοικος Πετροχωρίου Αιτωλοακαρνανίας, Κωνσταντίνος Κατσάμπας- δημοτικός υπάλληλος Αγρινίου, Χαράλαμπος Δημάδης- Συγγενής Μαρίας Δημάδη, Κωνσταντίνος Κακαβιάς, Σπύρος Καρακώστας- Φίλος οικογενείας Δημάδη, Νικόλαος Δούναβης- φίλος οικογενείας Δημάδη, Ειρήνη Θανασούλα- αυτόπτης μάρτυρας εκτέλεσης Δημάδη, Μενέλαος Χαραλαμπίδης- Δρ. Ιστορίας, Σπύρος Κουζινόπουλος- συγγραφέας, δημοσιογράφος
*Η Διεύθυνση Ειδικής Ασφαλείας του Κράτους, γνωστή και ως Ειδική Ασφάλεια ή «Η Ειδική», ήταν ειδικό τμήμα της Ελληνικής Χωροφυλακής που δημιουργήθηκε για τη δίωξη των κομμουνιστικών οργανώσεων και τη σύλληψη των κομμουνιστών σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Στη διάρκεια της κατοχής συνεργάστηκε άμεσα με τις κατοχικές δυνάμεις και συμμετείχε σε μπλόκα που έγιναν σε διάφορες περιοχές της Αθήνας με εκατοντάδες θύματα καθώς και σε συλλήψεις, βασανιστήρια και εκτελέσεις μελών αντιστασιακών οργανώσεων. Επισήμως διαλύθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου του 1944.
Β μέρος: Μαρία Δημάδη - Ηλέκτρα Αποστόλου
Διαβάστε περισσότερα θέματα: Μηχανή του Χρόνου,
Β' Παγκόσμιος, Δεκεμβριανά, Πρόσωπα, Γυναίκα, Ρίτσος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.