1ο μέρος Η αληθινή ιστορία τής Υπατίας
Πηγή: Τα στοιχεία λήφθηκαν από άρθρο τού π. Γ. Μεταλληνού
στο περιοδικό "Τρίτο Μάτι" και από τηλεοπτική του συνέντευξη.
Ο άγιος Κύριλλος Αλεξανδρείας, έχει κατασυκοφαντηθεί στη Δύση από πολλούς αστήρικτους δήθεν ιστορικούς, και τον τελευταίο καιρό συκοφαντείται ειδικά στην Ελλάδα, από τους ειδωλολάτρες, τους αθεϊστές και ακραίες Προτεσταντικές ομάδες. Όμως η άδικη και κακόβουλη επίθεση κατά του αγίου, θα φανεί από τα στοιχεία που θα παραθέσουμε στη συνέχεια. ΕΔΩ
Η αλήθεια για την Υπατία 2ο μέρος: Η αθωότητα τού Αγίου Κυρίλλου |
Τι μαρτυρούν οι αρχαίες πηγές, χωρίς αυθαίρετους ισχυρισμούς και ιδεολογικές ερμηνείες Η φιλόσοφος Υπατία από τις πηγές |
Η ιστορία μιας ανιστόρητης, αντιχριστιανικής συκοφαντίας
Πηγή: Περ. "ΑΚΤΙΝΕΣ" Μάιος 2010, αρ. 711 σελ. 137-146.
Οι σεσωσμένες επιστολές τού Συνεσίου για την Υπατία Δημοσίευση των έμμεσων και άμεσων αναφορών του στην Υπατία |
Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ιστορική πηγή, σύγχρονη τής φιλοσόφου Υπατίας, που διαθέτουμε, είναι οι σεσωσμένες επιστολές τού Χριστιανού μαθητή της Συνέσιου. Όλες οι άλλες ιστορικές πηγές γι' αυτήν, είναι έμμεσες, και η πλουσιότερη σε πληροφορίες πηγή, στην οποία ουσιαστικά στηρίζεται όλη η ιστορία που γνωρίζουμε για τη φιλόσοφο και το μαρτυρικό της τέλος, είναι τα γραπτά τού εκκλησιαστικού συγγραφέα "Σωκράτη τού Σχολαστικού", που έγραψε στα μέσα τού 5ου μ.Χ. αιώνα, δηλαδή περισσότερο από έναν αιώνα μετά τα γεγονότα που περιγράφει!
Γι' αυτό και στα πλαίσια τής παρουσίασης των ιστορικών στοιχείων που διαθέτουμε για την Υπατία, δημοσιεύουμε εδώ όσες από τις σωσμένες επιστολές του αναφέρονται στην Υπατία, έμμεσα ή άμεσα.
* Συλλογή στοιχείων για την Υπατία με αφορμή την ταινια "agora"
(αναίρεση της ταινίας για την Υπατία)
* Για την δολοφονία της φιλοσόφου Υπατίας στις 8 Μαρτίου 415 μ.Χ.
Η Υπατία, η μεγάλη φιλόσοφος και μαθηματικός της πρώιμης Βυζαντινής περιόδου (4ος~5ος αιώνας μ.Χ.), στην ταινία παρουσιάζεται ως «μάρτυρας» της «πατρώας θρησκείας», που δολοφονήθηκε άγρια από την Ορθόδοξη Εκκλησία. Πρωτεργάτη δετής δολοφονίας θεωρούν τον τότε Επίσκοπο Αλεξάνδρειας άγιο Κύριλλο. Στο σημείο αυτό θα πρέπει καταρχήν να θέσουμε το ερώτημα: Ποια ήταν αυτή η «πατρώα θρησκεία»;
Ήταν μήπως η μινωική λατρεία στη μεγάλη μητέρα θεά; Ήταν η ορφική και μυκηναϊκή λατρεία; Μήπως ήταν η λατρεία του Δωδεκαθέου; Ή μήπως αναφέρονται στον θρησκευτικό συγκρητισμό -στον απίθανο θρησκευτικό «αχταρμά»- που επικράτησε στις ελληνικές χώρες από τους ελληνιστικούς χρόνους και έφτασε στο θλιβερό του απόγειο στους χρόνους της ρωμαϊκής κυριαρχίας; «Μάρτυρας» ποιας «πατρώας θρησκείας» ήταν λοιπόν η Υπατία; Διαβάστε το πλήρες άρθρο »
Η Κακοκαιρία ''Υπατία'' 8 - 11 Ιανουαρίου 2019
με χιόνια, αλυσίδες και αποκλεισμένα χωριά
Ένα νέο κύμα κακοκαιρίας, η «Υπατία», θα επηρεάσει την Ελλάδα από την Τετάρτη, με κύρια χαρακτηριστικά τα κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα και τους θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις νοτιάδες στα πελάγη, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ)
Αναλυτικότερα, αναμένονται χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας, καθώς και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης. Παράλληλα βροχές θα πέσουν στην υπόλοιπη χώρα, ενώ σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν αρχικά στο Ιόνιο και από το απόγευμα στο Αιγαίο και στις παράκτιες περιοχές.
Από τα δυτικά με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια - παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας και πρόσκαιρα σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας. Τα φαινόμενα αρχικά στα δυτικά και από το απόγευμα βαθμιαία στα υπόλοιπα θα είναι κατά τόπους έντονα. (ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Διαβάστε και δείτε βίντεο για το ποιά είναι η Υπατία;
1. Η δολοφονία της φιλοσόφου Υπατίας στις 8 Μαρτίου 415 μ.Χ.
2. Δρ. Νίκος Λυγερός Γυναίκες Ανθρωπότητας Η γυναίκα ως
στοιχείο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η Υπατία (Βίντεο)
3. Βίντεο: Διάλεξη του Ομότιμου Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών π. Γεωργίου Μεταλληνού με θέμα: «Η δολοφονία της φιλοσόφου Υπατίας. Οι αρχαιολάτρες κατηγορούν την Εκκλησία μας γι' αυτό. Έχουν δίκιο;», η οποία έγινε την 1.12.2014 στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Κυψέλης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.