Σελίδες

Το θέμα και το νόημα της Σημαίας - Όταν ένας Ρομά σηκώνει την Ελληνική σημαία στην παρέλαση με την αξιοπρέπεια του γύφτου - Ν. Λυγερός


το μαύρο τρίγωνο στο στήθος
για να σου πουν ότι είσαι Ρομά
μην το ξεχάσεις
τώρα που είσαι ελεύθερος
να κινηθείς όπως θες
και να διεκδικήσεις
τα δικαιώματά σου
λόγω της μνήμης
μέλλοντος, αλλιώς
θα πεθάνουν δυο φορές.

Όταν ένας Ρομά σηκώνει την ελληνική σημαία


N. Lygeros: Όταν ένας Ρομά που δεν ζήτησε τίποτα ούτε από τη ζωή ούτε από την κοινωνία ούτε από την κλήρωση, σηκώνει την ελληνική σημαία, πρέπει να ξεπεράσει πολλά εμπόδια ρατσιστικά, κοινωνικά και απάνθρωπα μόνο και μόνο επειδή σέβεται ένα σύμβολο Εθνικό, επειδή το κρατά στα χέρια του και επειδή δείχνει σε όλους ένα παράδειγμα προς μίμηση.

Το να σηκώνεις την Ελληνική σημαία για την 28η Οκτωβρίου δεν είναι μόνο καθήκον είναι και φόρος τιμής σε όλους αυτούς που πάλεψαν για να είμαστε ελεύθεροι.

Όταν αυτό γίνεται από ένα μικρό παιδί που είναι Ρομά και παλεύει καθημερινώς με την ασθένεια του και μόνο τα προβλήματα που του δημιουργούν και από όλη την οικογένεια του τότε μιλάμε για έναν άνθρωπο ο οποίος γίνεται από ένα μικρό άνθρωπο που δείχνει στους μεγάλους τι είναι πραγματικά σεβασμός και τι είναι αξιοπρέπεια και τι είναι να είσαι άξιος.

Η ύπαρξη αυτού του μικρού Ρομά συνδεδεμένη με την ελληνική σημαία είναι η απόδειξη ότι ο Ελληνισμός δεν ξέρει από διαχωρισμούς, ότι συνεχίζει το έργο του για την Ανθρωπότητα και για αυτό το λόγο αποτελεί δώρο για αυτή.

Έτσι και αυτή η κίνηση που έγινε πράξη χάρη σε μία κλήρωση αποδεικνύει ότι η κοινωνία δεν έχει την ικανότητα να κρίνει κι ότι μπορεί μόνο να είναι άδικη όμως παρόλα αυτά η ανθρωπιά νικά τη βαρβαρότητα και βλέπουμε την ομορφιά της αλήθειας.

Ο Άγιος Κοσμάς για την ισότητα των δύο φύλων και τους Ρομά (Τσιγγάνοι)

Η αξιοπρέπεια του γύφτου


Ν. Λυγερός: Αφού λέμε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ρατσισμός ποιος θα έλεγε με περηφάνια ότι είναι γύφτος για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα αυτού του λαού; Δεν είναι τυχαίο που προτιμούμε την έκφραση Τσιγγάνος ή την πιο επίσημη ακόμα Ρομά.

Κατηγορούμε με άνεση τους Ναζί που διέπραξαν μια γενοκτονία κατά τους αλλά αποφεύγουμε να μιλάμε για γύφτους. Έχουμε μάλιστα ξεχάσει την ετυμολογία της λέξης και δεν θυμόμαστε πια την κοινή ρίζα που έχει με την Αίγυπτο. Βλέπουμε εσφαλμένα μια τεράστια διαφορά μεταξύ αιγυπτίου και γύφτου. Και χρησιμοποιούμε μόνο τη δεύτερη λέξη για να βρίσουμε κάποιον.

Υπάρχει λοιπόν ένα ρατσιστικό υπόβαθρο που πρέπει να ξεπεράσουμε για να παλέψουμε για τα δικαιώματά τους, για την αναγνώριση της γενοκτονίας τους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει πρώτα να το συνειδητοποιήσουμε και να κάνουμε την υπέρβαση για να δούμε επιτέλους και τον γύφτο ως θύμα μιας γενοκτονίας, αλλιώς πώς θα περάσουμε στο θεσμικό στάδιο. Πρέπει να είμαστε ανθρώπινοι για να καταλάβουμε την αξιοπρέπεια του γύφτου και μετά ας τον ονομάσουμε Τσιγγάνο ή Ρομά, αλλά να μην ξεχνάμε την ουσία.


Η ιστορία του μικρού Ρομά που παρέλασε 
με την Ελληνική σημαία στην Πάτρα!

φώτο ο μικρός Πολύβιος Μιχαλακόπουλος!
28η Οκτωβρίου 2018 Πάτρα patrasevents.gr

Ξεχωριστός ο μικρός μαθητής που συζητήθηκε στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου!

«Βρε παλιόγυφτε σε εσένα βρήκαν να δώσουν την σημαία;»

Η φράση προήλθε από αγενή συμπολίτη μας το πρωί της Κυριακής της 28ης Οκτωβρίου στο σημείο που είχαν δώσει ραντεβού οι μαθητές του 17ου Δημοτικού Σχολείου της Πάτρας!

Μήλον της έριδος -έστω και για λίγο- ο μικρός Πολύβιος Μιχαλακόπουλος! Ο Ρομά που έπειτα από κλήρωση επιλέχθηκε να κρατήσει την Ελληνική σημαία και να παρελάσει στην κορυφή του σχολείου που ξεκίνησε φέτος να πηγαίνει!

Δεν γίνεται να σταθούμε στην πρωινή ιστορία ή στον πολιτικά ανορθόδοξο χαρακτηρισμό του γονιού που δεν είδε την κόρη/γιο του να κρατά την σημαία...

Αυτά είναι τα σχόλια που θα διαβάσεις κάτω από ακραία κείμενα ρατσισμού/σκοταδισμού και που δεν έλειψαν καθ' όλη την διάρκεια της παρέλασης. Σε αυτό το κείμενο θα μιλήσουμε για τον μαθητή Πολύβιο που προσπαθεί να ξεχωρίσει στην "ανένταχτη" κοινότητα των αθίγγανων.

Αν μας τα διηγήθηκε σωστά είναι μόλις 13 ετών. Γεννήθηκε με μεσογειακή αναιμία και αυτό είναι το ένα από τα μεγάλα προβλήματα του, αφού οι συχνές μεταγγίσεις στον οργανισμό, του έχουν προκαλέσει αδυναμίες και βλάβες που δεν αποκλείεται χωρίς φροντίδα να του κοστίσουν την ζωή.

Έφυγε πριν από περίπου έναν χρόνο από τον καταυλισμό των αθίγγανων της Εγλυκάδας στον οποίο ζούσε με την οικογένεια του, για να μεταφερθεί σε κάποια κατοικία λόγω της ιδιαιτερότητας της υγείας του. Οι δυνατότητες του όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς είναι κάτι λιγότερο από περιορισμένες.

Συγκινεί η ιστορία του μικρού Ρομά που παρέλασε με την Ελληνική σημαία στην Πάτρα!
Ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και σε αμφιλεγόμενες συνθήκες υγιεινής. Δεν έχει πατέρα (έχει "φύγει" από τη ζωή) ενώ μεγαλώνει με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας του, μη έχοντας να καλύψει τις βασικές ανάγκες όπως η τροφή.

Τότε ήταν που αποφάσισε να πάει και σχολείο... Ξεκίνησε στο δημοτικό που δεν είναι τίποτα άλλο παρά από έναν μέτριο μαθητή που τα κουτσο-καταφέρνει με τα μαθήματα. Σπάνια θα τον δεις να επαιτεί αφού τις περισσότερες φορές επιλέγει να πιάνει κουβέντα με τους αγνώστους που καταδέχονται να τον ακούσουν. Είναι πολύ ευγενικός και δεν μιλά για την ασθένεια του.

Ο Πολύβιος ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου δεν σήκωσε απλά την Ελληνική σημαία κάτι το οποίο ήθελε πολύ αφού πόζαρε με πολύ λαχτάρα στον φακό, σήκωσε και όλα εκείνα τα βάρη που τον συνοδεύουν από το ξεκίνημα της ζωής του και ένα ακόμα μεγαλύτερο. Την περιφρόνηση της κοινωνίας!

Περπατώντας μαζί με τα παιδιά μας θα πρέπει να γίνει το παράδειγμα για όλους και κυρίως για τους Ρομά που με μαθησιακή υποστήριξη και κοινωνική προστασία μπορούν να ξεχωρίσουν, να ενσωματωθούν και να προοδεύσουν...

Όσο για τον Πολύβιο; Eυελπιστούμε η μικρή του ιστορία να φτάσει στα αυτιά όλων εκείνων που μπορούν να τον βοηθήσουν να κάνει τα όνειρα του πραγματικότητα και κυρίως να του δώσουν την ζωή που δεν του χαρίστηκε!

Το θέμα και το νόημα της Σημαίας είναι ένας απλοϊκός
αντιπερισπασμός γι' αυτό μάθε για τις σημαίες - Ν. Λυγερός

Το θέμα της σημαίας: ένας απλοϊκός αντιπερισπασμός γι' αυτό Μάθε για τις σημαίες και Το νόημα της Σημαίας

Το νόημα της Σημαίας

Το νόημα της Σημαίας δεν είναι μόνο η παράδοση όπως πιστεύουν μερικοί αλλά η παράδοση της αξίας. Η Σημαία στον πόλεμο δεν πρέπει να πέσει και ο κάθε στρατιώτης που τη σηκώνει με κίνδυνο τη ζωή του είναι άξιος.

Έτσι όταν ένα σύστημα απαγορεύει την αξία είναι ενάντια στην παράδοση του Ελληνισμού.

Επίσης όταν ένα άλλο σύστημα απαγορεύει σε μικρούς ανθρώπους να σηκώσουν τη Σημαία, λειτουργεί πάλι ενάντια στον Ελληνισμό επειδή ξεχνά τα λόγια του Αριστοτέλη περί παιδείας.

ΔείτεΕκπαιδεύοντας τον Αλέξανδρο: Το μάθημα του Αριστοτέλη, όταν ο ηγέτης Μέγας Αλέξανδρος μπορεί να έχει δάσκαλο

Έχουμε λοιπόν δύο συστήματα που καταπατούν τον Ελληνισμό το ένα είναι φιλοκομμουνιστικό και το άλλο φιλοναζιστικό διότι επί της ουσίας λόγω ανικανότητας, δεν μπορούν ν' ακολουθήσουν αυτά που πρεσβεύουν και αυτό είναι το μόνο θετικό για εμάς.

Όταν ένα κράτος απαξιώνει την αξιοκρατία που είναι θεμελιακή για τον Ελληνισμό κι ένα αντικράτος απαξιώνει την φιλοξενία που είναι εξίσου θεμελιακή για μας, το μόνο που μας μένει είναι η ίδια η αντίσταση.

Δεν πρόκειται να υποκύψουμε σε κανένα από αυτά τα συστήματα ακόμα και με το ζόρι, διότι ο Ελληνισμός δεν μπορεί να είναι ούτε του κομμουνισμού ούτε του ναζισμού, δεν έχει καμία σχέση με αυτά. Διότι και τα δύο συστήματα λειτουργούν ενάντια στην Ανθρωπότητα, είναι και τα δύο της βαρβαρότητας, ενώ ο Ελληνισμός είναι δώρο του Χρόνου στην Ανθρωπότητα και αντιστέκεται εκ φύσης στη βαρβαρότητα.

Έτσι το νόημα της Σημαίας δεν πρέπει να εκφυλιστεί μεταξύ δύο απάνθρωπων προσεγγίσεων. Ο Ελληνισμός είναι θεμελιακά της Δημοκρατίας, βασίζεται στους Δίκαιους και προστατεύει τους αθώους.

Δεν έχει λοιπόν ανάγκη να επιλέξει ανάμεσα σε δύο συστήματα της βαρβαρότητας. Εξ αρχής έχει επιλέξει την Ανθρωπότητα και γι’ αυτό το λόγο είναι άξιος. Όσο για την επιλογή που έχει, η Σημαία είναι ξεκάθαρη: Ελευθερία ή θάνατος. Και τίποτα άλλο. Διότι μπροστά σε αυτές τις έννοιες δεν υπάρχει ανάλογη.

Μάθε για τις σημαίες των Εθνών
αν θες να δεις πώς επέλεξαν
το εθνόσημο ως συνέχεια
του οικόσημου
για να μάθεις την ιστορία
του παρελθόντος
αλλά και του μέλλοντος
αφού είναι διαχρονικό σύμβολο
για τις χώρες με τις οποίες
έχουμε ακόμα και συμμαχίες
στρατηγικής.

Το θέμα της σημαίας: ένας απλοϊκός αντιπερισπασμός

Από μόνη της μια σημαία δεν είναι παρά ένα ύφασμα. Η πραγματική της έννοια όμως είναι συμβολική. Κάποτε στην ιστορία του ελληνισμού έγινε σημαντικότερη ακόμα κι από την ίδια μας τη γη. Η σημαία είναι η αφηρημένη καταγραφή της ιστορίας ενός λαού. Κάθε χρώμα που την αποτελεί δημιουργήθηκε από ανθρώπινες θυσίες.

Πολλοί έπεσαν για να υψώσουν μια σημαία. Κι αν είναι το μόνο κομμάτι που βλέπουμε δεν είναι το μοναδικό. Οι ρίζες του ελληνισμού είναι αόρατες μα ισχυρές. Κι αν για μερικούς ένας σταυρός είναι μόνο δύο λωρίδες για τους άλλους είναι το νοητικό σχήμα μιας βυζαντινής εκκλησίας. Κάτω από τον ελληνικό σταυρό υπάρχει όλη μας η γη. Πάνω από το ιερό, έχουμε ένα γαλάζιο τρούλλο που λέγεται ουρανός.

Εδώ και χρόνια το γαλάζιο και το λευκό δεν έχουν πια δικαίωμα να σμίξουν. Μας έκλεψαν τον ουρανό και άλλαξαν το χρώμα της γης μας. Ξερίζωσαν την ελιά της ειρήνης και μας πέταξαν δυο κλαδιά για να μη ξεχάσουμε τα πάθη μας. Μετά από κάμποσα χρόνια όχι μόνο δεν ξεχάσαμε τα πάθη μας αλλά μάθαμε κι ένα νέο σύνθημα, δεν ξεχνώ, και λάβαμε μιαν άλλη σημαία που έσταζε αίμα.

Όμως μετά από χρόνια η λήθη έπραξε και πάλι το έγκλημά της. Η μνήμη μας άρχισε και πάλι να αργοπεθαίνει. Μερικοί από τους δικούς μας λησμόνησαν την έννοια της ελευθερίας και του θανάτου, γι' αυτούς σημασία είχε μόνο η ζωή ακόμα και στη σκλαβιά.

Τώρα για μια άλλη φορά θέλουν ν' αλλάξουν τη σημαία μας. Όμως υπάρχει πράγματι λόγος; Οι ίδιοι δεν είναι που μας χάρισαν την τωρινή σημαία και για τους ίδιους λόγους; Ήταν και πάλι για να ξεχάσουμε τις διαφορές. Τώρα όμως τι πρέπει να ξεχάσουμε; Εμείς τίποτα! Πρέπει όμως να ξεχάσει την ύπαρξή του το κατοχικό σύστημα. Αυτός είναι ο λόγος: η συμμετρία της αλλαγής. Ό,τι κάνουν στον έναν πρέπει να το κάνουν και στον άλλον για να μην υπάρξει αδικία.

Στην πραγματικότητα, αυτή η αλλαγή είναι ένα άλλο είδος πίεσης πιο συμβολικής των ξένων αξιωματούχων για να αποδείξουν ότι η πρωτοβουλία παραμένει δικιά τους. Είναι ένας τεχνητός και τεχνικός τρόπος που στην ουσία είναι ανεξάρτητος από τις διαδικασίες και τις διαπραγματεύσεις επίλυσης του κυπριακού. Προσπαθούν και πάλι να αποδείξουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια κι ότι τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τη δυναμική τους. Όμως αυτή η δυναμική δεν υπάρχει ουσιαστικά και γι' αυτό χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο.

Ότι και να κάνουν κι όποια ρητορική κι αν επιλέξουν το θέμα της σημαίας δεν είναι εθνικό άσχετα αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολιτικούς και εσωτερικούς λόγους. Σ' αυτό το πλαίσιο, το θέμα της σημαίας είναι ένας απλοϊκός αντιπερισπασμός. Η σημαία αν και είναι συμβολικά σημαντική παραμένει μια τεχνική λεπτομέρεια. Σημασία έχει μόνο και μόνο το εθνικό θέμα. Όταν οι πολλοί θα ασχολούνται με διαγωνισμούς, σημαίες και αντιλογίες, οι λίγοι θα αναλύουν τις διαπραγματευτικές διαδικασίες.

Με την Ευρώπη θα ξαναβρούμε το κλεμμένο μας γαλάζιο, με την ευρωπαϊκή λύση μπορούμε να ξαναβρούμε την πραγματική ειρήνη της συνύπαρξης. Άρα δεν πρέπει ν' ασχοληθούμε μ' αυτά που θέλουν αλλά μ' αυτά που θέλουμε εμείς: την ουσία, το μέλλον της πατρίδας μας.

by Αέναη επΑνάσταση | Sophia-Ntrekou.gr

Ο Νίκος Λυγερός είναι μαθηματικός,
στρατηγικός αναλυτής και γεννήθηκε...
Διαβάστε την συνέχεια του βιογραφικού »


Opus of N. Lygeros 33049 - Αν σου κάρφωσαν. Ν. Λυγερός June 27, 2017
40749) Όταν ένας Ρομά σηκώνει την ελληνική σημαία. October 28, 2018
39784) Η αξιοπρέπεια του γύφτου. Perfection 19 7 7/2018.
392) Το θέμα της σημαίας: ένας απλοϊκός αντιπερισπασμός March 11, 2012
35586) Το νόημα της Σημαίας - Ν. Λυγερός - October 30, 2017

Περισσότερα Θέματα: Ελληνική Σημαία, Νίκος Λυγερός, Β' Παγκόσμιος