Για την δολοφονία της φιλοσόφου Υπατίας στις 8 Μαρτίου 415 μ.Χ. ευθύνεται η Εκκλησία; - π. Γεώργιος Μεταλληνός (βίντεο)


Η δολοφονία της φιλοσόφου Υπατίας 
(370 μ.Χ. - 8 Μαρτίου 415 μ.Χ.)

8 Μαρτίου 415 μ.Χ. (περ.) στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου δολοφονείται η Ελληνίδα νεοπλατωνική φιλόσοφος, αστρονόμος και μαθηματικός Υπατία, από όχλο φανατικών. Το πρόσωπό της, ίσως εξαιτίας της δολοφονίας της κυρίως, τράβηξε το ενδιαφέρον της ιστορίας, της φιλοσοφίας, της θεολογίας και της τέχνης. 

Η Υπατία (Αλεξάνδρεια, 370 - Αλεξάνδρεια, 8 Μαρτίου 415) ήταν Ελληνίδα νεοπλατωνική φιλόσοφος, αστρονόμος και μαθηματικός, διευθύντρια της νεοπλατωνικής σχολής στην Αλεξάνδρεια. Δίδαξε φιλοσοφία και αστρονομία στην Αλεξάνδρεια, όπου και δολοφονήθηκε από όχλο που αποτελούνταν από φανατικούς χριστιανούς. Παραβολάνους τους έλεγαν, παιδιά του Διόσκουρου ήταν και μάλιστα σε διατεταγμένη υπηρεσία. Από την Εκκλησιαστική Ιστορία Βασίλειου Στεφανίδη σελ.328 σημείωση 9.

Βίντεο: Διάλεξη του Ομότιμου Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών π. Γεωργίου Μεταλληνού με θέμα: «Η δολοφονία της φιλοσόφου Υπατίας. Οι αρχαιολάτρες κατηγορούν την Εκκλησία μας γι' αυτό. Έχουν δίκιο;», η οποία έγινε την 1.12.2014 στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Κυψέλης. www.sophia-ntrekou.gr


ΔΕΙΤΕ και την Εργασία: Αγία Αικατερίνη και Υπατία

Μήπως η Αγία Αικατερίνη είναι μυθικό πρόσωπο;
και Υπατία (370 μ.Χ. - 8 Μαρτίου 415 μ.Χ.)

Ο π. Γεώργιος Μεταλληνός στο βιβλίο του «Παγανιστικός Ελληνισμός ή Ελληνορθοδοξία;» παραθέτει τη μαρτυρία του Β. Μυρσιλίδη (πριν ένα αιώνα) ότι συνάντησε τιμή της Υπατίας ως αγίας στο Δενισλί της Λαοδίκειας της Μικράς Ασίας και ότι η Εκκλησία του 5ου αιώνα, μετά από πρόταση του μαθητή της και επισκόπου Συνέσιου του Κυρηναίου, αγιοποίησε την Υπατία με το όνομα "Αικατερίνη" (χωρίς όμως φυσικά να ταυτίζεται με την αγία Αικατερίνη).

Οι γραπτές πηγές που αναφέρονται στην αγία, 
απετέλεσαν αντικείμενο έρευνας, δεδομένου 
ότι οι πληροφορίες για την Αγία δεν απαντούν 
στα αρχαία Μαρτυρολόγια. Από τα μαρτύρια 
[=βιογραφίες] της Αγίας Αικατερίνης είναι γνωστά τέσσερα:

Περισσότερα: Αγία Αικατερίνα, Υπατία, π. Γεώργιος Μεταλληνός


Δεν υπάρχουν σχόλια: