το μαύρο τρίγωνο στο στήθος
για να σου πουν ότι είσαι Ρομά
μην το ξεχάσεις
τώρα που είσαι ελεύθερος
να κινηθείς όπως θες
και να διεκδικήσεις
τα δικαιώματά σου
λόγω της μνήμης
μέλλοντος, αλλιώς
θα πεθάνουν δυο φορές.
N. Lygeros: Όταν ένας Ρομά που δεν ζήτησε τίποτα ούτε από τη ζωή ούτε από την κοινωνία ούτε από την κλήρωση, σηκώνει την ελληνική σημαία, πρέπει να ξεπεράσει πολλά εμπόδια ρατσιστικά, κοινωνικά και απάνθρωπα μόνο και μόνο επειδή σέβεται ένα σύμβολο Εθνικό, επειδή το κρατά στα χέρια του και επειδή δείχνει σε όλους ένα παράδειγμα προς μίμηση.
Το να σηκώνεις την Ελληνική σημαία για την 28η Οκτωβρίου δεν είναι μόνο καθήκον είναι και φόρος τιμής σε όλους αυτούς που πάλεψαν για να είμαστε ελεύθεροι.
Όταν αυτό γίνεται από ένα μικρό παιδί που είναι Ρομά και παλεύει καθημερινώς με την ασθένεια του και μόνο τα προβλήματα που του δημιουργούν και από όλη την οικογένεια του τότε μιλάμε για έναν άνθρωπο ο οποίος γίνεται από ένα μικρό άνθρωπο που δείχνει στους μεγάλους τι είναι πραγματικά σεβασμός και τι είναι αξιοπρέπεια και τι είναι να είσαι άξιος.
Η ύπαρξη αυτού του μικρού Ρομά συνδεδεμένη με την ελληνική σημαία είναι η απόδειξη ότι ο Ελληνισμός δεν ξέρει από διαχωρισμούς, ότι συνεχίζει το έργο του για την Ανθρωπότητα και για αυτό το λόγο αποτελεί δώρο για αυτή.
Έτσι και αυτή η κίνηση που έγινε πράξη χάρη σε μία κλήρωση αποδεικνύει ότι η κοινωνία δεν έχει την ικανότητα να κρίνει κι ότι μπορεί μόνο να είναι άδικη όμως παρόλα αυτά η ανθρωπιά νικά τη βαρβαρότητα και βλέπουμε την ομορφιά της αλήθειας.
Η ύπαρξη αυτού του μικρού Ρομά συνδεδεμένη με την ελληνική σημαία είναι η απόδειξη ότι ο Ελληνισμός δεν ξέρει από διαχωρισμούς, ότι συνεχίζει το έργο του για την Ανθρωπότητα και για αυτό το λόγο αποτελεί δώρο για αυτή.
Έτσι και αυτή η κίνηση που έγινε πράξη χάρη σε μία κλήρωση αποδεικνύει ότι η κοινωνία δεν έχει την ικανότητα να κρίνει κι ότι μπορεί μόνο να είναι άδικη όμως παρόλα αυτά η ανθρωπιά νικά τη βαρβαρότητα και βλέπουμε την ομορφιά της αλήθειας.
Ο Άγιος Κοσμάς για την ισότητα των δύο φύλων και τους Ρομά (Τσιγγάνοι)
Ν. Λυγερός: Αφού λέμε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ρατσισμός ποιος θα έλεγε με περηφάνια ότι είναι γύφτος για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα αυτού του λαού; Δεν είναι τυχαίο που προτιμούμε την έκφραση Τσιγγάνος ή την πιο επίσημη ακόμα Ρομά.
Κατηγορούμε με άνεση τους Ναζί που διέπραξαν μια γενοκτονία κατά τους αλλά αποφεύγουμε να μιλάμε για γύφτους. Έχουμε μάλιστα ξεχάσει την ετυμολογία της λέξης και δεν θυμόμαστε πια την κοινή ρίζα που έχει με την Αίγυπτο. Βλέπουμε εσφαλμένα μια τεράστια διαφορά μεταξύ αιγυπτίου και γύφτου. Και χρησιμοποιούμε μόνο τη δεύτερη λέξη για να βρίσουμε κάποιον.
Υπάρχει λοιπόν ένα ρατσιστικό υπόβαθρο που πρέπει να ξεπεράσουμε για να παλέψουμε για τα δικαιώματά τους, για την αναγνώριση της γενοκτονίας τους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει πρώτα να το συνειδητοποιήσουμε και να κάνουμε την υπέρβαση για να δούμε επιτέλους και τον γύφτο ως θύμα μιας γενοκτονίας, αλλιώς πώς θα περάσουμε στο θεσμικό στάδιο. Πρέπει να είμαστε ανθρώπινοι για να καταλάβουμε την αξιοπρέπεια του γύφτου και μετά ας τον ονομάσουμε Τσιγγάνο ή Ρομά, αλλά να μην ξεχνάμε την ουσία.
- Διαβάστε και δείτε τον Δάσκαλο Νίκο Λυγερό: Περί γενοκτονίας των Ρομά (Βίντεο: Εκδήλωση Μνήμης στο Ζάππειο για την Γενοκτονία των Ρομά 2 Αυγ 2018)
και...
Η ιστορία του μικρού Ρομά που παρέλασε
με την Ελληνική σημαία στην Πάτρα!
φώτο ο μικρός Πολύβιος Μιχαλακόπουλος!
Ξεχωριστός ο μικρός μαθητής που συζητήθηκε στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου!
«Βρε παλιόγυφτε σε εσένα βρήκαν να δώσουν την σημαία;»
Η φράση προήλθε από αγενή συμπολίτη μας το πρωί της Κυριακής της 28ης Οκτωβρίου στο σημείο που είχαν δώσει ραντεβού οι μαθητές του 17ου Δημοτικού Σχολείου της Πάτρας!
Μήλον της έριδος -έστω και για λίγο- ο μικρός Πολύβιος Μιχαλακόπουλος! Ο Ρομά που έπειτα από κλήρωση επιλέχθηκε να κρατήσει την Ελληνική σημαία και να παρελάσει στην κορυφή του σχολείου που ξεκίνησε φέτος να πηγαίνει!
Δεν γίνεται να σταθούμε στην πρωινή ιστορία ή στον πολιτικά ανορθόδοξο χαρακτηρισμό του γονιού που δεν είδε την κόρη/γιο του να κρατά την σημαία...
Αυτά είναι τα σχόλια που θα διαβάσεις κάτω από ακραία κείμενα ρατσισμού/σκοταδισμού και που δεν έλειψαν καθ' όλη την διάρκεια της παρέλασης. Σε αυτό το κείμενο θα μιλήσουμε για τον μαθητή Πολύβιο που προσπαθεί να ξεχωρίσει στην "ανένταχτη" κοινότητα των αθίγγανων.
Αν μας τα διηγήθηκε σωστά είναι μόλις 13 ετών. Γεννήθηκε με μεσογειακή αναιμία και αυτό είναι το ένα από τα μεγάλα προβλήματα του, αφού οι συχνές μεταγγίσεις στον οργανισμό, του έχουν προκαλέσει αδυναμίες και βλάβες που δεν αποκλείεται χωρίς φροντίδα να του κοστίσουν την ζωή.
Έφυγε πριν από περίπου έναν χρόνο από τον καταυλισμό των αθίγγανων της Εγλυκάδας στον οποίο ζούσε με την οικογένεια του, για να μεταφερθεί σε κάποια κατοικία λόγω της ιδιαιτερότητας της υγείας του. Οι δυνατότητες του όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς είναι κάτι λιγότερο από περιορισμένες.
Συγκινεί η ιστορία του μικρού Ρομά που παρέλασε με την Ελληνική σημαία στην Πάτρα!
Ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και σε αμφιλεγόμενες συνθήκες υγιεινής. Δεν έχει πατέρα (έχει "φύγει" από τη ζωή) ενώ μεγαλώνει με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας του, μη έχοντας να καλύψει τις βασικές ανάγκες όπως η τροφή.
Τότε ήταν που αποφάσισε να πάει και σχολείο... Ξεκίνησε στο δημοτικό που δεν είναι τίποτα άλλο παρά από έναν μέτριο μαθητή που τα κουτσο-καταφέρνει με τα μαθήματα. Σπάνια θα τον δεις να επαιτεί αφού τις περισσότερες φορές επιλέγει να πιάνει κουβέντα με τους αγνώστους που καταδέχονται να τον ακούσουν. Είναι πολύ ευγενικός και δεν μιλά για την ασθένεια του.
Ο Πολύβιος ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου δεν σήκωσε απλά την Ελληνική σημαία κάτι το οποίο ήθελε πολύ αφού πόζαρε με πολύ λαχτάρα στον φακό, σήκωσε και όλα εκείνα τα βάρη που τον συνοδεύουν από το ξεκίνημα της ζωής του και ένα ακόμα μεγαλύτερο. Την περιφρόνηση της κοινωνίας!
Περπατώντας μαζί με τα παιδιά μας θα πρέπει να γίνει το παράδειγμα για όλους και κυρίως για τους Ρομά που με μαθησιακή υποστήριξη και κοινωνική προστασία μπορούν να ξεχωρίσουν, να ενσωματωθούν και να προοδεύσουν...
Όσο για τον Πολύβιο; Eυελπιστούμε η μικρή του ιστορία να φτάσει στα αυτιά όλων εκείνων που μπορούν να τον βοηθήσουν να κάνει τα όνειρα του πραγματικότητα και κυρίως να του δώσουν την ζωή που δεν του χαρίστηκε!