27 Ιουλ 2018

Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα, Ορθόδοξο Χωριό στο Μάτι (Βίντεο Μάνα: Ντοκιμαντέρ και Εικόνες)Αφιέρωμα, Έρευνα Σοφία Ντρέκου

Λίγα λόγια για το Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα 

Από το 1967, στο Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα, με μητρική στοργή και χριστιανική αγάπη, λίγες αφοσιωμένες Μοναχές, χωρίς να παραβλέπουν τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του μοναχικού βίου τους, έκαναν σκοπό τους τη μέριμνα, ανατροφή και μόρφωση παιδιών με τις λιγότερες ευκαιρίες στη ζωή.

Ο οικισμός του Ιδρύματος λειτουργεί ως ένα πρότυπο «Ορθόδοξο Χωριό» και φιλοξενεί αγόρια και κορίτσια από τα πρώτα χρόνια ή και τους πρώτους μήνες της ζωής τους, προσφέροντας μία ζεστή οικογενειακή ζωή που θα τα βοηθήσει στο μέλλον να ενταχθούν ως ενήλικες στη σύγχρονη κοινωνία.

Το Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα δεν λαμβάνει καμία απολύτως επιχορήγηση. Τα έσοδα του Ιδρύματος προέρχονται από τις μικρές ή μεγάλες δωρεές που μας προσφέρουν ιδιώτες, εταιρείες και οργανισμοί, από κληροδοτήματα και κάποια ενοίκια ακινήτων. 
(βλ. παρακάτω περισσότερα)

Για όσους δεν το γνωρίζουν, το Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα - Ορθόδοξο Χωριό στον Νέο Βουτζά, βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Έχουν καταστραφεί ολοσχερώς:

• Σπίτι φιλοξενίας παιδιών
• Κτήριο φιλοξενίας ηλικωμένων
• Αποθήκες τροφίμων
• Βοηθητικές Αίθουσες
• Το Δίκτυο ύδρευσης και ηλεκτροδότησης
• Τα οχήματα του Ιδρύματος (1 λεωφορείο, 4 πούλμαν, αργοτικό & τρακτέρ)
• Τα γραφεία και τα αρχεία του Ιδρύματος
• Ο ελαιώνας που πρόσφερε το λάδι της χρονιάς

Το Λύρειο Παιδικό Χωριό δεν λαμβάνει ΚΑΜΙΑ βοήθεια από το κράτος και τα παιδιά, οι μοναχές και οι ηλικιωμένοι που στεγάζονταν εκεί φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο της περιοχής.

Αν δεν γνωρίζετε το έργο των μοναχών, μπορείτε να δείτε το ντοκιμαντέρ Mana - The Documentary της Valerie Kontakos, δωρεάν, για να μάθετε περισσότερα: Δείτε ολόκληρη την ταινία (Ντοκιμαντέρ) ΕΔΩ 


«Μάνα»: Ντοκιμαντέρ για την πιο
«ατίθαση συμμορία» της Ορθόδοξης ΕκκλησίαςΜΑΝΑ / Σκηνοθεσία: Βάλερυ Κοντάκου, Διάρκεια: 70′, Ελλάδα, 2015 Ένα ντοκιμαντέρ για την πιο ατίθαση συμμορία στην ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας

Λίγα λόγια για την ταινία: Το 1962 τέσσερα ανήλικα κορίτσια έγιναν πρωτοσέλιδο στον Τύπο της εποχής καθώς έφυγαν απ’ τα σπίτια τους για να κλειστούν σε μοναστήρι. Όμως κάθε φορά που το έσκαγαν, οι γονείς τους τις έφερναν πίσω με το ζόρι, μέχρι που τελικά τα κατάφεραν στην τρίτη τους απόπειρα. Σκοπός τους ήταν, περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο, να δημιουργήσουν ένα Ίδρυμα στα πρότυπα του Ιδρύματος Πεσταλότσι (Ελβετία) ώστε να προσφέρουν καταφύγιο σε παραμελημένα και κακοποιημένα παιδιά. Μισό αιώνα αργότερα, οι πρωτεργάτιδες του Λυρείου Παιδικού Χωριού στο Νέο Βουτζά Αττικής, συνεχίζουν να περιθάλπουν και να φροντίζουν παιδιά χωρίς βοήθεια από το κράτος και την Εκκλησία.

Η επίσημη πρεμιέρα του Μάνα έγινε στο 18o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το Μάρτιο του 2015, κι από τότε έχει προβληθεί σε διάφορα σημεία της Ελλάδος καθώς και σε φεστιβάλ στην Εσθονία (29th Pärnu International Film Festival) και το Κόσοβο (DokuFest Kosovo, 2015), ενώ ετοιμάζεται να κάνει την πρεμιέρα του στο NYC Greek Film Festival τέλη Οκτωβρίου.

«Το Μάνα είναι μια διαφορετική ιστορία γυναικείας χειραφέτησης», λέει η Βάλερυ Κοντάκου, «… οι ηρωίδες της ταινίας κατέρριψαν τα στερεότυπα για να κάνουν αυτό που θέλουν. Να δημιουργήσουν και να προσφέρουν. Και αυτό που δημιούργησαν έχει αλλάξει τις ζωές εκατοντάδων παιδιών ως τώρα, επαναπροσδιορίζοντας την έννοια του όρου οικογένεια. Όταν πρωτογνώρισα τις μοναχές πριν από 20 χρόνια, μου έκανε εντύπωση η προσαρμοστικότητά τους και η ικανότητά τους να μεγαλώνουν παιδιά γεμάτα αυτοπεποίθηση, που ήξεραν ότι ανήκουν κάπου. Το Λύρειο ήταν το σπίτι τους και ήταν περήφανα γι’ αυτό. Μου προξένησε επίσης ενδιαφέρον ο κόσμος που ερχόταν από κάθε γωνιά της Αθήνας κάθε Σαββατοκύριακο για να επισκεφτεί τα παιδιά, να τους φέρει πράγματα, να παίξει μαζί τους ή απλά να βοηθήσει με το μαγείρεμα. Ήταν μια κοινότητα πολύ ευρύτερη από τα στενά πλαίσια του παιδικού χωριού.»

Λίγα λόγια για τη σκηνοθέτιδα: Μετά από το βραβευμένο Who’s on First? (2006), που προβλήθηκε σε Ελλάδα, ΗΠΑ, Φινλανδία και Κορέα, η Βάλερυ Κοντάκου επιστρέφει με το Μάνα, ένα ντοκιμαντέρ για την πιο ατίθαση συμμορία στην ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Τα τελευταία πέντε χρόνια, μέσα από το μη κερδοσκοπικό οργανισμό Exile Room, η δράση της έχει επεκταθεί από την παραγωγή στις προβολές και τα εργαστήρια ντοκιμαντέρ, στηρίζοντας ενεργά την κινηματογραφική κοινότητα.

Συντελεστές: σενάριο/σκηνοθεσία: Βάλερυ Κοντάκου, διεύθυνση φωτογραφίας: Παντελής Μαντζανάς, Γιάννης Μισουρίδης, μοντάζ: Δημήτρης Πεπονής, ήχος: Δημήτρης Κανελλόπουλος, σχεδιασμός ήχου: Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος, μιξάζ: Κώστας Βαρυμποπιώτης, μουσική: Έλλη Πασπαλά, executive producer: Kathryn Hunter,παραγωγοί: Βάλερυ Κοντάκου, Δέσποινα Παυλάκη, παραγωγή: Exile Films συμπαραγωγοί: ΟΤΕ tv.


Πώς να στηρίξετε το έργο μας: Το Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα δεν λαμβάνει καμία απολύτως επιχορήγηση. Τα έσοδα του Ιδρύματος προέρχονται από τις μικρές ή μεγάλες δωρεές που μας προσφέρουν ιδιώτες, εταιρείες και οργανισμοί, από κληροδοτήματα και κάποια ενοίκια ακινήτων.

Επιπρόσθετα, διενεργείται κάθε χρόνο (το τελευταίο Σάββατο του Δεκεμβρίου), στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, εγκεκριμένη (Υπ. Οικονομικών και Υγείας & Προνοίας) λαχειοφόρος αγορά, παρουσία και δικαστικών λειτουργών, με πρώτο δώρο ένα καινούργιο αυτοκίνητο και αρκετά μικρότερης αξίας αντικείμενα, με στόχο την αποπεράτωση του Παιδικού Χωριού του Λυρείου Ιδρύματος και την εν γένει στήριξη των παιδιών που φιλοξενούνται εδώ.

Εάν θέλετε και εσείς να συμβάλλετε στην προσπάθεια του Λυρείου Παιδικού Ιδρύματος ώστε να συνεχίσει να προσφέρει το κοινωνικό του έργο και να κτίσει το ‘Ορθόδοξο Χωριό’ που ονειρεύτηκε, μπορείτε να κάνετε τις δωρεές σας με τους εξής τρόπους:

• Χρηματική δωρεά με απευθείας επίσκεψη στο Ίδρυμα.

• Χρηματική δωρεά με ταχυδρομική επιταγή μέσω ΕΛ.ΤΑ. στη διεύθυνση: ΛΥΡΕΙΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ "ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ" "ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΧΩΡΙΟ", Μάτι Αττικής, 190 09 Ραφήνα.

• Κατάθεση χρημάτων σε έναν από τους παρακάτω τραπεζικούς λογαριασμούς του Λυρείου Παιδικού Ιδρύματος:

• Τράπεζα Λογαριασμός Διεθνής Αριθμός Τραπεζικού Λογαριασμού (ΙΒΑΝ)

• Εθνική Τράπεζα - 149/480021-43
GR1101101490000014948002143

• Alpha Bank - 176/00/2002000196
GR8301401760176002002000196

• Eurobank EFG - 0026.0096.12.0100916725
GR 5302600960000120100916725

• Τράπεζα Πειραιώς - 5030-005943-722
GR4601720300005030005943722

• Χρηματική δωρεά μέσω των Μονάδων ATMs

• Χρηματική δωρεά μέσω e-banking για τους πελάτες ηλεκτρονικής τραπεζικής.
Μετά τη κατάθεσή σας στην Τράπεζα μπορείτε να επικοινωνείτε με το Λύρειο Ίδρυμα στα τηλέφωνα 22940-79240-1 ή στο fax 22940-78617 ή στο e-mail lyreio@gmail.com δίνοντάς μας τα πλήρη στοιχεία σας και το ποσό της δωρεάς σας, προκειμένου να σας αποστείλουμε σχετική απόδειξη.

• Χρηματική δωρεά με χρέωση της πιστωτικής κάρτας Visa και Mastercard, της χρεωστικής Visa Electron οποιασδήποτε Τράπεζας ή του τραπεζικού σας λογαριασμού στην Τράπεζα Πειραιώς. Η πληρωμή μπορεί να γίνει επώνυμα ή ανώνυμα, σε περιβάλλον πλήρους ασφάλειας, είτε μέσω Internet από τον δικτυακό τόπο www.easypay.gr, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και επιλογή του Λυρείου Παιδικού Ιδρύματος είτε μέσω τηλεφωνικού αντιπροσώπου καλώντας στο 801 802 803 804 ή στο 210 32 88 000.

• Ανάληψη του κόστους κατασκευής ή συμμετοχή στα έξοδα αποπεράτωσης ενός νέου σπιτιού ή άλλων κτιριακών εγκαταστάσεων του Ορθόδοξου Χωριού (συμπεριλαμβάνεται κτίριο που καταστράφηκε από την πυρκαγιά του 1995 και δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί).

• Προσφορά αγαθών (πετρέλαιο θέρμανσης με απευθείας παράδοση στις δεξαμενές του Ιδρύματος, τρόφιμα και λοιπά αναλώσιμα είδη πρώτης ανάγκης, σχολικά είδη, παιχνίδια, βιβλία, ρούχα καινούργια ή σε πολύ καλή κατάσταση, κ.ά.).

• Επίσκεψη και ενημέρωση για το έργο του Ιδρύματος.


Με ανακοίνωσή τους, οι υπεύθυνοι του Ιδρύματος κάνουν έκκληση για στήριξη προκειμένου τα παιδάκια να ξαναβρούν το καταφύγιό τους.
  • «Το Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα που βρίσκεται στο Νέο Βουτζά κάηκε και χρειάζεται τη στήριξη. Πρόκειται για ένα ορφανοτροφείο που μεγαλώνει 45 παιδάκια τα οποία αυτή τη στιγμή είναι ασφαλή σε ιδιωτικά καταλύματα. Το σχολείο, κάποιες κατοικίες και οι χώροι προμηθειών έχουν καταστραφεί. Τις επόμενες ώρες θα ξέρουμε τι ανάγκη υπάρχει σε προμήθειες. Μέχρι τότε κάνουμε έκκληση για οικονομική βοήθεια».

Tι δήλωσε εκπρόσωπος του Ιδρύματος
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε πριν λίγο με την κα Μαρούλη Βασιλική που εργάζεται στο Λύρειο Ίδρυμα διευκρίνισε στο Infokids.gr ότι ευτυχώς τα παιδιά που φιλοξενούνταν στο Ίδρυμα, βρίσκονταν σε καλοκαιρινές διακοπές σε προσφερόμενη στέγη φιλοξενίας στην Ανάβυσσο όπου και θα παραμείνουν μέχρι νεωτέρας, η συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης ΔΕΝ είναι εφικτή καθότι κάηκαν ολοσχερώς οι αποθήκες του Ιδρύματος ενώ η μόνη προτεινόμενη επιλογή βοήθειας είναι τα χρήματα.


Πώς μπορείτε να βοηθήσετε:
Δωρεές στον παρακάτω λογαριασμό:
IBAN: GR83 0140 1760 1760 0200 2000 196
BIC: CRBAGRAAΧΧΧ
Bank: Alpha Bank
Beneficiary: ΛΥΡΕΙΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ «OI ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ»


Όσοι θέλουν να στηρίξουν οικονομικά το Λύρειο, μπορούν
να χρησιμοποιήσουν και τους παρακάτω λογαριασμούς:
 🇬🇷 ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: www.lyreioidryma.gr

 🇺🇸 ΣΤΙΣ ΗΠΑ: LYREIO FOUNDATION CHASE BANK
ACCOUNT NUMBER: 836226022
ROUTING NUMBER: 02100021
SWIFT: CHASUS33
** CONTRIBUTIONS TO THIS ACCOUNT ARE T
AX DEDUCTIBLE AS PERMITTED BY US LAWΌπως τόνισε η Παναγιώτα Καραφλίδου, κοινωνική λειτουργός στο Ίδρυμα, εξαιτίας της παλαιότητας των οχημάτων που κάηκαν, τα χρήματα που θα δοθούν στο Ίδρυμα ως αποζημίωση, δεν θα είναι πολλά. Γι’ αυτό, το Λύρειο χρειάζεται οικονομική βοήθεια. 
www.sophia-ntrekou.grΈνας παράδεισος για 45 ορφανά παιδιά και 20 άπορους ενήλικες ήταν το Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα. Για άλλη μια φορά, η φωτιά καταστρέφει τους χώρους του Ιδρύματος, που βρίσκεται στην περιοχή μεταξύ Ραφήνας και Νέας Μάκρης (Μάτι), πάνω από τον παλαιό οικισμό του Νέου Βουτζά.

Οι εικόνες από το Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα τέσσερις μέρες μετά τη φωτιά στην ανατολική Αττική μόνο θλίψη προκαλούν. Η πύρινη λαίλαπα κατάστρεψε τα πάντα. Δεν άφησε τίποτα όρθιο. Κτίρια ερείπια. Αυτοκίνητα καμένα. Και μια έκκληση για οικονομική βοήθεια ώστε τα παιδιά να επιστέψουν «σπίτι» τους.

Τα 45 παιδιά και οι 20 άποροι που φιλοξενούνται στο ίδρυμα κατάφεραν και έφυγαν έγκαιρα. Τα παιδιά φιλοξενούνται σε σπίτια στην Ανάβυσσο. Οι υπεύθυνοι του ιδρύματος ζητούν οικονομική βοήθεια για να μπορέσει να λειτουργήσει ξανά το καταφύγιο παιδιών και απόρων.

Η φωτιά δεν άφησε τίποτα

Ο Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα έχει υποστεί σοβαρές ζημιές στο κεντρικό κτίριο αλλά και στο δίκτυο ύδρευσης και ηλεκτροδότησης. Οι άνθρωποι του Ιδρύματος τονίζουν πως ειδικά το δίκτυο ηλεκτροδότησης πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα ώστε όταν το ρεύμα συνδεθεί ξανά, να μπορέσουν τα παιδιά να επιστρέψουν στο Ίδρυμα.

Οι ζημιές πολλές και μεγάλες. Κάηκαν αποθήκες τροφίμων, τα αυτοκίνητα του Ιδρύματος, τα μικρά πούλμαν που μετέφεραν τα παιδιά στις δραστηριότητές τους, ένα τρακτέρ, ο ελαιώνας και ο αμπελώνας.

Όπως τόνισε η Παναγιώτα Καραφλίδου, κοινωνική λειτουργός στο Ίδρυμα, εξαιτίας της παλαιότητας των οχημάτων που κάηκαν, τα χρήματα που θα δοθούν στο Ίδρυμα ως αποζημίωση, δεν θα είναι πολλά. Γι’ αυτό, το Λύρειο χρειάζεται οικονομική βοήθεια.«Μην ακούτε τον Αμβρόσιο»

Ο πάτερ Δωρόθεος βρίσκεται συχνά στο Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα, το οποίο άλλωστε ιδρύθηκε από μοναχές. Βρέθηκε ξανά εκεί όχι για να λειτουργήσει αλλά για να δει από κοντά την καταστροφή που άφησε πίσω της η φωτιά.

Είχε κι ένα σημαντικό μήνυμα να στείλει. Ζήτησε από τον κόσμο να μην ακούει τα κακόβουλα σχόλια του μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβόσιου. Του ανθρώπου (της Εκκλησίας κατά τ’ άλλα) που χαρακτήρισε τη φωτιά που πήρε 83 ζωές «εκδίκηση» του Θεού γιατί ο πρωθυπουργός της χώρας είναι άθεος. Του ανθρώπου τον οποίο αποδοκίμασαν όλοι, μεταξύ αυτών και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. «Δεν αποδεχόμαστε τα λόγια του μητροπολίτη Αμβρόσιου, υπηρετούμε το Θεό της αγάπης» τόνισε ο πάτερ Δωρόθεος.

Η έκκληση για στήριξη

Με ανακοίνωσή τους, οι υπεύθυνοι του Ιδρύματος κάνουν έκκληση για στήριξη προκειμένου τα παιδάκια να ξαναβρούν το καταφύγιό τους. «Το Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα που βρίσκεται στο Νέο Βουτζά κάηκε και χρειάζεται τη στήριξη σας. Πρόκειται για ένα ορφανοτροφείο που μεγαλώνει 45 παιδάκια τα οποία αυτή τη στιγμή είναι ασφαλή σε ιδιωτικά καταλύματα. Το σχολείο, κάποιες κατοικίες και οι χώροι προμηθειών έχουν καταστραφεί. Τις επόμενες ώρες θα ξέρουμε τι ανάγκη υπάρχει σε προμήθειες. Μέχρι τότε κάνουμε έκκληση για οικονομική βοήθεια».

Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα: Καταστράφηκε 
από τη φωτιά το ’95, σώθηκε το 2005!


Ένα Αλλιώτικο Παιδικό Χωριό - Σύντομο Ιστορικό

Τον Ιούλιο του 1995, η μεγάλη πυρκαγιά που κατέκαψε το όμορφο δάσος της Πεντέλης που περιέβαλε το Ίδρυμα, κατέστρεψε μέσα σε τρεις εφιαλτικές ημέρες σχεδόν το σύνολο των εγκαταστάσεων του Ιδρύματος. Πλήθος κόσμου κινητοποιήθηκε άμεσα, έδωσε απλόχερα τη βοήθειά του, συγκέντρωσε χρήματα, τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και γενικά υποστήριξε με κάθε τρόπο ολόψυχα το Ίδρυμα. Με γενναιοδωρία και αγάπη οι φίλοι και δωρητές έστρωσαν το δρόμο για την ανοικοδόμηση των κτιρίων του Ιδρύματος και τη διασφάλιση του μέλλοντος των παιδιών μας. Η ανθρωπιά έλαμψε!

Δέκα χρόνια αργότερα, το καλοκαίρι του 2005, το Ίδρυμα κινδύνεψε και πάλι από άλλη μία πυρκαγιά, αλλά διασώθηκε ευτυχώς με μικρές ζημιές.

Το Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα «Οι Άγιοι Ανάργυροι, Ορθόδοξο Χωριό» ιδρύθηκε το 1967 από λίγες Μοναχές, με δωρεά του αείμνηστου καπετάνιου του Εμπορικού Ναυτικού Μάρκου Λυρά. Η Ιδρυτική Πράξη και ο Κανονισμός Λειτουργίας του Ιδρύματος έχουν νομιμοποιηθεί με Υπουργική Απόφαση.

Βρίσκεται στην περιοχή μεταξύ Ραφήνας και Νέας Μάκρης (Μάτι), πάνω από τον παλαιό οικισμό του Νέου Βουτζά, σε έκταση που παραχωρήθηκε από την Ιερά Μονή Πεντέλης και την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Από το μέσα της δεκαετίας του ’70 μετεγκαταστάθηκε στη σημερινή του θέση.

Την ευθύνη λειτουργίας του Ιδρύματος έχει η Κοινοβιακή Γυναικεία Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος. Το Ίδρυμα ελέγχεται από τα Υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και διοικείται από 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο, συγκροτούμενο από τον εκάστοτε Μητροπολίτη Αττικής ως Προέδρου, της εκάστοτε Ηγουμένης της Ιεράς Μονής ως Αντιπροέδρου, 2 μοναχών και 3 λαϊκών ανδρών και γυναικών.

Σκοπός του Ιδρύματος είναι η δωρεάν φροντίδα, ανατροφή, περίθαλψη και εκπαίδευση απροστάτευτων παιδιών, που στερούνται γονέων, είτε γιατί αυτοί δεν βρίσκονται στη ζωή, είτε γιατί έχουν οικογενειακά και κοινωνικά προβλήματα. Το Ίδρυμα προστατεύει τα παιδιά μέχρι την ενηλικίωση, την πλήρη επιμόρφωση και την οικογενειακή αποκατάστασή τους.

Τον Ιούλιο του 1995, η μεγάλη πυρκαγιά που κατέκαψε το όμορφο δάσος της Πεντέλης που περιέβαλε το Ίδρυμα, κατέστρεψε μέσα σε τρεις εφιαλτικές ημέρες σχεδόν το σύνολο των εγκαταστάσεων του Ιδρύματος. Πλήθος κόσμου κινητοποιήθηκε άμεσα, έδωσε απλόχερα τη βοήθειά του, συγκέντρωσε χρήματα, τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και γενικά υποστήριξε με κάθε τρόπο ολόψυχα το Ίδρυμα. Με γενναιοδωρία και αγάπη οι φίλοι και δωρητές έστρωσαν το δρόμο για την ανοικοδόμηση των κτιρίων του Ιδρύματος και τη διασφάλιση του μέλλοντος των παιδιών μας. Η ανθρωπιά έλαμψε!


Δέκα χρόνια αργότερα, το καλοκαίρι του 2005, το Ίδρυμα κινδύνεψε και πάλι από άλλη μία πυρκαγιά, αλλά διασώθηκε ευτυχώς με μικρές ζημιές.Από το 1967, στο Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα, με μητρική στοργή και χριστιανική αγάπη, λίγες αφοσιωμένες Μοναχές, χωρίς να παραβλέπουν τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του μοναχικού βίου τους, έκαναν σκοπό τους τη μέριμνα, ανατροφή και μόρφωση παιδιών με τις λιγότερες ευκαιρίες στη ζωή.

Το Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα δεν λαμβάνει καμία απολύτως επιχορήγηση. Τα έσοδα του Ιδρύματος προέρχονται από τις μικρές ή μεγάλες δωρεές που μας προσφέρουν ιδιώτες, εταιρείες και οργανισμοί, από κληροδοτήματα και κάποια ενοίκια ακινήτων.

Επιπρόσθετα, διενεργείται κάθε χρόνο (το τελευταίο Σάββατο του Δεκεμβρίου), στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, εγκεκριμένη (Υπ. Οικονομικών και Υγείας & Προνοίας) λαχειοφόρος αγορά, παρουσία και δικαστικών λειτουργών, με πρώτο δώρο ένα καινούργιο αυτοκίνητο και αρκετά μικρότερης αξίας αντικείμενα, με στόχο την αποπεράτωση του Παιδικού Χωριού του Λυρείου Ιδρύματος και την εν γένει στήριξη των παιδιών που φιλοξενούνται εδώ. www.lyreioidryma.gr


«ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΧΩΡΙΟ» Μάτι Αττικής 190 09 Ραφήνα
Τηλ: 22940-79240-1 Fax: 22940-78617 
E-mail: lyreio@gmail.com
27ο χιλ. Λεωφ. Μαραθώνος, Οικισμός Νέος Βουτζάς
Πηγή: www.sophia-ntrekou.gr | Αέναη επΑνάσταση

Διαβάστε σχετικά περί Μοναχισμού:

Δεν υπάρχουν σχόλια: