Η φωτιά στο Μάτι κατέστρεψε το Λύρειο Ιδρυμα. Εικόνες σοκ που έκαναν στάχτη οι φλόγες (βίντεο)


Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα «Οι Άγιοι Ανάργυροι, Ορθόδοξο Χωριό»

Ένας παράδεισος για 45 ορφανά παιδιά και 20 άπορους ενήλικες ήταν το Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα. Για άλλη μια φορά, η φωτιά καταστρέφει τους χώρους του Ιδρύματος, που βρίσκεται στην περιοχή μεταξύ Ραφήνας και Νέας Μάκρης (Μάτι), πάνω από τον παλαιό οικισμό του Νέου Βουτζά. Οι εικόνες από το Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα τέσσερις μέρες μετά τη φωτιά στην ανατολική Αττική μόνο θλίψη προκαλούν. Η πύρινη λαίλαπα κατάστρεψε τα πάντα. Δεν άφησε τίποτα όρθιο. Κτίρια ερείπια. Αυτοκίνητα καμένα. Και μια έκκληση για οικονομική βοήθεια ώστε τα παιδιά να επιστέψουν «σπίτι» τους. Τα 45 παιδιά και οι 20 άποροι που φιλοξενούνται στο ίδρυμα κατάφεραν και έφυγαν έγκαιρα. Τα παιδιά φιλοξενούνται σε σπίτια στην Ανάβυσσο. 

Η φωτιά δεν άφησε τίποτα

Ο Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα έχει υποστεί σοβαρές ζημιές στο κεντρικό κτίριο αλλά και στο δίκτυο ύδρευσης και ηλεκτροδότησης. Οι άνθρωποι του Ιδρύματος τονίζουν πως ειδικά το δίκτυο ηλεκτροδότησης πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα ώστε όταν το ρεύμα συνδεθεί ξανά, να μπορέσουν τα παιδιά να επιστρέψουν στο Ίδρυμα. Οι ζημιές πολλές και μεγάλες. Κάηκαν αποθήκες τροφίμων, τα αυτοκίνητα του Ιδρύματος, τα μικρά πούλμαν που μετέφεραν τα παιδιά στις δραστηριότητές τους, ένα τρακτέρ, ο ελαιώνας και ο αμπελώνας. 

Η έκκληση για στήριξη

Με ανακοίνωσή τους, οι υπεύθυνοι του Ιδρύματος κάνουν έκκληση για στήριξη προκειμένου τα παιδάκια να ξαναβρούν το καταφύγιό τους. «Το Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα που βρίσκεται στο Νέο Βουτζά κάηκε και χρειάζεται τη στήριξη σας. Πρόκειται για ένα ορφανοτροφείο που μεγαλώνει 45 παιδάκια τα οποία αυτή τη στιγμή είναι ασφαλή σε ιδιωτικά καταλύματα. Το σχολείο, κάποιες κατοικίες και οι χώροι προμηθειών έχουν καταστραφεί. Τις επόμενες ώρες θα ξέρουμε τι ανάγκη υπάρχει σε προμήθειες. Μέχρι τότε κάνουμε έκκληση για οικονομική βοήθεια» με τους εξής τρόπους που βλέπετε εδώ: www.lyreioidryma.gr



Από το 1967, στο Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα, με μητρική στοργή και χριστιανική αγάπη, λίγες αφοσιωμένες Μοναχές, χωρίς να παραβλέπουν τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του μοναχικού βίου τους, έκαναν σκοπό τους τη μέριμνα, ανατροφή και μόρφωση παιδιών με τις λιγότερες ευκαιρίες στη ζωή.

Ο οικισμός του Ιδρύματος λειτουργεί ως ένα πρότυπο «Ορθόδοξο Χωριό» και φιλοξενεί αγόρια και κορίτσια από τα πρώτα χρόνια ή και τους πρώτους μήνες της ζωής τους, προσφέροντας μία ζεστή οικογενειακή ζωή που θα τα βοηθήσει στο μέλλον να ενταχθούν ως ενήλικες στη σύγχρονη κοινωνία.


Για όσους δεν το γνωρίζουν, το Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα - Ορθόδοξο Χωριό στον Νέο Βουτζά, βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκηςΈχουν καταστραφεί ολοσχερώς:

• Σπίτι φιλοξενίας παιδιών
• Κτήριο φιλοξενίας ηλικωμένων
• Αποθήκες τροφίμων
• Βοηθητικές Αίθουσες
• Το Δίκτυο ύδρευσης και ηλεκτροδότησης
• Τα οχήματα του Ιδρύματος (1 λεωφορείο, 4 πούλμαν, αργοτικό & τρακτέρ)
• Τα γραφεία και τα αρχεία του Ιδρύματος
• Ο ελαιώνας που πρόσφερε το λάδι της χρονιάς
Αν δεν γνωρίζετε το έργο των μοναχών, μπορείτε να δείτε το ντοκιμαντέρ «Mana - The Documentary» της Valerie Kontakos, δωρεάν, για να μάθετε περισσότερα: Δείτε ολόκληρη την ταινία (Ντοκιμαντέρ) ΕΔΩ
ΔΕΙΤΕ: Μάνα: Μια ταινία για την πιο ατίθαση συμμορία στην ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας - Mana - The Documentary Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα

Tι δήλωσε εκπρόσωπος του Ιδρύματος 

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε πριν λίγο με την κα Μαρούλη Βασιλική που εργάζεται στο Λύρειο Ίδρυμα διευκρίνισε στο Infokids.gr ότι ευτυχώς τα παιδιά που φιλοξενούνταν στο Ίδρυμα, βρίσκονταν σε καλοκαιρινές διακοπές σε προσφερόμενη στέγη φιλοξενίας στην Ανάβυσσο όπου και θα παραμείνουν μέχρι νεωτέρας, η συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης ΔΕΝ είναι εφικτή καθότι κάηκαν ολοσχερώς οι αποθήκες του Ιδρύματος ενώ η μόνη προτεινόμενη επιλογή βοήθειας είναι τα χρήματα.
Πώς μπορείτε να βοηθήσετε δείτε εδώ: www.lyreioidryma.gr



Όπως τόνισε η κ. Παναγιώτα Καραφλίδου, κοινωνική λειτουργός στο Ίδρυμα, εξαιτίας της παλαιότητας των οχημάτων που κάηκαν, τα χρήματα που θα δοθούν στο Ίδρυμα ως αποζημίωση, δεν θα είναι πολλά. Γι’ αυτό, το Λύρειο χρειάζεται οικονομική βοήθεια. www.sophia-ntrekou.gr



«Μην ακούτε τον Αμβρόσιο»

Ο πάτερ Δωρόθεος βρίσκεται συχνά στο Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα, το οποίο άλλωστε ιδρύθηκε από μοναχές. Βρέθηκε ξανά εκεί όχι για να λειτουργήσει αλλά για να δει από κοντά την καταστροφή που άφησε πίσω της η φωτιά.

Είχε κι ένα σημαντικό μήνυμα να στείλει. Ζήτησε από τον κόσμο να μην ακούει τα κακόβουλα σχόλια του μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβόσιου. Του ανθρώπου (της Εκκλησίας κατά τ’ άλλα) που χαρακτήρισε τη φωτιά που πήρε 83 ζωές «εκδίκηση» του Θεού γιατί ο πρωθυπουργός της χώρας είναι άθεος. Του ανθρώπου τον οποίο αποδοκίμασαν όλοι, μεταξύ αυτών και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. «Δεν αποδεχόμαστε τα λόγια του μητροπολίτη Αμβρόσιου, υπηρετούμε το Θεό της αγάπης» τόνισε ο πάτερ Δωρόθεος.
ΔείτεΠρος επικαλουμένους τον εμπρηστή και τιμωρό Θεό…(π. Λίβυος)

Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα: Καταστράφηκε 
από τη φωτιά το ’95, σώθηκε το 2005!


Ένα Αλλιώτικο Παιδικό Χωριό - Σύντομο Ιστορικό

Τον Ιούλιο του 1995, η μεγάλη πυρκαγιά που κατέκαψε το όμορφο δάσος της Πεντέλης που περιέβαλε το Ίδρυμα, κατέστρεψε μέσα σε τρεις εφιαλτικές ημέρες σχεδόν το σύνολο των εγκαταστάσεων του Ιδρύματος. Πλήθος κόσμου κινητοποιήθηκε άμεσα, έδωσε απλόχερα τη βοήθειά του, συγκέντρωσε χρήματα, τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και γενικά υποστήριξε με κάθε τρόπο ολόψυχα το Ίδρυμα. Με γενναιοδωρία και αγάπη οι φίλοι και δωρητές έστρωσαν το δρόμο για την ανοικοδόμηση των κτιρίων του Ιδρύματος και τη διασφάλιση του μέλλοντος των παιδιών μας. Η ανθρωπιά έλαμψε!

Δέκα χρόνια αργότερα, το καλοκαίρι του 2005, το Ίδρυμα κινδύνεψε και πάλι από άλλη μία πυρκαγιά, αλλά διασώθηκε ευτυχώς με μικρές ζημιές.
Το Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα «Οι Άγιοι Ανάργυροι, Ορθόδοξο Χωριό» ιδρύθηκε το 1967 από λίγες Μοναχές, με δωρεά του αείμνηστου καπετάνιου του Εμπορικού Ναυτικού Μάρκου Λυρά. Η Ιδρυτική Πράξη και ο Κανονισμός Λειτουργίας του Ιδρύματος έχουν νομιμοποιηθεί με Υπουργική Απόφαση.
Βρίσκεται στην περιοχή μεταξύ Ραφήνας και Νέας Μάκρης (Μάτι), πάνω από τον παλαιό οικισμό του Νέου Βουτζά, σε έκταση που παραχωρήθηκε από την Ιερά Μονή Πεντέλης και την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Από το μέσα της δεκαετίας του ’70 μετεγκαταστάθηκε στη σημερινή του θέση.

Την ευθύνη λειτουργίας του Ιδρύματος έχει η Κοινοβιακή Γυναικεία Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος. Το Ίδρυμα ελέγχεται από τα Υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και διοικείται από 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο, συγκροτούμενο από τον εκάστοτε Μητροπολίτη Αττικής ως Προέδρου, της εκάστοτε Ηγουμένης της Ιεράς Μονής ως Αντιπροέδρου, 2 μοναχών και 3 λαϊκών ανδρών και γυναικών.

Σκοπός του Ιδρύματος είναι η δωρεάν φροντίδα, ανατροφή, περίθαλψη και εκπαίδευση απροστάτευτων παιδιών, που στερούνται γονέων, είτε γιατί αυτοί δεν βρίσκονται στη ζωή, είτε γιατί έχουν οικογενειακά και κοινωνικά προβλήματα. Το Ίδρυμα προστατεύει τα παιδιά μέχρι την ενηλικίωση, την πλήρη επιμόρφωση και την οικογενειακή αποκατάστασή τους.

Τον Ιούλιο του 1995, η μεγάλη πυρκαγιά που κατέκαψε το όμορφο δάσος της Πεντέλης που περιέβαλε το Ίδρυμα, κατέστρεψε μέσα σε τρεις εφιαλτικές ημέρες σχεδόν το σύνολο των εγκαταστάσεων του Ιδρύματος. Πλήθος κόσμου κινητοποιήθηκε άμεσα, έδωσε απλόχερα τη βοήθειά του, συγκέντρωσε χρήματα, τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και γενικά υποστήριξε με κάθε τρόπο ολόψυχα το Ίδρυμα. Με γενναιοδωρία και αγάπη οι φίλοι και δωρητές έστρωσαν το δρόμο για την ανοικοδόμηση των κτιρίων του Ιδρύματος και τη διασφάλιση του μέλλοντος των παιδιών μας. Η ανθρωπιά έλαμψε! 

Δέκα χρόνια αργότερα, το καλοκαίρι του 2005, το Ίδρυμα κινδύνεψε και πάλι από άλλη μία πυρκαγιά, αλλά διασώθηκε ευτυχώς με μικρές ζημιές.

«ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΧΩΡΙΟ» Μάτι Αττικής 190 09 Ραφήνα
Τηλ: 22940-79240-1 Fax: 22940-78617 
E-mail: lyreio@gmail.com - βλέπετε εδώ: www.lyreioidryma.gr
27ο χιλ. Λεωφ. Μαραθώνος, Οικισμός Νέος Βουτζάς
Πηγή: Αέναη επΑνάσταση | Sophia-Ntrekou.gr

 

ΔείτεΜάνα: Μια ταινία για την πιο ατίθαση συμμορία στην ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας - Mana


Διαβάστε σχετικά περί Μοναχισμού:

Δεν υπάρχουν σχόλια: