Σελίδες

Έγκλημα και Τιμωρία στο Μάτι με την Φωτιά της Τραγωδίας - Ν. Λυγερός

 
Ο γκρεμός στο οικόπεδο όπου 26 άνθρωποι
βρήκαν τραγικό θάνατο (photo Εurokinissi)

Επιμέλεια Σοφίας Ντρέκου 
 
Η φωτιά της τραγωδίας 
Ν. Λυγερός July 24, 2018

Όλοι έχουμε συνηθίσει ν’ ακούμε για πυρκαγιές στην Ελλάδα από τότε που υπάρχουμε. Όλοι ξέρουμε τι γίνεται όταν ακούμε ότι έχουν καεί χιλιάδες στρέμματα. Όλοι έχουμε στο μυαλό μας το σύνθημα το δάσος δίνει ζωή.

Τώρα όμως μιλούμε για ζωντανούς ανθρώπους που πέθαναν, που κάηκαν. Δεν πρόκειται για απομονωμένες περιοχές αλλά για την ίδια την Αθήνα και εδώ δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ούτε για τον αριθμό θυμάτων ούτε για την αναποτελεσματικότητα της εξουσίας, για να ενεργοποιήσει εγκαίρως τις κατάλληλες υποδομές, για την αντιμετώπιση της τραγικής κατάστασης. Η πυρκαγιά από μόνη της ενώ είναι καταστροφική δεν είναι εκ φύσης τραγική.

Η τραγωδία προέρχεται από την έλλειψη αναγκαίων μέτρων για την καταπολέμηση της φωτιάς. Οι νεκροί που έπεσαν θύματα της φωτιάς, δεν θα δεχτούν πια δικαιολογίες της εξουσίας. Η ανικανότητα φαίνεται δυστυχώς και σε αυτόν τον τομέα, όταν δεν μπορείς να συντονίσεις δυνάμεις που έχουν αποτελεσματικότητα. 

Διότι όταν δεν καταλαβαίνεις από κρίσεις και νομίζεις ότι όλα διαπραγματεύονται χωρίς να υπολογίσεις το έκτακτο, πέφτεις στην παγίδα της παραπληροφόρησης. Η προπαγάνδα δεν σβήνει τις φωτιές. Τώρα δεν μιλούμε για αγανάκτηση του ελληνικού λαού, αλλά για τραγωδία που έχει υποστεί. Μία παρέα ατόμων που δεν ξέρει από διαχείριση κρίσεων φαίνεται με τους νεκρούς που αφήνει στο χώμα.

Η στρατηγική εκκένωση
Ν. Λυγερός July 24, 2018

Πρέπει να είσαι πολύ ανίκανος ή άσχετος σε θέματα διαχείρισης κρίσης για να μη σκεφτείς ότι η εκκένωση μιας περιοχής που κινδυνεύει από τη φωτιά είναι θέμα στρατηγικής. Δεν είναι μία απόφαση σε τακτικό επίπεδο διότι σε αυτό το επίπεδο μπορεί εύκολα να δημιουργήσει τραγικά λάθη με ανθρώπινο κόστος. Αν δεν μπορεί η πυροσβεστική να εξασφαλίσει τα απαραίτητα μέτρα ελέγχου πρέπει η διοίκηση στο ανώτατο επίπεδο της Ελλάδας ν' αποφασίσει τη στρατηγική εκκένωση. Διότι είναι ο μόνος τρόπος να μην έχουμε θύματα σε έκτακτη περίπτωση. 

Δεν γίνεται κατανοητό όταν βλέπουμε τέτοια λάθη πώς λειτουργεί αυτή η ανικανότητα και η ασχετοσύνη. Όμως αν υπάρχουν μόνο κομματόσκυλα σε στρατηγικές θέσεις, σε κέντρα αποφάσεων, είναι αναμενόμενο να έχουμε τέτοιου τύπου αποτελέσματα. Το θέμα είναι αν θα αλλάξει αυτή η κατάσταση μετά την τραγωδία ή θα μας εξηγήσει ο καθένας με το μακρύ και το κοντό του ότι δεν φταίνε σε τίποτα αλλά ο ίδιος ο λαός που πανικοβάλλεται στα καιρικά φαινόμενα. Διότι το γελοίο με τέτοια άτομα σκοτώνει αλλά τους άλλους. Μόνο που σε κάποια φάση πρέπει να τελειώσει αυτή η καταστροφή. Φτάνουν πια οι ανίκανοι και οι άσχετοι.

Μακεδονία και φωτιά
Ν. Λυγερός :July 24, 2018

Δεν ξεχνάμε το θέμα της Μακεδονίας ακόμα κι αν μας πληγώνει η τραγωδία της φωτιάς στην Αττική. Διότι βλέπουμε όλο και περισσότερο, μία δομική ανικανότητα στην εξουσία να διαχειριστεί με αποτελεσματικό τρόπο σοβαρά προβλήματα, που αφορούν άμεσα τον ελληνικό λαό. Δεν μπορεί κάθε φορά να αναζητούμε δικαιολογίες για να σωθούν οι ανεύθυνοι. Απλώς πρέπει να παραδεχθούν ότι είναι όχι μόνο σε αντιπαράθεση με τη βούληση του ελληνικού λαού αλλά είναι επίσης άχρηστοι και επικίνδυνοι για να τον προστατέψουν από απλά καιρικά φαινόμενα. 

Πραγματικά είναι να αναρωτηθεί κανείς τι θα έκαναν αν είχαμε μια εμπλοκή, μια κρίση, μια μάχη, έναν πόλεμο. Διότι με τόσα άσχετα κομματόσκυλα ποιος, να καλύψει τα κενά ποιανού. 
  • Όταν δεν είσαι ικανός να προστατέψεις τον λαό σου, όταν διαφωνείς μαζί του, το πρόβλημα είναι τι κάνεις στην εξουσία; 
  • Είναι απλώς για να πεις ότι κέρδισε το κόμμα σου; Δεν έχεις τίποτα άλλο να προσφέρεις; 
Πάντως δεν σώζεσαι με τεχνικές της προπαγάνδας, όταν η κατάσταση έχει φτάσει σε αυτό το επίπεδο. Διότι ο Ελληνισμός δεν ξεχνά την ιστορία του, ούτε τους νεκρούς του, όποια και να είναι η δικαιολογία. Και επειδή δεν πρόκειται να ξεχάσουμε το απαράδεκτο, θα είμαστε εδώ ακόμα και μετά.

Έγκλημα και Τιμωρία στο Μάτι

Η φωτιά της τραγωδίας ΜΑΤΙ 

Η τραγωδία δεν ήταν μόνο τραγωδία
αλλά έγκλημα ειρήνης που καταδίκασε
αδίκως αθώους επειδή μερικοί
τους θεώρησαν πιόνια κι έπαιξαν
ένα παιχνίδι που ήταν στημένο
από την εξουσία σε όλα τα επίπεδα.

Έτσι ακόμα και η τιμωρία χρειάζεται
προστασία γιατί κανείς δεν θέλει να
είναι υπεύθυνος για τις απαράδεκτες
και βάρβαρες πράξεις ενώ δεν είχαν
κανένα πρόβλημα να παίζουν
με ανθρώπινες ζωές και να προκαλέσουν
ένα φονικό πλήγμα στον Ελληνισμό.




Περισσότερα Θέματα: Φωτιά στο Μάτι

Ο Νίκος Λυγερός είναι μαθηματικός, 
στρατηγικός αναλυτής και γεννήθηκε...



39331) Η φωτιά της τραγωδίας. Perfection 19 7 7/2018. En. The blaze of tragedy.
39332) Στο Μέγαρο Μαρξίμου. (ποίημα). Perfection 19 7 7/2018.
39333) Η αλήθεια στα Σκόπια. Perfection 19 7 7/2018.
39334) Η χαρά της νοημοσύνης. (ποίημα). Perfection 19 7 7/2018.
39335) Κάθε μικρός άνθρωπος. (ποίημα). Perfection 19 7 7/2018.
39336) Μάθε να σέβεσαι. (ποίημα). Perfection 19 7 7/2018.
39337) Αν μία ομάδα. (ποίημα). Perfection 19 7 7/2018.
39338) Η στρατηγική εκκένωση. Perfection 19 7 7/2018.
39339) Μακεδονία και φωτιά. Perfection 19 7 7/2018.
39340) Κανείς δεν θέλει να πεθάνει. Perfection 19 7 7/2018.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: