Σελίδες

Ο Νίκος Λυγερός για τα Θεοφάνεια, τον σταυρό στη θάλασσα και την παράδοση

...αν σηκώσεις κι εσύ την εικόνα για να περάσουν οι άλλοι από κάτω, 
τότε θα καταλάβεις ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος σου. Νίκος Λυγερός

Επιμέλεια, Συλλογή Σοφία Ντρέκου

Όταν πετάμε τον σταυρό στη θάλασσα

Όταν πετάμε τον σταυρό στη θάλασσα είναι για να τον πάρουμε πίσω και δεν το κάνουμε μόνο λόγω παράδοσης, αλλά λόγω πίστης. Απλώς η παράδοσή μας ακολουθεί την πίστη μας και τα νοητικά της σχήματα. Με άλλα λόγια δεν είμαστε εδώ για να φαινόμαστε, αλλά επειδή υπηρετούμε έναν σκοπό και αυτός είναι πάρα πολύ απλός, ακολουθούμε τη διδασκαλία του Χριστού.

Κι αν υπάρχουν μερικοί που τα αμφισβητούν, δεν μας απασχολεί γιατί σημασία έχει μόνο το έργο που παράγουμε ως πιστοί μαθητές. Αλλά όπως αντισταθήκαμε όταν μας καταδίωκαν όλοι αυτοί που ήταν εναντίον του Χριστιανισμού, θα αντισταθούμε και τώρα σε όσους σπάζουν τις εικόνες, βγάζουν τους σταυρούς, τις καμπάνες, καταστρέφουν τα ιερά, βρίζουν την Εκκλησία μας.

Δεν είμαστε εδώ απλώς, για να κοιτάζουμε ένα έγκλημα ειρήνης. Διότι αγωνιζόμαστε ήδη κατά των γενοκτονιών, κατά των εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας, κατά των εγκλημάτων πολέμου. Δεν φοβόμαστε λοιπόν άτομα που εκφράζονται ενάντια στην Εκκλησία μας μόνο και μόνο για να φανούν πιο απελευθερωμένοι, ενώ δεν μπορούν να ξεμπλέξουν από κομματικά κόμπλεξ.

Η Εκκλησία δεν ανήκει καν στον πολιτικό χώρο, αλλά μόνο στον εθνικό και αυτό μόνο όταν υπάρχει κίνδυνος για το Έθνος, αφού δεν κάθισε ποτέ με σταυρωμένα τα χέρια. Όταν ο λαός μας δεχόταν επιθέσεις από κάθε βάρβαρο κατακτητή και πάντα αντιστάθηκε στο πλευρό του, γιατί πολύ απλά και αυτή ανήκει στο λαό.

Όσοι θέλουν λοιπόν να μας αρπάξουν την Εκκλησία μας, μας πληγώνουν και εμάς τους ίδιους. Γιατί ο Χριστός είναι μέσα μας από τότε που βαπτιστήκαμε ακριβώς σε αυτήν την Εκκλησία, κατά συνέπεια θα είμαστε εδώ μαζί της ενάντια σε κάθε βάρβαρο ή ραγιά που προσπαθεί να την πληγώσει για να φανεί. Γιατί το ιερό δεν είναι μόνο για την λειτουργία, αλλά και για να το προστατεύουμε και με το σώμα μας.

Αν στα Κατεχόμενα
δεν μπορείς να φανταστείς
τα Θεοφάνειά μας
τότε να πας κι εσύ
στην Αγία Τριάδα
για να δεις μαζί
με τους εγκλωβισμένους
όχι ένα θαύμα
αλλά την πραγματικότητα
που έχει αρχίσει
δίχως να το αντιληφθείς
λόγω καθημερινότητας
που σου απαγορεύει
να σκεφτείς ελεύθερα
και να προετοιμαστείς
για να παλέψεις
αποτελεσματικά
με το απέραντο γαλάζιο
για την απελευθέρωση
του Ελληνισμού. 

Λειτουργία στα Κατεχόμενα

Φωτό: Από την πρώτη Θεία Λειτουργία και τον Αγιασμό των Υδάτων,  μετά από 39 χρόνια, στην κατεχόμενη Αγία Τριάδα στην Γιαλούσα.
Φωτό: Από την πρώτη Θεία Λειτουργία και τον Αγιασμό των Υδάτων,
μετά από 39 χρόνια, στην κατεχόμενη Αγία Τριάδα στην Γιαλούσα.

Όταν βλέπεις ένα ολόκληρο χωριό να επιστρέφει στα Κατεχόμενα, για να λειτουργήσει με τον παπά την εκκλησία του, επειδή είναι του Αγίου Προκοπίου Κατεχόμενης Σύγκρασης, μπορείς να καταλάβεις τι σημαίνει προετοιμασία για την επιστροφή. Και μ’ αυτόν τον τρόπο έχεις χειροπιαστά δεδομένα, που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να εμπλουτίσεις την νοόσφαιρά σου.

Έτσι, όταν νομίζεις ότι μόνο εσύ έχεις προβλήματα με τα οικονομικά, αναγνωρίζοντας τους πρόσφυγες που παλεύουν εδώ και δεκαετίες για το δίκιο τους. Κι ενώ πολλοί τους έχουν ξεχάσει, συνεχίζουν μόνοι τους το έργο και σηκώνουν την εικόνα τους για τη λιτανεία του Αγίου, χωρίς να περιμένουν καμία βοήθεια από κανέναν, επιτέλους καταλαβαίνεις ότι υποφέρεις πολύ λιγότερο, ότι αυτό που σου προκαλεί κατάθλιψη είναι απλώς η άγνοιά σου για το ποσό υποφέρουν οι άλλοι.

Γι’ αυτό το λόγο αν σηκώσεις κι εσύ την εικόνα για να περάσουν οι άλλοι από κάτω, τότε θα καταλάβεις ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος σου. Κι όταν αρχίσεις να βοηθάς τους άλλους, θα δεις ότι όχι μόνο θα τους κάνεις καλό, αλλά θα κάνεις καλό και στους δικούς σου και στον εαυτό σου. Μην περιμένεις από τους άλλους να κάνουν αυτό που μπορείς να κάνεις.

Κάνε το, για να μην περιμένεις. Στη λειτουργία της εκκλησίας ακούς τα λόγια της πίστης μας, που σε βοηθάει, για να συνεχίσεις το έργο σου ως Έθνος για τους επόμενους, αφού σέβεσαι και τους προηγούμενους, διότι είμαστε ο Ελληνισμός.



Όταν είσαι στον προμαχώνα
να θυμάσαι πάντα
πού βρίσκεται το κάστρο
γιατί δεν επαρκούν
μόνο και μόνο τα τείχη
γιατί με τους κατακτητές
τα πράγματα αλλάζουν
στην πολιορκητική
αφού μπορεί να συμβεί
να χρειαστείς τη θέση σου
για να ξαναπάρεις πίσω
το κεντρικό κτίριο
με όλες τις δυνάμεις σου
αλλιώς μπορείς να βρεθείς
πολύ γρήγορα εκτός πλαισίου
χωρίς να το αντιληφθείς
γι’ αυτόν το λόγο μάθε
τα χρονοστρατηγικά στοιχεία
για να δεις και το μέλλον 
μέσα στο παρελθόν.

Η βάπτιση του βαπτιστή

Ο Χριστός είναι ο Χρόνος 
κι ο Παύλος είναι ο χώρος
ο πρώτος είναι ακίνητος
κι ο δεύτερος ταξιδεύει
γιατί γνωρίζει
ότι αν δεν το κάνει
δεν θα μπορέσει η πίστη
ν' αγγίξει τους ανθρώπους
γι' αυτό ενεργοποιήθηκε
μετά Χριστού
ακολουθώντας
το νοητικό σχήμα
του ίδιου του Χριστού
που ακολούθησε
μετά το έργο του και τη θυσία του
και μετέτρεψε το περιπατητικό
σε ταξίδι, την αποστολή
σε πορεία της πίστης.

Χρόνος Κατοχής

Όταν υπάρχει κατοχή, ο Χρόνος δεν λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, διότι υπάρχει μια θεμελιακή ασυμμετρία. Ο Χρόνος της εισβολής είναι ελάχιστος, ο Χρόνος της κατοχής είναι μεγάλος κι ο Χρόνος της ανακατάληψης είναι τεράστιος. Το πιο σημαντικό είναι ότι ο Χρόνος είναι μαζί μας και η ανακατάληψη θα γίνει.

Αυτό είναι ένα θεμελιακό στοιχείο όταν περνάς μηνύματα στον εχθρό σου που έχει δημιουργήσει σταθερά δεδομένα κατά την εκτίμησή του. Αν δεν μπορείς να σκεφτείς αυτά τα νοητικά σχήματα από μόνος σου, εξέτασε και μελέτα ανάλογα σε άλλες περιπτώσεις για να δεις με τα μάτια σου και με το μυαλό σου ότι έγιναν, ότι υλοποιήθηκαν κι ότι άλλαξαν τόσο πολύ την πραγματικότητα που δεν θυμάσαι πια ότι κάποτε υπήρχε μία κατοχή και μάλιστα για αιώνες.

Στη συνέχεια θα φανταστείς τους δικούς σου να σου μιλούν, εννοούμε αυτούς που έκαναν την Επανάσταση και που είναι συνδεδεμένοι μαζί σου πολυκυκλικά χωρίς να το αντιλαμβάνεσαι, να σε ρωτούν για ποιο λόγο αποφάσισες να σταματήσεις τον αγώνα.

Για ποιο λόγο θεώρησες ότι ήταν το τέλος και δεν συνέχισες τον αγώνα τους, τον αγώνα της απελευθέρωσης, τον αγώνα της ανακατάληψης.

Σκέψου λοιπόν ότι δεν είσαι απαραίτητα ο τελευταίος, κι ούτε πρόκειται να καταφέρεις να είσαι ο τελευταίος, οφείλεις τουλάχιστον να υπολογίσεις ότι είσαι ενδιάμεσος, ότι έχεις πάρει τη σκυτάλη από τους προηγούμενους και πρέπει να την παραδώσεις στους επόμενους και γι’ αυτό να έχεις παράγει κι εσύ κάποιο έργο στη διαδρομή σου.

Ο Χρόνος Κατοχής σου δείχνει ότι είναι Μαραθώνιος ενώ η ανακατάληψη είναι σκυταλοδρομία.

Η αξία του Σταυρού όταν πιστεύεις στον Χριστό
δεν είναι μόνο το σύμβολο αλλά και το βάρος του
κι αν μπορείς να τον σηκώσεις προσπάθησε
να σηκώσεις με άλλους τον σταυρό των άλλων
γιατί τότε ως μαθητής βοηθάς τη βοήθεια
και συνεχίζεις το έργο στις ψυχές των ανθρώπων
που περιμένουν ακόμα και το λασπωμένο φως.

Για να παραμείνει στο Χρόνο ο Απόστολος Παύλος ως συνεχιστής του Έργου Του - Ν. Λυγερός (videos)

Το κατεχόμενο χωριό Γιαλούσα στη χερσόνησο της Καρπασίας

Συγκίνηση στην Αγία Τριάδα Καρπασίας - Στα ύδατα της Γιαλούσας η ρίψη του Τιμίου Σταυρού Κοινωνία 6 Jan 2024
Συγκίνηση στην Αγία Τριάδα Καρπασίας - Στα ύδατα της
Γιαλούσας η ρίψη του Τιμίου Σταυρού Κοινωνία 6 Jan 2024

Η Γιαλούσα είναι ένα κατεχόμενο σήμερα μεγάλο αμιγές ελληνικό χωριό της επαρχίας Αμμοχώστου, στο κεντρικό τμήμα της χερσονήσου της Καρπασίας. Βρίσκεται πάνω στον κύριο δρόμο Αμμοχώστου - Ριζοκαρπάσου, 10 περίπου χμ, βορειοανατολικά του Λεοναρίσσου. Μαζί με το Ριζοκάρπασο και την Ακανθού αποτελούν τα τρία μεγαλύτερα σε έκταση χωριά της Αμμωχώστου.

Γιαλούσα είναι επωνυμία της Παναγίας. Δυο τουλάχιστον παρεκκλήσια αφιερωμένα στην Παναγία, φέρουν το όνομα Γιαλούσα. Το ένα απ' αυτά βρίσκεται στο χωριό Κάτω Πολεμίδια (επαρχία Λεμεσού) και το άλλο στο χωριό Κώμα του Γιαλού (Καρπασία).

Το χωριό πήρε τον ονομασία του από την αρχαία ελληνική λέξη Αιγαλούσα (αιγιαλός = γιαλός) και σημαίνει την τοποθεσία που βρίσκεται κοντά στη θάλασσα.

Πράγματι η Γιαλούσα έχει θέα προς τις βόρειες ακτές της επαρχίας Αμμοχώστου και είναι κτισμένη στην πλαγιά ενός λόφου.

Η Γιαλούσα κτίστηκε κατά τους Βυζαντινούς χρόνους μετά το τέλος των αραβικών επιδρομών κατά τη διάρκεια των οποίων είχε υποστεί πολλές καταστροφές και λεηλασίες. Αυτό μαρτυρείτε από την ύπαρξη ωραιοτάτου ναού αφιερωμένου στον Αρχάγγελο Μιχαήλ ο οποίος χρονολογείται στο 10ο αιώνα μ.Χ.

by Αέναη επΑνάσταση | Sophia-Ntrekou.gr

Ο Νίκος Λυγερός είναι μαθηματικός,
στρατηγικός αναλυτής και γεννήθηκε...
Διαβάστε την συνέχεια του βιογραφικού »

Περισσότερα ΘέματαΘεοφάνιαΝ. Λυγερός


Βιντεο 2014: Κύπρος: 39 χρόνια μετά, τα Θεοφάνεια στην
Αγία Τριάδα. Νίκος Λυγερός - Λειτουργία στα Κατεχόμενα














Θεοφάνια μετά από 39 χρόνια στην Αγία Τριάδα














Κατεχόμενη Γιαλούσα. Συγκίνηση
στη λειτουργία των Θεοφανείων













Θεοφάνεια ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ στην Αγία Τριάδα













Αποσπάσματα από Opus of N. Lygeros | Ελλάς | Lygerismes
20357) Χρόνος Κατοχής - Ν. Λυγερός, July 8, 2015 | Articles
18377) Όταν πετάμε τον σταυρό στη θάλασσα, January 6, 2015
18365) Όταν είσαι στον προμαχώνα. Perfection 16 1 1/2015.
18360) Αν στα Κατεχόμενα. (ποίημα). Perfection 16 1 1/2015.
23650) Η αξία του Σταυρού, Ν. Λυγερός, February 24, 2016
Γιαλούσα: Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, Νόστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.