Ταινία 17 Σφαίρες για έναν Άγγελο, η αληθινή ιστορία της Ηρώς Κωνσταντοπούλου, ηρωΐδα της εθνικής αντίστασης (Video)

17 sfaires gia enan angelo (1981) - IMDb: Directed by Nikos Foskolos, Takis Vougiouklakis. With Mary Vidali, Giorgos Foundas, Nikos Apergis, Gely Mavropoulou.

Η Ηρώ Κωνσταντοπούλου εκτελέστηκε σε ηλικία 17 ετών
με 17 σφαίρες, όσα και τα χρόνια της, 37 μέρες προτού
απελευθερωθεί η Ελλάδα, στις 5 Σεπτεμβρίου του 1944.

της Σοφίας Ντρέκου

Αθάνατη κι αέναη η μνήμη της!

Στις 5 Σεπτέμβρη 1944 εκτελείται στην Καισαριανή, από τους Γερμανούς κατακτητές, η 17χρονη Ηρώ Κωνσταντοπούλου, μαθήτρια του Γυμνασίου της Πλάκας, μαζί με άλλους 49 αγωνιστές. Διαβάστε το αφιέρωμα στην ηρωϊκή ζωή της.

Η αγωνιστική δράση της έγινε ταινία με τον τίτλο:
«17 σφαίρες για έναν άγγελο»: Η αληθινή ιστορία 

Πολεμική ταινία παραγωγής 1981 σε σενάριο και σκηνοθεσία Νίκου Φώσκολου με τη συνεργασία του Τάκη Βουγιουκλάκη.

Πρωταγωνιστούν η Μαίρη Βιδάλη, ο Γιώργος Φούντας, ο Νίκος Απέργης, η Έρρικα Μπρόγιερ, η Γκέλυ Μαυροπούλου, η Όλγα Πολίτου και πολλοί άλλοι. Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της ηρωίδας της εθνικής αντίστασης Ηρώ Κωνσταντοπούλου.

Σύνοψη της υπόθεσης: H ταινία μάς μεταφέρει στην Κατεχόμενη από τους Ιταλούς και Γερμανούς Αθήνα 1941-1944. Η Ηρώ Κωνσταντοπούλου ήταν δεκατριών ετών όταν οι Γερμανοί μπήκαν στην Ελλάδα, παρά την ηλικία της όμως αναπτύσσει έντονη αντιστασιακή δράση. Όταν συλλαμβάνεται για πρώτη φορά, ο εύπορος πατέρας της καταφέρνει να την ελευθερώσει, ενώ εκείνη ερωτεύεται τον νεαρό γιατρό που περιποιείται το κακοποιημένο από τα βασανιστήρια κορμί της. Λίγο πριν την αποχώρηση των Γερμανών, συμμετέχει στην ανατίναξη ενός τρένου που μετέφερε πυρομαχικά και ξανασυλλαμβάνεται, αλλά αυτή τη φορά δεν μπορεί κανείς να τη σώσει. Εκτελείται στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου, μαζί με άλλους 49 κρατούμενους.

Η ταινία προβλήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 1981, έκοψε 135.336 εισιτήρια και ήρθε 9η στις 25 ταινίες της χρονιάς. Στην Πλοκή της ταινίας εμφανίζεται κι άλλη μια πραγματική Ηρωίδα της αντίστασης η Λέλα Καραγιάννη (Όλγα Πολίτου), η οποία είχε οργανώσει δίκτυο κατασκοπίας και έστελνε απόρρητες χρήσιμες πληροφορίες στο Στρατηγείο της μέσης Ανατολής. Από προδοσία συνελήφθη και εκτελέστηκε από τους Γερμανούς ένα μήνα περίπου πριν την απελευθέρωση. (Βλ. εδώ)

Πολύ καλή ταινία για την εποχή της. Κάθε φορά που ακούω το τραγούδι 
με την Ελένη Βιτάλη τη στιγμή της εκτέλεσης της Ηρώς, με συγκλονίζει

της ταινίας, μιλά η ίδια η μητέρα της Ηρώς Κωνσταντοπούλου.


Greek Movie: 17 sfaires gia enan angelo (1981) - IMDb: Directed by Nikos Foskolos, Takis Vougiouklakis. With Mary Vidali, Giorgos Foundas, Nikos Apergis, Gely Mavropoulou.

Η Μουσική το 1981: Ο σημαντικός συνθέτης και τραγουδοποιός Ηλίας Ανδριόπουλος έγραψε ένα και μοναδικό soundtrack για τον ελληνικό κινηματογράφο. Ξεχωρίζουν εννέα θέματα κι ανάμεσά τους δύο λαϊκά τραγούδια ερμηνευμένα από τη σπουδαία Ελένη Βιτάλη. Οι τίτλοι των κομματιών είναι αυθαίρετοι, βασισμένοι στην πλοκή της ταινίας. ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ.

Δείτε το αφιέρωμα: Ηρώ Κωνσταντοπούλου: την εκτέλεσαν 17 ετών με 17 σφαίρες το 1944 στην Καισαριανή 

 

...ΚΑΙ: Λέλα Καραγιάννη: ο βαθμός του ταξίαρχου επί τιμή απενεμήθη στην ηρωίδα της Αντίστασης

Μάνα γλυκειά μην πικραθείς
αν μάθεις πως η μάνα η γης
με πήρε μες στην αγκαλιά της

Στα χώματά της τα ζεστά
για την τιμή τη λευτεριά
μην κλαις μανούλα μου γλυκειά...



Δεν υπάρχουν σχόλια: